Kitap Önerisi Ayrımcılık Ötekileştirme Ve Dışlama Rehberi

ayrımcılık ötekileştirme dışlama rehberi
Bu kitap da eğitimlerde hocamızın önerdiği bir kitap.Bu ay hızlıca bitirdiğim 3.kitap oldu bu.
Kitap,uzun bir araştırmanın ürünü.Birçok örnek olaylar,kişilerin isimleri net olarak verilmeden paylaşılmış.Yani bu şekilde paylaşarak ayrımcılığa maruz kalan insanların korunması amaçlanmış.Bu anektod bile bizim ne kadar eleştiriye açık bir ülke olamadığımızın göstergesi değil mi sizce?
ayrımcılık ötekileştirme dışlama rehberi
Kitaba katkı sağlayan yazarların listesi bu.Yani baya titiz bir çalışma yapılmış.Kitabın yazarı N.Ekrem Düzen ise ODTÜ'de felsefe ve psikoloji okumuş ve birçok sosyal projede de aktif bir öğretim üyesi.Şu anda ise İzmir Üniversite'sinde akademisyen.
Kitap 2 bölümden oluşuyor.Birinci bölümde ayrımcılık,ötekileştirme ve dışlama alanları olan alanlar tek tek ele alınmış.Cinsiyet ayrımcılığı,Etnik Köken Ayrımcılığı,Mezhep Ayrımcılığı gibi konular örneklerle anlatılmış.İkinci bölümde ise bu ayrımcılıkların varoluşsal ve psikolojik kökenine değinilmiş.


Kitabın ikinci bölümünden yaptığım alıntılar ise şöyle;
-Ayrımcılığın kökeninde seçilmişlik arzusu adını verdiğimiz temel bir motivasyon yatmakta.Bu arzunun güdülediği insanların ve toplumların başkalarını değersizleştirerek
kendilerine geniş bir yer açmaya ve üstün bir konum elde etmeye çalıştıklarını,bu amaçla bir dünya görüşü ve bir yaşama biçimi haline getirdiklerini düşünmekteyiz.
-Hiçbirimiz doğuştan ayrımcı değiliz.Ayrımcılık yapmayı sonradan öğreniriz.Toplum öğretir bize.
-Dışlanan bir grupta doğmuşsak bizim de dışlanacağız baştan bellidir.
-Ayrımcılık,başkalarının eylemlerini değil,oldukları kişi olmalarını kabul etmemekle ilgilidir.Ayrımcı,kendi seçmediği özelliklerinden hareketle başkalarını da seçmedikleri özellikler üzerinden reddeder.
-Ayrımcılık,bütün dünyada ve ülkemizde olanca şiddetiyle sürüp gitmektedir.Hak ve özgürlükleri ortadan kaldıran,adaletsizlik ve eşitsizlik üreten,insanların hayatlarını daraltıp yaşanmaz kılan bu saçmalık nasıl devam edebilmektedir?
-Tüm ayrımcılıklar ayrımcılık yapanın üstünlüğü iddiasına,kendisinin seçilmiş diğerinin elenmiş,kendisinin eşsiz diğerinin sıradan,kendisinin özne diğerinin nesne olduğu iddiasına dayanır.
-Aidiyetler üzerinden ötekileştirme ne denli akıl dışı ise beden üzerinden ayrımcılık da o denli akıl dışıdır.
-Dünyayı kendi sokağımızdan ibaret sanmak,çok büyük bir yanılgıdır.


-Dünyanın her yerinde,son derece bilinçli ve planlı-programlı hareket eden ayrımcılık örgütleri bulunuyor.Geçmişten bugüne,ayrımcılığı resmi politika olarak sürdüren,hatta varlığını bu resmi ayrımcılığa dayandıran devletler bu örgütlerin başında geliyor.
-Özgün bir kimlik ve bağımsız bir benlik geliştiremeyen herkes,kendi kimliği yerine başkalarının aidiyetlerinden,kendi benliği yerine başkalarının bedenlerinden bir seçilmişlik devşirir.
-Ayrımcılığa karşı mücadele etmesi gereken hiçbir seçilmiş veya atanmış görevlinin önlem almayışı,kağıt üzerinde az miktarda,cılız ve göstermelik kuralların bile hayata geçirilmeyişi tuhaftır.
-Dil ayrımcılığına uğrayanın din,din ayrımcılığına uğrayanın etnik köken,etnik köken ayrımcılığına uğrayanın cinsiyet,cinsiyet ayrımcılığına uğrayanın dil ayrımcılığı yapabilmesi ise silme tuhaftır.


Son olarak en beğendiğim cümleyle bitirmek istiyorum;
Yaşanabilir bir dünya,kimliklerin ve benliklerin birbirinden üstünlük değil farklılık vurgusuyla,baskıcı değil özgürleştirici özelliğiyle olması gereken bir dünyadır.
Kitap Önerisi Ayrımcılık Ötekileştirme Ve Dışlama Rehberi Kitap Önerisi Ayrımcılık Ötekileştirme Ve Dışlama Rehberi Reviewed by Yurdagül Çelik on Şubat 18, 2021 Rating: 5

35 yorum:

  1. Karikatürler yazının özeti olmuş.Evet kimsenin bir birinden ustun tarafı yok.Kalemine yüreğine saglik.Bu tarz makalelere toplumuzun çok ihtiyacı var

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim.Dilerim bu tür kitaplara ilgi artar.Sevgilerimle :)

      Sil
  2. Senin önerdiğin kitapları gözüm kapalı alırım.Konu güzel ve öğrenecek şeyler var

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ayyy çok teşekkür ederim İnci :) Ben de faydalı olacağını düşündüğüm kitapları paylaşıyorum :) Öptüm seni :)

      Sil
  3. Alıntılar çok güzel. Gelişim üstüne değer katacak bir kitap..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sağ ol Yeşimciğim :) Sevgiyle kucaklıyorum seni :)

      Sil
    2. Yazıların,videoların,önerilerin benim için değerli. Sen de sağol :)

      Sil
  4. Hiç bir emek vermeden sahip olduğu ,hatta kendisinin bile değiştiremeyeceği özellikler sebebiyle başka insanlara üstünlük taslayan ,ötekileştiren insanların motivasyonları oldukça enteresan.İlk fırsatta okuyacağım kitaplar arasında.Tanıtım için teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Başkalarını değersizleştirerek kendilerindeki eksikliği kapatmaya çalışıyor insanlar.Ben teşekkür ederim :)Sevgilerimle :)

      Sil
  5. Yaşanabilir dünya için, alıntıladığınız son cümlelere sonuna kadar katılıyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Son cümleyi de özellikle koydum oraya :) Teşekkürler :)

      Sil
  6. Mesela Alevi ayrımcılığı ya da başka dinden olanlara dair ayrımcılık da olabilir.Ülkemizde dediğiniz dört mezhep dışında insanlara ne kadar saygı duyuluyor bilemiyorum.Kitabı okursanız ayrıntılı örnekleri görebilirsiniz.Kamuda da sadece etnik kökenim(alevilik) için mobbinge maruz kaldığımı ve en sonunda da istifa etmeye kadar beni getirdiklerini söyleyebilirim.Bizzat ben de yaşadım :) Sevgi ve saygılarımla :)

    YanıtlaSil
  7. Geçen bende paylaşmıştım buna benzer bir şey, çok güzel yazmışsın ayrımcılıklara toptan karşıyım herkes insan olduğu sürece insan benim için,başka bir seçenek olamaz...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zaten ayrımcılık yapan insanlar,kökende kendi eksikliklerini kapatmak için kendini yüceltip,diğerini yeriyor.

      Sil
  8. Sadece iş yerimde değil,çocukken oyun oynadığım arkadaşlarımla,komşularımızla,okulda ve birçok yerde sadece etnik kökenim öne sürülerek ayrımcılığa uğradım.Ankara Genel Sekreteri bile yüzüme yüzüme Sivaslıları sevmediğini söyleyerek tüm işini gücünü bırakarak benim başka ilçelere gönderilmemi sağladı.Bunlar sadece yaşadığım küçük anektodlar.Sizin düşüncelerine saygı duyuyor ama üzgünüm katılmıyorum.Kitabı okumanızı öneriyorum belki kafanızda daha net bir yere oturur anlattıklarım.Teşekkür ederim.Sevgi ve saygılarımla :)

    YanıtlaSil
  9. Bunu da listeme alıyorum canım. Hatta ara ara küçük notlar şeklinde oğlumun odasına yapıştırayım. İyi olur. Teşekkürler şekerim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet,gençlerimiz ayrımcı yetiştirilmemeli.Çok iyi fikir canım benim :)

      Sil
  10. Yazin ve önerin zaten güzelcanim ancak ben tüm yorumlara da katilamiyorum. Herkes tek tip olamaz hayatta. Bizden farkli olana saygi duymayi ve haklarini gaspetmemeyi ögrenmeliyiz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle farklılıklara saygı duymayı öğrenmeliyiz :)

      Sil
  11. Çok güzel bir kitapmış bu. hiç duymadım. benimde ilgi alanımda olan bir konu. teşekkürler paylaşım için. alıntılar da çok güzel..
    örümcek kafalı, geri zekalı, insani gelişimini tamamlayamamış insanlar bir sürünün içine sığınarak kendi eksiklikleri ile yüzleşmekten kurtulurlar. içinde bulunduğu sürüyü yücelterek, dışındakileri de aşağılayarak kendini geliştirmek derdinden de kurtulmuş olur.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de popüler kitaplardan ziyade eğitimde hocalarımızın önerdiği farklı kitapları önermeye gayret ediyorum.Teşekkürler katkınız için :)

      Sil
  12. Hayatim boyunca hep ayrimciliktan muzdarip oldum insan farkli olunca mucadele ede ede yoruluyor mutlaka okumam.gereken bir kitap

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ah ahhh bu ülkede yaşamak pek de kolay değil...

      Sil
  13. Çok güzel bir yazı olmuş gerçekten : elinize sağlık

    YanıtlaSil
  14. Gerçekten çok iyi bir yazı olmuş..Sık sık yazılarınızı okumaya geleceğim ^^

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çookkkk teşekkür ederim ben de :) Mutlu oldum :)

      Sil
  15. ayrımcılık dan çok çektik bizlerde,her yerde ayrımcılık kol geziyo,hastanelerde bile ayrımcılık var🤔,çok üzücü bir durum..pence mutlaka okunması gereken bi kitap..✔😊

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence de verilen örneklerle etkileyici bir kitap :)

      Sil
  16. Gerçekten de, belirttiğin gibi bu ülkede yaşamak kolay değil Yurdagül'üm. Bir kere başta anlama sorunumuz var. Ayrımcılık zaten kelime manası olarak menfi. Her türlüsü kötü işte. Yanyana insanca yaşamayı bir öğrenemedik. Senin bu şahane kitap önerilerine yetişeceğim diye inan çok çaba sarf ediyorum.Paylaşım için çok teşekkürler canım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Acele etme,uygun oldukça oku.Ben de unutmayım diye hemen yazıyorum bitirdiğim kitapları bu ara.Sonra unutuyorum çünkü :) Ben teşekkür ederim güzel yorumun için :)

      Sil
  17. Maalesef ayrımların derinleştirildiği bir dönemde yaşıyoruz. Bu dönemlerde insanlar aidiyetlerine göre davranış belirliyorlar. Kitap okunmalı diye düşünüyorum. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  18. Kesinlikle okunması gereken bir kitap olduğu belli. Instagramdaki hatırlatmanız üzere yazınızı okudum ve en kısa sürede kitabı alacağım. Dünya küreselleştikçe, diller kültürler dinler arasındaki sınırlar kalkıyor aslında. Bu durumu bir avantaja çevirip bu sorunların üstesinden gelmeye çalışsak çok güzel olmaz mı? Misal sırf bir kültüre meraklanıp dilini öğrenen insanlar var. Bu yumuşak güç unsurları önyargılarımızı da yıksa keşke...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında farklılıklar gelişmek için iyi fırsattır.Sen de çok güzel anlatmışsın zaten :) Çok teşekkür ederim desteğin ve güzel yorumun için :)

      Sil

Blogger tarafından desteklenmektedir.