Benlik Algısı


                            (Lütfen yazıyı okumadan önce mini videoyu izleyiniz.)

Videoyu izlediğinizde etkilenme ihtimalinizin yüksek olacağını düşünüyorum. Videoda kişinin kendini fiziksel olarak gördüğü le başkalarının nasıl gördüğü arasında epey fark var. Başkalarının ifade ettiği tarif,kendi dış görünüşüne daha yakın. Kişi,kendi hakkında olumsuz bir benlik algısına sahip.

Benlik algısı,2 yaşından itibaren doğuştan ve çevrenin etkisiyle yavaş yavaş oluşmaya başlayan olumsuz ve ya olumlu olarak şekillenen kişinin kendisi ile ilgili algıların bütünüdür.

Eğer sizin kendinizi gördüğünüz ile çevreden göründüğünüz arasındaki fark yüksekse benlik algınız üzerinde düşünmelisiniz. Çünkü bu farkın yüksek olması yaşantınızda sorunlar oluşturabilir. O yüzden insanın kendini tanımaya başlaması önemlidir.


Benlik Algısı Benlik Algısı Reviewed by Yurdagül Çelik on Aralık 14, 2020 Rating: 5

13 yorum:

  1. Videoyu izleyince anladım benim - çevre denkleminde farkım düşük. Bu durumda, benim açımdan sanırım sıkıntı yok. :)

    YanıtlaSil
  2. Özellikle çocukluk çağında benlik algısının yerlesmesinde aile ve cevre faktörü cok önemli. Sonraki yaslar zaten bunun devamı niteliğinde şekilleniyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İlk önce aile sonra da okul çevresi benlik algısının oluşmasında önemli bir faktör gerçekten.İlk 7 yaşı o yüzden çok önemsiyoruz.

      Sil
  3. İzlediğim video şahane. Neyi şahane bulduğuma gelince ana temalarını müthiş ifade ediyor ve gereken duyguyu izleyiciye veriyorlar. Fakat Bunun tersi videolar yapabilmek de mümkün. Mesela kendinizi doğru tarif ettiğiniz ama başkalarının sizi yanlış yorumlamasını dove reklam sloganının tam tersine çevirecek şekilde “sen yalnız sen değilsin, toplumun bir aynasısın” da denilebilir. Her şey algılarımızla ilgili maalesef! Şimdi nesnel fikirlerimizden sonda gelelim öznel (şahsi) düşüncelerimize. “İnsan insanın aynasıdır”, “İçinde ne varsa dışına onu sızdırırsın”, “alemi nasıl bilirsin kendin gibi” derler ve derler...doğru da söylerler. aglotlaro blogsitemizde “ayna etkisi” “ben kendimi biliyorum ya sen?” yazılarımızda da belirttiğimiz bu duygular aslında tamamen insanın kendini nasıl gördüğü ile ilgilidir. Benlik algısı vesilesi ile kullandığınız video ve yazınız ile Farkındalık oluşturduğunuz için ayrıca teşekkür ederim. Çok ilham verici oldu...ne ilham verdi diye sorarsanız: “bir kez daha kendimizi bilmenin ne kadar önemli olduğunu” hatırlattınız. Bu tip yazılarınız ve paylaşımlarınız ile dahamutluyuz bilesiniz. İnsanın Benlik algısı da bu sayede mükemmelleşiyor. Yorum katarak destek olmak istedim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnanın yorumu okurken etkilendim ben de.Benim için kahvaltı sonrası güzel bir motivasyon oldu :) Sağ olun,var olun :)
      Kocaman sevgilerimle...

      Sil
  4. Ne kadar önemli aslında. Başkalarının gözünden kendimize bakışımız. Aradaki uçurum. Çok etkileyici bir yazıydı teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevindim beğenmenize. Benlik algımızda sıkıntılar olabiliyor maalesef :(

      Sil
  5. Çok güzel bilgi oldu gerçekten farkında değilmişiz şimdiye kadar sanki. Ellerine sağlık abla. Bu arada sayfamda çok güzel verim alacağın bir etkinlik var beklerim 🌸

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tabi ki uğrarım :) Teşekkür ederim :) Sevgilerimle :)

      Sil
  6. Burada kimler olumsuz söylüyor?Herkes mi olumsuz düşünüyor?Tüm bu faktörlere bakarak değerlendirilmeli diye düşünüyorum.Tüm dünya sesinizin güzel olmadığını söylüyor ama siz çok güzel olarak düşünüyorsanız orada da bir sıkıntı var.Üç,beş art niyetli olumsuz insanların görüşleri zaten objektif değildir...

    YanıtlaSil
  7. hıhıms güzel videooooo :)

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.