1.UYKU DÜZENİ:Hafta sonları genelde hafta içine göre geç kalktığımız için pazartesi günü biyolojik saatimiz uyanmakta zorluk çekiyor.Zor uyandığımız için de işe gitmeyi pek istemiyoruz.
2.GÜVENLİ SOSYAL HAYAT:İş yerinde kendi seçtiğiniz insanlarla değil,kurum tarafından işe alınan insanlarla iletişim halinde olursunuz.Dolayısıyla özel hayatımızdaki insanlar kadar rahat iletişim sürdürmek sıkıntılıdır.Profesyonel olmak zorunda olduğunuz için ilişiklerde kendinizi yeterince güvende hissedemezsiniz.Hafta sonu yaşadığınız rahat ilişkilerden profesyonel ilişkiye geçmek uyum sıkıntısı yaşamaya neden oluyor.
3.DUYGUDAKİ ANİ DEĞİŞİMLER:Yapılan araştırmalar,hafta sonuna doğru kişinin duygu durumunda hafta sonu beklentisiyle olumlu gelişmeler olduğunu göstermiştir.Hafta sonu beklentisi bittiğinde ise duygu durumunuz değişmekte ve ilk gün olan pazartesi günü en kötü hissi yaşarsınız.
4.YEME İÇME DÜZENİ:Hafta sonları genellikle kendinizi özgür hissettiğinizden daha fazla yeyip içerseniz.Haftanın ilk günü de genellikle perhize başlama günüdür.Bu düşünce kişiyi baskı altına aldığı için pazartesi olmasını istemesiniz.
5.SAĞLIKSIZ HİSSETME:Yapılan araştırmalar pazartesi günü kendimizi diğer günlere göre daha sağlıksız hissettiğimizi ortaya çıkarmış.Ayrıca pazartesi günleri en çok kalp krizi geçirilen gün olarak belirlenmiş.
6.İŞİNİ SEVMEME:İstatistiklere göre çalışanların %70 i işini sevmiyor.Durum böyle olunca da pazar akşamından itibaren stres ver gerginlik artıyor.Pazartesi günleri haftanın en verimsiz günü oluyor.
Saydığım yukarıdaki nedenlerde dolayı pazartesi günleri hepimiz için kabus oluyormuş.Ama tabi ki nedenlerini bulduk ama nasıl daha iyi hissederiz neler yapabiliriz onlara bakmak lazım.Pazartesi gününün sıradan bir gün olduğunu düşünerek ve olumlu şeyler bulmaya çalışarak başlayabiliriz bence :) Mutlu bir hafta geçirmeniz dileğiyle...
Pazartesi Sendromunun Nedenleri
Reviewed by Yurdagül Çelik
on
Haziran 15, 2023
Rating:
Sevdiğimiz şeyler yerine para kazanılacağını düşündüğümüz mesleklere yöneldiğimüz sürece bu pazartesi sendromları bitmez bence.
YanıtlaSilNeyi sevdiğimizi bile bilmediğimiz oluyor bezen :( Kendimizi fark etsek ve gerçekten ne istediğimizi bilsek çok iyi olur diye düşünüyorum.Sevgilerimle...
Silyani ben de işime bayılmıyorum ama pazartesi bu ara nedense çok etkilemiyor beni sıkıntı olmadan gidiyorum kışın daha çok oluyor bu sendrom..
YanıtlaSilKışın günler daha kısa,hava daha kasvetli ve soğuk.Belki ondandır :)
SilBen de pazar ikindi sonrası sendromu var galiba. Gidiyor güzelim pazar deyip dertleniyorum :) ❤
YanıtlaSilPazar akşamına doğru bir çok kişide yavaş yavaş başlayabiliyor maalesef :(
SilBende de Pazar günü sendromu var. Cumartesi gecesi kabusum başlıyor, o derece sevmiyorum. Hatta bir an evvel şu pazar bitsede Pazartesi olsa işe gitsem dediğim bile oluyor :))
YanıtlaSilSizdeki sendromu da hiç duymamıştım.Nedenlerini incelemek gerek :)
SilSanırım bu maddeler arasında en öne çıkan neden işini sevmeme ki bu oranın ülkemizde %70' den daha fazla olduğunu düşünüyorum. Sevmeden yapılan her şey gönülsüz oluyor ve bu yapılan işe de yansıyor.
YanıtlaSilKarikatürü yine çok beğendim. Bana sosyal medyada gördüğüm bir caps'i hatırlattı. Belki sizde görmüşsünüzdür. Haftanın her gününe bir kedi suratı koymuşlar. Pazartesiye ayrı, salıya ayrı... Hepsinde ayrı bir surat ifadesi var:)
Faydalı bir paylaşım daha okudum çok teşekkürler :)
Sevgi ve selam ile.
Maalesef sadece para kazanmak adına bir çoğumuz sevmediği işi yapıyor :(
SilBu sendrom ile hiç tanışmadım. Ama Pazar günü... Gerçek bir öcü :))9
YanıtlaSilSiz benim "Ben Severim Pazartesileri" adlı çalışmamı okumuş muydunuz? Hem www.bizimsemaver.com adresinde hem de blogumda yayınlandı :))
Eve yeni geldim.Hemen okuyayım yazınızı :)
Silİnsan sevdiği işte çalışırsa da mı pazartesi sendromu yaşar ?
YanıtlaSilİlla yaşar diye bir şey yok.Sadece yaşıyorsa olası sebeplerinden bahsettik :) Sevgilerimle :)
SilTüm yazılarınızda kullanılabilecek en iyi karikatürü kullanıyorsunuz 😂 Yine tam uyumlu olmuş. Pazartesi sendromu sadece çalışanlar için değil, biz okula gidenler için de bir sorun.
YanıtlaSilÇok teşekkür ederim.Bazen ters köşe karikatürler kullandığım ve insanların algılamakta zorluk çektiği de oluyor :) Tabi ki bu sendrom herkes için geçerli olabilir siz iş için kısmını kendinize göre uyarlayın :) Sevgilerimle...
Silsağlıksızlık ve kalp krizi bilgisi çok ilginç yaaa.
YanıtlaSilEvet bilgiyi görünce ben de şaşırmıştım.
SilRobotlaşan, karma karışık modern yaşamın içinde aslında her an her dakika böyle. pazartesinin adı çıkmış :)
YanıtlaSilValla derler ya insanın adı çıkacağına canı çıksın.Pazartesi de o misal :)
SilBen hepsine aynı muameleyi gösteriyorum:))))))))
YanıtlaSilPazartesi olayına da gülerim aslın da rahatlıktan çıkılmak istenmiyor sanırım bu yüzden.
Zavallı pazartesi:)))
Evet insanın rahata ve kolaya eğilimli bir doğası var :) Sevgilerimle :)
SilPazar, pazartesi sendromunu çok nadiren yaşıyorum. Psikiyatrist Mustafa Ulusoy bu durumu Pazar Sendromu olarak adlandırıyor. Pazar gününün fizyolojiye ters şekilde değerlendirilmesi yani. İnternette bununla alakalı sevdiğim bir yazısı da vardı.
YanıtlaSilOnun yazısına da bakacağım :) Teşekkürler :)
SilBize hergün pazartesi
YanıtlaSilPeki öyleyse :))
Sileh hepsi doğruuuu :)
YanıtlaSilEski yazıları arada böyle yeniden yayımlamak gerek aslında. :)
YanıtlaSilYazı lazım oldu,aradım taslaklara çevirmişim,yeniden paylaştım.Havuzda aslında baya yazı birikiyor ve bakmak gerek diye düşünüyorum.
SilÇok haklısınız Yurdagül Hanım...
SilBu konuda eskiye göre daha iyiyim Yurdagülcüğüm. Çok güzel bilgiler derlemişsin. Emeğine sağlık 😊🤚
YanıtlaSilBen tam aksine Pazartesi sabahlarını seviyorum. Ev sakinleşiyor bana kalıyor 🤣
YanıtlaSil