NEDEN EMPATİ GÖSTEREMEYİZ?


Zürih Üniversitesi'nde yapılan bir araştırmada,bir kadının elinin tersine elektrik şoku aldığında yanında duran kadın,elektrik şoku almamasına rağmen almış gibi tepki verdiği görülmüştür. Her iki kadında da beynin aynı bölgesi aydınlanmış olup,aynı acı devresi faaliyete geçmiştir. Bu deney bize gösteriyor ki başkalarının acısını gördüğümüzde kayıtsız kalmamız pek mümkün değildir.
İnsanın özünün empatik bir varlık olmasına karşın bazen empati sıkıntısı yaşayan insanlar görmekteyiz. Bunu 3 nedene bağlayabilirizİlk olarak,kişinin beynindeki ayna nöronları az gelişmiş ya da yetersiz olabilir. kişiler başkaları ile yakınlık kurma zorluğu çekerler. Otizmli hastalar da ne yazık ki empati kurma zorluğu yaşarlar. İkincisi,stres ve depresyon kişinin ruhsal kaynaklarını tüketmiş olabilir. O nedenle kişi önemli bir olayda donuklaşabilir,tepkisiz kalabilir. Stres ve depresyon hormonu olan kortizolün beyin gelişimine ket vurduğu,beynin sosyal ve duygusal merkezlerine zarar verdiğini kanıtlamıştır. Hayatın erken dönemlerinde istismara uğrayan insanların duygusal anılarını düzenleme bölümü olan hipokampüste küçülme görülmüştür. Sonuç olarak,beyin,duygusal stres etkenlerine daha duyarlıyken bu kaygıları frenleme konusunda yetersiz nöral ağa sahiptir.

Üçüncü neden ise dikkat dağınıklığıdır. Empati eksikliğindeki en yaygın nedendir. Zihni meşgul eden bazı duygular,mesela şu anda yaşadığımız yoğun korkular,bir başkasının acısını görmemizi engeller. Beyin gücünün tamamı kendini sakinleştirmeye çalışırken bir başkasına odaklanmak bir hayli zordur.
Sonuç olarak,kendi duygularımızla ne kadar iyi baş edebilirsek,başka insanlara kanalize olma ve onları anlayabilme becerimiz daha çok gelişir.
(Kaynak;Bana Sıkıca Sarıl)

Aile Danışmanı /Bilim Uzmanı Yurdagül Çelik
Randevu ve Online Danışmanlık İçin:
📱0530 855 77 98
☎️0312 220 21 17
NEDEN EMPATİ GÖSTEREMEYİZ? NEDEN EMPATİ GÖSTEREMEYİZ? Reviewed by Yurdagül Çelik on Nisan 28, 2022 Rating: 5

8 yorum:

  1. bu dikkat dağınıklığı günümüzün en yaygın hastalığı herhalde :)

    YanıtlaSil
  2. ben empatiyi fazlasıyla yapıyorken bazılarının duyarsız olmasına anlam veremiyorum ve bunu beni çok üzüyor

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Fazla yapmak da dengeyi bozuyor olabilir.Bakmak lazım...

      Sil
  3. Birçok insan empati kuramıyor bence. Bencillik hisleri daha ağır basıyor herhalde 🤷

    YanıtlaSil
  4. Empati yapmak zor ama olması gereken bir şey.. Resimdeki 2 kupa benzetmesi de bu empatiye örnek bence,biri kırılmış diğeri de adeta ben de seninleyim dercesine empati yapıyor..😊

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İkinci göreseli de severek seçmiştim.Teşekkürler :)

      Sil
  5. yaa yorumlarım spama mı düşüyoooo :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet ya öyle olmuş,farkında değilim,düzelttim :)

      Sil

Blogger tarafından desteklenmektedir.