Duyguyu Yaşamak


 Duygularla ilgili olarak Florida Üniversitesi'nde yapılan bir araştırmada öğrencilere korku filmi izletilmeden önce korkmamaları söylenmiş,ardından da bir komedi filmi izleyecekleri ve gülmemeleri söylenmiştir. Öğrenciler filmi izlerken duygusal tepkilerini kontrol altına almak için çaba sarf etmiş ama bu çaba kan şekeri seviyelerinin düşmesine neden olmuştur. Duygularını kontrol altına almakta başarısız olan öğrencilerin ise kan seviyesinde önemli bir düşmeye rastlanmamıştır. Bu da bize göstermektedir ki duyguların bastırılması irade gücünü zayıflatmakta ve bedensel rahatsızlıklara da yol açmaktadır.


Duygularımızı bastırdığımızda duygular yok olmaz,bodrum katına iner ve ortaya çıkacağı anı bekler. O yüzden ağlamamak,gülmemek,üzülmemiş gibi göstermek bir güç göstergesi değildir,maskeleme yöntemidir,sağlıklı bir yol değildir.

O zaman gerektiğinde acıyı da çoşkuyu da yaşamak gerek...

(Kaynak:Öz Şefkatli Farkındalık adlı kitaptan)

Aile Danışmanı /Bilim Uzmanı Yurdagül Çelik
Randevu ve Online Danışmanlık İçin:
📱0530 855 77 98
☎️0312 220 21 17

Duyguyu Yaşamak Duyguyu Yaşamak Reviewed by Yurdagül Çelik on Haziran 24, 2022 Rating: 5

10 yorum:

  1. Zaman zaman duyguları bastırdığımız oluyor hele de karşınızda laftan anlamayan cahil insanlar varsa..Bir adam,Hintli bir filozofa,"Edebi huzurun sırrı nedir?" diye sormuş,Hintli filozof'da "Aptallarla tartışmamak.." demiş. Adam da "Sana katılmıyorum.." deyince,o da "Evet,haklısın!" diye cevap vermiş..Yani filozof dediğini yapmış,adamla tartışmamış..😊 Bu gibi durumlarda duygular, bu tür örnekleme ile bastırılabilir herhalde..Teşekkür ederim..🙂

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu ifade ettiğiniz şey düşünce.Duygu ve düşünceler birbirinden farklı dinamikler.Sevgilerimle :))

      Sil
  2. Ülkemizde ne çok insan çeşitli nedenlerle duygularını bastırıyor. Toplum o yüzden mi sık sık patlamalar yaşıyor? Maskeli insanlar hiç azalmıyor.
    Güzel bir paylaşımdı, teşekkürler.
    Sevgiyle.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Danışanlarımda duyguları bastırmayı çok görüyorum.Kültürel yapımız çok etkili bu konuda.Sevgilerimle :)

      Sil
  3. hımm ilginç, teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  4. İnsanın yaşadığı her duygu normalken bunu anormalleştiren yine biz insanlarız. bakınız ''erkek adam ağlamaz'' bu cümle bile yük bindiriyor omuzlara.. Kumbaraymış gibi biriktiriyoruz her duyguyu içimizde halbuki duygular gösterilmek için varlar biriktirilmek için değil.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gösterilmeyen duygular yok olmuyor,eninde sonunda bir yerden yüzeye çıkıyor.

      Sil
  5. Ben bu konuda zorlanıyorum. Çok aşırı bir duygu gösteremem. Bastırıyor muyum bilmiyorum. Yapıyorsam da farkında olmadan oluyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aşırı değil de duruma göre uygun tepkiyi verebilmeyi kastetmiştim aslında.Her şeyin aşırısı sıkıntı zaten canım benim :)

      Sil

Blogger tarafından desteklenmektedir.