Güzellik Uğruna

güzellik

Toplumsal kriterler doğrultusunda kadına verilen bir güzellik algısı mevcut. Fiziksel  olarak bazı kriterleri yerine getiren kadınların daha çekici olduğu inancı maalesef yaygın.Yapılan araştırmalarda 2017 yılında yapılan estetik ameliyatların bir önceki yıla oranla %5 civarında arttığını söylemekte.Estetik amaçlı (ameliyatlı ya da ameliyatsız)işlemlerin en çok yapıldığı 4 ülke ise şöyle;
-ABD
-Brezilya
-İtalya
-Meksika

Estetik ameliyat yaptıran kadınların bazıları,güzel kadın imajı çizen Barbie bebeklerine benzemeyi hedeflemişler. İlk fotoğrafta da gördüğünüz Amanda Ahola  da bu uğurda defalarca bıçak altına yatan bir Finlandiyalı. Ahola,''16 yaşındayken bunları planlamaya başladım.Kendimle ilgili bir vizyonum vardı,Barbie'ye benzemiyordum ve bu yüzden bir şeyleri değiştirmeye başladım'' diyor. Barbie bebeği mükemmel bir güzellik unsuru olarak gördüğünü ve onun gibi mükemmel olmaya çalıştığını söylüyor. Defalarca yaptırdığı ameliyatlar için ise ailesinden para almadığını söyleyen genç kadın,para biriktirmek için temizlik de dahil çeşitli işlerde çalışıyor.
(Kaynak:Habertürk,2019)
güzellik

Dün de genç bir kızın intihar haberini duydum. Kimi parasızlıktan kimi de kendini çirkin bulduğundan intihar ettiğini söylüyordu. Kapitalist sistemin bize sürekli dayattığı formlar her geçen gün insan psikolojisini daha çok bozmakta. Erkekler de kadınlara oranla az olsa da estetik işlemlere başvurmaya başlamış durumda. Kişilerin psikolojilerinin şekillenmesinde toplumun önemli bir katkısı var. Nitekim Durkheim  de İntihar aldı kitabında,bu olgunun psikolojik değil aslında önemli bir toplumsal olgu olduğunu da belirtmiştir.
İnsanlara dair yapmış olduğumuz güzellik her türlü etiketlemelerimiz toplumu giderek sağlıksız bir hale getirecek,tek tip insanlar üretmeye devam edecektir.

(Görseller,internetten alıntıdır)
Güzellik Uğruna Güzellik Uğruna Reviewed by Yurdagül Çelik on Ocak 04, 2021 Rating: 5

29 yorum:

  1. Yazın, sosyal yaraya parmak basıyorsa da, karikatürler de acıyan içimizi bir o kadar güldürüyor. Değişen dünya, değişen toplum daha nereye kadar gidecek bilmiyorum.. düşünemiyorum da...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güzel şeyler hayal edelim biz yine de...
      Teşekkürler :)

      Sil
  2. Maalesef artık hepimiz bu konuda o kadar acımasız olduk ki
    Sadece estetik operasyonlar değil kilo konusunda da sanki herkes manken gibi olmak zorundaymış gibi çok eleştireliz.En son fahriye Evcen yeni doğum yapmış olmasına rağmen sosyal medyada kiloları yüzünden acımasızca eleştirilmişti.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kilo yüzünden ciddi akran zorbalığına uğruyor gençler :( Lise ve üniversite çağındaki gençler özellikle...

      Sil
  3. Çok üzücü. Az veya çok hepimiz bu baskıdan nasibimizi alıyoruz. Dengede tutmak en iyisi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Denge,nokta atışı bir kelime olmuş.Teşekkürler Deryacığım :)

      Sil
  4. Durkheim çok iyi örnek vermişsiniz her şey toplum dayatması mesela burun,dudak,yanak hepsinin güzellik ölçüsü var maalesef. Barbie de klişeleşmiş hali.

    YanıtlaSil
  5. gerçekten çok önemli bir konu. Dün benim çocuklarla bunu konuştuk herkesin bizi beğenmesi gerçekten bu kadar önemli mi ? ben her daim hamd ve şükür içinde olduğum için bana başkaları için yaşamak garip geliyor

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Senin zaten özgün bir yapın var.Çocuklara da bu aşılanmalı...

      Sil
  6. Ya gülermisin ağlarmısın çok güzel olmuş kız hayran kaldım :) yazık valla yazık değer mi bilmedim bir çok genç kızın kendini sıkıntıya sokup sonradan büyük sıkıntılar yaşadığı bir konu teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çevresel baskı da yoğun üstlerinde.Akran zorbalığı da oluyor liselerde.Özellikle kilosu fazla olanlar bu zorbalığa çok maruz kalıyor :(

      Sil
  7. Aynı kalıptan çıkmış insanlar bana itici geliyor...

    YanıtlaSil
  8. Çok kötü bir durum gerçekten,insan kendisiyle barışık olmalı .

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bunun için de psikolojik ve sosyolojik faktörleri de düzenlemek gerek sanırım.

      Sil
  9. Maddi olanaklar oranında sanırım bu artış yoksa çok daha fazla çıkardı %.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Parasal güç arttıkça estetik ve fiziki güzellik algısı da çok önemli oluyor.

      Sil
  10. Gözlerimiz sadece dışı görüp içi göremediği sürece güzellik olgusu hep böyle yüzeysel kalacak gibi... İkisinin önemli olduğunu bilerek dengeli olmak en güzeli.

    YanıtlaSil
  11. İnsanın kendine yaptığı eziyet. Sağlık problemlerini tetikleyecek haller dışında (buna psikolojik rahatsızlıklar da dahil tabii ki) insanın kendine bu eziyeti yapmaması gerekir. Bir çok operasyon ne yazık ki daha da olumsuz görünüme neden oluyor kişi farketmese de. Yapaylık çok belirgin hale geliyor, maalesef günümüzün gelişen kültürünün olumsuz yansımaları.

    YanıtlaSil
  12. böyle bir maymunluğu insan kendine neden yapar ki =)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Özünde değersizlik hissi olma ihtimali yüksek...

      Sil
  13. Amaçlar farklı olsa da çaba aynı. hepimiz kendi hedeflerimize ulaşmak için ne gerekiyorsa yapıyoruz.
    sonucu yani ulaşılan hedef bize göre saçma,gereksiz,boşuna zaman kaybı vb. bir şey olsa da bu hedefi gerçekleştiren için büyük bir başarıdır. Ancak ne yazık ki hedeflerimizi kendimiz koymuyoruz seçmek zorunda kalıyoruz. Sonuç olarak dediğiniz yere varıyoruz '' hedefleri biz değil toplum belirliyor''
    yada kendimizi toplumun kollarına bırakıyoruz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Denge şart diyorum.Toplum için kendimizi de kurban etmesek iyi olur sanki...

      Sil
  14. Güzellik uğruna manyaklaşmamak için çaba göstermemiz gerekiyor, çok fena bombardıman altındayız gerçekten.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Geç gördüm yorumunuzu :( Kusuruma bakmayın :(

      Sil
  15. çok kötü amanda ahola...

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.