İş Yerinde Yıldırma(Mobbing)



Mobbing, kısaca iş yerinde uygulanan psikolojik yıldırmadır. İş yerinde var olan durumun mobbing olması için en az altı ay olması ve düzenli yapılması gereklidir. Tek seferlik yapılan psikolojik şiddet, mobbingden sayılmaz. Bunun dışında fiziksel şiddet ve taciz direkt hukukun başka bir davasına girdiğinden mobbing kapsamında değerlendirilmez. İş yeri dışında gerçekleşen tutum ve olumsuz davranışlar mobbing değildir. Mobbingle ilgili birçok batı ülkesinde ciddi cezai müeyyideler ve önlemler olmasına rağmen, ülkemizde bu konuyla ilgili cezalar ve önlemler yetersizdir. Mobbingle bireysel, örgütsel, toplumsal ve hukuki mücadelelerle başa çıkabilmemiz mümkündür. Şimdi bu mücadele yolarından tek tek bahsedelim;

Bireysel Mücadele Yolları:
Kişi ilk olarak şiddete maruz kaldığı kişiyi uyarmalıdır. Eğer uyarıya rağmen mobbing devam ederse kendisine verilen anlamsız görevleri mutlaka yazılı olarak istemeli, gerekirse bir üst merciye rapor etmeli, çok sıkıntı yaşıyorsa psikolojik destek almalı, eğer katlanılmayacak bir düzeyde ise ve çözüme ulaşamıyorsa sağlığını korumak için iş değiştirebilmenin yollarını aramalı, gerekirse yeni bir iş yerine geçmeyi talep etmelidir.
Örgütsel Başa Çıkma Yolları:
Mobbingle başa çıkabilmek için bireysel mücadelede yetersiz kalacağınız düşüncesine sahipseniz, bu konuyla ilgilenen sivil toplum kuruluşları ya da derneklerle irtibata geçerek gerekirse bu gruplara üye olarak hakkınızı arama yoluna gitmelisiniz.
Toplumsal Başa Çıkma Yolları:
Mobbing ile ilgili yeterli bir bilince sahip olunması için bu konuda yazılı ve görsel medya kanallarının üzerine düşen bilgilendirmeleri yapmaları önemlidir. Bu şekilde toplumsal bilinç oluşması sağlanmalıdır.
Hukuki Mücadele Yolları:
Ülkemizde mobbingle ilgili hukuki mevzuat yeterli değildir ancak, mobbinge maruz kalan kişi durumu kayıt altına alarak, şahitlerle, belgelerle ispatlayarak manevi tazminat davası açabilir. Manevi tazminat davası kapsamında işverenin kusurlu bulunması durumunda kişinin talep ettiği tazminat ücreti kişiye ödenir.
İsveç’te 1933 yılından beri mobbing suçtur. Bizim ülkemizde ise hala bu konuda yeterli yasaların çıkmamış olması üzücü bir durumdur. Kişilerin sağlıklı bir ruh halinde çalışabilmesi ve üretime katkıda bulunabilmesi için konuyla ilgili yasal düzenlemelerin gözden geçirilmesi gerekmektedir.
Her şeye rağmen, mobbing karşısında sessiz kalmayın, haklarınızı koruyun ve mücadelenizde güçlü olun.
İş Yerinde Yıldırma(Mobbing) İş Yerinde Yıldırma(Mobbing) Reviewed by Yurdagül Çelik on Mart 26, 2019 Rating: 5

42 yorum:

  1. Bu yetersizlik malesef patronların sen gidersin yeni biri gelir demesine yol açıyor. Ha benim umrumda değil doğrusu. Kovsun diye yola bakıyorum beni... :)) Sabah 8 akşam dokuz ve birde cumartesi hiç çekilmiyor. Allahtan bir süre böyle yoksa kavga ederdim patronlarla. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok yoğun çalışıyorsunuz.Mesai parası ödemeleri lazım size.Kolaylıklar diliyorum

      Sil
    2. Teşekkür ederim. Mesai parası veriyorlar ama hukuki açıdan bu kadar çalışmak yasak. İşçi istese dahi. Yıl sonu da geldio zaman konuşurum ben onunla..

      Sil
    3. Peki o zaman :) İşiniz rast gitsin :)

      Sil
  2. Ne yazık ki işgücünün ucuz ve bol olduğu bu ülkede yerine yenisi getirilebilir korkusuyla ses çıkartmak da zor:(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mecbur hissettikçe karşı tarafın dozajı da artıyor:(

      Sil
  3. Bu konuda hukuki açıdan haklarımızı bilmiyordum yazı çok iyi denk geldi :) kaleminize sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ülkemiz için yeterli değil hukuki haklar ama yine de haklarımızı bilmeliyiz :)

      Sil
  4. Bence ülkemizde çok nadir hukuki yollara başvurulabiliyor. Özel sektördeyseniz, bırakın ekstra haklarınızı, zorunlu haklarınızı dahi kullanamama durumuyla karşı karşıya kalabiliyorsunuz. Arkadaşım doğum izni tamamlanmadan, göreve çağırılmıştı, süt iznini ise hiç kullanamamıştı. Eğer müdürüne itaat etmezse, başka şehre sürülme korkusuyla herhangi bir yere de şikayet edememişti. Devletin verdiği zorunlu izni kullandırtmıyorlar. İnsanlar da işini kaybetme korkusuna maalesef şikayet edemiyor. Çok zor durumlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mobbing le ilgili çalışma yapan bir dernek var.Böyle konularda çok aktifler.Hakkımızı korumayı öğrenebilmeliyiz bence

      Sil
  5. Ne yazık ki bacak boyu daha uzun ve dekoltesi güzel diye patrona direk koşan hem cinslerim, patronun bir numaralı yaveri olan karşı cinslerim karşısında bildiği yolda ilerlemeye inanan, sorumluluk sahibi çalışanlar mobbinge maruz kalıyor. Canım ülkemde mobbinge maruz kalan bunca çalışan varken, hukuki boşluklar şaşırttı mı? Tabi ki hayır. Bilgilendirme yazınız yine de teşekkürler hocam

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öncelikle bireysel olarak nasıl mücadele edebileceğimizi bilmeliyiz.Mobbing derneği de bu konuda başarılı.Sonra da toplumsal farkındalık oluşturmak gerek.Sustukça dozaj artar çünkü :(

      Sil
  6. Kesinlikle sessiz kalmamak gerekir, hani atasözümüz der ya "Eşek olursan semer vuran çok olur" hangi konuda olursa olsun biz maalesef Anadolu insanı çok boynumuz büküğüzdür, gelinler mesela hep kaynanalar tarafından ezilir, ses etmez, kabullenir, boyun eğer, şu günümüzde de böyleyiz ülkede kimse ismi lazım değile ses çıkartamıyor, korkuyor, koca koca paşaları hapse attılar kumpas kurdular bize ne yapmaz diyorlar ama ses etmedikçe mobbing yapan CESARETLENİR, haksıza ses etmeyince kendini haklı sanıyor! Her yerde böyle :(
    Kalemine sağlık arkadaşım..sık sık yazmalı böyle yazıları

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yazı tam sizlik savaşçı bir yazı oldu sanırım :) Şaka bir yana bize hep makama saygı öğretildi ama makam sahipleri de bunu suistimal etmemeli.Gerçi mobbingi sadece patronlar yapmaz,rekabet halinde olduğunuz arkadaşınızın size yaptığı mobbing türü de yatay mobbingdir.Yani mobbingin bir çok çeşidi var.Ara ara böyle yazılar olacak merak etmeyin :) Sevgilerimle :)

      Sil
  7. Ülkemizde kanayan yaralarımızdan biri de bu değil mi? Hangi hakkımız korunuyor ki, bu korunsun! Ülkemi çok seviyorum ama emekçiye, en önemlisi de insana değer verilmiyor. "Beğenmiyorsan kapı orada!" Başka bildikleri bir şey yok. Keşke herkes sizin kadar bilinçli olabilse. Kaleminize, yüreğinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnşallah hep beraber fark ederek toplum olarak da bilinçleneceğiz :) Sevgilerimle :)

      Sil
  8. Derste duymuştum mobbingi patronların sevmediği işçiyi de yıldırma çabası olarak da bilinir :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sadece patronlar değil,çalışanlar da birbirine yapabiliyor.Ast da işleri yavaşlatarak üstüne yapabiliyor.Seni görmek ne güzel :)

      Sil
  9. İş dunyasina henüz atılmadim ama kesinlikle insanlarla ugrasmak cok zor 🙄

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnsanları anlamak,iletişim kurmak,uzlaşı oluşturmak bazen zor tabi.İnsan kardeşiyle bile ters düşerken hiç tanımadığın insanlarla anlaşabilmek sorun olabiliyor.

      Sil
  10. Bir derneği de var diye biliyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet derneği var.Yöneticisini de tanıyorum.Baya aktifler :)

      Sil
  11. Mobbing hepimizin yaşadığı durumların başında geliyor ama ne kadar mücadele ederseniz özel sektörde hep bir ezilme durumu maalesef oluyor .

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Lütfen durumu kabul etmeyin.Eğer ederseniz öğrenilmiş çaresizlik olur bu.Mobbing derneği çok aktif.Sıkıntınız varsa lütfen hakkınızı arayın.Sevgilerimle...

      Sil
  12. Emir kipinden hiç hoşlanmam sanırım bu yüzden az kazanıp kendi işimin işçisi olmayı seçtim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tabi ki amirlerle ve bir çok kişiyle çalışmak çok kolay değil.Kendi işinizi yapmak da bir çözüm sanırım.Sizi tebrik ediyorum :)

      Sil
  13. Maalesef çok yaygın bir uygulama. Mobbing bir yandan da yöneticinin acizliğinin göstergesi. Çalışanla doğru iletişim kuramayıp yıldırma politikası uyguluyorlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kompleksli insanlar daha çok mobbing yapıyor sanırım.Sevgilerimle :)

      Sil
  14. ah ya çok önemli bi sorun valla ya çevremde çok oluyoooo :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnsanlar susmamalı ve haklarını koruyabilmeyi öğrenmeli bence...

      Sil
  15. Bunu iş hayatında yaşamayan ( en azından geçici bir dönem ) var mıdır acaba ? Saçma sapan sebepleri oluyor bunların,hatta bazen hiç sebebi yokken sırf ego kasmak için bile olabiliyor.Taviz verildikçe de dozu günden güne artıyor,sağlam durmak,gereken tepkiyi en başta vermek lazım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Taviz vermemek ve gidişatı durdurmak şart :) Sevgilerimle :)

      Sil
  16. Hem yöneticiler hem is arkadaslari yapabiliyor. Saglam sinir gerektiren bir durum ve çok tatsiz. Okullarda da oluyor ne yazik ki.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Her yerde var evet :( Ciddi tedbirler alınmalı,yasalar düzenlenmeli bence...

      Sil
  17. Yöneticilerden herhangi bir baskı hissetmiyorum ama işyerindeki bayanlar çok fena akıllarınca bir kısım kişileri dışlıyor ve arkamızdan kötü konuşuyorlar ben napıyorum hiç bir şey,hiç önemsemiyor konuşmuyorum çıldırıyorlar hele biri hakkımda iyi bir şey derse daha çok çıldırıyorlar ne halleri varsa görsünler:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O da yatay şekilde bir yıldırma oluyor.Mobbing illa üstten gelmez,yatay ve alt konumdakilerden de gelir :(

      Sil
  18. Evde,işte,okulda,sokakta..hayatın her alanında ve anında karşı karşıyayız.Şekli şemali farklı olabilir ama içeriği aynı..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Maalesef :( Kendimizi korumayı öğrenmemiz o yüzden çok önemli...

      Sil
  19. Yurdagül'üm. Aslında ben yazını okumuş ve mobbing nedir senden öğrenmiştim. Ama nasıl bir engel çıktı da yorum yapmamışım, inan hatırlamıyorum. Sana büyük haksızlık yapılmış... Ama sen zaten onların gözünde büyükmüşsün ki, kıskançlıktan yapmışlar bunu diye düşündüm şimdi. Paylaşım için teşekkürler kızım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben bu yorumu yeni gördüm.Çok özür dilerim ablacığım :(

      Sil
  20. Özellikle son fotoğraf bizim iş dünyamızı çok iyi anlatıyor. Maalesef iş dünyasında istismar ve insanları kullananları görmüş biri olarak eğitim ve öz güveni çözüm yolu olarak görüyorum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yani birinin torpiliyle gelen,başka kuvvetli biri gelince gider.Kendi gücümüze güvenmek önemli.Teşekkürler :)

      Sil

Blogger tarafından desteklenmektedir.