Çevre Sosyolojisi Ders Notlarımdan

Ödüllü Çevre Karikatürleri

 Çevre Sosyolojisi ders notlarımdan bazı alıntıları sizlerle de paylaşmak istedim.Aldığım notlar şöyle;

-20.Yüzyıldaki doğal kaynakların %75!i batılı zengin ülkeler tarafından tüketilmektedir.(21.Yüzyılda  ise durumun daha da kötüye gittiği belirtilmiş.)

-Dünyada yetersiz beslenmeden kaynaklanan A vitamini eksikliği yüzünden her yıl 100.000 çocuk kör olmaktadır.

-Toplumların önemli bir kısmı su başta olmak üzere temel yaşam kaynaklarına ulaşamazken,batılı ülkelerde ise aşırı beslenme yüzünden sağlık sorunları yaşanmaktadır.

-Bireysel olarak kullandığımız deodorantlar,asit yağmurlarına neden olan etmenlerden

Ödüllü Çevre Karikatürleri

-Yoksul 3.Dünya ülkelerinin çoğu Afrika'dadır.Bu ülkeler kazma,kürek,tırmık gibi tarımsal üretim araçlarının yanı sıra,üretim için gerekli olan bilgi ve üretim organizasyonundan yoksundurlar. Gelir kaynaklarının büyük bir kısmı dış ülkelerden gelen yardımlardan oluşur.Isı enerjisi olarak çoğunlukla orman kaynaklarını kullanırlar. (Gelişmiş ülkeler yardım yapıyor gibi gözükse de sadece balık verip,balık tutmayı öğretmeyerek o ülkelerin bağımlılıklarını devam ettiriyorlar.)

-Ozon tabakasındaki incelme,bilim adamlarının dikkatini ilk kez 1970'li yıllarda çekmiş ve bu konuda uyarıda bulunmuşlardır. Bugüne geldiğimizde ozon tabakasının incelmesine yönelik tam etkin bir mücadele söz konusu değildir.

-Gelişmekte olan ülkelerde özellikle hizmet sektörü gelişmekte ve kentler yalnız nüfus bakımından kent özelliği tanımına uygun düşmektedir. Kentleşmenin çoğu  kriterlerini taşımakta yetersizdir.

-İlk kez 1995 yılında mısırın genetiği değiştirilmiş ve GDO'lu üretime başlanmıştır.Soya ve pamuk da GDO'lu olarak üretilen ilk ürünlerdendir.


İnsanlar doğayı bu kadar kirletmişken ve dünyanın dengesini bozmuşken yaklaşmakta olan Black Friday Günü için yazdım. Dünyada gerçek açlıklar bu kadar çokken,sanayi ürünleri doğayı iyice kirletmiş yaşanmaz bir duruma getirmişken,insanlar alışveriş yaparken insanlığını unutmuşken,gelecek nesilleri umursamazken,biraz düşünün istedim...



Çevre Sosyolojisi Ders Notlarımdan Çevre Sosyolojisi Ders Notlarımdan Reviewed by Yurdagül Çelik on Kasım 26, 2020 Rating: 5

15 yorum:

  1. zaten bir black friday eksikti yani de mi ama :)

    YanıtlaSil
  2. "Dünyada yetersiz beslenmeden kaynaklanan A vitamini eksikliği yüzünden her yıl 100.000 çocuk kör olmaktadır." Üzücü bir durum.. Zaten genel çerçevede baktığımızda pastanın büyük kısmını batılılar yiyor,her şeyi süpürüp-bitiriyor,kimseye de bişey kalmıyor gibi bir durum var ortada sanki.. :/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zenginler,pastayı paylaşmak istemiyor :( Fakirliğin devam etmesi gerçekten umurlarında değil :(

      Sil
  3. Uç fikirleri savunan ve bunların varlığının yegane dayanağı olduğunu sananlar yüzünden devamlı acı çekiyoruz...

    YanıtlaSil
  4. Karikatürler çok şey anlatıyor.

    YanıtlaSil
  5. Doğaya ve kendine ençok zarar veren canlı insan,işin tuhafı en akıllı canlı da !!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hayatın kendisini merkezde sanan insan,başka canlıları unuttu :(

      Sil
  6. Kısaca teknoloji ilerledikçe sorunlar artıyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teknoloji bir yandan güzellikleri getirirken bir yandan da çevreye zarar verebiliyor maalesef :(

      Sil
  7. Kaynak dağılımi gerçekten orantısız ve zengin ülkelerde gereğinden fazla tüketim var .

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.