Pazartesi Sendromunun Nedenleri



Evet yine bir pazartesi gününe gelmiş bulunmaktayız.Pazartesi Sendromu diye bir sendrom çıktı.Bu sendromla ilgili biraz araştırma yaptım.Yapılan bilimsel araştırmalar bu sendromu yaşamamızı şu sebeplere bağlamış;
1.UYKU DÜZENİ:Hafta sonları genelde hafta içine göre geç kalktığımız için pazartesi günü biyolojik saatimiz uyanmakta zorluk çekiyor.Zor uyandığımız için de işe gitmeyi pek istemiyoruz.
2.GÜVENLİ SOSYAL HAYAT:İş yerinde kendi seçtiğiniz insanlarla değil,kurum tarafından işe alınan insanlarla iletişim halinde olursunuz.Dolayısıyla özel hayatımızdaki insanlar kadar rahat iletişim sürdürmek sıkıntılıdır.Profesyonel olmak zorunda olduğunuz için ilişiklerde kendinizi yeterince güvende hissedemezsiniz.Hafta sonu yaşadığınız rahat ilişkilerden profesyonel ilişkiye geçmek uyum sıkıntısı yaşamaya neden oluyor.
3.DUYGUDAKİ ANİ DEĞİŞİMLER:Yapılan araştırmalar,hafta sonuna doğru kişinin duygu durumunda hafta sonu beklentisiyle olumlu gelişmeler olduğunu göstermiştir.Hafta sonu beklentisi bittiğinde ise  duygu durumunuz değişmekte ve ilk gün olan pazartesi günü en kötü hissi yaşarsınız.
4.YEME İÇME DÜZENİ:Hafta sonları genellikle kendinizi özgür hissettiğinizden daha fazla yeyip içerseniz.Haftanın ilk günü de genellikle perhize başlama günüdür.Bu düşünce kişiyi baskı altına aldığı için pazartesi olmasını istemesiniz.

5.SAĞLIKSIZ HİSSETME:Yapılan araştırmalar pazartesi günü kendimizi diğer günlere göre daha sağlıksız hissettiğimizi ortaya çıkarmış.Ayrıca pazartesi günleri en çok kalp krizi geçirilen gün olarak belirlenmiş.
6.İŞİNİ SEVMEME:İstatistiklere göre çalışanların %70 i işini sevmiyor.Durum böyle olunca da pazar akşamından itibaren stres ver gerginlik artıyor.Pazartesi günleri haftanın en verimsiz günü oluyor.
Saydığım yukarıdaki nedenlerde dolayı pazartesi günleri hepimiz için kabus oluyormuş.Ama tabi ki nedenlerini bulduk ama nasıl daha iyi hissederiz neler yapabiliriz onlara bakmak lazım.Pazartesi gününün sıradan bir gün olduğunu düşünerek ve olumlu şeyler bulmaya çalışarak başlayabiliriz bence :) Mutlu bir hafta geçirmeniz dileğiyle...

Pazartesi Sendromunun Nedenleri Pazartesi Sendromunun Nedenleri Reviewed by Yurdagül Çelik on Haziran 15, 2023 Rating: 5

32 yorum:

  1. Sevdiğimiz şeyler yerine para kazanılacağını düşündüğümüz mesleklere yöneldiğimüz sürece bu pazartesi sendromları bitmez bence.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Neyi sevdiğimizi bile bilmediğimiz oluyor bezen :( Kendimizi fark etsek ve gerçekten ne istediğimizi bilsek çok iyi olur diye düşünüyorum.Sevgilerimle...

      Sil
  2. yani ben de işime bayılmıyorum ama pazartesi bu ara nedense çok etkilemiyor beni sıkıntı olmadan gidiyorum kışın daha çok oluyor bu sendrom..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kışın günler daha kısa,hava daha kasvetli ve soğuk.Belki ondandır :)

      Sil
  3. Ben de pazar ikindi sonrası sendromu var galiba. Gidiyor güzelim pazar deyip dertleniyorum :) ❤

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Pazar akşamına doğru bir çok kişide yavaş yavaş başlayabiliyor maalesef :(

      Sil
  4. Bende de Pazar günü sendromu var. Cumartesi gecesi kabusum başlıyor, o derece sevmiyorum. Hatta bir an evvel şu pazar bitsede Pazartesi olsa işe gitsem dediğim bile oluyor :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sizdeki sendromu da hiç duymamıştım.Nedenlerini incelemek gerek :)

      Sil
  5. Sanırım bu maddeler arasında en öne çıkan neden işini sevmeme ki bu oranın ülkemizde %70' den daha fazla olduğunu düşünüyorum. Sevmeden yapılan her şey gönülsüz oluyor ve bu yapılan işe de yansıyor.
    Karikatürü yine çok beğendim. Bana sosyal medyada gördüğüm bir caps'i hatırlattı. Belki sizde görmüşsünüzdür. Haftanın her gününe bir kedi suratı koymuşlar. Pazartesiye ayrı, salıya ayrı... Hepsinde ayrı bir surat ifadesi var:)
    Faydalı bir paylaşım daha okudum çok teşekkürler :)

    Sevgi ve selam ile.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Maalesef sadece para kazanmak adına bir çoğumuz sevmediği işi yapıyor :(

      Sil
  6. Bu sendrom ile hiç tanışmadım. Ama Pazar günü... Gerçek bir öcü :))9
    Siz benim "Ben Severim Pazartesileri" adlı çalışmamı okumuş muydunuz? Hem www.bizimsemaver.com adresinde hem de blogumda yayınlandı :))

    YanıtlaSil
  7. İnsan sevdiği işte çalışırsa da mı pazartesi sendromu yaşar ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İlla yaşar diye bir şey yok.Sadece yaşıyorsa olası sebeplerinden bahsettik :) Sevgilerimle :)

      Sil
  8. Tüm yazılarınızda kullanılabilecek en iyi karikatürü kullanıyorsunuz 😂 Yine tam uyumlu olmuş. Pazartesi sendromu sadece çalışanlar için değil, biz okula gidenler için de bir sorun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim.Bazen ters köşe karikatürler kullandığım ve insanların algılamakta zorluk çektiği de oluyor :) Tabi ki bu sendrom herkes için geçerli olabilir siz iş için kısmını kendinize göre uyarlayın :) Sevgilerimle...

      Sil
  9. sağlıksızlık ve kalp krizi bilgisi çok ilginç yaaa.

    YanıtlaSil
  10. Robotlaşan, karma karışık modern yaşamın içinde aslında her an her dakika böyle. pazartesinin adı çıkmış :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Valla derler ya insanın adı çıkacağına canı çıksın.Pazartesi de o misal :)

      Sil
  11. Ben hepsine aynı muameleyi gösteriyorum:))))))))
    Pazartesi olayına da gülerim aslın da rahatlıktan çıkılmak istenmiyor sanırım bu yüzden.
    Zavallı pazartesi:)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet insanın rahata ve kolaya eğilimli bir doğası var :) Sevgilerimle :)

      Sil
  12. Pazar, pazartesi sendromunu çok nadiren yaşıyorum. Psikiyatrist Mustafa Ulusoy bu durumu Pazar Sendromu olarak adlandırıyor. Pazar gününün fizyolojiye ters şekilde değerlendirilmesi yani. İnternette bununla alakalı sevdiğim bir yazısı da vardı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Onun yazısına da bakacağım :) Teşekkürler :)

      Sil
  13. Eski yazıları arada böyle yeniden yayımlamak gerek aslında. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yazı lazım oldu,aradım taslaklara çevirmişim,yeniden paylaştım.Havuzda aslında baya yazı birikiyor ve bakmak gerek diye düşünüyorum.

      Sil
    2. Çok haklısınız Yurdagül Hanım...

      Sil
  14. Bu konuda eskiye göre daha iyiyim Yurdagülcüğüm. Çok güzel bilgiler derlemişsin. Emeğine sağlık 😊🤚

    YanıtlaSil
  15. Ben tam aksine Pazartesi sabahlarını seviyorum. Ev sakinleşiyor bana kalıyor 🤣

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.