Toplumsal Kişilik

 Seyfettin BABAT



    “Toplumsal Kişilik”


 Sosyolog Prof.Dr.Cahit Tanyol(1914-2020),
Türk toplumunun bireylerinde eksik olan kişilik özelliğinin sosyal faydayı bireysel faydadan üstün görememek olduğunu ileri sürmüştür.Yani her birey kendi gemisini kurtarmaya çalışır. Ayrıca Tanyol, hem kendi içimizde,hem de başkalarıyla olan ilişkilerimizde tutarlı olmadığımızı  ve kişiliğimizin yaşadığımız toplumun etkisiyle şekillendiğini söyler.Yani bir bakıma bireysel kişilik yerine “toplumsal kişilikten” söz eder.Birey,yaşadığı toplumda kendinden bağımsız oluşmuş bir hazır ahlak ve değerler silsilesi içine doğar ve onların etkisiyle şekillenir.


  


 Yine bir başka sosyolog Prof.Dr. İbrahim Yasa’ya(1908-1993) göre toplumumuzda içe dönük,kuşkucu,güvensiz ve bencil kişilik özellikleri inşaa edilmektedir.


    Günümüz Türkiye’sinde çok şeyin değişmediğini söylemek abartı olur mu, bilmiyorum.

Bireyselliği,bencillik ile karıştıran ve toplum yapımız pratikte köylülükten kasabalılığa devşirirken ve toplu yaşamı mekanik dayanışma (Durkheim) üzerinden yürütmeye çalışırken işimize  geldiğinde ise organik dayanışmaya sarılıyoruz.Yani işimize geldiğimizde toplumsal dayanışma diyoruz,işimize gelmediğinde demiyoruz.Toplu yaşamın gereklerinden biri olarak bireycilikten ters yüz ettiğimiz bencilliğe sarılıyor,günümüzde ayakta kalmanın buna bağlı olduğuna inanıyoruz çoğunlukla.


    Türk toplum yapı çalışmaları yapmak isteyen sosyologlar bu özelliklerimizi,tarihsel bağlam içerinde çalışmalı,bunların kökenlerini araştırmalıdırlar. Çalışmalar imparatorluk öncesi dönemden başlamalı,günümüze kadar olan toplumsal yapı değişikliğinin “toplumsal kişiliği” nasıl değiştirdiği araştırılmalıdır.Bugün ise küreselleşen ilişkiler ağı içerisinde çalışmalar yapılmalıdır.

Günümüz sosyal medyasının desteklediği tüketim toplumu alışkanlıklarını içselleştirmiş,sahte bir kişilik ya da kişiliklerle dolaşan bireyleri de araştırmak gerekiyor.İçine doğduğumuz toplum mu,yoksa içine doğduğumuz “küresel köy” de denilen küresel bir toplum mu şekillendiriyor bizi?




Fotoğraflar,

https://medyascope.tv/2020/11/01/pioneers-of-sociology-in-turkey-11-ibrahim-yasa/

https://basogretmen.wordpress.com/2020/08/29/cahit-tanyol-vefat-etti/

https://www.asanatlar.com/cahit-tanyol-vefat-etti/

sitelerinden alınmıştır.

 Yazarımız hakkında daha fazla bilgi edinmek için tıklayınız

Toplumsal Kişilik Toplumsal Kişilik Reviewed by Seyfettin BABAT on Ekim 24, 2021 Rating: 5

8 yorum:

  1. Psikolojiye giriş gibi olmuş,eski bilimadamlarının düşünce tarzlarını batıdan aldıkları rivayeti vardı,çok mantıklı düşünceler eski düşünceler..Eski toprak yazarlar nedense bu şekilde daha çok felsefi bir çizgi çiziyor,anlaşılması çok iyi olyor,emeğinize sağlık..🙂

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Biraz sosyoloji,biraz psikoloji ve biraz da felsefe :)

      Sil
  2. heey sevgili danışmanımız, yazsan ya yeni yazılar, unutma blogunu amaa :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ara sıra yazıyorum ama eskisi kadar sık değil.Bu yazı yeni :)

      Sil
  3. Bireysel olmaya çalışırken bencil mi oluyoruz acaba ve yaşadığımız toplum bizi nasıl şekillendiriyor?
    Kafamda deli sorular:)
    Çok eğitici bir yazı olmuş canım 😘

    YanıtlaSil
  4. Bu sahte kişiliklerle ilgili eleştirilerimi birkaç arkadaşımla paylaştım ama ya anlamadılar ya da onlar da bu sanal yaşam biçimlerine kendilerini kaptırdıklarından tepki verdiler. Hayatın gerçeklerinden sapmış insanlar görüyorum Türkiye de toplum geneline baktığımda. Uzman değilim yanılıyorsam düzeltin ancak sanal yaşamdan fazla mı etkilenilmiş bilemiyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kendimizi tanımak konusunda biraz eksik olabiliriz toplum olarak.O yüzden dışarıya verdiğimiz tepkiler de bu doğrultuda olabiliyor :(

      Sil

Blogger tarafından desteklenmektedir.