Tarih Yazımında Kadınlar



Tarih  geçmişten geleceğe bugünün kaydıdır. Peki öyleyse kimlerin tarih deneyimleri kaydediliyor? Kadınlara tarihte nasıl bir yer veriliyor? Olayların seçimini kimler yapıyor? Kimlerin deneyimi tarih yazımı dışında bırakılıyor?
Bu soruları sorunca çocukluğum aklıma geldi. Yaklaşık 10 yaş civarında bir erkek arkadaşımla tartışırken bana şöyle demişti''Kendini çok akıllı sanıyorsun ama tarihe bak.  Kaç tane kadın mucit var ve tarihi kaç kadın değiştirmiş?'' Bu cümlesi o dönemler küçük yaşımda üzmüştü beni. Bu sorunun gerçek cevabını ise yıllar sonra Sosyoloji bölümü okurken Toplumsal Cinsiyet Sosyolojisi adlı kitapta bulacaktım.
 Eril bir dünyada kadın ve erkek arasındaki uçurumdan dolayı tarih,erkek yazarlar tarafından şekillenmiş,kadının ikincil olmasına katkı sağlamıştır. Cinsiyetçi bakış açısı,kadınların yazar olmasını kabul etmeyecek,üniversitelerde eğitim almasını da uzun yıllar engelleyecektir. Orta Çağda şifacı ya da sisteme aykırı kadınlar yakılacak,eril hayat devam edecektir.
Kendi coğrafyamızdan Fatma Aliye, 1896'da Ünlü İslam Kadınları adlı bir çalışmasında 13.yüzyılda İslam dünyasında erkeklere eğitim veren 100'e yakın kadın profesörü keşfettiğinde ise herkes şaşıracaktır.

Genel yazılımına bakıldığında ana akım tarih yazımının öznesinin beyaz,batılı ve orta sınıf erkekler olduğu göze çarpmaktadır. Sadece kadınlar değil,köylüler,köleler,işçiler,çeşitli ırklar,etnik gruplar ve cinsiyet kimliklerinin tarihten dışlandığı aşikardır.
 Bu açıdan tarih anlatısının evrensel olmadığını,ideolojik olduğunu söylemek mümkün. Ataerkil dünyada çoğu kadın yurttaşlıkla ilgili  haklarını 20.yüzyılda ancak alabilmiştir :( Yine de 20.yüzyılın ortalarına gelindiğinde kadınlar akademik alandaki arayı çabuk kapatmış,akademik dışlanmaya karşı ağlar kurmuşlardır.


(Yararlanılan kaynak;Anadolu Üniversitesi,Toplumsal Cinsiyet Sosyolojisi kitabı 7.Bölüm.
Karikatürler,internetten alıntıdır.)
Tarih Yazımında Kadınlar Tarih Yazımında Kadınlar Reviewed by Yurdagül Çelik on Ocak 20, 2020 Rating: 5

20 yorum:

  1. Erkeklerin ilk eğitimini kadından(Anne) aldığı niye gizleniliyor anlamış değilim. Bence dünya tarihini anneler belirliyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Anneler de haklarına bir sahip çıkabilse keşke...

      Sil
  2. Güzel bir yazı. Aklıma cosmos belgeselinde ki kadın bilim insanlarının anlatıldığı çizimler geldi. Bu ayrımcılık er ya da geç son bulacak işte o zaman kadınları daha çok bilimde ve siyasette görmek isterim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekler er geç ortaya çıkacak.Bir erkek takipçinin de bunu yazması ayrıca hoşuma gitti :)
      Desteğiniz için teşekkürler :)

      Sil
  3. :) pekiii. ay kendine ait bir oda, woolf okumadıysan çok iyiii :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sağlam bir feminist o :) Okudum iki kitabını :)

      Sil
  4. Osmanlının gerileme sebepleri arasında, saray kadınlarının yönetime müdahalesi de sayılır ya sinir olurum.Ne kadar cinsiyetçi bir bakış açısı :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kadınları karalamanın başka bir yöntemi.Kadınların da doğurdukları insanlara tabi bir hayat sürmeyi kabul etmesi de sosyal bir öğreti olsa gerek...

      Sil
    2. Tabi burda neredeyse tüm padişah kadınlarının ecnebi olduğunu düşünürsek, Osmanlının gerilemesi normal değil mi? Çoğu kölelikten yani cariyelikten geldiğinden öc almak için yapmışlardır.

      Sil
    3. Ever diğer faktörleri de hesaba katmak gerek...

      Sil
  5. Kadin gozu ile dunyaya bakabilene askolsun
    Bakabilenlere de saygi duyan cok olsun/
    Eme[ine saglik

    Yazim hatalarim klavyemde ki sorundan kaynaklidir/
    Af ola

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hiç sorun yok yazın hatalarının.Gelmen yeter :)

      Sil
  6. Aslında dünyanın kadının duyarlılığına,sezgilerine,detaycılığına ihtiyacı var.Ataerkil bakış açısı ile geldiğimiz yer belli..
    Tarihe baktığımızda adını duyurabilen kadınlar hep cesur,direnen, mücadele eden kadınlar.Maalesef dediğin gibi cinsiyetçi bakış açısı tüm hemcinslerimiz için hep sorun teşkil etti.Degisir umarım, güzel bir yazıydı canım 😍

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ataerkilliğin devam etmesine önemli katkı sağlayan hemcinslerimiz de var maalesef.Hatta sosyal medyada erkeklere haksızlık yapıldığına dair hesap açan kadın avukat var ya....

      Sil
  7. Ben de kadınlara tarihte yaşarken de, tRih yazılırken de kesin ayrımcılık yapıldığına inanıyorum. Kimbilir ne değerler gün yüzüne çıkamadı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle taraflı bir tarih yazıldı.Okuduğum kitap da bunu söylüyor...

      Sil
  8. Günümüzde bile hala kadınlar, erkeklerden daha çok çabalamak zorunda :(( Umarım ki mücadelelerimizin sonu güzel olacak :))

    YanıtlaSil
  9. kadınlar için günümüzde bile bazı alanlarda bu dışlanmanın devam ettiğine eminim, hala zor anlar yaşatılıyor bir çok konuda ülkemizde ve bizden geri ülkelerde, bizden geri bir ülke nasıl olabilir ki diye düşündüren olaylar ülkemizde... karikatürler çok iyi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sosyoloji toplumsal cinsiyet derslerinde 2008 yılından itibaren uygulanan politikaların da kadını daha çok eve kapattığını söylüyor :(

      Sil

Blogger tarafından desteklenmektedir.