Sürekli Yorgunluğun Sebepleri Neler Olabilir?

yorgunluk

Bilgisayarımda olan  http://www.milliyet.com.tr yayımlanan eski bir yazıyı sizinle de paylaşmak istedim. Mevsim geçişlerinde bedensel ve ruhsal olarak yorgunluklar artabiliyor. İşte bu yorgunlukların 20 tane sebebi olabileceğini söylüyor yazı.Neymiş bunlar bakalım...
1. Depresyonda mısınız? Halsizlik, yorgunluk baş ağrısı,iştahsızlık en sık rastlanan bulgularıdır.


2. Yeterli ve kaliteli uyku en son ne zaman uyudunuz?Yetişkinler ortalama günlük 7-8 saat uyku uyumalılar.Büyüme gelişme çağındaki çocuklar ise 9-10 saatten daha az uyumamalıdır.Uykusuzluk vücudun uykuda yenilenmesi işleminin yeterince yapılamamasına sebep olduğunu biliyor muydunuz?

3.  Uyku apnesi mi yaşıyorsunuz? : Obez ve KOAH hastalarının en büyük derdi! Uyku esnasında belirli aralıklarla solunum durur.Bu kesintiler  kişiyi uykudan uyandırır yada derin ve sağlıklı bir uyku dönemi yaşamasına mani olur.Kişi yatakta yatar fakat debelenip durur.Mutlak çözüm mü istiyorsunuz: aşırı kiloları vermek sigara ve benzeri risk faktörlerini hayattan uzaklaştırın!

4.  Neden yetersiz besleniyorsunuz? Az yeme sonucu oluşan enerji eksikliği,bitkinlik,kan şekerinin düşük seyretmesi kişiyi yorgun ve dermansız kılar. Ne mi yapacaksınız: 3 öğün düzgün  yemek yiyerek ve  ara öğünler protein ve kompleks karbonhidrat tüketimine dikkat ederek hayat daha hafif ve kolay olacak…

5.Kansızlıkla mı savaşıyorsunuz? Adet kanamasının aşırı olduğu durumlar en sık sebebi oluşturur.Buda demir eksikliğine sebep olur.Demir kırmızı kan hücrelerinin yapısına iştirak eder.Dokulara oksijen taşınmasını sağlar. Eksiğin yerine konması(Demir,B12,Folikasit gibi…) ve iyi ve yeterli beslenme ile çözümünü bulabilirsiniz…
faktörlerini hayattan uzaklaştırın!
6. Aşırı kafein tükettiğinizin farkında mısınız?Sinirlilik,uykusuzluk,kalp atım hızının artması tansiyon yüksekliği…Aşırı kafein tüketimi yorgunluğa sebep olur.Kafein içeren içecek,ilaç,kahve ve çayın  aşırı tüketiminden kaçının!
7. Yeteri kadar su içmiyor musunuz?
8. Vardiyalı bir işte mi çalışıyorsunuz? Çözümü uyuduğunuz alanı sessiz, loş tutarak bulabilirsiniz.
9.Herhangi bir besine karşı alerjiniz var mı? Alerji yapan besinlerin tespitinin yorgunluğa derman olacağını biliyor muydunuz?
10. Kalbe dikkat!Özellikle  egzersiz  ve aktiviteye dayalı durumlar sonucunda yorgunsunuz. Giderek kolay yapılan işlerin yapılmasında zorluk çekme söz olacaktır. Vakit geçirmeden doktorunuza gitmelisiniz…


11. Şeker Hastalığı:Yüksek kan şekeri,hücreye girip metabolize edilemediğinden enerji kaynağı olarak kullanılamaz.Yeterince  besin tüketilmesine rağmen enerjisiz kalan vücutta yorgunluk baş gösterir.Uygulanacak ilaç tedavisi,diet ve egzersiz hastalığı kontrol altına alacaktır.

12. Eyvah İnsülin Direnci mi var? Gün içinde acıkma atakları,tatlı çekme,yemek sonrası uyku gelmesi,halsizlik,yorgunluk sık bulgularındandır.
13. Hipotiroid ve yorgunluk: Metabolizma yavaşlar kişi kendini halsiz ve yorgun hisseder,kilo alır,vücutta doku aralıklarında ödem olur.Dışarıdan verilecek tiroid hormonuyla yeniden vücut dengesininin düzelebileceğini biliyor muydunuz?
14.    Yorgunluğunuz belki idrar yollarındaki bir enfeksiyondan kaynaklanıyor: İdrarda yanma hissi acil işeme hissi olmaksızın yorgunluk ve halsizlik ortaya çıkar.İdrar tetkik  veantibiyoterapi  ile 1 haftada sorun çözülür.
15. Çok fazla alkol tüketiminin uykuya geçişi ve derin uykuya mani olduğu için yorgunluğa sebebiyet verdiğini biliyor muydunuz?
Son yıllarda popüler olan D vitamini eksikliği halsizlik ve yorgunluk duygusunun sorumlularındandır.
16.  Kadınlarda Menapoz: Gece terlemeleri,sıcak basması meydana gelen hormon dengesizliği sonucu yorgunluk ve halsizlik olur.
17. Kanserler:Hastalığın kendi kemoterapi,radyoterapi,halsizlik,yorgunluk yapar.
18. Antidepresanlar,alerji  ilaçları,hipertansiyon ilaçları,kaygı giderici ilaçlar, tedavide yorgunluk rastlanabilir durumlardır.
19. Günlük yaşamın vazgeçilmezi:Kronik Stres: Aşırı gerilime bağlı halsizlik ve yorgunluk söz konusudur.
20. Neden Çikolata yorgunluğa çözüm? Seratonin Hormonu Yetersizliği: İştah ve uykuyu düzenler.Beyinden salgılanır,yediğimiz karbonhidratlar insulinle eş zamanlı geçici seratonin salgılatırlar.
(Kaynak;www.milliyet.com.tr)


Sürekli Yorgunluğun Sebepleri Neler Olabilir? Sürekli Yorgunluğun Sebepleri Neler Olabilir? Reviewed by Yurdagül Çelik on Şubat 24, 2021 Rating: 5

41 yorum:

  1. Sabahları o kadar zor kalkıyorum ki:((( liste bayağı uzunmuş, baktım kafein yok,alkol yok, ilaç almıyorum sadece migrenim tutarsa onun ilacı, kahve içmem, vardiyalı işte çalışmıyorum, alerjim yok ama ilk 5 kesin var:))))yorgunluktan yemek yapmaya üşendikçe yetersiz besleniyorum, çay, kahvaltı veya çorba vs. ile geçiştiriyorum yarın yaparım diyorum yine yapmıyorum:( piyango çıksa bir aşçı tutsam bak hiçbir şeyim kalmayacak doktorlar karnına yemek girince iyileşti diyecekler:))) hahahaha :)))))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güldürdün beni :) Ben de mutfak işlerini pek sevmiyorum,hatta hiç bir ev işini sevmiyorum.Minimalde götürmeye çalışıyorum :) Öpüyorum seni kocaman :)

      Sil
  2. Başlığı okuduğumda aklıma ilk gelen depresyon oldu. Herkes çok mutsuz..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İlaç kullanımı ve depresyon oranının arttığı söyleniyor evet :(

      Sil
  3. Yıllardır günde 5 ila 6 saat arası uyuyorum. Erken yatmak, sanki günü israf etmek gibi geliyor bana. İşten gel, yemek ye, ailenle vakit geçir derken insan geceden çalıyor kenine vakit ayırabilecek için. ... Hayat zor, hergun insanın kanını donduracak zulumler, utanç duyulacak çirkinlikler oluyor. Ama yinede ümidimi yitiriyorum. Direniyorum, çok şükür depresyonda değilim yine de ....:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ya aslında bazen genellemeler doğru değil.Eğer 5-6 saat size yetiyorsa illa 8 saat uyumak zorunda değilsiniz.Eğer yetmiyorsa ve sıkıntı yaratıyorsa o zaman sorun bence...

      Sil
  4. Uykusuzluk,hareketsizlik,sağlıklı beslenememek,hastalıklar,ilaçlar vs vs hepsi birbirini takip eden olaylar gibi..🤔 Yorgunluğun pek çok nedeni olduğunu biliyodum ama detaylarını bilmiyodum,bu bilgiler iyi oldu..Ellerinize sağlık..✔😊

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet liste baya detaylı.Keserek yayınlamak istemedim ben de uzun oldu.Teşekkürler Ertuğrul :)

      Sil
  5. Bu da bir tesadüf..Dün aile hekimine gittim,kan tahlili yaptırdım,bugün sonucu aldım,değerlerim normal sadece D vitamini takviyesi alacağım..Bunların üstüne senin yazın :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tesadüf diye bir şey yoktur.Çok geçmiş olsun sana...

      Sil
    2. Teşekkür ederim.Tesadüf derken benim yorgunluğumla yazının aynı ana denk gelmesini kast etmiştim :)

      Sil
  6. ''Uyku apnesi mi yaşıyorsunuz? : Obez ve KOAH hastalarının en büyük derdi! Uyku esnasında belirli aralıklarla solunum durur.Bu kesintiler kişiyi uykudan uyandırır yada derin ve sağlıklı bir uyku dönemi yaşamasına mani olur.Kişi yatakta yatar fakat debelenip durur.Mutlak çözüm mü istiyorsunuz: aşırı kiloları vermek sigara ve benzeri risk faktörlerini hayattan uzaklaştırın!''

    Bu sorunların hiçbirine sahip değilim ama geceleri sık sık nefesim kesilerek uyanıyorum ve çok korkuyorum. Sebebini hala çözemedim, sanırım bir doktora görünmem gerekecek. Emeğinize sağlık. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rutin bir kontrollerini yaptır bence.Eğer bir sorun yoksa o zaman psikolojik yönden irdeleyebiliriz diye düşüyorum.Ama lütfen önce rutin kontrollerini es geçme.

      Sil
    2. En kısa sürede yaptıracağım. :)

      Sil
    3. Ben 6 ayda bir yaptırmaya dikkat ediyorum çünkü önemli...

      Sil
  7. Bu ara bende çok yorgunum...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ''Yıllar yorgun ben yorgun'' diye bir şarkı vardı.Yorumunuzu görünce o şarkı geldi aklıma.Mevsim geçişlerinde de vücudun uyumu sebebiyle yorgunluk olabiliyor.Uzun sürerse tabi ki doktora gitmek gerekebilir.Dilerim kısa sürede geçer bu yorgunluk...

      Sil
  8. Gerçek yorgunluğun altında bir sebep mutlaka olur.Çünkü durduk yerde insan yorgun hissedemez.Bu saydığınız nedenler de stres faktörünün artmasına giriyor.Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  9. Gene çok değerli bilgiler emeğine sağlık.
    Ama ben karükatürlere bayıldım çok güldüm hep gül sende güzel kadın selamlar-sevgiler öpüldünüz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de güldüm onlara :) Teşekkürler ablacığım,ben de öptüm seni :)

      Sil
  10. Merhabalar günde 4 saat bile uyusam dinç uyanıyorum lakin, ben her zaman kendimi mutsuz edecek şeyler buluyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim son postumdaki tekniği öneriyorum sana.Ona bi bak istersen...

      Sil
  11. Ben genetik olarak sağlam olmalıyım.Artık buna karar verdim. Zira yorgunluk ancak grip olursam ve yatmadan evvel hissettiğim bir şey.Dikkat etsem kim bilir ne kadar iyi olacağım. Bilgiler için teşekkürler kızım. Sevgilerimle :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dikkat emek önemli.Genetik getirinin iyi olması da büyük avantaj ablacığım.Sevgi ve saygılarımla :)

      Sil
  12. Olumsuzluklara takılı kalkmakta insanı yoruyor bir süre sonra ya da duyguları zirvede yaşamak.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O zaten psikolojik olarak depresyona yatkınlıkla da alakalı.

      Sil
  13. Ben de cok yoruluyorum. Ama hic yerimde duramiyorum ki 😄

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aktif olmayı seviyorsun sen.Güzel bir şey bence bu...

      Sil
  14. Bilgisayarın başında uzun süre oturmak da insanı yoruyor. Yani bende öyle oluyor desem isabet olur :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sorunun nedenini biliyorsanız,çözmek daha kolaydır.Bulmuşsunuz siz.O zaman çözüm daha kolay.

      Sil
  15. Sanıyorum bedenlerimizden çok ruhlarımız ve beyinlerimiz yorgun bu zamanda. Herkes aynı şeyden şikayetçi. Çözüm yollarını bulmak için bile üşenir bir hale geldik. Faydalı bir yazı olmuş emeğinize sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mevsim geçişlerin de bedenin uyum sağlama sorunu oluyor.Bu geçici bir süre tabi.Süre uzarsa sorun.Okuyup,yorumladığınız için ben teşekkür ederim :)

      Sil
  16. Benimkinin nedeni geç saate kadar kitap okumam canım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bozacaksın gözlerini,dikkat et şeker :)

      Sil
    2. Üç numaradan beş numaraya terfi etcem az kaldı :)

      Sil
  17. tüm maddelerin çoğu olmakla birlikte son 20.maddedeki çikolatayla endorfin salgılanması ve enerji vermesi kısmı en güzeli. çoğumuz kaloriden kaçıyor ama çikolata başlı başına enerji kaynağı.
    sevgiler

    YanıtlaSil
  18. Günümüzün önemli bir sorununa parmak basmışsınız. Hepimizde zaman zaman oluyor. Ben de yemekten hemen sonra uyur, yorgun uyanırdım. İşyeri sağlık kontrollerinde şekerimin yüksek seyrettiği tesbit edildi. İlaca başlayıp, son yıllarda aldığım çok fazla kiloların önemli bir kısmından kurtulunca ne uyku hali kaldı ne de şekerin yüksekliği. daha enerjik oldum. Mevsim değişiklikleri de önemli etkiliyor beni. bir de işimin stresi, maalesef sorun çözmek üzerine kurgulu stresli işi olanlardanım. Gün boyunca problemler ana işim. Sağlıklı günlere...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 6 ayda bir rutin kontrol yaptırmayı da mutlaka öneriyorum.Ben de eskiden umursamazdım bu rutin kontrolleri ama D vitaminim çok düşük olduğu için kolumdaki kemikler sekize bölündüğünden beri dikkat ediyorum.Sevgi ve saygılarımla :)

      Sil
  19. Bence en önemli sebep yaşama sevincini kaybetmek.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eğer kişi yaşam sevincini kaybetmişse profesyonel yardım almalıdır diye düşünüyorum.Sevgilerimle...

      Sil

Blogger tarafından desteklenmektedir.