Tarih geçmişten geleceğe bugünün kaydıdır. Peki öyleyse kimlerin tarih deneyimleri kaydediliyor? Kadınlara tarihte nasıl bir yer veriliyor? Olayların seçimini kimler yapıyor? Kimlerin deneyimi tarih yazımı dışında bırakılıyor?
Bu soruları sorunca çocukluğum aklıma geldi. Yaklaşık 10 yaş civarında bir erkek arkadaşımla tartışırken bana şöyle demişti''Kendini çok akıllı sanıyorsun ama tarihe bak. Kaç tane kadın mucit var ve tarihi kaç kadın değiştirmiş?'' Bu cümlesi o dönemler küçük yaşımda üzmüştü beni. Bu sorunun gerçek cevabını ise yıllar sonra Sosyoloji bölümü okurken Toplumsal Cinsiyet Sosyolojisi adlı kitapta bulacaktım.
Eril bir dünyada kadın ve erkek arasındaki uçurumdan dolayı tarih,erkek yazarlar tarafından şekillenmiş,kadının ikincil olmasına katkı sağlamıştır. Cinsiyetçi bakış açısı,kadınların yazar olmasını kabul etmeyecek,üniversitelerde eğitim almasını da uzun yıllar engelleyecektir. Orta Çağda şifacı ya da sisteme aykırı kadınlar yakılacak,eril hayat devam edecektir.
Kendi coğrafyamızdan Fatma Aliye, 1896'da Ünlü İslam Kadınları adlı bir çalışmasında 13.yüzyılda İslam dünyasında erkeklere eğitim veren 100'e yakın kadın profesörü keşfettiğinde ise herkes şaşıracaktır.
Bu açıdan tarih anlatısının evrensel olmadığını,ideolojik olduğunu söylemek mümkün. Ataerkil dünyada çoğu kadın yurttaşlıkla ilgili haklarını 20.yüzyılda ancak alabilmiştir :( Yine de 20.yüzyılın ortalarına gelindiğinde kadınlar akademik alandaki arayı çabuk kapatmış,akademik dışlanmaya karşı ağlar kurmuşlardır.
(Yararlanılan kaynak;Anadolu Üniversitesi,Toplumsal Cinsiyet Sosyolojisi kitabı 7.Bölüm.
Karikatürler,internetten alıntıdır.)
Tarih Yazımında Kadınlar
Reviewed by Yurdagül Çelik
on
Ocak 20, 2020
Rating:
Erkeklerin ilk eğitimini kadından(Anne) aldığı niye gizleniliyor anlamış değilim. Bence dünya tarihini anneler belirliyor.
YanıtlaSilAnneler de haklarına bir sahip çıkabilse keşke...
SilGüzel bir yazı. Aklıma cosmos belgeselinde ki kadın bilim insanlarının anlatıldığı çizimler geldi. Bu ayrımcılık er ya da geç son bulacak işte o zaman kadınları daha çok bilimde ve siyasette görmek isterim.
YanıtlaSilGerçekler er geç ortaya çıkacak.Bir erkek takipçinin de bunu yazması ayrıca hoşuma gitti :)
SilDesteğiniz için teşekkürler :)
:) pekiii. ay kendine ait bir oda, woolf okumadıysan çok iyiii :)
YanıtlaSilSağlam bir feminist o :) Okudum iki kitabını :)
SilOsmanlının gerileme sebepleri arasında, saray kadınlarının yönetime müdahalesi de sayılır ya sinir olurum.Ne kadar cinsiyetçi bir bakış açısı :)
YanıtlaSilKadınları karalamanın başka bir yöntemi.Kadınların da doğurdukları insanlara tabi bir hayat sürmeyi kabul etmesi de sosyal bir öğreti olsa gerek...
SilTabi burda neredeyse tüm padişah kadınlarının ecnebi olduğunu düşünürsek, Osmanlının gerilemesi normal değil mi? Çoğu kölelikten yani cariyelikten geldiğinden öc almak için yapmışlardır.
SilEver diğer faktörleri de hesaba katmak gerek...
SilKadin gozu ile dunyaya bakabilene askolsun
YanıtlaSilBakabilenlere de saygi duyan cok olsun/
Eme[ine saglik
Yazim hatalarim klavyemde ki sorundan kaynaklidir/
Af ola
Hiç sorun yok yazın hatalarının.Gelmen yeter :)
SilAslında dünyanın kadının duyarlılığına,sezgilerine,detaycılığına ihtiyacı var.Ataerkil bakış açısı ile geldiğimiz yer belli..
YanıtlaSilTarihe baktığımızda adını duyurabilen kadınlar hep cesur,direnen, mücadele eden kadınlar.Maalesef dediğin gibi cinsiyetçi bakış açısı tüm hemcinslerimiz için hep sorun teşkil etti.Degisir umarım, güzel bir yazıydı canım 😍
Ataerkilliğin devam etmesine önemli katkı sağlayan hemcinslerimiz de var maalesef.Hatta sosyal medyada erkeklere haksızlık yapıldığına dair hesap açan kadın avukat var ya....
SilBen de kadınlara tarihte yaşarken de, tRih yazılırken de kesin ayrımcılık yapıldığına inanıyorum. Kimbilir ne değerler gün yüzüne çıkamadı.
YanıtlaSilKesinlikle taraflı bir tarih yazıldı.Okuduğum kitap da bunu söylüyor...
SilGünümüzde bile hala kadınlar, erkeklerden daha çok çabalamak zorunda :(( Umarım ki mücadelelerimizin sonu güzel olacak :))
YanıtlaSilDileğine gönülde katılıyorum :)
Silkadınlar için günümüzde bile bazı alanlarda bu dışlanmanın devam ettiğine eminim, hala zor anlar yaşatılıyor bir çok konuda ülkemizde ve bizden geri ülkelerde, bizden geri bir ülke nasıl olabilir ki diye düşündüren olaylar ülkemizde... karikatürler çok iyi
YanıtlaSilSosyoloji toplumsal cinsiyet derslerinde 2008 yılından itibaren uygulanan politikaların da kadını daha çok eve kapattığını söylüyor :(
Sil