Fanatizm

psikoloji

Son dönemlerde sık sık rastladığım bir konu bu. Fanatizm deyince genelde akla spor geliyor ama benim bahsedeceğim spor fanatikliği değil.Fanatizm,temel olarak bir düşünceye, bir hobiye, bir dine, bir spora, bir siyasi görüşe veya bu tip bir olguya saplantılı bir şekilde inanmak ve ateşli bir şekilde o görüşün/davranışın doğruluğunu, üstünlüğünü, geçerliliğini savunmak demektir. Fanatiklere göre savundukları görüş ya da davranış, kesinlikle doğru olmak durumundadır ve aksi herhangi bir iddiada bulunulamaz.
Peki bu durum ne kadar da gerçekçi ve doğrudur?
Bilim bile sürekli yanlışlama ve kendini yenileme üzerine kurulmuştur.Dikkat edin on yıl önceki bir kuram bile yeni teknolojiyle yeni kuramlara da kucak açıyor iken körü körüne bağlılık sizce mantıklı mı?
İkinci olarak da evrimsel sürece baktığımızda fanatizmin sonradan geliştiğini görebiliyoruz. Yani insanlar, şehir hayatında birbirleriyle gün geçtikçe bağlarının kopması sonucu insanlar kendilerini yalnız hissetmiş olabilirler ve bu yüzden başka gruplar kurarak ya da var olan gruplara bağlanarak aidiyet duygularını tatmin etmiş olabilirler. Zaman içerisinde bu aidiyet duygularının, özellikle var edilen bu grupların çıkarları ve görüşlerinin de çatışmaya başlamasıyla, psikolojik bir savunma hissiyatı içerisinde gruplarını savunmaya başlamış olabilirler. Bu sebeple de fanatizm zamanla gelişmiş ve gelişen toplum yapısında karmaşıklaşan insan ilişkileri sonucunda iyice ateşlenmiş olabilir.


ABD Lincon Üniversitesinde yapılan bir bilimsel açıklamaya göre ise siyaset ve siyasetle ilgilenmenin insanları birbirinden uzaklaştırdığını ve psikolojilerini de olumsuz etkilediğini söylemektedir. Dikkat ederseniz siyaset,birinin diğerini kötülemesi üzerine gitmekte ve bütünleşmeye de çoğu zaman engel oluşturmaktadır.(Buradaki siyaset sadece bir örnek.Her türlü fanatiklik sıkıntılıdır.) Fanatik insanlarda da çok fazla keskin uçlar olduğu için bu insanların sağlıklarının diğer insanlara oranla bozulma ihtimallerinin de yüksek olduğunu düşünmekteyim.

Sonuç olarak insan psikolojisi daha da derinlemesine incelendiğinde, psikoanalitik kuramın daha da derinlerine girildiğinde, kişilerin hayatındaki eksik figürlerin ya da kritik olayların da bu fanatizm duygularını pekiştirdiği görülecektir. Ancak tüm bu yanal etkiler, en nihayetinde kendini ego üzerinde gösterecektir.

Sevgi ve insani değerler odaklı ilişkiler geliştirebilmek dileğiyle...
Fanatizm Fanatizm Reviewed by Yurdagül Çelik on Ekim 03, 2019 Rating: 5

21 yorum:

  1. Güzel bir makaleydi teşekkür ederiz. Feyzaldık doğrusu. Fanatiklik gönül rızasını da ortadan kaldıran bir bencilleşme durumudur ki bizi hepten yanlızlaştırıyor,

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dediğiniz gibi aslında bütünleşmeyi böldüğü için yalnızlığa da götürür...
      Teşekkürler :)

      Sil
  2. Fanatizm ön yargıdan doğar. Esnek olmak gerek diye düşünmekteyim. Emeğinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Esnek olmak hem bizim hem de çevremizdekiler için iyi olur.Daha yaşanabilir bir dünya olur.

      Sil
  3. Fanatizmi hiç anlayamadım. Bana çok hastalıklı geliyor bu düşünce tarzı.

    YanıtlaSil
  4. Fanatik olmayı anlayamıyorum, dediğiniz gibi herşey öyle bir değişime uğruyor ki, ayak uydurmamak mümkün olmuyor. Nasıl körü körüne inanmaya, ölümlere varacak kadar peşinden gitmeye devam ediliyor,ilginç geliyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Belki de kendi varoluşumuzu o şekilde gerçekçi kılıyoruz.Gerçek bir birey olamayanlar daha çok fanatizme meyilli oluyor.
      Teşekkürler :)

      Sil
  5. "Bilim bile sürekli yanlışlama ve kendini yenileme üzerine kurulmuştur" Bu tez çok hoşuma gitti. Böyle iken, doğrudan anlaşılan ve inanılanlar çok kesin değil benim anladığım kadarıyla. İnsanların ve grupların fanatikleşmesi toplu psikolojik bozukluklardan ileri geliyor olabilir mi acaba? Zira spor örneğinde, siyaset örneğinde ve diğer İllegal örgütlerde olduğu gibi. Bence hepsi fanatizm başlığı altında değerlendiriliyordur. Ne kadar yararlı bir paylaşım olmuş yavrum. Çok teşekkürler. Sevgiyle kucaklıyorum seni :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu insanların bireysel olarak sağlıksız bir psikolojiye sahip olduğunu söyleyebilirim.Var olmak adına da fanatizm üzerinden devam ettiriyorlar var oluşlarını.
      Ben de sevgiyle öpüyorum seni :)

      Sil
  6. Fanatizm kolayca manipüle edildiği için boy atmaya devam ediyor ne yazık ki. Ortak paydada buluşmak varken, ısrarla ayrışmaya çalışmak ne kadar akıllıca.

    YanıtlaSil
  7. bir şeye duyulan tutkunun dereecesi iyi ayarlanmalı, ne olursa olun, her şeyin fazlası zarar, okumak hariç :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Okuduğun kitap da bir süre sonra seni fanatikliğe sevk edecek kitaplar olmasa iyi olur sanki.
      Öpüyorum Eylemciğim :)

      Sil
  8. Fanatizm, bir de cehaletin öz güveniyle birleşince daha da keskinleşip pervasızlaşıyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kişi tek başına yapamadığını bir grubu arkasına alarak daha kolay yapabiliyor böylece...

      Sil
  9. Fanatik olmak yani körü körüne bağlanmak konusunda hiç sorun yaşamıyor bizim toplum. Öyle ki bazen yanlış fanatiklikleri düzeltmek yıllarca sürebiliyor. Kurtuluruz umarım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Okuyan,sorgulayan insanlar olsak sanırım bu kadar sorun yaşamayız.
      Teşekkürler...

      Sil
  10. Hoş bir rastlantı oldu bu yazı. Daha 10 dk önce bu konu hakkında arkadaşlarımla sohbet etmiştik. Aşırılık/fanatizm hakkında benim izlenimim son yıllarda yalnızlaşmaya başlayan bireylerin kendilerini bir gruba ait hissetmek için kullandıkları yol olarak görüyorum. Kişi bile isteye at gözlüğünü takıp kraldan çok kral olmayı kabul ederek ait olmayı istediği gruba daha çabuk kabul edilmeyi ve öne çıkmayı hadefleyerek fanatizmin dozunu arttırıyor. Dikkat ederseniz spor, sanat siyaset, dini konularda sanki bu tür aşırılık sergileyenler daha bir ön planda olmaya başladı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kendi içimize dönmektense bu yolu tercih ediyor olabiliriz.O da tehlikeli bir boyut.Bu uzun ve güzel yorumunuz için de ayrıca teşekkür ederim :)

      Sil
  11. Tabi sizin fikirlerinize saygı duyuyorum.Son cümlenize pek katılamayacağım.Biz,her zaman denge olmasını tavsiye ederiz danışanlara...
    Değerli yorumunuz için teşekkürler :)

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.