Dönüştürme(Konversiyon)




Hastanenin acil bölümlerinde sık sık rastladığımız bir psikolojik savunma mekanizmasıydı bu. Hatta onca yoğunluk içinde bu tür vakalarla uğraşıyor olmak,bazen canımızı sıkardı. Psikoloji eğitimi almış olmama rağmen o insanları anlayamazdım. Şimdi ise bu işin içinde derinleştikçe ne kadar değersiz ve sevgisiz bir ortamda büyütüldüğümüzü görmeye başladım.
Dönüştürme,daha çok az gelişmiş ülkelerde sık rastlanan bir savunma mekanizmasıdır. Kişi,ruhsal olarak engelleyici bir durumla karşılaştığında bunu çözemez ve organlarının fonksiyonel olarak bozulması ortaya çıkar.Yani psikolojik çatışma durumunda kişinin organlarının görevleri devre dışı kalır.
Konuyla ilgili bir kaç örnek vermek gerekirse;
1.Örnek;Eşinden yeterince sevgi ve ilgi göremeyen kadın,bayılma nöbetiyle hastanenin acil servisine getirilir. Kocası çok korkmuştur. Eşinin öleceğini düşünerek üzerine titrer. Hastaya acilde müdahale yapıldıktan sonra,kadın eşiyle evine döner. Kocası eşini hastaneden çıkarırken ona bir daha bağırmayacağına söz verir. Böylece kadın,kendisine eksik olarak verilen ilgiyi karşılama imkanına kavuşur.
2.Örnek;Henüz genç yaştaki kız,okuldan eve geldiğinde annesini bir başka erkekle yatakta görür ve o andan itibaren görme fonksiyonunu yitirir,histerik bir körlük geliştirmiştir. Bu sayede egosunun büyük bir yıkım yaşama ihtimalini ortadan kaldırır.
3.Örnek;Aile ortamında ağır hakaretlere maruz kalan,eşi tarafından her gün aşağılanan kadın,histerik sağırlık geçirebilir. Böylece tüm savunma mekanizmalarında olduğu gibi burada da bireyin egosunun güçlü bir şekilde ayakta kalması sağlanmış olur.






Psikolojik olan bir problemi  teşhis etmeden önce kişi,tüm tahlillerden tetkiklerden geçmeli ve öyle teşhis konulmalıdır. Her bayılan kadın konversif olmadığı gibi,her konversif de bayılarak tepki vermez. Bu yüzden kişinin teşhisinin iyi ayrımına varmalı,kişi sık sık savunma mekanizmalarına başvurmak zorunda kalıyorsa,psikolojik destek almalıdır. Kendi benliğimizi korumak adına kişilerin ara sıra savunma mekanizmalarını kullanmalarında da bir mahsur yoktur. Psikolojik olgularda konuya sadece bir perspektiften yaklaşmak,bizi hatalı sonuçlara ulaştırır.

Sağlıklı günler dilerim :)
Dönüştürme(Konversiyon) Dönüştürme(Konversiyon) Reviewed by Yurdagül Çelik on Temmuz 29, 2022 Rating: 5

20 yorum:

  1. Örnekler ilginç,ürkütücü,üzücü ve acı :( Sevgi herşeyin ilacı bana göre..İçinde gerçekten sevgi olan biri kendisine,çevresine,doğaya,hayvanlara yani herşeye karşı iyidir,iyi olmalıdır..Yazılarını okudukça ufkum açılıyor,yeni şeyler öğreniyorum.Çok teşekkür ederim...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgiyi bilemiyoruz ki karşı tarafa da verelim :( Öncelikle kendimizi sevmeyi,olduğumuz gibi kabul etmeyi öğrenebilsek süper olacak.Bu dediklerimi hepimiz biliyoruz ama ne kadar içselleştiriyoruz tartışılır :( Teşekkürler canım benim :)

      Sil
  2. O bağıran kocaları hiç ama hiç anlamıyorum zaten. (Tabii bir de bunların döven versiyonları var üst sürüm ki o konuya hiç girmiyorum) Şiddete karşıyım ama bunların ağzına kürekle yapıştırasım geliyor. O derece gıcığım. Sonra hayatım yapmayacağım. Lan yürü git...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şimdi fark ettim.Hep kadın örnekleri vermişim :) Erkekler de yaşıyor.Mesela kan davası nedeniyle adam vurması gerekiyor.Silah tutacağı eli felç oluyor.Aslında organik bir felç değil bu.Bu şekilde hem kişiyi vurmaktan kurtuluyor hem de ailesi tarafından onay görerek sorunu çözmüş oluyor :) Bir tane de erkek örneği vereyim dedim şekercik :)

      Sil
  3. organik ama insanın da elinde olmayan ve kendi kendine kısa sürede bir türlü düzelmek bilmeyen felç geçirme,bayılma gibi rahatsızlıkların ana sebebi; insanın psikolojik açıdan ani bir travma yaşaması sonucu oluşan "dönüştürme(konfeksiyon)" durumu..ilginç bilgiler,yeni yeni şeyler öğreniyoz sayenizde,emeğinize sağlık..🙂

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beğenmene sevindim :) Elimden geldiğince ara vermeye devam edeceğim bu bilgileri :)Teşekkürler Ertuğrul :)

      Sil
  4. ayyyy ne korkunç bişi bu yaaa.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Birçok psikolojik hastalığın yanında yanında bu çok masum kalıyor :)

      Sil
  5. tüm hastalık ve sapkınlığın sebebinin sevgiyi bilmediğimizden kaynaklandığını düşünüyorum. Güzel bir yazı olmuş

    YanıtlaSil
  6. Yer gök sevgi üstüne kurulmuş.‘Sizler iman etmedikçe cennete giremezsiniz, birbirinizi sevmedikçe de iman etmiş olmazsınız’ hadisi de sevginin önemini anlatmıyor mu?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne güzel bir hadismiş.Öğrenmiş olduk sayenizde :)

      Sil
  7. Aha eski yorumumu gördüm,burda faklı konuşmuşum ama şimdi başka düşünce oluştu yazıyı yeniden okuyunca..🙂 Şöyle ki,sizin yorumunuzla verilen örneklerin hepsinde ilk başlangıcında "negatif etki"nin, sonrakinde "pozitif durum"un oluştuğunu görüyoz ancak 1.örnekte "negatif etki->pozitif durum"un oluştuğunu, 2. ve 3.örnekte ise "negatif etki->negatif durum"un devam ettiğini de hissettim sanki..Bu,biraz farklı yaklaşım oldu,umarım yanılmamışımdır..😊

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Pek fazla negatif ve pozitif üzerinden anlatmadım aslında.Hiç birine negatif ya da pozitif diyemeyiz.Kişinin kendi varlığını devam ettirme ve iyi hissetme çabası diye değerlendirebiliriz aslında :)

      Sil
  8. ya ne zor şeyler oluyor insan beyninde yaa :)

    YanıtlaSil
  9. yorumum spama düşmüş olabiler :)

    YanıtlaSil
  10. "Her şey yalnızlıktan..." diye bir şarkısı vardı Teomanın. Tüm bunlar yalnızlıktan sevgisizlikten oluyor sanırım ve insanoğlu kendini korumak için ne ilginç mekanizmalar gelistiriyor bilinçaltında.
    Teşekkürler canım ❤️

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir çok sebebi olabilir kişiye göre değişen.Ben,teşekkür ederim Sevilciğim :))

      Sil

Blogger tarafından desteklenmektedir.