Çocuk Resimlerinin Dilini Bilmek

Eski bir yazımı yeniden düzenleyip yayına koymak istedim,gelen sorular üzerine.Konuyla ilgili ilerleyen dönemlerde de bir kitap önerim olacak.Keyifli okumalar :)
Yüksek Lisans yaparken hocalarımızdan birisi duyguları yansıtmada resim analizinden yararlandığından bahsetmişti.Hatta bir sonraki hafta derse götürmek üzere bana resim ödevi vermişti.Yaptığım resmi bulamadım bulsaydım kendi resmimi de koyup kendi problemlerimi  de deşifre edecektim :)
Bu ara bana aileler,çocuklarının ders çalışamadığından şikayetçi olarak geliyor.8 yaşındaki çocuğa ulaşma yollarından biri de ona resim çizdirmek.Çocuğa resim çizdirerek ailedeki durumu anlamaya çalışıyorum.Çalışan anne babaları olan çocuklar genelde ailelerini çizerken anne babayı uzak tarafa kardeşini ise kendine yakın tarafa çiziyor.Sorun aslında ailelerin çocuklarına yeterince zaman ayırmamaları,sevgilerini yeterince gösterememeleri ve gelecek endişelerini çocuklara yansıtmaları oluyor :( 
Lütfen çocuklarınızı televizyon ve bilgisayar oyunlarına teslim ederek büyütmeyin.Hürrriyet.comda yazılan bir yazıyı size şöyle aktarayım;
Cumhuriyet Üniversitesi Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Tuncay Dilci, çocukların bilinçaltında olan ama dışa vuramadıkları durumları resimle ifade edebildiğini belirterek, ebeveynlere çocuklarının çizdiği resimlere dikkat etmeleri önerisinde bulundu.

Dilci, insanın en doğal halinin çocukluk dönemi olduğunu ve kişinin iç dünyasını yansıtacak en sağlıklı bilgiyi bu dönemde verdiğini söyledi.

Çocukların psikolojisi üzerine 9 kişilik bir ekiple araştırma yaptıklarını belirten Dilci, araştırmada, Sivas ve Kayseri'de yaşları 5-12 yaş arasında değişen 60 çocuk üzerinde gözlem yaptıklarını dile getirdi.

Araştırmanın yaklaşık 3 yıl sürdüğünü ifade eden Dilci, araştırmada, çocukların çizdiği resimlerin uzmanlarca incelendiğini ve sonuçların ailelerin görüşleriyle karşılaştırıldığını belirterek, "Çocukların kendilerini en iyi, çizdikleri resimlerle ifade ettiğini ve onların çizdiği her çizginin, kullandığı her rengin kişiliğine dair etkili mesajlar verdiğini gördük. Bu çalışma, çocukların davranışlarının gerçek olup olmadığının aileleriyle de görüşülüp karşılaştırıldığı ve doğrulandığı bir çalışma oldu. Çalışmada öğretmenlerin gözlemlerini de işin içerisine katarak kararlı bir sonuca ulaştık. Aslında çocuklarımız resim yoluyla 'bizi' anlatıyor" diye konuştu.

Araştırmanın, çocukların çizdiği resimlerle iç dünyaları ve aileleriyle iletişimleri hakkında bilgi verdiğini belirten Dilci, "Çocuk, bilinçaltında olan ama dışarı vuramadığı durumları resim yoluyla ifade edebilmekte. Bu konuda eğer dikkatli gözlem yapılırsa, çocukların gelecekte oluşabilecek olası karakter sorunları veya yaşayabilecekleri kişilik sorunları üzerine birtakım önleyici çözümler getirilebilir" dedi.
Yukarıdaki yazı doğrultusunda size vereceğim tiyo çocuk resimleri analiziyle ilgili bir kitap edinip,çocuğunuza ara ara resmi çizdirmeniz.Belki bu sayede dile dökemediklerini resme döktüğünü görür ve onu daha iyi anlarsınız :) 

Çocuk Resimlerinin Dilini Bilmek Çocuk Resimlerinin Dilini Bilmek Reviewed by Yurdagül Çelik on Ocak 08, 2020 Rating: 5

53 yorum:

  1. Ne de güzel anlatmışsınız işinizi çok güzel yapıyorsunuz :) sizi tebrik ederim :) bence de çocuk çizdiği resimlerle bize bi şeyler anlatmak ister çocuğun hayel gücünü güçlendirmek biz büyüklerin elinde
    Sevgilerimle
    Nur A.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dün egzersiz bugün resim önerdim :) Umarım önerilerim dikkate alınır :) Sevgilerimle :)

      Sil
  2. Yine çok değerli bir yazı olmuş. Tv ye az zaman ayıran çocuklarla daha fazla zaman ayıran çocukların çizdiği resimlere baktım da aradaki fark gerçekten dikkat çekici. Her şeyin aşırısı zarar. Dengeyi iyi kurmak gerek. Sevgiye, paylaşmaya zaman ayırmak gerek.

    Sevgi ve selam ile.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bazen çocukların söze dökemediği hayatı drama çalışmaları ve resimlerle tespit edebiliyoruz :) Sevgilerimle :)

      Sil
  3. Böyle bir araştırmayı biz de yapmıştık yüksek lisansta. Küçük çocuklara hiç müdahale etmeden resim çizdirmiş ve analiz etmiştik. Gerçekten ruh dünyalarına ait çok sırlar çıkıyor ortaya. Bunu aileler de çocuklarına yaptırmalı ara sıra. Faydalı bir çalışma ❤

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öğretmenler için de öğrenciyi tanımak adına faydalı olabilir :)

      Sil
  4. Zamani çocukları o kadar açık fikir ve görüşlere sahip ki inanın herşeyden haberleri var boşuna demezler çocuktan al haberi bu Zaman için söylenmiş bir söz televizyon,telefon,bilgisayar herşey ellerinin altında biz çocuklara yetişemiyoruz...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet çok akıllılar.Biz de onları algılayabilmek için yeni stratejiler geliştirmeliyiz sanırım :)

      Sil
  5. Çocuklar oyun oynarken de kendilerini ele veriyor sanki. Mesela ben ilk okul öğretmenimizin öğrencilerine nasıl davrandığını ve nasıl kızdığını çok iyi biliyorum :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Oyun terapisi de çocukları çözmek için etkili yöntemlerden biridir.Çocuklarımızı tanımamız ve sağlıklı nesiller yetiştirmemiz önemli :) Sevgilerimle :)

      Sil
  6. Televizyon, internet ve biz büyükler çocukların hayal dünyasını tok ediyoruz. Etrafta bu kadar çok uyarandan çocuklarımızı nasıl koruyacağımızı şaşırdık artık:( Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yaaaaa lütfen bu kadar olumsuz olmayın.Sizin gibi farkındalığı yüksek insanlar panik olmamalı ve yeni stratejiler geliştirmeli diye düşünüyorum.Sevgiyle kalın :)

      Sil
  7. "Çocuk, boş bir kağıttır; ne yazarsanız onu okursunuz" demişler. Çocuğun çizimlerinden de okunuyor aynı zamanda.

    Görseller yine çok anlamlı, çok güzel.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çocuğu bazen oynadığı oyunlarla ya da resimlerle de çözebiliyoruz.Aileler de bu konuda kendilerini biraz eğitilerse çocuklarına daha faydalı olur diye düşünüyorum.Teşekkürler :)

      Sil
  8. kendi sekellerim demişsin yaaaa sekel ne demek ki yaaa söleseneee :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O ifade sanırım fazla teknik oldu :) Eksik yanlar,çukurlar gibi anlama geliyor :)

      Sil
    2. sekel. türkçe mi. nerden geliyo, söleseneee :)

      Sil
    3. Sağlığın içinde geçen kelimeler latince oluyor.Kökeni latince diye biliyorum :)

      Sil
    4. Şimdi baktım fransızcadan geçmiş :) Yanlış bilgi vermeyim ama sağlıkta genel olarak kelimeler latince kökenlidir :)

      Sil
  9. Sevgili Yurdagül ne de güzel bir konuya değinmişsin yine ....
    Yeğenim ilk kalem kullanmaya başladığında başlamıştı resim yapmaya ...
    Büyük keyif alırdı ve herkese resim hediye ederdi ... Hatta ben yeni yılda kendi hediyesi olsun diye renkli kartonlar vs alır yeni yıl kartları hazırlarken yanıbaşında olurdum ... Kişiye özel çizerdi keyifle , düşünerek ... Hala saklarız ...
    Hatta Boyut Yayın Grubu nda çalıştığım yıllarda sevgili Sabiha Paktuna arkadaşlarımla konuşmama kulak misafiri olmuş ve ne güzel güneşe bulutlara vs gülen surat çizmesi demişti ... Mutlu bir çocuk o ....
    Boşanmış bir anne babanın çocuğunun mutlu olması tek amacıydı ailemizin zaten ....
    Yine daldım uzun uzun çeneye ....
    Yine yeni yeniden şahanesin canım benim ...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Anlattıklarınla renk kattın :) Ne güzel oldu :) Yeğeninin mutlu bir çocuk olarak büyümesine de ayrıca sevindim :) Sevgilerimle...

      Sil
  10. Avu2sturyada da terapilerde çocuklara resim çizdirilir çok.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de bazen danışan çocuklara resim çizdiriyorum :) Etkili yöntem :)

      Sil
  11. Çocuklara aslında resim yaptırmak önemli. Bende canım sıkkın olunca kağıt karalıyorum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Karaladıklarını bir yorumlamak gerek :) Ruh halin dökülür ortaya :)

      Sil
  12. Çok güzel bir konuya değinmişsiniz emeğinize sağlık :)

    YanıtlaSil
  13. İyi ki tekrar yayınlamışsınız.😊 Çok önemli bilgiler, artık bundan sonra torunlara uygulayalım. Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir de kitap önereceğim canlı yayında.El altında öyle bir kitabınızın olması sizlere faydalı olur diye düşünüyorum :)

      Sil
  14. Çok güzel ve faydalı bir yazı olmuş.

    YanıtlaSil
  15. Bununla ilgili ben de aynı açıklamaları içeren bir yazı okuduğumu hatırlıyorum sanırım. Resimlerin ''bizi''yansıttığını düşünüyorum ben de.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bilinçaltımız yüzeye çıkıyor resimlerle :) Sevgilerimle :)

      Sil
  16. Tüm çocukların mutluluk çizdiği resimleri olsun inşallah.

    YanıtlaSil
  17. Çocuk resimleri gerçekten çok şey söylüyor.
    Televizyonun olumsuz etkileri ise faydasından çok daha fazla maalesef.

    YanıtlaSil
  18. Zamanında bizlerde çocuktuk ancak içimizdeki çocuğa da küçüklerimizle beraber yenilikler katmak çok önemli. Sırf çocuklar değil bizim için bile artık bir son verilmeli bu televizyon ve sosyal medya dünyasına. İşte bu yüzden ben de bir kimya öğrencisi olarak okullara gidip çocuklara eğitimi, bilimi ve kitap okumanın önemini aşılamaya çalışıyorum. Sevgiler :)) Takipteyim artık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim değerli katkılarınız için :) Daha önce bir kaç yazınızı okumuş ve takibe almıştım sizi :) Mutlu oldum sizin de beni takibe almanıza :) Sevgilerimle :)

      Sil
  19. Kızım daha küçükken çizdirip yorumlamaya çalışıyordum ama 12 oldu. Yine olurmuki?
    Küçükken bizi hiç çekirdek aile olarak çizmezdi. Hep yanımızda en yakın akrabalarımızda olurdu ve elele tutuşurduk resimlerinde :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 12 yaşındakilere bile baktığımız oluyor.Elinizde varsa bir resim Yurdagül Çelik facebook adresimin messengerine gönderirseniz inceleyip,bildiğim kadarıyla bilgilendirebilirim sizi.

      Sil
  20. çocuklarımın sıkıntılarını en çok birlikte oyun oynayarak çözüyordum ben. Resimlerin etkisini de oyunlar sırasında fark ettim. Gerçekten çocuklar resimlerde her türlü duygularını bizimle paylaşabiliyorlar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle doğru yaklaşım Lerzancığım :) Güzel oldu bu örneklemen,teşekkürler :)

      Sil
  21. Vayy çok iyi bir varsayım resim gerçekten insanın ruh halini temsil ediyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Varsayımının ötesinde bilimsel bir yaklaşım bu.Çocuk terapistleri bu yöntemi kullanıyor.

      Sil
  22. Hocam harika bir konu karşımızdaki insanın duygu dusuncelerini ses soz ve mimik hareketlerine bakarak sezinliyebiliriz bunları biliyordum ama çocukların kendilerini ifade edemediği durumlarda hadi gel.berabee resim çizerek fikir sahibi olabiliriz demekki teşekürler emeklerinize saglik

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle çocuklarla oyun oynayarak,resim çizerek onların ruh haline daha kolay ulaşabiliriz.
      Sevgi ve saygılarımla :)

      Sil
  23. Baştan üçüncü fotoğrafta durumun ne kadar vahim olduğu anlaşılıyor.
    ben de resim çiziyorum hobi olarak bildim bileli çıziyorum ama hiç eğitim almadan ve kendimi geliştirme kaygısı altında kalmadan. şunun farkına vardım resim çizdiğimde resmin çizgilerine ve renklerine bilinç altı müdahale ediyor

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sanatı yorumlama şeklimiz aslında bizim ruh halimiz hakkında bayağı ip ucu verir bize.Hatta sanatla terapi diye bir terapi yöntemi de var psikolojide.Konuşmak istemeyenler için güzel bir yöntem :)

      Sil
  24. Sevgili kızım, uzun zamandır ortalarda yokum. Sebebini biliyorsun. Bugün bilgisayarın başındayım. İlk olarak senin ve Derya'nın paylaşımınız var mı diye baktım. Bu paylaşımını daha önce kaçırmışım. Hadi hemen yorumlayayım dedim.
    Çocuklar en çok da bu devirde zorlanıyorlar bence. Her şey kontrolsüz gibi. Ve ailelerin gözünden bazı şeyler kaçabilir. Ancak sorunlar fark edilince yardım akla geliyor. Bu çok yararlı bir yöntem. Uyandırıcı ve çok faydalı bir yazı. Sevgilerimle canım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Umarım sağlığın daha iyi olmuştur ablacığım.Çocukları oyunlarla ve resimlerle çok daha kolay çözebiliyoruz..
      Kocaman sevgilerimle ablacığım :)

      Sil
  25. Çocukların çizdiklerini yorumlama üzerine sosyal medyada çok fazla reklam görüyorum ama kitaplar da olacağı nedense gelmemişti aklıma.. Oğluşcuğum kalem- boya tuttup birşeyler çizebilöeye başlasa da konuşamadıklarını anlatabilse bize ...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dilerim Ertuğrul da çizim yapabileceği günlere ulaşır.Çocuklar kendilerini direkt ifade edemediği için oyun ve resimlerle onlara ulaşabiliyoruz çoğu kez...

      Sil

Blogger tarafından desteklenmektedir.