Kitap Önerisi Zor Bir Ailede Büyümek

Zor Bir Ailede Büyümek

Bu ara sizlere sık sık yeni bitirdiğim kitapları yazıyorum.Bu kitapların önemli olduğunu düşündüğüm için sıcağı sıcağına sizlerle buluşturmak benim için önemli.Hocalarımızın tavsiye ettiği kitaplardan.Teknik bir kitap gibi gözükse de gayet anlaşılır bir kitap.Bu kitap,dünyaca ünlü bir terapist olan Susan Forward'ın Craig Buck ile birlikte yıllar süren deneyimlerine dayanarak hazırlanmış.Zor bir Ailede Büyümek, günlük hayatları,anne-babalarının geçmişte sergiledikleri yıkıcı davranışların etkisi ve hatta kontrolündeki yetişkin çocuklara  yardım etmeyi hedefliyor.
Kitap iki bölümden oluşuyor.Birinci bölümde Toksik Anne Baba Çeşitlerinden bahsediliyor.Bunları şöyle listeliyor;
-Kusursuzluk Efsanesi Anne-Babalar
-Yetersiz Anne-Babalar
-Kontrolcüler
-Alkolikler
-Duygusal Tacizciler
-Fiziksel Tacizciler
-Cinsel Tacizciler
Bu anne ve babaların neden böyle davrandığı da kitabın ilk bölümünde anlatılmış.


Kitabın birinci kısmını okuduğunuzda ara ara biraz hüzünlenebilir ve ailenizin toksik bir aile olduğunu görmeniz canınızı sıkabilir ama fark etmeden çözüme de gidemeyiz değil mi?
İkinci kısımda ise peki şimdi ne yapacaksınız o anlatılıyor.İkinci bölümün başlığı da o yüzden Hayatınızı Geri Kazanmanın Yolları olarak geçiyor.Bölüm bölüm çeşitli tekniklerle kendinizi nasıl şifalandırabileceğiniz anlatılmış.Tabi ki bir çok uygulama var.Uygulamaları yaparken ara ara kendiniz yorgun hissedebilirsiniz.O zaman biraz duygularınıza izin verin, kitabı okumayı biraz bırakın.Kendi içinizde kabul duygusu geliştirebilmek de önemli.Benim de bu kitapta kendi üstümde uyguladığım teknikler oldu.Gayet etkili teknikler.Hatta bu tekniklerden birkaçını pozitif psikoterapi eğitimlerinin uygulamasında görmüştük.
Kitapta gerçek vaka örneklerine sık sık yer verilmiş.Titiz bir çalışma olmuş gerçekten.Bu kitabın sizin çocukluğunuza dair bastırdığınız birçok duyguyu görmenizi sağlayacağını düşünüyorum.Kitabı lütfen hızlı okumaya,bitirmeye çalışmayın.Uygulamaları yapmaya çalışın.Duygularımızla ilgili yas tutmanız gerekiyorsa mutlaka o yası tutun,yok saymayın.
Alanda çalışan profesyonellere de önereceğim bu kitaptan şu alıntıyı paylaşarak yazımı bitirmek istiyorum.
Ergenleşip,büyümek dümdüz bir çizgide gerçekleşmiyor.Yukarı aşağı,ileri geri gideceksiniz.Sendeleyerek,hata yapacaksınız.Endişe,korku,suçluluk duygusu,kafa karışıklığı gibi duygulardan hiçbir zaman tamamen kurtulmayacaksınız çünkü herkes zaman zaman korkar ve endişelenir.Fakat tüm bunlara rağmen eğer anne-babanızla aranızdaki ilişkiyi dengeye çektikçe,özellikle kendinizle olmak üzere diğer insanlarla da aranızdaki ilişki iyileşecek.Belki de ilk defa hayatın tadını çıkarma özgürlüğüne sahip olacaksınız.
Zor Bir Ailede Büyümek

Kitap Önerisi Zor Bir Ailede Büyümek Kitap Önerisi Zor Bir Ailede Büyümek Reviewed by Yurdagül Çelik on Aralık 29, 2020 Rating: 5

29 yorum:

  1. Anne-babaların küçükken çocuklarına yaklaşımları büyüdüklerinde onların hayatlarına olumlu ya da olumsuz etki ediyor. Güzel bir kitaba benziyor. Teşekkürler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güzel bir kitap gerçekten.İnsan mutlaka kendinden parçalar buluyor.

      Sil
  2. Karikatüre çok güldüm:))))
    Çok önemli hatta hayati bir konu bu, bu kitabı okumak isterim, ah bende ne hikayeler var hepsi de yaşanmış belki bir gün onları da yazarım. Zor çok zor annesi paranoyak - bildiğimiz had safhada paranoyak olan kızcağızın hikayesi mesela....kadın her şeyden, herkesten şüphelenir, televizyondan mesajlar aldığını söyler, o yıl popüler olan tüm şarkıların kendisi için yazıldığını iddia ederdi, bunlara canı gönülden inanırdı, kızına ise yapmadığı psikolojik eziyet kalmadı:( o kız yine de üstesinden geldi iyilik perileri yardım etti herhalde....

    Eline sağlık:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu kitapta da gerçek hikayeler var.Tabi vakalar Türk değil.Yabancı kitap çevirisi.Bu konularda keşke bizim kültürden Türkçe yayınları görebilsek.''Kol kırılır,yen içinde kalır.''mantığıyla anlatmıyoruz ve de hastalıklarımız artıyor :(
      Teşekkürler ablacığım :)

      Sil
  3. Ben bunu listeme alayım. Ara ara okuyayım. Teşekkürler şekerim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet bir çırpıda bitirmenizi tavsiye etmiyorum.Keyifli okumalar şekerim :)

      Sil
  4. Yetişkin çocukların yanında ebeveynlerin de okumasında yararı olur diye düşünüyorum.Bakalım biz hangi gruptayız?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hatta öğretmenler de okumalı,öğrencilerini anlayabilmek için.

      Sil
  5. Özellikle alanınızda ilgili kitaplara yazılarınız bize iyi referans oluyor

    YanıtlaSil
  6. Anne-baba eğitimleri hatta evlenmeden önce evliliğe hazırlık eğitimleri verilmeli.Gerçi her ne kadar eğitim verilirse verilsin mükemmel aile yoktur.Fakat yine de bilinçli ailelere çok ihtiyaç var.

    YanıtlaSil
  7. Kütüphaneye bakayim. Okumak gerekli canim cok tesekkürler 🤗

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İyi bir kitap.Eminim farkındalık katacaktır canım :)

      Sil
  8. Aslında tam da benlik bir kitapmış. Okuyacağım kızım. Teşekkürler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Keyifli okumalar öyleyse :) Ben,teşekkür ederim :)

      Sil
  9. Toplum olarak öğrenmeniz gereken çok şey var.Cocuk dogurmak kolay.Onemli olan sağlıklı bireyler yetistirmek.
    İzninle paylasiyorum.
    Kalemine saglik canim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tabi ki paylaşman beni mutlu eder.Ne kadar farkındalıklı toplum,o kadar iyi :) Öpüyorum seni İnci :)Teşekkürler :)

      Sil
  10. Sevgili Yurdagül hanım,bu tür kitapların etkisi öyle güçlü ki eminim en az bahsettiğiniz kadar da faydalıdır,bana bir kitap önermiştiniz ben ilk etapta onu temin edip okumayı isterim,bu kitap da oldukça iyi bir kitaba benziyor sizce buna mı öncelik tanısam yoksa önerdiğiniz kitabı mı temin etsem?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İlk olarak o kitabı okuyun lütfen.Daha sonra da bunu.O kitabın dili daha kolay.Yavaş yavaş da bu kitaplara geçeriz.Okuyunca o kitabı,düşüncelerinizi de paylaşırsanız sevinirim :)Kucak dolusu sevgiler :)

      Sil
  11. Toksik Anne Baba Çeşitleri..🤔 Ya acayip güldüm ama..😀 Demek böle anne babalar da varmış..Bence doğru tespitler var ve yanlış anlamadıysam eğer bu tespitlere "toksik anne-baba" deniyormuş..Bir bilgi daha öğrenmiş olduk,emeğinize sağlık..✔🙂

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yeni terimler devam edecek :) Bir çoğumuzun anne ve babasında hatta hepsinde biraz toksik durum var aslında...
      Teşekkürler :)

      Sil
  12. Kitabı temin ettim ben de..
    Elimdeki kitap bitince ona başlamayı düşünüyorum :)
    Yazınız ön hazırlık oldu benim için..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Keyifli okumalar öyleyse.Alanda çalıştığın için sana önemli katkıları olacağını düşünüyorum.

      Sil
    2. Dün akşam itibariyle bitirdim kitabı. Gerçekten faydalı bir kitap. Birçok anlamda katkısı olduğunu düşünüyorum. Tavsiye için teşekkürler :)

      Sil
    3. Sevindim beğenmenize.Hocalarımız önerdikçe ben de paylaşmaya devam edeceğim bu tür kitapları :) Okulda sana da faydası olur diye düşünüyorum :)

      Sil
  13. Karşıdan mükemmel görünen anne babaların proje çocukları olarak büyümek de hastalıklı bir durumun sonucu. Çocuk yetiştirmede doğru yöntemi uygulayabilmek çok zor ve maalesef bizler de farklı sorunlar içeren ailelerde büyüdük. Kitabı okuyacağım, teşekkürler.,

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mükemmel anne ve baba yok tabi.Fakat ne kadar az travmatik büyürsek o kadar iyi.Travmatik büyüdüysek de çözüm var,öylece yaşamak zorunda değiliz :)Teşekkürler :)

      Sil
  14. Ben kendimi hep yetersiz ebeveyn olarak görüyorum sanki devamlı bir şeyleri yanlış ya da eksik yapıyorum bilmiyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Neden yetersiz gördüğünüze bir bakmak gerek.Zaten hiç birimiz mükemmel değiliz ki.Psikologlar bile sizce mükemmel çocuk büyütüyor olabilir mi?

      Sil

Blogger tarafından desteklenmektedir.