Güçlü Sorular





Zaman zaman kendimize doğru soruları sorabilme yetisi geliştirebilirsek o zaman hayatı daha farkındalıklı yaşarız.Ne tür sorulardır bu sorular? En basitinden başlayım o zaman.
İlk olarak sizi neler mutlu eder? (Bu sorunun çok basit olduğunu düşünmeyin bir çok danışan bu soruya cevap veremiyor.)Hatta mümkünse mutlu eden şeyleri yazın ve görün.
Peki sizi neler kızdırır?(Bunları da yazmanız sizin için iyi olacaktır)
Hepimiz biricik ve tek olduğumuz için cevaplarımız da öznel ve tekildir.Verdiğiniz cevaplardan ne tür hassasiyetlere sahip olduğunuzu da net bir şekilde görebilirsiniz.





Şimdi bir örnekle devam etmek istiyorum. Diyelim bir ilişkiniz var ve sürekli şikayet ediyorsunuz. Ne gidebiliyorsunuz ne de kalabiliyorsunuz. Böyle durumda kendinize şu soruları sormanızı tavsiye ediyorum.Acaba ne oluyor da ben bu ilişkide kalıyorum? Bu ilişkide kalmak benim hangi ihtiyacımı karşılıyor?  Bunları lütfen tek tek tek yazın.Yalnız kalmaktan mı korkuyorsunuz?Yoksa kaybetmekten mi? Onay görmeme korkusu olabilir mi? Sevilmemek midir sizi ürküten? Bunların üzerinde uygun zamanda düşünün. Belki çocukluğunuzda anneniz sizi bırakıp gitti ve bağımlı bir ilişki türü geliştirdiğinizden gidemiyorsunuz. Bunun çocukluktan kaynaklanan tonlarca  sebebi olabilir. Sebebi bulduktan sonra kendinizi destekleyici çalışmalar yapın,mesela sevilmeme korkunuzla ilgili sevildiğiniz bir çok olayı yazın,ayna çalışması gibi çalışmalar yaparak ilk önce kendinizi sevmeyi öğrenin. Lütfen bunu düzenli olarak yapın. Güçlendiğinizi hissettiğinizde de ilişkinizi tekrar gözden geçirin. Kurban şuuruyla bir ilişkiye kendinizi feda mı etmek istiyorsunuz yoksa bu ilişkiden öğrendiklerini cebinize atıp yeni bir hayatı mı keşfetmek istiyorsunuz karar verin. Eğer bu çalışmaları kendi kendinize yapmakta zorlanıyorsanız bir uzman desteği almaktan da çekinmeyin.

Kendimize doğru soruları sorduğumuzda kendimizdeki anlamlara daha çabuk ulaşabilir ve böylece sorun çözme yetilerini de geliştirebiliriz. Yeter ki doğru ve güçlü soruları bulabilelim. Güçlü soruların anlatıldığı kitaplar da var. Fakat yabancı yazarların kitapları olduğu için bazen çevirilerde sorun oluyor. Yine de bu tür kitapların soru sorma yönünüzü arttırma açısından faydalı olacağını düşünüyorum.
Sorgulanmamış bir hayat,yaşanmamış bir hayattır.(Sokrates)

Aile Danışmanı /PDR Bilim Uzmanı Yurdagül Çelik
Randevu ve Online Danışmanlık İçin:
📱0530 855 77 98
☎️0312 220 21 17

Güçlü Sorular Güçlü Sorular Reviewed by Yurdagül Çelik on Mayıs 05, 2022 Rating: 5

33 yorum:

  1. Güçlü soruları kendi kendimize bulabiliriz.Mühim olan, gerçek cevapları kendimize verebilmek.
    Karikatürdeki don çekmecelerininin yerlerini değiştirmelerine bayıldım:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Düşündüğünüz kadar kolay değil güçlü sorular.Benim verdiklerim kolay olabilir ama bazen öyle sorular çıkıyor ki ortaya insanın kafası birden dankkk ediveriyor :) Tabi dürüst cevaplar da önemli :)
      Teşekkürler :)

      Sil
  2. Ben bugün neye kızdığımı söylesem var ya, sabah beri cinnet eşiğindeyim. Zile bastım, kapının açılmasını bekliyorum. O derece sinirliyim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu ruh halindeyken kendine doğru sorular sorabilmen mümkün değil.Dilerim biraz sakinleşmişsindir şeker :)

      Sil
  3. Eskiler ne kadar yalın ve basit yaşarlarmış. Şimdi her şey zorlaştı sanki. Çocuk büyütmek, ilişkiyi sürdürmek, komşularla anlaşmak....o kadar basit konularda o kadar zorluklar yaşanıyor ki bazen. Aklım almıyor, çözemiyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zorlaştı mı yoksa biz mi kaçıyor ve görmek istemiyoruz.Belki de fazla makine gibi yaşıyoruz....

      Sil
  4. Yazmak gercekten cok ise yariyor. Beni cok sey mutlu eder en ufacik seyden bile mutlu olurum ben 😂

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yani işte yaza yaza kendimizi de keşfediyoruz.Benim de kendimi yazdığım özel bir ajandam var :)

      Sil
  5. Toplum olarak kendimizle başbaşa kalmaktan oldukça korkuyoruz. Tek başına sinemaya, çay bahçesine gitmekten imtina eden arkadaşlarım var. "Ne yapacağım tek başına" cümlesi bile, kendine ait alanlarının olmadığının göstergesi. Soru sormak iyidir.. her zaman ve her alanda sorgulamak da. Bir süredir yoktum ama yine harika bir yazıyla karşımdasın. Tebrikler 🤗😍

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de haftada iki post yazabiliyorum sadece.Giderek yoğunlaşınca blog yazıları azalıyor doğal olarak.Senin de yorumlarını görmek mutlu ediyor beni :) Gel sen hep gel :)

      Sil
  6. Hayatın en zor yanlarından biri ilişkiler..
    Bu saat itibariyle karşımdakiyle yürüyebileceğim biriyle karşılaşmaya niyet ediyorum.
    umarım bu yorum gider. Telefondan yorum yazmak beni zorladı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Geldi valla yorum :) Ben de telefonla yazmakta zorlanıyorum.Dilerim niyetin gerçekleşir :)

      Sil
  7. Eksilerimizi ve artılarımızı da objektif olarak yazmalıyız bence. Bu yaşımda öğrendiklerimi gençken fırsat olup da öğrenebilseydim, sanırım şimdi çok mutlu biri olurdum.
    Aşkın Celladı'nı aldım Yurdagül kızım. Kitap Yurdu hemen yolladı. Müthiş bir kitap o.İlk hikayedeki Thelma'nın saplantılarının benzerlerini kendimde fark ettim. Merakla okuyorum. Bu önerilerin de çok yararlı. Çok teşekkür ederiz canım. Sevgilerimle :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Oooooo çok sevindim.Dilerim faydalı olur ve bir farkındalık oluşturur.Keyifli okumalar.Hatta bitirince blogunda yazarsan da çok sevinirim :) Öptüm :)

      Sil
  8. Psikolojide insanın kendini sorgulaması ve kendine soru sorması çok normal ve hatta olması gereken bir süreç.
    Kendimizi tanıma yolculuğunda nasıl ilerlediğimize bakmamız lazım.Sevgilerimle :)

    YanıtlaSil
  9. Beni sağlıklı olmak mutlu eder, evlatlar, aile..belki güzel bir film, dinlendirici bir müzik, orta şeker bir kahve.. yani bayağı mutluluk veren şey var hayatta aslında :) Bu arada donlar üst çekmecede çoraplar alt çekmecede :))))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet evet donların çekmecesi önemli :) Sevgilerimle Yeşimciğim :)

      Sil
    2. Sevgiler benden sana kocamannn :)

      Sil
  10. Aslında kolay görünen ama zor olan sorular bunlar gerçekten :)) Mutlu eden şeyler listesi deyince, Masal Terapi kitabında okuduğum bir öneri aklıma geldi. Orada her gün bizi mutlu eden bir şeyi yazmamızı ve yıl sonunda okumamızı önermişti yazar.:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Masal Terapide de bu tür tekniklerin geçmesi olağan.Her terapi yönteminde geçiyor az çok bu konu...

      Sil
  11. Cevabı basitmiş gibi görünen sıkı sorular.
    Bu gece düşüneyim bakim bi ,

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Umarım üzerinde düşünmüşsündür şeker :)Sınavlarım vardı yeni yazabildim cevap...

      Sil
  12. Gerçekten güçlü sorular. Hayatımızda yaptığımız en büyük hata kendimizle dürüstçe konuşamamak. Soruların cevaplarını verebildiğimiz ölçüde yaşamda yol haritamızı çizebiliriz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güçlü sorular,farkındalıklarımızı arttıracaktır :)

      Sil
  13. Kendimizi tanısak bu soruların cevaplarını da biliriz aslında. Ben tam bir soruya cevap buluyorum sonra aradan zaman geçmiş cevaplar değişmiş olabiliyor bazen:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tabi ki değişebiliriz bu çok normal.Fakat bu soruları hiç düşünmemiş,sorgulamamış öyle çok insan var ki...

      Sil
  14. bizim ülkede kötü ilişkiden çıkamama gibi bir sendrom var zaten :)

    YanıtlaSil
  15. Doğru ve güçlü soruları bulmak da kolay olmayacak gibi.. Sokrates amca doğru sölemiş, "Sorgulanmamış bir hayat,yaşanmamış bir hayattır." 😊

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Soru sormayı bilmek ve sorgulamak da gerçekten önemli bir yeti :)

      Sil
  16. ha haa bizde yüzleşmemek için böyle sorular sormayız kendimizeee :)

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.