Karantinada Bir Öneri


 Doğan Cüceloğlu hocamızın vefat etmeden önce yazdığı son kitabında "değer'' olgusundan uzunca bahsedilmişti. Örneğin,sevecen,ilgili,açık iletişim kuran bir eş olmak değerdir ve hayatın tamamı boyunca devam eder. İlgili,sevecen,iletişime açık bir eş olmayı bıraktığınızda artık o değer doğrultusunda yaşamıyorsunuzdur. Hedef ise ulaşıldığında biten bir olgudur. Örneğin evlenme bir hedeftir,hedefiniz evlendiğinizde biter,çünkü gerçekleşmiştir. Değerler ise sona ulaşmayan süregen bir durumdur.


İnsanın Anlam Arayışı kitabında şöyle bir anlatım geçmektedir: Ölüm kamplarında en uzun süre hayatta kalanlar fiziken çok güçlü ve formda olanlar değil,değerlerine inanan,esir kampında bile çocuklarıyla sevgi dolu ilişki yaşayabilen,o acılara dayanmayı değerli kılan şeylere odaklanan insanlardı. Bir değere inanmayanlar ise kısa sürede yaşama isteğini ve hayatlarını kaybediyorlardı.
Bu sıkı karantina günlerini daha iyi geçirmek için değerleriniz doğrultusunda bir kitap yazmaya başlayabilir,bir çiçek yetiştirebilir ve size değer katan bir çok şey yapabilirsiniz. İnandığınız değerlere yakın bir hayat yaşadığınızda da 80 yaşına gelip geriye baktığında doyumlu bir hayat yaşamanın huzuru sizinle olacaktır.
Keyifli kapanmalar...


Karantinada Bir Öneri Karantinada Bir Öneri Reviewed by Yurdagül Çelik on Nisan 30, 2021 Rating: 5

12 yorum:

  1. İnsanın anlam arayışı kitabını merak ettim. Umarım değerlerimizin farkına vardığımız bir kapanma olur. Öneri için teşekkürler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güzel bir kitap.Mutluluk Tuzağı adlı kitabı da öneririm :)

      Sil
  2. Çok haklısın, inancımızı ve umudumuzu yitirmeye başladığımızda girilen endişe ve korku girdabı insanın içten çökmesine sebep oluyor. Teşekkürler bu değerli insanın sözlerini hatırlattığın için. <3

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Olumsuz gözüken her şeyin olumlu katkılarını bulabilirsek,süreci daha iyi geçirebilir diye düşünüyorum.Teşekkürler :)

      Sil
  3. aslında kitap yazmayı düşündüm ama henüz başına geçemedim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Minik adımlarla belki hareketi başlatırsın.Başarılar şimdiden :)

      Sil
  4. Kendiniz ve başkaları için faydalı olan birçok şey yazmak için iyi bir öneri.
    Bu öneri yazmaya devam etmem için beni tetikliyor gibi görünüyor. Endonezya'dan selamlar.

    YanıtlaSil
  5. Doğan Hocamızın şu iki cümlesini çok beğendim. "Hedef ise ulaşıldığında biten bir olgudur."Bir de " Değerler ise sona ulaşmayan süregen bir durumdur."
    Karantina çok aktif yaşamı olanlara çok zor gelmiş olabilir. Ama pandeminin bitişi buradaki hedef olmalı. Değerler ise aradaki zamanı, bir takım insancıl duygularla mutlu olacak şeyler bularak ve hobilerle vakit geçirerek daha kaliteli bir hâle getirebilmektir.
    Bilgiler için teşekkürler, sevgiler kızım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O ifade Doğan hocamızın değil.Doğan hoca da değerleri önemseyen değerli bir büyüğümüzdü.Okuduklarımdan karma yaparak yazdığım bir yazı.Ben,teşekkür ederim.Öptüm :)

      Sil
  6. Ben karantinaları iyi degerlendirdim. Zamanı dolu dolu değerlendirmeyi seviyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet ya sürekli yazdın,çizdin ve güzel bir yol kat ettin.Seni tebrik ediyorum örnek insan :)

      Sil

Blogger tarafından desteklenmektedir.