Yaygın Anksiyete Bozukluğu



Kaygı, korkutucu veya tehdit edici bir durum karşında kişinin vermiş olduğu ruhsal ve bedensel tepkidir. Günlük hayatın içinde belli bir miktar kaygı, günlük sorunlarla baş edebilmemiz için gereklidir. Fakat bu kaygı durumu, sık sık tekrarlanıyorsa, iş ve sosyal hayatınızı olumsuz etkiliyorsa, giderek oranı artıyorsa bir sorundan söz edilebilir.
Yaygın Anksiyete(Kaygı)Bozukluğu, çocukluk ve genç erişkinlik çağlarında sinsice bir gelişim gösterir. Bazı dönemlerde sönmeler bazı dönemlerde de alevlenmeler mevcuttur.(Örneğin son günlerde de dünyada yaşanan corona virüsü gibi pandemiler  bu hastalığın tetiklemesine etkendir.) Hastalığın oluşmasında;
-Genetik Etkenler,
-Kişilik Özellikleri,
-Beynin Kimyasındaki Değişiklikler,
-Stres Düzeyi Yüksek, Travmatik Yaşantılar etkilidir.

Bozukluğun belirtileri 4 ana grup şeklinde toplanabilir.
-Duygusal Belirtiler
Endişe, Huzursuzluk, Gerginlik, Korku, Çaresizlik, Panik olma
-Bilişsel Belirtiler
Dikkat Dağınıklığı, Gerçeklik Algısında Bozulma, Fiziksel Saldırıya Maruz Kalma Endişesi, Konsantrasyon Güçlüğü
 -Davranışsal Belirtiler
Var olan durumdan kaçınma, durum karşısında hiç bir tepki vermeme(donakalmak)
-Fizyolojik Belirtiler
 Terleme, Kızarma, Baş Dönmesi, Kan Basıncındaki Değişiklikler, Boğulma Hissi, Bulantı, Kusma, Mide ağrısı, Baş Ağrısı, Nefes Darlığı, Bayılma Hissi, Kusma, Sık İdrara Çıkma,Cinsel İsteksizlik
Bu bozukluğu yaşayan bazı kişiler, yaşadıkları kaygının gerçekçi olmadığını fark edebilirler fakat bu kaygıya engel olamazlar. Bazı hastalar ise hastalığı psikiyatrik olarak kabul etmez ve sıkıntıyı çözebilmek için psikiyatrinin dışındaki dâhiliye, cerrahi, fizik tedavi gibi bölümlere müracaat eder.

Tedavisi
Bozukluk, tedavi edilmezse kişinin yaşam kalitesi giderek düşer ve ilerleyen durumda hastalığa depresyon da eşlik edebilir. Bu sebeple hastalığın fark edildiği andan itibaren tedavi sürecine girilmesi büyük önem taşır.Ankara'da bu alanda Ankara Psikiyatri ve Psikoterapi Merkezi olarak size  destek verebiliriz. Tedavide başarı şansı yüksektir. Merkezimizde uzmanlar tarafından yapılan  değerlendirme sonucunda psikoterapi ve ilaç tedavisine başlanılır. Her iki tedavinin de nasıl ve ne şekilde uygulanacağı uzmanların iş birliğinde  hastaya uygun olarak belirlenir.




                                                    
İlaç tedavisinde hızlı sonuç beklenmemelidir. İlacın etkisi 2 hafta içerisinde kendini göstermeye başlar. İlaç tedavisi, belirtilerin tamamı geçinceye kadar sürer. Hastalıkla ilgili tüm belirtiler geçse bile tedaviye en az 1 yıl daha devam edilmesi önerilmektedir.
Yaygın Anksiyete(Kaygı) Bozukluğu, toplumda oldukça sık görülen bir rahatsızlıklardandır. Yapılan araştırmalar, kadınların erkeklere oranla bu hastalığa daha fazla yakalandığını tespit etmiştir.
Tedaviye hızlıca cevap veren bu hastalık için uzman yardımından çekinmemeniz dileğiyle...






Yaygın Anksiyete Bozukluğu Yaygın Anksiyete Bozukluğu Reviewed by Yurdagül Çelik on Mart 19, 2022 Rating: 5
Blogger tarafından desteklenmektedir.