Yas Tutmak



Ani bir kayıp ya da ayrılık durumlarında kişi,zihinsel,duygusal ve fiziksel reaksiyonlar gösterir.İşte bu süreç yas sürecidir.
Kişi yas sürecini yaşarken,inkar,kızgınlık,pazarlık,depresyon ve kabullenme gibi süreçlerden geçer.Bu süreçlerin uzunluğu kişiden kişiye farklılık göstermektedir.Ortalama yas süreci 3-6 ay gibi bir süredir.Yas süreci, yaşanması gereken bir süreçtir.Eğer böyle bir süreç yaşanmayıp günlük hayata devam edilmeye çalışılırsa,duygular bastırılmış olur ve ilerleyen süreçte hayatımızda tekrar tekrar patolojik(hastalıklı bir durum) olarak kendini gösterir.


Yas sürecinin gerekliliğindeki amaç,kaybedilen ya da ayrılmak zorunda kalınan kişiyi unutmak değil,mücadele etmek ve benzer durumlara da hazırlıklı olmayı öğrenmektir.Kayıp yaşayan kişi bu süreci normal seyrinde yaşayamazsa ''Komplikasyonlu Yas''gibi bir durum ortaya çıkar.Komplikasyonlu yas tutan kişide ruhsal(yalnız kalma isteği,güven problemleri,aşırı sinirlilik,ani tepkiler) ve fizyolojik problemler(yeme bozuklukları,uykusuzluk,muhtelif yerlerde ağrılar)ortaya çıkar.
Herkesin kayıplar karşısında verdiği tepkiler farklıdır.Çoğu insan bu süreçte içinden bir parça kopmuş gibi hisseder.Bu sürecin normal seyri içerisinde geçirilmesi hayatımızın geri kalanını daha sağlıklı geçirebilmemiz için önemlidir.Bu süreçte;
-Duygular bastırılmaya çalışılmamalı,ağlama hissi engellenmemelidir.
-Aile ve yakın çevreyle vakit geçirilmeli,düşünceler ve duygular ifade edilmelidir.
-Bu sürecin geçici bir süreç olduğu unutulmamalıdır.
-Başkalarının önerdiği ilaçlar alınmamalı,gerekirse uzman desteğine başvurulmalıdır.
-Gündelik yaşantıdan tamamen kopmamaya dikkat edilmelidir.


Yas,yaşanması gereken bir süreçtir.Lütfen olabildiğince normal seyrinde yaşayalım ve hayatın içine dönüp yeniden gülümseyerek hayata devam edelim :)
Yas Tutmak Yas Tutmak Reviewed by Yurdagül Çelik on Şubat 01, 2020 Rating: 5

89 yorum:

  1. Çok değerli bir yazı daha emeğine sağlık.
    Sevgiler.
    Öpüldünüz.Gülü.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim ablacığım :) Ben de öptüm kocaman :)

      Sil
  2. uzun süreli ve kasti yas, zaten iyi bir şey değil..insan üzülür,belli bir süre yas da tutabilir..ama sonra hayat devam ediyor işte..:(

    blogda yazdığınız psikoloji yazı ve çalışmalarınızı bir kitap haline getirebilirsiniz..kolay gelsin.. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Belki ilerleyen süreçte kitap olabilir.Biraz mükemmelliyetçiyim o açıdan :) Zaman ne gösterir bilemiyorum.Teşekkürler :)

      Sil
  3. Son karikatür efsane :))

    Ölüm hepimiz için kaçınılmaz son. Güzel bir yazı olmuş, teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yas gibi tatsız bir konuyu bu şekilde eğlenceli hale getirmeye çalıştım :) Sevgilerimle :)

      Sil
  4. Babamı, annemi kaybettiğim günler aklıma geldi, zamanla kabulleniyorsun:( ama hiç unutmuyorsun:( karikatürler her zamanki gibi çok komikti.:)))Eline, emeğine sağlık Yurdagül'cüğüm. İlgiyle okudum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tabi ki zor süreçler kayıp süreçleri :( Teşekkürler ablacığım :)

      Sil
  5. .))

    Ayrılık durumlarında veya yas gibi durumlarda insan ne yaparsa yapsin duygu ağır basacagini ve hiçbir çözümün fayda etmeyeceği kanaatindeyim..

    Bence en güzel ilac zaman. Bu zaman da da sizin dedikleriniz acıyı hafifletebilir..

    Zor ama ya..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Durumu yok sayarak bastırmaya çalışmak ileri dönem için sıkıntı.O yüzden bu süreç de yaşanmalı.Katkın için teşekkürler Murat :)

      Sil
  6. "Bu dünyadır,gehi matem gehi sur" (dünya derler buna, bazen ölüm bazen düğün ) demiş üstad Baki.sevinç ve mutluluk gibi ölüm ve üzüntü de hayatın bir parçası.Her durumla başa çıkmayı öğreniyoruz yaşadıkça.
    Dediginiz gibi unutmak değil, durumla mücadele etmek ve benzer durumlara hazırlıklı olmak gerekiyor.
    Ama tabi hiç kolay değil.😯

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Değerli katkılarınız için çok teşekkür ederim ben de :) Sevgilerimle :)

      Sil
  7. Annem vefat ettiğinde, yas sürecini yaşadığımı sandım. İşe başladığımda, bölüm müdürü olan arkadaşımın adını ve soyadını unuttuğumda ve adının gerçekten doğru olup olmadığını sorguladığımda, etrafımdaki herkes önce beni sakince bir koltuğa oturttu, su içirtti. Psikiyatrist olan arkadaşımla konuşup işten sonraya randevu aldım ve hemen ilaç başladık. Sonra herşey normale döndü ve ben insanın beyninin nasıl bloke olabildiğini öğrenmiş oldum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok güzel bir örnek oldu.Bazen duygularımızı bilinçaltına atıyoruz maalesef :(

      Sil
  8. Ölümü kabullenmek gerek. Yas tutmak tabii ki gerekir. Ağlamak içini boşaltmak iyidir ama olayı abartırsak kendimize ciddi zararlar veriyoruz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hep yas duygusuyla yaşamak,hayatı olumsuz etkiler :(

      Sil
  9. Ölüm ayrılığının verdiği acı ve bu dünyada artık bir daha yok duygusu çok zor. İnançla teselli bulunuyor ancak ama o da zamanla oluyor, kabul ediyoruz. Burun direği nasıl bir şeyse hep sızlar, ciğer kavrulur.. Bu dönemlerde yazıda sözü geçen her şey için etrafında sevenlerini arar insan. Yardımla yeni yürümeye başlar gibi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güçlü olmak ve yaşamaya devam etmeyi öğrenmek gerekiyor.Teşekkürler katkılarınız için :)

      Sil
  10. Atlatıp atlatamadığıma emin değilim ama, profesyonel destek aldım ben de. Annemi kaybedince...Yazınızı okurken düşündüm de, aklıma her geldiğinde düşünmemeye çalıştım.3 yıl oldu,hala da aynı şeyi yapıyorum.Bastırıyor muyum acaba? Faydalı bir yazı olmuş. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bastırıp bastırmadığınızı benzeri bir olay ya da deneyimle fark edebilirsiniz.Umarım bastırmamış ve sağlıkla yolunuza devam ediyorsunuzdur.Sevgilerimle :)

      Sil
  11. Tevekkül kayıp acısını atlatmakta en iyi etken. Sabretmenin çok mükafatları olmakla beraber, acının ilk anında sabretmeyi belirtmiştir Rasulullah efendimiz. Bunun manası hiç üzülmemek, gözlerin yaşarmaması değil. Zira oğlunu defnederken Peygamberimizin de gözleri yaşarmıştır. Malesef pekçok insanın yaptığı -özellikle kadınların- dizini dövmek, saçını başını yolmak, avaz avaz bağırmak gibi aşırı hareketler.

    İnsan ölmek için dünyaya gelir. İnşaallah Hz. Allah'ın takdirine rıza gösterelim ve ahirette hep beraber olabilmek için iyi müslümanlardan olalım.


    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Katkılarınız ve dini açıdan yorumunuz için teşekkür ederim :) Sevgiyle kalın :)

      Sil
  12. Şu ana kadar hani yakınım diyebileceğim kimseyi kaybetmedim. Eninde sonunda o gün gelecek ve o günden biraz korkuyorum açıkçası. Bu yazı iyi oldu.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hepimiz yaşıyoruz,hayatta olduğumuz müddetçe.Ben,babamı kaybettiğimde Eskişehir'de üniversite okuyordum :( Zor günlerdi :(

      Sil
  13. Rabbim öyle güzel ayarlamış ki herseyi yas bile ilk an ki gibi tutulmuyor. Hersey olmasi gerektigi gibi yani :) eline saglk canm 😘

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yas,aynı yoğunlukla devam este insan delirir valla.Teşekkürler canım benim :)

      Sil
  14. Çok önemli bir yazı. Yas sürecini yaşamak yanlışmış bir algı var bazı çevrelerde. Oysa, dediğiniz gibi, yas sürecini yaşamak çok önemli.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Geçen bir arkadaşımla sohbetteyken fark ettim bu bakış açısını.Dedi ki''Erkek arkadaşımdan ayrıldığımda yas sürecini yaşayamadan yeni biri girdi hayatıma :(( Tabi ki tekrar ayrılıkla sonlanan bir ilişki olmuş ne yazık ki :( Geçmiş travmayı karşı tarafa yansıtınca çekip gitmiş yeni arkadaşı :(

      Sil
    2. Dinimizde ayrılan kişiler tekrar evlenmek için 3 ay bekler. Kocası ölen ise 4 ay. Buna iddet denir. Bu kişinin çocuğu olacaksa ortaya çıksın şeklinde açıklanır kitaplarda. Kimbilir? Belki başka hikmetleri de vardır. :)

      Sil
  15. Zaman diyorum. Paylaşım için teşekkürler kızım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben,bu yoruma cevap yazmıştım.Sabah baktım yorum yok :( Teknolojiyle uğraşıp duruyorum :( You Tube'de de kararlarla ilgili videonun altına yaptığın yorumu da geç gördüm.Çok önemli bir katkı oldu o yorum :) Teşekkürler ablacığım :)

      Sil
    2. Olsun canım, yayın ya da video; fark ettiğim zaman öncelikle seni asla yorumsuz bırakmam. Değerlisin benim için. Sevgiler kızım :)

      Sil
    3. Anlayışın için çok teşekkür ederim ablacığım :)

      Sil
  16. Yakınını kaybetmenin acısı ne kadar ertelenebilir ki. Görmezden gelmek içinden çıkılmaz bir hal yaratır.

    Yas tutabilmek, önemli bir konu. Çoğumuzda acılarımızı bastırma yanılgısına düşüyoruz. Üstelik kaçışı olmadığını bile bile. Bastırılmış duygu patlamalarının sonu insana fiziken ve ruhen sıkıntı veriyor. Paylaşım için teşekkürler. Sevgilerimle:)

    YanıtlaSil
  17. Her duyguyu yaşaması lazım insanın. Yas da bunlardan biri. İnsan tamamen içini dökmeli. Ne varsa akıtmalı içinde.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Akıtmalı ve hayatına da devam etmeli...Teşekkürler Cem...

      Sil
  18. Eline sağlık canım yazılarını ve konulara akış açını kendi düşüncelerime yakın buluyorum. Paylaşımların için teşekkürler her biri ayrı kıymetli.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de sizi kendime yakın buluyorum :) İnsan,kendine yakın olanı her yerde buluyor işte :) Teşekkürler :)

      Sil
  19. güzel bir yazı karikatürlerle de daha güzel olmuş teşekkür ederiz :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında konu nemrut bir konu ama yumuşatıyoruz işte karikatürlerle :)Teşekkürler :)

      Sil
  20. Hahaha . Yazıyı okumayı bir gülücükle bitirdim . :) Hepimiz zaman zaman böyle süreçlerden geçiyoruz . Ve çok zorlanıyoruz .
    Bence böyle zamanlarda çevre de çok önemli . Kimi insan söylediğiniz şeyleri zaten çok iyi yapıyor ama çevre hassas bir şekilde yaklaşmayınca karşı taraf çok zorlanıyor . Kimi insan ise zaten çoktan savaşı bırakıyor . Bu tarz insanlar için faydalı bir yazı olmuş . Ellerinize sağlık .

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Katkılarınız için yorumunuz için ben de size teşekkür ederim :) Sevgilerimle :)

      Sil
  21. haklısın ben inkar edip normal seyirde hayatıma devam ettim birkaç ay sonra çıktı acısı

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bunu fark etmek bile önemli.O zaman çözme odaklanmak gerek.Öpüyorum seni kocaman :)

      Sil
    2. malesef antidepresanlar girdi hayatıma :s bir defada 10 kutuyu verdi doktor her çantamdan odamdan mutfaktan antidepresan çıkıyordu

      Sil
  22. Çok güzel bir yazı olmuş. Sanırım ben arada kalıyorum. Yani yası biraz yaşayıp biraz bastırıyorum. Bu yüzden zamanla yeniden nüksediyor..
    Karikatürler de çok güzel :) konuya renk katmış :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Konuyu eğlenerek öğrenelim istiyorum.Umarım sadece eğlence kısmına takılmıyordur okuyanlar :) Teşekkür ederim ben de size :)

      Sil
  23. Konuşmak, anlatmak ve bu sırada dinlenilmek... Saçma sapanda olsa anlatılan dinlenilmek...
    benim de terapim bu galiba...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir şarkı vardı konuşuyoruz ama dinlemiyoruz.Dinlenilmek de güzel terapi Şebocuğum :)

      Sil
  24. aman yaa birini kaybedince üçbeş yıl yas tutan var amaaa.

    YanıtlaSil
  25. İnsanın hayatını etkileyen çok derin bir süreç yas dönemi. Herkesin bunu yaşama ve atlatma süreci de farklı oluyor haliyle. Aykut Oğut'un Aynalı Kitabında şöyle bir şey okumuştum. "Bir şeyi hissetmek son derece doğaldır, hayatın bir parçasıdır. Pozitif ya da negatif hiç fark etmez. Hissettiğiniz şeyi ne kadar uzun süre taşıyacağınız ise bir seçenektir." Sevgiler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O kitabı ben de yakın zamanda okudum.Kolay ve akıcı bir dille o da iyi anlatmış.Kitaptan alıntı da çok hoş oldu :) Teşekkürler :)

      Sil
  26. Son karikatür bir harika 😂. Çok güzel bir yazi olmus canim.

    YanıtlaSil
  27. Güzel bir yazıydı emeğinize sağlık :)
    Dediğiniz gibi yas süreci muhakkak yaşanmalı ve dozunda olmalı, bastırılmamalı.
    Bu arada karikatürlerde güzelmiş :)

    YanıtlaSil
  28. Herkesin er ya da geç tecrübe edeceği ya da ettiği bir süreci çok güzel anlatmışsınız. Elinize, emeğinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yaşanması gereken bir süreç.Ben de size okuduğunuz ve beğendiğiniz için teşekkür ederim :) Sevgilerimle :)

      Sil
  29. Birkaç gün önce yakın arkadaşımın dedesi vefat etti ve halacığım dediğin gibi yas süreci yaşanması gerekiyor.

    Bu arada son yazımda seni mimledim hala :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aaaaa öyle mi?Hemen bakıyorum yazına :) Öpüyorum seni kuzucuk :)

      Sil
  30. O zaman duyguları ertelememeli :))

    YanıtlaSil
  31. Yine güzel bir yazı olmuş. Yasımızı düzgün yaşayamayınca,içimizde olanları bastırınca sonradan farklı sıkıntılar çıkabiliyor.Yine de yas tutacağımız zamanların az olmasını diliyorum herkes adına.:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle bu güzel dileğinize katılıyorum :) Sevgilerimle :)

      Sil
  32. Yas tutmayı çok güzel anlatmışsınız gerçekten etkilendim hepimizin yaşamış olduuğu veya istemesekte er geç yaşayacak olduğumuz duyguları yoğun ve hissettirerek anlatan bir yazıydı ellerinize sağlık ablacığım :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Faydalı olduysa ne mutlu bana :) Sevgiyle kucaklıyorum seni canım benim :)

      Sil
  33. Biraz iç dökmek gerekli ama bunu psikolojik bir tutku haline getirmemek lazım özellikle de dediğiniz gibi birilerinin tavsiyeleri ile bilmediğiniz ilaçları kullanmamak şart bende mi omuz çalışsam bilmedim şimdi :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bazen yakın çevremiz,acıların uzamasına da neden olabiliyor.Bu tür durumlarda profesyonel destek de önemli...

      Sil
  34. Çok güzel kaleme almışsınız. Hiç kimsenin yaşamasını istemesemde ne yazık ki hayatın önemli bir parçası. Bir diğer persfektifden bakınca, aslında bir bakıma bizi biz yapan şeylerin başında da geliyor doğrusu. Bazı şeyleri öğrenmek için bazı durumların yaşanması gerekiyor... Elinize sağlık. Keyifle okudum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu tür deneyimler gerçekten bizi hayata dair olgunlaştırıyor.
      Değerli yorumunuz için teşekkür ederim :)

      Sil
  35. Üzüntü verici olayların insan hayatında var olabileceğini bilip, bu durumlara hazırlıklı olmayı öğrenmek çok önemli. Yas tutmak insani bir şey, önemli olan çok uzatarak psikolojiyi yıpratmamak, hayata devam edebilmek. Dediğiniz gibi bastırarak hiç bir şey olmamış gibi davranmak da sağlıklı bir durum değil.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yas süreci uzadıkça sağlıklı olma durumu düşer.O yüzden yası bastırmadan yaşamak gerek.
      Teşekkürler :)

      Sil
  36. iyisin de miiii, pek gözükmüyon artıık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İyiyim :) Haftada ortalama iki yazı yazıyorum.Bloga ayırdığım zamanı biraz azalttım sadece...

      Sil
  37. Zor çok zor bir süreç. Keşke o an mantıklı düşünülebilse ama bu pek mümkün olmuyor. Henüz geçen hafta yaşadım dayımı kaybettik. Ailesi çocukları perperişan, ne desen boş anlamsız, üzüntülerine çözüm olamıyorsun :(( Tek bildiğim o anlardaki acının ilk günki gibi olmayacağı ama hep yürek yakacağı :((

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Üzüldüm.Zor bir süreç gerçekten.Allah yakınlarına metanet versin.Mekanı cennet olsun...

      Sil
  38. Bu bilgilendirme için sağol. Babam öldüğünde ağlayamamıştım. İlk mezarına gittiğimde ağlayabildim ancak.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bastırmak doğru değil.Yası sağlıklı yaşayabilmek çok önemli.Allah rahmet eylesin...

      Sil
  39. Yas yazınızı çok beğendim ben de. Çok zorlu bir dönem, ben de yaşadım herkeler gibi ve çok zorlandığımı itiraf etmeliyim. Bu arada karikatürlerdeki espiriler çok hoştu.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de bu güzel yorumunuzu beğendim. Zorlu bir süreçtir yas.
      Karikatürlerle zor olan konuyu gülümseterek okutmak istiyorum,başarıyorsam ne mutlu bana :)

      Sil
  40. Döndüm geldim yeniden, bir de şunu yazmak istiyorum, bir de "Zaman" önemli bence :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yazının içinde 3-6 ay gibi bir zaman aralığı vermişim.Makul süreyi aşarsa yas,o zaman patolojik duruma dönüşebilir...
      Teşekkürler ilginiz ve güzel yorumunuz için :)

      Sil
  41. duygular asla bastırılmamalı. karikatürler çok hoş :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Böyle ağır konuları karikatürlerle yumuşatıyorum :)
      Teşekkürler :)

      Sil
  42. Zaten bir çok kişi hiçbir şey olmamış gibi yapamıyor. İlla ki içinde bir sıkıntı oluyor. Ki zaten bunu kontrol edebilmek için çok çok güçlü olmak gerek. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İşte o içindeki sıkıntıyı bilinçli bir şekilde düzenleyemezse hasta da olabilir.Kontrol etmek değil yası sağlıklı yaşamayı öğrenmek gerek.Ben,teşekkür ederim :)

      Sil

Blogger tarafından desteklenmektedir.