Mobbing ve Mücadele Yolları

Mobbing, kısaca iş yerinde uygulanan psikolojik yıldırmadır. İş yerinde var olan durumun mobbing olması için en az altı ay olması ve düzenli yapılması gereklidir. Tek seferlik yapılan psikolojik şiddet, mobbingden sayılmaz. Bunun dışında fiziksel şiddet ve taciz direkt hukukun başka bir davasına girdiğinden mobbing kapsamında değerlendirilmez. İş yeri dışında gerçekleşen tutum ve olumsuz davranışlar mobbing değildir. Mobbingle ilgili birçok batı ülkesinde ciddi cezai müeyyideler ve önlemler olmasına rağmen, ülkemizde bu konuyla ilgili cezalar ve önlemler yetersizdir. Mobbingle bireysel, örgütsel, toplumsal ve hukuki mücadelelerle başa çıkabilmemiz mümkündür. Şimdi bu mücadele yolarından tek tek bahsedelim;


Bireysel Mücadele Yolları:
Kişi ilk olarak şiddete maruz kaldığı kişiyi uyarmalıdır. Eğer uyarıya rağmen mobbing devam ederse kendisine verilen anlamsız görevleri mutlaka yazılı olarak istemeli, gerekirse bir üst merciye rapor etmeli, çok sıkıntı yaşıyorsa psikolojik destek almalı, eğer katlanılmayacak bir düzeyde ise ve çözüme ulaşamıyorsa sağlığını korumak için iş değiştirebilmenin yollarını aramalı, gerekirse yeni bir iş yerine geçmeyi talep etmelidir.
Örgütsel Başa Çıkma Yolları:
Mobbingle başa çıkabilmek için bireysel mücadelede yetersiz kalacağınız düşüncesine sahipseniz, bu konuyla ilgilenen sivil toplum kuruluşları ya da derneklerle irtibata geçerek gerekirse bu gruplara üye olarak hakkınızı arama yoluna gitmelisiniz.
Toplumsal Başa Çıkma Yolları:
Mobbing ile ilgili yeterli bir bilince sahip olunması için bu konuda yazılı ve görsel medya kanallarının üzerine düşen bilgilendirmeleri yapmaları önemlidir. Bu şekilde toplumsal bilinç oluşması sağlanmalıdır.
Hukuki Mücadele Yolları:
Ülkemizde mobbingle ilgili hukuki mevzuat yeterli değildir ancak, mobbinge maruz kalan kişi durumu kayıt altına alarak, şahitlerle, belgelerle ispatlayarak manevi tazminat davası açabilir. Manevi tazminat davası kapsamında işverenin kusurlu bulunması durumunda kişinin talep ettiği tazminat ücreti kişiye ödenir.
İsveç’te 1933 yılından beri mobbing suçtur. Bizim ülkemizde ise hala bu konuda yeterli yasaların çıkmamış olması üzücü bir durumdur. Kişilerin sağlıklı bir ruh halinde çalışabilmesi ve üretime katkıda bulunabilmesi için konuyla ilgili yasal düzenlemelerin gözden geçirilmesi gerekmektedir.



Her şeye rağmen, mobbing karşısında sessiz kalmayın, haklarınızı koruyun ve mücadelenizde güçlü olun.
Mobbing ve Mücadele Yolları Mobbing ve Mücadele Yolları Reviewed by Yurdagül Çelik on Nisan 08, 2021 Rating: 5

4 yorum:

  1. Maalesef iş hayatında çok sık gördüğümüz bir şey. Bazılarını ne kadar uyarsan da faydasız.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kanunlar biraz yetersiz ama gizlice çekilen ses kaydını kabul ediyor mahkeme.Mobbingle ilgili bir denek de var ve aktif çalışıyor.

      Sil
  2. Kıskanç ve kompleksli insanlar sanıyorum bunu yapıyor, ya da o kişiyi işten attırarak kendine veya bir akrabasına filan yer açmak istiyorlar, ya da tamamen gıcıklığına, nefretten ruh hastası olmayan, kendiyle barışık, normal akıl sağlığına sahip insanlara göre bir şey değil bu. Eline sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ülkedeki kanunlar da ne yazık ki yetersiz :) Teşekkürler :)

      Sil

Blogger tarafından desteklenmektedir.