Genellikle yetiştiriliş tarzı olarak başımıza bir şey geldiğinde kara kara düşünürüz.Sanki başka çözüm yoktur,her olumsuz şey,bizim başımıza geliyordur.Tabi ki bu bakış açısı abartılı duygusal ve sağlıksızdır.Bir sorunla karşılaştığımızda ilk önce sakin olmayı öğrenmek önemlidir.Durun ve bekleyin.Sorun çözmeyle ilgili bir çok teknik vardır ben size bu tekniklerden birinden bahsetmek istiyorum.
SORUN ÇÖZME YÖNTEMİ
- İnanın her sorunun bir çözümü vardır. Sadece bakış açınızı değiştirmeye ihtiyacınız var.
- Sakin olun. Vücut kaslarını gevşek tutun, kaslarınızı gerginlikten koruyun. Alfa durumuna geçin.(Uyumadan hemen önceki ya da sabah kalktığımızdaki gevşemiş halimiz alfa durumuna örnektir.)
- Zihinsel olarak sorunlarınıza kısa sürede en iyi çözümü bulacağım diye beyninizi zorlamayın. Çünkü kendimiz en güç durumumuzda bize en iyi çözümü sunacak şekilde oluşmuştur. Belki daha hazır değilsiniz.
- Biraz mola verin.
- Sakinleştikten sonra kendinizi başkasının yerine koyup, o ne yapardı sorusunu sorun. Sorunlarınıza duygusallıklarınızı (korku, hoşlanma veya hoşlanmama, kızgınlık,.) karıştırmayın. Profesyonelce olaylara ve kendinize,insanlara bakın.
- Sorunlarınız olan kendinizi veya sorununuz olan insani bir sosyal görevli gibi karşınıza alın her şeyini bir kağıda yazın ve üzerinde düşünerek çözüm yolları üretin.
- Bu süreçte sizi rahatlatacak gevşeme tekniklerini de kullanın.
8. Fiziksel olarak bulduğunuz yukarıdaki çözümleri nasıl uygulayacağınızı düşünün. Uygulayacağınız bu çözümlerin beraberinde neler getireceğini yazın. Sonuçta ortaya çıkan veya geriye kalan çözümler sizin için en iyi çözümlerdir. Onları da bir kağıda yazın ve her gün görebileceğiniz bir yere koyun.
Çözümleri kolaylıkla bulduğunuz,mutlu günler yaşamanız dileğiyle...
Bir Sorun Çözme Tekniği
Reviewed by Yurdagül Çelik
on
Ekim 17, 2019
Rating:
Ah keşke problem anında uygulayabilsek bu maddeleri. En azından birkaçını. Kemal Sunal'ın Tosun Paşa'daki repliği geldi aklıma. Lütfü Bey ben her şeyi yapabiliyorum da gözlerimden ateş çıkartamıyorum. O nasıl oluyor? :)) ❤
YanıtlaSilTabi ki değişim bir günde olmuyor ama çaba sarfedersek olur diye düşünüyorum.Sevgilerimle :)
SilBenim problemim kendimle. Sakin biri olmayı çok isterdim. Ani ses çıkışlarımdan nefret ediyorum. Bu sorunumu çözebilmeyi çok isterdim.
YanıtlaSilNews Pdr dergisinde yazdığım öfke kontrolüne yazımı okumanızı öneriyorum.
SilGüzel ve çok faydalı bir makaleydi kızım.Yeter ki sorun olduğu ve çözülmek zorunda olduğu kronikleşmeden kabul edilsin.Sevgiler sana canım.
YanıtlaSilSağol ablacığım.Dilerim faydalı olabilirim :)
Silayyy benceeee bırak sorunlar zaman içinde kendiliğinden çözülüyoooo yanii geçiyoo önemi kalmıyooo :)
YanıtlaSilHerkes sen gibi rahat mı :)
SilÖnce derin bir nefes... Oksijenin faydaları :)
YanıtlaSilKesinlikle diyafram nefesi açık havada harika olur :)
SilÇok güzel öneriler, öfke anın da hiç biri akla gelmeyebilir ,sakin ,ve sabırlı olmayı öğrenmek gerekiyor.ama bazen ayarı yapamıyoruz:))
YanıtlaSilÖfke anında zihin sizi kontrol etmeye başlıyor.İlk önce bolca nefes alınırsa zihin sakinleşirlerse:)
SilSakin olup herkesin bir sorunu olabileceğini kabullenmek çok önemli. O zaman çözüm yolu aramaya başlayabiliyorsunuz.
YanıtlaSilKabul etmek ilk ve önemli şey aslında :)
SilBen de hep bir çözüm olduguna inanirim. Olumlu düsününce çözüm de bulunuyor.
YanıtlaSilSizin gibi düşünen insanları görmek inanın çok hoşuma gidiyor.Genel olarak sorun odaklı yetiştiriliyoruz çünkü :(
SilBen çocukken kütüphane de tanıştığım Polyanna'dan sonra, sorunlara hep bardağın dolu tarafından bakmayı ve elimdekilerle yetinmeyi öğrendim. Benim niye yok, niye benim başıma geliyor diye ahlanmam hiç. Çünkü bende olan bir başkasında hiç yok belki. Ve Rabbimin verdiği mutluluğa itiraz etmiyorsam, ondan gelen sıkıntıya nasıl itiraz edebilirim ki? Paylaşım için çok teşekkürler. Emeğinize sağlık.
YanıtlaSilKeşke toplum olarak elimizdekileri görsek de şükür edebilsek.Soruna değil çözüme odaklansak.
SilProblemlerim kişilerse bu güne kadar hep kendimi ifade ile çözmeye çabaladım. Ama bazen sorun karşınızdakiyse insanın yapabileceği bir şey kalmıyor
YanıtlaSilSorun karşıdakindeyse de manevra yeteneği ya da kabul yeteneği geliştirilmeli :) Başkanı değiştirerek değil kendimizi değiştirerek ancak mutlu olabiliriz :)
Silİçimizden on a kadar saymak işe yarıyor çoğu zaman 😇
YanıtlaSilO da iyi bir teknik :)
SilKara kara düşünmeyi ve abartmayı maalesef ben de yapıyorum ama sonra ipleri bir şekilde elime alıyorum. Kara kara düşünme kısmını yapmayı bırakmam gerek :D
YanıtlaSilDuyguları biraz yoğun yaşayan bir milletiz.Onun da etkisi var diye düşünüyorum...
SilYine harika püf noktalar .Kişisel gelişim içeren yazıları okuymayı seviyorum.Kalemine sağlık.
YanıtlaSilBeğendiyseniz ne mutlu bana :)
Silİnsan bir panik oluyor böyle durumlarda tabi sorunun derecesi önemli ama kendine 'hele bir dur, mutlaka bir çözümü olmalı' diyebilsek o anda :) Teşekkürler hissederek sanki o anı yaşarmış gibi yaptım içimden uyguladım maddeleri. Bir rahatlama geldi ardından :)) Teşekkür ederim :)
YanıtlaSilDiyafram nefesi öneriyorum gergin anlarda.Biraz diyafram nefesi yapmak sakinleştirecektir.
SilBen,teşekkür ederim :)
Onun için bolca diyafram nefesi öneriyorum.Bilmeyenler uygulama yapa yapa öğrenebilir.İnternette nefese dair videolar var.
YanıtlaSilen zor anlarımda daha önceki zor anlarımı hatırlarım -onlarda geçti bu da geçecek derim dua da en büyük silahım
YanıtlaSilDua,gerçekten önemli.Tebrikler :)
SilSöylemesi kolay da hele dışardan bakmak bazen baya zor yahu
YanıtlaSilCanım benim insan yapa yapa bir süre sonra alışkanlık haline geliyor ve çözüm odaklı oluyor.En başta tabi ki zor :(
Silokuduğumda yaptığım yorumu ve senin verdiğin cevabı bile hatırladım hemen hihihi :)
YanıtlaSilÇok zekisin vallahi :)
Silİnsan sorununu tek başıan çözemediği anlar vardır. mutlaka yakınlarından destek alır. Onlarla istişare eder akıl alır. dahası sosyal bir uzmandan danışmanlık alır. Belki bu söylediğim daha akıllıcadır. Selamlar.
YanıtlaSilTabi ki dışarıdan bir gözün bizi görmesi ve bize yardım etmesi önemlidir fakat biz insanın kendi kendine de sorunlarını çözebilme becerisini geliştirmeye gayret ediyoruz.Öbür türlü hep başkaları sayesinde sorun çözer ki bu da kişiyi bağımlı yapabilir.Çok önemli sorunlarda da tabi ki uzman yardımı gerekebilir.
SilSelamlar...
Eski yazıları güncellemek güzel oluyor aslında.
YanıtlaSilSorunları hiç kafaya takmadığım için bu tekniklere çok ihtiyacım olmuyor ama yine de teşekkür ederim.
Ara sıra güncellemek iyi oluyor.İnsan biraz dönüp neler yazdığına bakmalı sanki ara ara.
SilBen,teşekkür ederim :)