Babalık Depresyonu


 

Son yıllarda bilindik baba rolü değişmekte empatik,sevecen babalara doğru evrilmektedir. Gelişmiş ülkelere bakıldığında sadece maddi açıdan eve destek veren babalar değil,çocuğun bakımında aktif rol oynayan babalar da görmekteyiz. Bebek sahibi olmak hem anne adayı hem de baba adayı için zorlu süreçtir çünkü roller değişmiştir.

Toplumsal kabuller,babalık olgusunun öğrenildiğine işaret etmektedir. Annenin sahip olduğu biyolojik avantajdan yoksun olduğu düşünülen baba,çoğunlukla mama,bez,erzak taşıyan  levazımatçı gibi görülür. Çoğu baba ne yapacağı konusunda bilgi ve tecrübeye sahip değildir ve bu alanda özgüven düşüklüğü yaşar. Bebeğin duygusal ve fiziksel ihtiyaçlarını okumak sonrasında da karşılamak baba için güçtür. Sezgisel genetiği de bunu çözmek için yeterli değildir,çevre de onu uzak tuttukça gelişemez,ötekileşir ve yalnızlaşır.

Diğer başka bir senaryoda ise babalar toplumsal kodlar,çevresel tutumlar,maddi sorumluklar ve eşinin beklentileri arasında sıkışır.İş veriminde düşüşler görülebilir. Maddi sıkıntıyı yoğun olarak sırtında hisseden babanın krizi büyür ve derinleşir. Yetersizlik,çaresizlik bazen de dışlanmışlık hissi içinde babalık depresyonu sinsice gelişir ve çoğu kişi de bunun farkında değildir. 


Babalık depresyonu annelere göre daha yavaş ve örtük olarak seyreder. Çoğunlukla doğumdan sonra   3-6 arasında ortaya çıkar. Babalık depresyonuna ekononik sıkıntılar,ilk kez baba olma,ileri yaş,çocuk sayısının çokluğu,plansız gebelikler,evlilik bağının zayıflığı,ailesel sorunlar,düşük eğitim düzeyi gibi faktörler zemin hazırlar. 

Hayattan zevk alamama,isteksizlik,içe kapanma gibi bulgular 2-3 haftadan fazla devam ediyorsa mutlaka profesyonel bir destek alınmalı,özellikle doğumdan sonraki ikinci ve üçüncü aya dikkat edilmelidir. 


Kaynak:Bebeğin Sihirli 1000 Günü

Aile Danışmanı /PDR Bilim Uzmanı Yurdagül Çelik
Randevu ve Online Danışmanlık İçin:
📱0530 855 77 98
☎️0312 220 21 17

Babalık Depresyonu Babalık Depresyonu Reviewed by Yurdagül Çelik on Mart 23, 2022 Rating: 5

12 yorum:

  1. baba olmak sadece maddi yükü almakla olmuyor ne yazıkki

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Diğer yükler ve dışlanmışlık ne yazık ki onları depresyona sokabiliyor :( Ailenin dinamikleri doğrultusunda profesyonel destek almak belki tüm aile bireylerine iyi gelir :)

      Sil
  2. ay erkekler depresyona girebiliyor muuuu :)

    YanıtlaSil
  3. baba olmadan da toplumun baskıları hissedilebiliyor bazı konularda insan olarak yapılması gereekeni yapmalı her birey ama bu toplum neden baskıcı onu da çözebilmiş değilim yıllardır :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bizim toplum biraz kapalı ve iletişimler ciddi anlamda sağlıksız :(

      Sil
  4. Babalık depresyonunu ilk defa duydum.. :)

    YanıtlaSil
  5. Babalarda eksik kalsın lütfen depresyondan kadınların işi anne olunca daha zor zaten birde baba ile uğraşmak kolay değil 😝

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aile dinamiğinden birisi sistemi bozarsa ailede sorunlar büyüyebilir.O yüzden bu konu da önemli aslında :)

      Sil
  6. Bu ekonomik durumlarda baba anne herkes depresyona girecek 😩

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ekonomik zorluklar ebeveynleri son dönemde gerçekten de zorluyor :(

      Sil

Blogger tarafından desteklenmektedir.