Kitap Önerisi Evliliği Sürdürmenin Yedi İlkesi


 ''Bu kitap Clinton'lara düğün armağanı olarak verilseydi,her şey farklı olurdu.''

Irish İndependent(Kitap Arka Kapağından)

Kitabın yazarı Dr.John Gottman,eşiyle birlikte kurduğu Seattle Evlilik ve Aile Enstitüsü'nün yöneticisi,ayrıca Washington Üniversitesi'nde psikoloji profesörüdür. Nan Silver ise dergi editörlüğü yapmış,Rules of Parents adlı kitabın yazarıdır.  Kitabı,Aile terapisi eğitimlerinde Prof.Dr.Cebrail Hocamız da önerince kitabı kitap yurdu aldı siteden sipariş ettim.

Kitap,Varlık Yayınlarından çıkmış. Sayfa sayısı 262. Yedi ilke olarak tek tek tüm ilkelere değinilmiş ve 11 bölümde açıklanmış. Kitapta çiftler için bolca egzersiz ve uygulamalar var.Örnek olaylar ve örnek vakalarla da konunun iyice kavranması sağlanılmış.

''Aslında düşünüyorum da,vücutlarının biçimini korumaya meraklı olanların haftalık idmanlarının yalnızca 20 dakikasını bedenleri yerine evlilikleri üzerinde çalışarak geçirselerdi,sağlıkları açısından üç kat daha yararlı olurdu''(Sayfa:11)

Mutlu çiftler,boşanmış ya da mutsuz çiftlerden daha uzun ve sağlıklı yaşıyor.Ömürleri ortalama 4 yıl daha fazla.



Fakat yanlış anlaşılma olmasın.Mutlu çiftler de tartışabilir,ses yükseltebilir belki ama  bu durum evliliğe mutlak zarar vermez. Hiç çatışmanın olmaması ve çatışmadan kaçınmak,mutlu evliliğin göstergesi değildir.

Kitap,bazen sorunlar karşısında kitlendiğimizi  söylüyor.Kitlenen bir sorunun özellikleri şunlar;

-Çatışma,eşinizin sizi dışladığını hissetmenize neden olabilir.

-Sürekli aynı konuyu konuşur ama hiç ilerleme kaydedemezsiniz.

-Konumlarınıza çakılıp kalır,kıpırdamazsınız.

-Konuyu tartışırken çok fazla hüsran ve incinme hissedersiniz.

-Sorunla ilgili konuşmalarınız mizah duygusu,eğlence ya da şefkatten yoksundur.(Sayfa:134)

Kitlenme devam eder ve sorun çözülmezse ilerleyen süreçte aşağılama,aşırıya kaçma,birbirinden uzaklaşma ve en sonunda da birbirinizden kopma ortaya çıkar ne yazık ki :(



Kitabı evli çiftler için özellikle öneriyorum. İçindeki uygulamalar,birbirinizi belki de yeniden keşfetmenize neden olacaktır.  Evliliğinizin rotasında küçük ve ince bir değişiklik yapmanızın bile,zamanla çok büyük,olumlu etkisi olabilir .Önemli olan,hiç kuşkusuz,değişikliği yapmak ve sürdürmektir.

Keyifli okumalar...




Kitap Önerisi Evliliği Sürdürmenin Yedi İlkesi Kitap Önerisi Evliliği Sürdürmenin Yedi İlkesi Reviewed by Yurdagül Çelik on Eylül 22, 2020 Rating: 5

24 yorum:

  1. Karikatürler çok iyi :)

    YanıtlaSil
  2. Karikatürler her zamanki gibi efsane Yurdagül. Kitap belki işe yarardı eğer kocalar da okusaydı 😂😂😂. Ancak şu blog aleminde bile bu kitabı okuyacak koca sayısı % 1 - 2 olur bence. Genel olarak suratlarında hafif bilmiş ve aşağılar bir ifadeyle, “ sen oku canım, bana anlatırsın, beraber deneriz “ gibisinden laflar geveleyip, başlarını sallayıp o sırada yaptıkları iş neyse ona dönerler. O yaptıkları işler de ; kanepede uzanıp tv zaplamak , sevgili telefonlarını karıştırmak ya da uyumaktan ibarettir genelde 😂😂😂. Belki yeni evlenmiş ya da evlenecek çiftlerde işe yarar, zira o dönem erkeğin eşinin konuşmalarını duyabildiği ve de anlayabildiği dönemdir. İlerleyen yıllarda kocaların duyma yetenekleri devam eder ancak anlama yetenekleri körelir 😂😂😂. Yurdagül’üm; biraz şakalaşayım dedim, affola. Yazın her zamanki gibi akıcı ve bilgilendirici, ellerin dert görmesin 😘😘😘😍

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dün yola çıkmıştım,yorumları yanıtlayamadım.
      Danışmanlık hizmetleri verirken de erkekler daha as istekli oluyor maalesef :( Sosyal öğretiyle de alakalı olduğunu düşünüyorum bu durumun.Güzel bir noktaya değinmişsin,o yüzden teşekkür ederim :)
      Sevgiyle kucaklıyorum seni ben de :)

      Sil
    2. Evet ya, kitap okuyan erkek bulmak da zor bu zamanlarda. Evlenene kadar flörtleşme durumlarını kurtarmak için okuyolar sanırım, sonra artık ihtiyaçları kalmamış oluyor .

      Bir de şunu hatırlıyorum. Böyle gelişim kitaplarından biriydi, Can'ın kitabıydı hatta (babababa o zamab kitap bilem almış) ikimiz de okuduk güya ama o sadece kendi işine gelen yerlere bakmış, kadın ruhuyla ilgilenmemiş bile. Yani okusalar da olmayabiliyor.

      Sil
    3. Bazen de çok okusalar bile ataerkil sistemin etkisinden çıkamıyorlar.Okuyorlar ama uygulama zayıf :(

      Sil
  3. Karikatürlere bayıldım ahahahaha emeğine sağlık Yurdagül abla. Gerçekten herkesin okuyup bilinçlenmesi gereken bir kitapmış🌸

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İlişkilere katkısı olacağını düşündüğüm bir kitap. Hatta bazı uygulamaları danışanlarıma yaptırmayı da planlıyorum...

      Sil
  4. "Oğlum ayıp lan" burası muhteşem :)

    YanıtlaSil
  5. Bu kitabı nişanlıyken notlar alarak okumuştum ve arkadaşlarıma da önermiştim. Bence de ya nişanlıyken ya da evliliğin başında çiftlerin okuması gereken bir kitap

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne kadar güzel ki erken keşfetmişsiniz. Eminim faydası olmuştur size ve tavsiye ettiklerinize...

      Sil
  6. Keşke tüm evli ciftler okusa bu kitabı..Zaman ilerledikçe evlilikte belirli davranış kalıpları oluşuyor sanırım,rutinin dışına çıkmalı biraz da..
    Bu kitabi alıp okuyacağım Yurdagülcüm sevgiler 😍

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Faydaslı olacağını düşünüyorum Sevilciğim.Şimdiden keyifli okumalar dilerim :)

      Sil
  7. öğütler ne güzeel pekiiiii :)

    YanıtlaSil
  8. hemen bayanlar savunma moduna geçmiş ben bir şey demiyorum hep haklılar zaten karikatürler ve tavsiyeler güzel teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öyle demeyelim de denge diyelim olur mu :))) Teşekkürler :)))

      Sil
    2. Dengeleme mi yorumları okuyun bence yurdagül hanım bayanlar erkeklere çok yüklenmiş erkekler sessiz dengeleme böyleyse dengelenmeyen halleri düşünemedim :) biz teşekkür ederiz.

      Sil
    3. Herkes kendi öznel durumuyla bakar tabi ki olaya. Yorumlar üzerinden değil yazının geneli üzerinden değerlendirirseniz sevinirim. Erkekleri ötekileştirmek dengeyi bozar...

      Sil
  9. Bunları evli olanlar düşünsün..😊 Güzel bilgilerdi,emeğinize sağlık..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Karşı cinsi tanımak için de önemli bir kaynak olduğunu düşünüyorum.Teşekkürler :)

      Sil
  10. Kitap ilgimi çekti not alayım ben de okurum ☺️

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Faydalı olacağını düşünüyorum.Şimdiden iyi okumalar dilerim Deryacığım :))

      Sil

Blogger tarafından desteklenmektedir.