Charlie Chaplin ve Modern Zamanlar Filmi

modern zamanlar

Uzun süredir Charlie Chaplin'in Modern Zamanlar filmi izlemek istiyordum.Siyah beyaz çok eski bir film olması,sessiz bir bir olması gibi etkenler sanırım ben de olumsuz bir duygu yarattığını için de erteliyordum.İşte dün akşam bu direnci kırdım ve sonra da ertelediğim için kendime kızdım.Filmden sonra da Charlie Chaplin'nin hayatını araştırdım.Ara ara bilge sözleri ve minik videolarına rastlıyordum ama acaba nasıl bir hayat geçirmişti?Hiç düşündüğüm gibi kolay bir hayatı olmamış.Biraz bahsedeyim hayatından.Çok küçük yaşta annen ve babası ayrılıyor.(Bu anne ve babanın tek çocuğu)Annesi ve üvey erkek kardeşiyle yaşamaya başlıyor ve bir süre sonra annesi hastalanıyor.5 yaş civarında babasının yanına gönderiliyor.Babasına hayran ama babası ilgisiz bir baba.Alkolik ve sevgilisiyle yaşıyor.Kısa bir süre sonra da alkol komasına girip,ölüyor.Charlie,uzun süre bakımevlerinde ve sokaklarda yaşıyor.Okul eğitimi çok az.Aile duygusunu önemsediği için üvey ağabeyini arayıp buluyor ve sonra sahnelerde,kumpanyalarda gösterilere çıkarken önemli bir yönetmenle karşılaşıyor.Hayatı ise  bundan sonra değişiyor.Kendi yapım şirketini kuruyor.Muhalif ve sistemi eleştiren duruşuyla Amerika'dan kovuluyor ama yıllar sonra Oscar verilmek üzere tekrar Amerika'ya çağırılıyor.
Aile özleminden midir bilmiyorum ama toplamda 4 evlilik yapıyor.Daha çok kendinden çok küçük olan kadınlara ilgi duyuyor.Burada da baba figürüyle olan ilişkisini de irdelemek gerek diye düşünüyorum.İkinci evliliğinden 2,dördüncü evliliğinden 8 olmak üzere 10 çocuğu oluyor.(Diğer evliliklerinden çocuğu yok)Babalığı konusunda çok şefkatli olduğunu söylüyor çocukları.Böyle fırtınalı  bir hayatın sonunda 25 aralık 1977 yılında uyurken hayata veda ediyor.Yaklaşık 80 yıllık bir ömür.Filmlerinde özellikle konuşmadığını mimikleri sayesinde evrensel bir dil oluşturarak herkese ulaşmayı hedeflediğini söylemekte.Gerçekten de o işinde tam bir usta.


Bu kadar biyografik bilgiden sonra gelelim filme.Film 1936 yapımı.Zamanın çok ilerisinde bir bakış açısına sahip.Çarpık kapitalist sistemde makineleşmeyle birlikte insanın da makinanın bir parçası haline gelmesi, filmin ana fikrini oluşturuyor.Charlie Chaplin makinalaşmayla beraber sanayi toplumuna eleştiriler getiriyor.Makineleşme, bilim ve teknolojideki gelişmeler hayatımızı kolaylaştırıyor mu? Yoksa bizden götürdükleri de var mı? Kapitalist sistem ve sanayi toplumuyla beraber zengin olan fabrika patronları,diğer tarafta sömürülen, işsiz kalan işçiler Gelir dağılımındaki adaletsizlik.Tüm bunlar arasında insanlığın mutluluğu arama çabaları Charlie Chaplin, her zamanki gibi bizi güldürürken düşündürüyor.(Çok iyi analiz yapıldığı için bir izleyici yorumundan alıntı yaptım.)Film,ortalama 1,5 saat sürüyor.Çok kolay ilerliyor ve sürükleyici.Mizahı çok iyi kullanmış.Bu dönemde bile bel altı esprileriyle kolaya kaçan mizah anlayışının çok ötesinde bir mizah anlayışı mevcut.Beden dilini kullanma şekline de inanın hayran kaldım.Filmdeki kadın partneri de en az onun kadar başarılı.Muhalif bir bakış açısıyla bu bakış açısını gülümseterek vermek herkesin harcı değildir diye düşünüyorum. 
modern zamanlar

Tabi bu muhalif duruşu yüzünden da zaman zaman sert eleştiri ve dışlanmalara maruz kalmış.Ben başka filmlerini da ara ara izlemeyi düşünüyorum.Gerçekten daha önce keşfetmeyip,bu filmi izlemediğim  için üzüldüm.Bence yeni nesil de bu büyük sanatçıdan haberdar olmalı ve onu tanımalı.
İyi seyirler dilerim...
Charlie Chaplin ve Modern Zamanlar Filmi Charlie Chaplin ve Modern Zamanlar Filmi Reviewed by Yurdagül Çelik on Şubat 23, 2021 Rating: 5

25 yorum:

  1. İşte hayat böyle bir şey hani diyorlar adam paraya demir keyfinde yerin espriler yapıyor güldürüyor hiç bir insana ön yargılı yaklaşmamak gerek gerçekten büyük bir usta konuşmadan bir çok insanın konuşarak yapamadıklarını yapan bir usta çok filmini zevkle izlemişimdir teşekkürler yurdagül hanım.Saygılar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dediğiniz gibi büyük usta.O bir duayen...
      Çok teşekkür ederim :)

      Sil
  2. Bildiğim kadarı ile Charlie Chaplin,Lorel Hardiden önce bile sahneye çıkmış,film çevirmiş bir sanatçı..Film güzel ve 1936 yapımı film olmasına rağmen halen sevilerek izleniyor..Bilgiler için elinize sağlık..✔😊

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O yıllarda böyle bir bakış açısı ve film tekniği.Takdir etmemek mümkün değil...

      Sil
  3. Konu hakkında ön bilgim hiç yok..
    Sadece dikkat ile okudum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Umarım okurken keyif almışsınızdır :) Sevgilerimle :)

      Sil
  4. Eskiden Charlie Chaplin filmlerini cok izlerdim uzun uzun zamandir denk gelmedi 😊

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çocukken TRT'de vardı sanırım filmleri.Ama ben sadece küçük kesitleri hatırlayabiliyorum.Başka filmlerine de bakacağım o yüzden.

      Sil
  5. Filmleri gerçekten arşivlik, sinemada bir duayen yani, bu filmini de çok sevmiştim...Selam ve Dua ile...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de izlemiş olmanıza sevindim :) Teşekkürler :)

      Sil
  6. En çok sessiz filmleri bırakmama nedenine hayran olmuştum, o zaman sadece ingilizce bilenler anlayacak filmi diye istememiş uzun süre.

    YanıtlaSil
  7. Gençliğimde Charlie Chaplin'i çok seyrettik eşimle beraber. O kadar gülerdik ki, konuşma olmasa bile biz hareketlerinden anlıyorduk onun ne demek istediğini. Hayatını da hatırladım senin yazında okuyunca. Ama bu kadar çok çocuğu olmasının da mutlaka bir nedeni olmalı. Paylaşım için teşekkürler kızım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bunun nedeni baba figürüyle alakalı diye düşünüyorum.Babasından alamadığı sevgiyi çok çocuk yaparak ve onları dolu dolu sevmeye çalışarak telafi etmiş olabilir.
      Teşekkürler ablacığım :)

      Sil
  8. Ne hüzünler saklı kim bilir tebessümünün ardında...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında çok iyi yerlere gelmiş başarılı kişilerin arkasından böyle dramlar çıkabiliyor.

      Sil
  9. Çok güzeldi, sizden Laurel & Hardy üzerine de bir yazı bekliyoruz:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hiç düşünmemiştim onlar hakkında yazmayı ama bir düşüneyim bakayım :) Teşekkürler :)

      Sil
  10. Çok severim kendisini. Çocukken ilgiyle izlerdim her filmini. Bu filmi de kayda aldım izlemek isterim. Çok teşekkürler , ne güzel bi hatırlatma olmuş ;))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence böyle duayenleri unutmamak gerek :) Çok teşekkür ederim :)

      Sil
  11. O dönemde kapitalizmi eleştiren filmlerde sadece şarl oynardı. Lorel hardy ise tamamen komedi üzerine filmler yapmıştı. Güzel bir yazı olmuş...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok güzel bir şekilde hiciv yapmış gerçekten.Teşekkür ederim :)

      Sil
  12. Daha önceden işletme dersi hocamızın önerdiği şimdi de başka bir dersin konusu bu film. İzlemeyi uzun zamandır düşünüyordum ama şimdi artık ertelemeyeceğim. Yaklaşık 20 sayfa da analiz yazısı var. Hayatı hakkında biraz bilgi öğrenmek de iyi oldu, teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence de ertelemeden izle Semih :) Sevindim olumlu yorumuna da :)

      Sil

Blogger tarafından desteklenmektedir.