Kitap Önerisi Gerçek Özgürlük


    Sinemada film izlemeyeli uzun zaman olmuştu. Bir arkadaşımın, ''Piyanist filmi oynuyor,''henüz vizyona yeni girdi ama herkes büyük övgüyle söz ediyor,biz de kaçırmayalım,''teklifi üzerine sinemaya gitmeye karar verdik. Bir süredir fragmanlarını izlediğim bu filmi doğrusu ben de merak ediyordum. Girdiğimizde sinema salonunun yarıya yakını dolmuştu.Tekerlekli sandalye kullandığımdan salonun girişinde bulunan merdivenlerin başlangıcındaki uygun bir yerden filmi izlemek zorunda kalacaktım.  En önden izlemek pek keyifli olmasa da başka seçeneğim yoktu. Salona girenler üst sıralardaki koltuklara gidebilmek için hemen yanımdan,bazen sandalyeme dokunarak geçmek zorunda kalıyordu.  Bazıları ayaklarıma çarpsa da,sanki yokmuşum gibi yanımdan geçip gidiyorlardı. Benden ayaklarıma çarptığı için özür dileyen bir kişi bile olmamıştı.
 Filmin bir yerinde Nazi subayı,yemek yiyen yahudilerin yanına gelerek herkesin ayağa kalkmasını emretti. Masada oturanlardan biri hariç herkes ayağa kalktı. Birinin ayağa kalkmadığını gören Nazi subayı,öfkeyle bağırarak onun ayağa kalkmasını istedi. Bu emre rağmen korkudan konuşamaz halde oturan kişi,tekerlekli sandalyeye mahkum biriydi. Ayağa kalkmadığını gören askerler oturduğu tekerlekli sandalyeyle birlikte  adamı havaya kaldırıp pencereden dışarı attılar. O sahnede,salondan bir uğultu şeklinde yükselen tepki seslerini işittim. 

Film bittikten sonra,kalabalığın arasına sıkışmamak için salondan en son çıkmayı tercih ettim. Salondan çıkmak için yine insanlar yanımdan geçmek zorunda kalıyorlardı. Ancak bu kez neredeyse herkes selam vererek ya da hafif tebessümle iyi akşamlar dileyerek yanımdan geçiyorlardı. Üstelik ayaklarıma basmamaya özen göstererek. 
Piyanist, film konusu ile hafızalarda derin iz bırakacak şekilde farkındalık yaratmakla kalmamış,insanların beni fark etmelerini sağlamıştı. O gün,insanların duyarsızlıklarına kızmak yerine farkında olmalarını sağlamak için bir şeyler yapılması gerektiğini daha iyi anladım. Peki,o filmi izleyen sizler,o sahneyi bu satırları yazdığım gibi fark edebilmiş miydiniz?
Engelsiz bir yaşam dileğiyle.
(Kaynak:Gerçek Özgürlük kitabının 263.-264.-265. sayfalarından özetlenerek yazılmıştır.Yazı içeriği kitapta geçen Ramazan Baş'ın gerçek hayatından alınmıştır.)



Kitap Önerisi Gerçek Özgürlük Kitap Önerisi Gerçek Özgürlük Reviewed by Yurdagül Çelik on Temmuz 01, 2021 Rating: 5

7 yorum:

  1. sinema salonu örneği etkileyiciydi. ramazan baş, aklımızda olsun :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet engelliler için çabalayan ve sosyal projelerde yer alan bir isim.

      Sil
  2. Piyanist filmini izlemiştim,çok etkileyiciydi ama o anlattıklarınız hiç aklıma gelmemişti,çok önemli bir tespit yakalanmış burada,çok iyi..😊

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim de filmi izlerken fazla dikkatimi çekmemişti ama bu yazıyı okuduğumda o sahneyi tekrar izleme gereği duydum.

      Sil
  3. Engeller beynimizde kimse başına gelebileceğini düşünmeden dışlıyor kendinden farklı olanı 😞

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dışlamak,en kolayı.Anlamaya çalışmak gerek...

      Sil
  4. Empati yönümüz toplum olarak biraz zayıf bence 😔😔😔

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.