Kitap Önerisi Karakter Aşınması



 

Yeni kapitalizmde işin kişilik üzerine etkilerinin anlatıldığı bir kitap. Sosyoloji alanında önemli bir kuramcı olan Richard Sennett tarafından yazılmış. 1943 doğumlu kuramcı,2020 yılı başında İstanbul'a gelmiş ve röportaj vermiştir. Hala da üretmeye devam ediyor.
Ayrıntı Yayınlarından çıkan kitabın çevirisi Barış Yıldırım'a ait. Güzel ve anlaşılır bir çeviri. Üniversitelerde ders kitabı olarak da okutulan kitap 8 bölümden oluşuyor;
-Sürüklenme
-Rutin
-Esnek
-Okunaksız
-Risk 
-İş Etiği
-Başarısızlık
-Tehlikeli Zaman

-Belirsizlik,güçlü kapitalizmin gündelik işleyişine sinmiştir. Schumpeter'in  girişimci figürü,günümüzün sıradan insanı olarak sunuluyor.''Uzun vade yok'' anlayışı,uzun vadede kişinin davranışlarını yoldan saptırıyor,güven ve sadakat bağlarını zayıflatıyor;iradeyle davranışı birbirinden koparıyor.
-Diderot işteki rutinin,diğer ezberleyerek öğrenme çeşitlerinde olduğu gibi gerekli bir öğretici olduğuna,Smith ise rutinin insan aklını öldürdüğüne inanıyordu.
-Yeni kapitalizm,geçmişi terk edebilme ve parçayı kabullenme yeteneğini önemser. Oysa spontane davranışlara yol açan bu özellikler kişinin kendisine zarar veriyor.
-Sınıfsız toplum görüntüsü,ortak bir konuşma,giyinme ve hayata bakış biçimi,derin farklılıkların gizlenmesini sağlıyor;herkesin eşit gözüktüğü bir düzlem var ama insanlar bu yüzeyi kırabilecek bilgiye sahip değiller. İnsanların kendileri hakkında sadece en kolay ulaşılabilen gerçekleri bildiği bir toplumda yaşam,okunaksızdır.

-Riskin zamansal boyutu insanda kişisel konfor bırakmıyor. Zamanla ilgili bu kişisel kaygılar,yeni kapitalizmin ayrılmaz bir parçasıdır.
-Yeni kapitalizmde sürekli risk almak,depresif bir süreç haline gelir.
-Modern kapitalizmin başarısızlığa mahkum ettiği insanların sayısının giderek artması,daha geniş bir cemaat duygusunu ve daha güçlü bir karakter hissini gerekli kılıyor.
-Kendi ayakları üzerinde durabilen insan,hiç de kültürel klişelerde varsayıldığı kadar bağımsız bir varlık değildir.



Kitap Önerisi Karakter Aşınması Kitap Önerisi Karakter Aşınması Reviewed by Yurdagül Çelik on Şubat 08, 2021 Rating: 5

10 yorum:

  1. Böyle kitapları sizler önerince daha çok okuyasım geliyor teşekkürler !

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çevirisi de güzel ve günümüzü çok iyi anlatmış.Yazar da zaten sağlam bir kuramcı.Beğenmemek için bir sebep yok diye düşünüyorum.Keyifli okumalar şimdiden :)

      Sil
  2. Dikkatimi çekti. Umarım kalitelidir, ilk fırsatta bir bakmayı istiyorum. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yukarıda da belirttiğim gibi beğenmemek için bir neden yok.Ben,teşekkür ederim :)

      Sil
  3. Kitabı not aldım. Elimdekiler bitince okuyacağım. Teşekkürler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Son dönemdeki sistemi anlayabilmek için güzel bir kitap diye düşünüyorum.Şimdiden keyifli okumalar :)

      Sil
  4. Yeni gördüm fakat iyi geldi bu kitap önerisi, merak ettim ^^

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çevirisi de güzel.Umarız siz de benim gibi ilgiyle okursunuz :)

      Sil

Blogger tarafından desteklenmektedir.