Yaşam Çarkı



Yazdığım yazılarda  ve yaptığım yorumlarda ara ara denge ifadesi kullanıyorum.Size bugün uzun süredir yazmayı düşündüğüm yaşam çarkından bahsedeceğim.Buna Denge Modeli diyenler de var.
Denge Modeli

Çark,yukarıda gördüğünüz gibi.Burada hayatınız bölümlere ayrılmış.Hayatınızda olması gereken 8 adet bölüm var.Bunlar;Aile,Sağlık,Eğlence,Aşk,Kişisel Gelişim,Arkadaşlar,Para,Kariyer.Bu alanların her birine 1'le 10 arası puan veriyorsunuz.Verdiğiniz puanların olduğu noktaları birleştiriyorsunuz.Yeni bir çark ortaya çıkıyor.Bu çıkan çark ne kadar tekerleğe yakınsa o kadar dengede bir yaşantınız olduğunu söyleyebiliyoruz.Yani şöyle söyleyelim;Çarkı döndürdüğümüzde çark ne kadar sağlıklı dönüyorsa o kadar dengeli bir hayatımız var demektir.Eğer ortaya çıkan çark yamuk yumuk ve dönebilen bir çark değilse,eksik bıraktığımız alanlar üzerinde çalışmamız gereklidir.
Tekerlek
Örnek bir çark bulayım istedim bunu buldum.Bu çarktaki alanlara takılmayın,benim size söylediğim 8 alan,kilit alanlardır.O alanlar üzerinde düşünerek hareket edin.Farklı türdeki yaşam çarkları vardır ama bu örnekte geçen yemek pişirme benim için öncelik olmadığından bu çarktaki bazı maddeler de size uymayabilir.Siz,yukarıdaki çarktaki tekerleğin yamukluğunu fark edin.Sizce bu tekerler düzgün şekilde dönebilir mi?
Bu çarkın düzgün şekilde dönebilmesi için sizde dengede olmayan kısımları tespit edin.Kendi içsel ön görünüze göre puanlayın mutlaka.Burada önemli olan nokta yüksek puan değil,puanların dengede olması ve tekerleğin rahat dönebilmesidir.
Gelişmesi gereken alanları belirledikten sonra bu alanı geliştirebilmek için ne yapabileceğinizi kendinize sorun.Yapabileceklerinizi bir ajandaya yazın.Geliştirilmesi gerekli alanlarla ilgili engelleri de belirleyin.Bu engelleri nasıl aşabilirsiniz onu düşünün ve sonra da aşmak için belirlediğiniz stratejileri yazın.
Harekete geçin.Bu çarkı 6 ayda bir tekrar doldurup,tekerleğinizin dönüp dönmediğini yeniden gözden geçirin.

Katıldığım bir eğitimden aldığım bu bilgiyi sizlerle de paylaşmak istedim.Umarım hepiniz için faydalı olur.Çarkla ilgili takıldığınız sorular varsa yorumlar kısmından bana sorabilirsiniz.Gününüz sevgi dolu geçsin :)
Yaşam Çarkı Yaşam Çarkı Reviewed by Yurdagül Çelik on Mart 05, 2021 Rating: 5

58 yorum:

  1. Aslında cok güzel bir konuya deginmissiniz.

    Hayatta her sey dengeli giderse güzeldir. Bu konuda bir örnek vermek istiyorum.

    Çok sevdiğim ve saydığım Üniversitesiden bir hocam ile sohbet etmekteyiz. Kendisine en büyük pismanliginiz ne oldu hocam dedigimde
    "Üniversiteyi Birinci Olarak Bitirmem" demişti. Tabi bende şaşırıp sormuştum. Neden?
    "Üniversite hayatimda tum enerjimi birincilige verdim de ondan" yani diğer aktivite sosyal faaliyet vb. Aksattim.. Cumlesinin sonunda da keşke birinci değilde orta seviye de bitirseydim pisman olmazdim demisti..

    Lafi cok uzattim ama insallah okuyanlar icin güzel bir örnek olur.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok hoş bir örnek oldu.Yaşanmışlıklarla verilen örnekler daha etkileyici oluyor.Teşekkür ederim :)

      Sil
  2. Yaşam çarkı güzel bir paylaşım olarak yerine temel taşı gibi oturmuş olmasına sevindim.
    Yaşantımızın olmazsa olmazıdır. Teşekkür ederiz hocam yüreğinize ve kaleminize salık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben teşekkür ederim size :) Faydalı olması dileğiyle :)

      Sil
  3. Çok güzel bir uygulama bu. Daha önce yapmıştım. Önemli bir farkındalık sağlıyor :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnsan,harita çıkarmış ve görmüş oluyor.Dediğiniz gibi önemli bir farkındalık sağlıyor :) Teşekkürler Arif :)

      Sil
  4. I have to say that google translator didn't helped me with the translation of what was written in the drawings but I agree with all the rest, we should try to develop our life on many fields and interests in order to develop.
    Wish you a beautiful day!
    Greetings,
    Flo from
    https://femeieastazi.blogspot.it

    YanıtlaSil
  5. Tekerleğin yarısı iyi ama diğer yarısına gelince tökezliyor :) Hep çalışmak lazım... Güzel bir gösterge, teşekkürler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ara ara kontrol etmek lazım nereye gidiyoruz diye :) Sevgilerimle :)

      Sil
  6. Çalıştığım süre içerisinde bir çok eğitim ve proje çalışmasına katıldım. Empati yeteneği yoksun olan insanın takım çalışmasında ve yaşamında eksiklikler olacağını düşünüyorum.
    Saygılar,

    YanıtlaSil
  7. Aaa ilk kez gördüm böyle bir şey. ne güzelmişşş :) hayatta denge gerçekten şart ;) emeğinize sağlık tekrardan... sevgilerrr

    YanıtlaSil
  8. Benim sağlık durumları çarkı altüst etti.
    Neyse ki yaşam enerjim çarkın bir ucundan tutuyor da düşmüyorum.:)
    Konu, anlatım, karikatürler çok güzeldi. Paylaşıma ve yüreğine sağlık...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beğenmenize sevindim :) Sevgi ve saygılarımla :)

      Sil
  9. Çok ilginçmiş, ilk kez duydum. Çok teşekkürler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Böyle teknikler var.Ara ara paylaşacağım :) Ben,teşekkür ederim :)

      Sil
  10. Konulara bakarsam hepsine zayıf puan veririm kendime. Fakat kemmiyet değil keyfiyet önemliyse; çarkım düzgün dönüyor demektir. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. zayıf puan olması değil,tekerleğe yakın olması önemli.

      Sil
  11. Ben terazi burcuyum daire çıkmazsa hasta olurum :)

    YanıtlaSil
  12. 8'de 5 yuvarlağı oluşturuyorum,annelik kariyerse 8'de 6 olur.Hadi bir yerden parayı bulsam 7 yaparım ama biri var ki o zor gibi :)

    YanıtlaSil
  13. Ah kızım, ben iyisi mi yazmayayım :) Tekerlek ne zaman rayına oturur bilmem ama çalışmaya başlayayım. Çok yararlıydı. Emeğine sağlık, sevgimle canım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kolay gelsin o zaman sana :) Umutluyum senden :) Öpüyorum :)

      Sil
  14. Teşekkürler güzel paylaşım için. Bunu uygulayacagim.
    Selamlar. .

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Düzgün bir tekerleğe ulaşmışsınızdır umarım.

      Sil
  15. evt,gerçekten çok ilginç bir çarkmış..hayatımızda olması gereken 8 önemli etken..iki tane çark var,bunları birbirlerinin üstüne mi koyup,öyle mi döndürüyoz? burasını pek anlayamadım.. :) kusura bakmayın biraz cahil insanım bu gibi konularda.. :) bence bunun bir videosunu yapabilirseniz iyi olur,pratik olarak görebiliriz hiç değilse.. :)) çok faydalı bilgiydi,emeğinize sağlık..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İkinci çarkın hiç bir önemi yok.Sadece yamukluğu göstermek için koydum.Birinci çarkı baz alın :)Verdiğiniz puanlar doğrultusunda noktaları birleştirdiğinizde yuvarlak tekere ne kadar yakınsanız o kadar dengededir durum :) Umarım anlaşılır olmuştur :) Sevgilerimle :)

      Sil
    2. tamam anladım,çok teşekkür ederim bilgi için..

      Sil
    3. Yazıyı tekrar okuduğumda,yaşam çarkını nedense tombalaya,çarkıfeleğe benzettim..Bunun bir benzerini dün hortbirde gezinirken raigulp diye bir çocuk kanalında rastlamıştım,buradaki yuvarlak üzerine gezegenler,yıldızlar eklenmiş,ortasına etrafında dönebilen sarı renkli ay biçiminde şekil eklenmişti,her döndürdüğünde yaşam çarkına benzer algoritmalar ortaya çıkıyordu..Bu da buna benziyor gibi..😊

      Sil
    4. Belki çocuklara bilinçaltı bu bilgiler veriliyordur.Bilemedim şimdi...

      Sil
  16. Kaleminize sağlık güzel ve faydalı bir paylaşım olmuş. Benim merak ettiğim bir konu var; iş hayatında bize yaptırdıkları kişilik envanterleri. Ya işe alımlar için ya da terfiler için yaptırıyorlar. Bir yazınızda bu konuya da yer verirseniz sevinirim... Sevgiler...

    YanıtlaSil
  17. Çok değişik, hoşuma gitti. Müsait olduğumda yapacağım hemen :)

    YanıtlaSil
  18. Benimki çarka benzedi. Demek ki şu anda dengeli. Hep böyle gitse keşke. Yüreğine sağlık.

    YanıtlaSil
  19. Yine harika bir paylaşım, elinize sağlık, yaşam çarkı gerçekten kişisel gelişim konusunda çok kullanışlı bir araç.. arada bir yapıp kontrol etmeli durumu:)

    YanıtlaSil
  20. Biraz önce arkadaşımla sohbetimize konu olan "Yaşam Çarkı"a bloğunda rastlamak hoş bir tesadüf oldu. Bunu nasıl gözden kaçırmışım acaba? :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoş olmuş gerçekten :) Eski bir yayınım.Yeniden yayınladım ben de fark edemeyenler için :) Sevgilerimle :)

      Sil
  21. Ben henüz yapmadım ama eğlence kısmı kesin eksik bu ara bende 🤪

    YanıtlaSil
  22. Kaleminize sağlık. Yaşam çarkı muhteşem bir yazıydı.

    YanıtlaSil
  23. Yaşam çarkında, en önemli 8 değere 24 saat içinde ne kadar vakit ayırdığımızla alakalımı puanlama oluyor.Yoksa bir hafta içindemi yada hayatın genelinde ne kadar önem verdiğimiz mi ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hayatın genelinde ve altı aylık periyot olarak değerlendirliyor.

      Sil

Blogger tarafından desteklenmektedir.