Kitap Önerisi Kitlelerin Psikolojisi

kitap önerisi

İskenderun'dan gelen arkadaşımın hediyesi olan bir kitap bu. İkimiz de sosyoloji okuduğumuz için bu tür kitapları önemsiyoruz. Severek okudum kitabı ve bu nazik arkadaşıma çok teşekkür ediyorum :)
Kitaba geçmeden önce size biraz kitabın yazarı hakkında bilgi vermek istiyorum;
Gustave Le Bon, 1841 doğumlu Fransız sosyolog ve antropologdur. Asıl eğitim aldığı konu tıp olmasına rağmen daha sonra sosyal bilimlere yönelmiştir. Devrimlerden ve özellikle Fransız Devrimi'nden  nefret etmiş,1895 yılında kendini de üne kavuşturan ''Kitlelerin Psikolojisi''adlı eseri yazmıştır. Le Bon'un düşüncesine göre topluluk gibi temsil işlevi gören meclislerin de kitle psikolojisini yansıtan bir "kalabalık" olduğunu savunuyordu. Antropoji alanında istediği başarıya ulaşamasa da sosyolojik açıdan bakışı birçok görüşü etkilemiştir. Atatürk de onun fikirlerinden etkilenmiştir.
Gustave Le Bon

Kitap 3 bölümden oluşuyor. Kitabın birinci bölümünde Kitlelerin Ruhu,ikinci bölümünde Kitlelerin Fikir ve İnanışları,üçüncü bölümde ise Farklı Kitle Kategorilerinin Sınıflandırılması ve Betimlemesi anlatılıyor.

Kitaba göre  kolayca manipüle edilebilen,ilkel içgüdüleriyle hareket eden ve saldırganca davranmaya meyilli olarak oluşturan kitleler,modern dünya için büyük bir tehlike arz etmektedir. Bireyler,kitlelerin içinde kaybolarak muhakeme yeteneklerini kaybederler,barbarca hislerle sürüklenirler ve bu yıkıcı güç ise ülkelerin temelini oluşturur.
Kitap,insanın sorgulama yeteneğini geliştiren güzel bir örnek. Günümüz Türkiye'ni de düşüneceksiniz okurken. Kitapta alnı çizdiğim baya kısım olmuş.Ben onların içinden seçerek,çizdiğim bazı kısımları sizlerle paylaşmak istiyorum;
-Bilinçli davranışlarımız özellikle kalıtsal etkilerin belirleyici olduğu bilinçsiz bir alt katmandan türemektedir. Günlük eylemlerimiz çoğu,farkında olmadığımız gizli güdülerin bir sonucudur.
-Ünlü bir matematikçiyle bir kunduracı arasında entellektüel açıdan bir uçurum olabilir,ama karakter ve inançlar söz konusu olduğunda aradaki fark ya çok azdır ya da hiç yoktur.
-Bir kitlenin içinde her duygu,her davranış o derece bulaşıcıdır ki birey kendi yararını,kollektif yarar lehine çok kolayca feda eder.
-Kitle psikolojisinde bilinçli kişilik uyuşur,irade ve ayırt etme yetisi ortadan kalkar. Duygular ve düşünceler artık hipnotizmacı tarafından belirlenen tarafa yönlendirilmiştir.


-Kitle psikolojisinde bir inanç ya da fikrin zaferi için kişilerin canlarını feda etmesi noktasına getirilmesi çok kolaydır.Kişiler,şan şeref ve onur gibi kavramlarla coşturulur.
-Kolayca cellat olan kitle,aynı kolaylıkla kendini davası için feda eder.
-Kitleler çarpıklığı göremez ve hayal gücünün çarpıttığı olayı gerçeğiyle karıştırır.
-Tarih kitaplarını tamamen hayal gücüne dayalı eserler olarak görmek gerekir. Bunlar kötü gözlemlenmiş olaylar hakkında,aradan zaman geçtikten sonra yorum katılarak yazılmış öykülerdir.
-Oluşturan kitleler,çelişki ve tartışmayı kabul etmez,hoşgörüşüz ve otoriterdir.
-Kitleler ne düşünme ne de akıl yürütme yeteneğine sahip oldukları için gerçeğe aykırı olanı ayırt edemezler. Kitleyle samimi bir iletişim kuran hatip ise onları etkiler ve yönlendirir.
-Bir rüyanın peşinden giderek barbarlıktan uygarlığa geçmek,ardından bu rüyanın gücünü yitirmesiyle birlikte düşüşe geçip ölmek;İŞTE BİR HALKIN YAŞAM DÖNGÜSÜ budur..



Kitap Önerisi Kitlelerin Psikolojisi Kitap Önerisi Kitlelerin Psikolojisi Reviewed by Yurdagül Çelik on Aralık 30, 2020 Rating: 5

26 yorum:

  1. Kitap kadar yazarı da iyiymiş gerçekten. Kitleler düşünmüyor ve üretmiyorsa çok rahat manipüle ediliyor. Olay tamamen eğitimle alakalı. Tarih kitaplarına bakışı biraz tartışılabilir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eğitimle pek alakalı değil,grup bilinci bireyi yok ediyor eğitimli de olsa...

      Sil
  2. Bu kitap bir kaç senedir okuma listemde. Sürekli okumayı erteliyorum. Bu paylaşımdan sonra ertelemem sanırım :)

    YanıtlaSil
  3. Okurken ülkemi,insanımızı düşündüm durdum.Özellikle 1980 öncesi beynimde döndü durdu.Kitleyle samimi bir iletişim kuran hatip ifadesi de düşünmeye değer bence.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de sizin gibi ülkemizi düşündüm.Kitap 1800'li yılların sonunda yazılmasına rağmen hala güncelliğini koruyor sanki...

      Sil
  4. Bu kitabi okumak isterim hem konu ilginc hem Atatürkü bile etkilemis baksana. Listeme alayim 😊

    YanıtlaSil
  5. Kitabı çok duydum ama hala okuyamadım :D

    YanıtlaSil
  6. Bir incelemeye alayım bakim bu kitabıda sıra gelirse bakarım, güzel anlatmışsın.

    Çook sevgiler!!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çookkk teşekkür ederim ben de :) Kocaman sevgiler :)

      Sil
  7. Daha önce duymamıştım. Bakayım canım. Çok teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  8. Hoşuma gitmedi değil, öneriniz için teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  9. Biraz da kişisel gelişimi destekleyici gibi geldi bu kitap bana..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kişisel gelişim kitaplarına göre biraz daha zor okuması....

      Sil
  10. iyimiş aklımda olsuun :)

    YanıtlaSil
  11. Okurken altını çizmekten yamalı bohçaya dönmüştü kitap :)) Şaka bir yana sosyal psikolojiye ilgisi olanların muhakkak okuması gereken bir eser.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle yorumunuza katılıyorum :) Teşekkürler :)

      Sil
  12. Kitle psikolojisi beni en çok korkutan durum topluca hezeyanlara kapılmaktan korkuyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ah o kitleler insanların başına ne çorap örmüşler ne çorap :) Yine de bilmesi gerek bunların diye düşünüyorum :)

      Sil
  13. Kitabınızı not aldım mutlaka okumak isterim 👍

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.