SOSYAL AĞLARIN ÖNLENEMEZ YÜKSELİŞİ (mi?)


 Seyfettin Babat

SOSYAL AĞLARIN ÖNLENEMEZ YÜKSELİŞİ (mi?)


Sosyal Ağ


Önceleri tek taraflı bir iletişim sağlayan medya araçları günümüzde internetin, daha doğrusu katılımcı etkileşime olanak veren “Web 2.0” ın keşfiyle, katılımcı ve çift taraflı hale gelmiştir.

Bu gelişmeyi iyimser bir bakış açısı ile ele alırsak, sosyal medya kullanıcılarının günümüzde kendi sözlerini daha özgür üretmeye, yaymaya, çoğaltmaya başladıklarını söyleyebiliriz. Ayrıca çeşitli toplumsal, kültürel, siyasal ve ekonomik sorunlar için örgütlenmek amacıyla daha kolay bir araya gelebilme şansı yakalamışlardır.

Ancak işin bir de başka yönü var: Bilerek ve isteyerek bu sosyal ağların bir parçası olarak gözetlenmeyi, çeşitli kurumlar ya da iyi niyetli olmayan kişiler tarafından kayıt altına alınmayı peşinen kabul etmiş de oluyoruz.


Sosyal Ağ

Sosyal medya kullanıcıları olarak, buradaki verilerin kullanımı için tasarrufun kendimizde olduğu yanılgısı da yaşamaktayız. Ancak sosyal ağlar, daha fazla mahremiyetin alenileşmesini fütursuzca talep ediyorlar. Sosyal ağların en değerli müşterileri, kendilerini aleni hale getirmeye motive edilmiş kullanıcılardır.

Bu sayede toplanan çok özel bilgiler, toplumların ve tüketimlerin yeniden şekillendirilmesinde kullanılarak mevcut sistemin küreselleşmesi kolaylaştırılmaktadır.

 Ayrıca bu özel kişisel bilgilerin paylaşımı (ilişkiler, inançlar, tercihler ve günlük aktiviteler ve yer bildirimleri vb.) iyi niyetli olmayan kişiler tarafından istismar edilebilirler. Sosyal ağlar üzerinden iletişimin iki yönlü doğası, bireyleri mağdur etmeye veya hedef almaya meyilli olabilecek kişiler için fırsatlar yaratmakta ve kurbanların giderek daha erişilebilir hale gelmesine hizmet etmektedir. Hiper bağlantıların artışı da bunu kolaylaştırmaktadır.


Sosyal Ağ

Suçlu bireyler, siber saldırılarda “sosyal mühendislik” olay örgüsünü tercih ederler.  Çünkü her bilişim sisteminin olduğu gibi, sosyal medya araçlarının da en zayıf unsurlarından birisi insandır. Sosyal medya araçları üzerinden işlenen suçların çok azı dünya devi şirketlerinin açıklarından kaynaklanmaktadır.

Önceleri kendisi de kara şapkalı bir hacker olan Kevin Mitnick tarafından yazılan bir kitapta bahsedilen sosyal mühendislik (social engineering) yöntemi, suçu işlemek için, sistemden ziyade kişi hedef almaktadır. Bu eylemdeki amaç, bireyleri istemedikleri bir şeyi yapmaya veya gizli bilgilerini vermeye ikna etmektir.

Sosyal mühendislik ataklarının belirli bir yöntemi vardır. Fail, ilk olarak kurbanının neyden motive olacağı bilgisini araştırır. Bunu kurbanın sosyal medya hesabındaki paylaşımlarına bakarak gerçekleştirir. Ardından kurbanın sonraki adımlarda kuşkulanmasını önlemek için güvenini kazanır. Güvenini kazandıktan sonra kurbanını kaşla göz arasında manipülasyon yoluyla kandırıp, kendine özgü veya sosyal mühendislik tekniklerinden birini kullanarak istediği bilgiye ulaşır.

Bu şekilde sosyal medya hesapları ele geçirilen kullanıcılar büyük mağduriyetler yaşadıkları gibi, arkadaş listesinde yer alan bireyler de bu saldırganın sömürüsüne maruz kalırlar.


Sosyal Ağ

Hemen hepimizin en az bir zayıf noktası olduğu gerçeğinden yola çıkarak, bu durumun hepimizin başına gelebileceğini de söyleyebiliriz.

Siber suçların asimetrik yapısı bunlarla mücadeleyi güçleştirmektedir.


Sosyal Ağ


Sosyal medya okuryazarlığı hakkında bilgilenmek, temel bilgisayar eğitimine sahip olmak ve kullandığımız sosyal medya uygulamalarının güvenlik önlemlerini uygulamak bu suçlulara karşı bireysel olarak alacağımız önlemlerdir.

En önemlisi de, kamusal alan ve mahrem alan bilgi ve kavramlarımızı yeniden gözden geçirmeli ve sosyal medyayı amacımıza uygun bir şekilde kullanma becerilerimizi geliştirmeliyiz.

 

Sosyal Ağ


Kaynaklar:

  1. AÖF Sosyoloji Bölümü “SOSYAL MEDYA SOSYOLOJİSİ” ders notları.
  2. ÖMER FARUK KOCAEFE ·  “Durdurulması Güç Saldırı: Sosyal Mühendislik” https://teknikafa.com/durdurulmasi-guc-saldiri-sosyal-muhendislik/ Erişim.15.06.2021

( Bir önceki yazıda hacklendiğim yazmıştım.Sevgili Seyfettin Babat'ın yazısı da bu mağduriyet sonucunda kaleme alındı.Lütfen bir önceki yazıyı da okuyunuz.-Yurdagül Çelik- )

                                                                                                                     



SOSYAL AĞLARIN ÖNLENEMEZ YÜKSELİŞİ (mi?) SOSYAL AĞLARIN ÖNLENEMEZ YÜKSELİŞİ (mi?) Reviewed by Yurdagül Çelik on Haziran 15, 2021 Rating: 5

12 yorum:

  1. Faydalı tespitler. Ben de Yurdagülün başına gelen olaydan sonra instagramda başka cihazdan giriş olunca sms alma özelliğini açtım. Ne kadar korur bilmiyorum ama önlem önlemdir. Bir de insanlar kesinlikle instagram facebook gibi mecralardan istenebilecek parayı ödememeli bu tarz insanları hemen engellemeli. Tanıdik arkadaş oralardan bu tarz istekte bulunmaz. Maalesef bu mecraların tehlikeleri de çok fazla.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu deneyim hepimize ders oldu.Ben de oturup baya düşündüm.Desteğin için de ayrıca teşekkür ederim Deryacığım :)

      Sil
  2. Çok önemli tespitler emeğinize sağlık..Sosyal medya ağları artık kontrol edilemez bir yükseliş içerisinde.. Çok kötü bir durum, tekrar geçmiş olsun..

    YanıtlaSil
  3. Bu tarz konularda aklıma ilk gelen şey, sıradan insanların, sıradan derken, popüler olmayan, sanatçı, siyasetçi olmayan insanların ne tür zarar görebileceği aklıma gelir hep. Zayıf yönleri yada zaafiyetlerinin ele geçirilmesi ne tür zarar verebilir diye aklıma gelir hep :-)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zaafiyetlerimiz,her daim kullanılmaya uygun bir alandır :( Ben de sosyal medya hesabımı daha minimalize etme kararı aldım.

      Sil
  4. Sosyal medyayı bilinçli kullanmayı, güvenlik önlemlerini almayı başarabilmeliyiz bence Yurdagülcüğüm. Bu tür yazılar bu misyonu yerine getirmede oldukça faydalı. Bilişim suçlarının cezai yaptırımının daha da etkin kılınması gerekiyor ayrıca. Böylece iyi niyetli insanların mağduriyeti de önlenmiş olur inşallah 🙏🤗🤚

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ancak kendime gelip bloguma dönebildim.Bu deneyimden bizim de öğreneceklerimiz var.Teşekkür ederim :)

      Sil
  5. sosyal medyayı haber alma amaçlı kullanıyorum twitter hesabımdan gündemi takip ediyorum, instagram hesabım yok. bir tane açmıştım sadece çekirdek ailem içindi. doğru kullanılmadığında bu ağlar, ciddi ölçekte zaman çalıyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zaman almasının dışında ciddi bir kirlilik de mevcut ne yazık ki :(

      Sil
  6. Yani her şey sadece "özelleştirilmiş reklamlar göstermek" amacıyla kullanılmıyormuş. Bir söz vardır, "Bedavaysa ürün sensin" diye, örneği burada.

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.