Meslek Seçimi Ve Doğru Tercih





Meslek seçimi,hayatımızdaki önemli seçimlerden biridir.Kariyer Danışmanı Hocamız Binnur Yeşilyaprak insanların hayatında 2-3 kez iş değiştirmesinin kişinin kendini yenilemesi adına uygun olduğunu söylüyor. Bu söylem önemli fakat ülkemizdeki bir çok etkenden dolayı genel olarak genç yaşlarda yapmış olduğumuz tercihi değiştirme konusunda sıkıntılar yaşayıp sevmesek de istemesek de aynı meslekte kalmaya devam ediyoruz.
Meslek seçimi yaparken ilk önce kendinizi tanımanız gerekir. Kendinizin güçlü ve zayıf yönlerini görerek  ilgilerinizi,yeteneklerinizi ve değerlerinizi gözden geçirerek(neler yapmaktan hoşlandığınız,hangi derslerden zevk aldığınız,çocukken hangi oyunları oynadığınız,hangi etkinliklere katılmaktan hoşlandığınız ,okul dışında yaptıklarınız,insanlarla iletişimden hoşlanıp hoşlanmadığınız,düzenli olup olmadığınız,para ya da şöhretin sizin için önemi  vb.)kendiniz hakkında bir perspektif oluşturmalısınız. Seçeceğiniz mesleğin,sizin değerlerinizi destekleyecek ,işinizi yaparken keyif alarak  daha verimli olmanızı sağlayacak bir meslek olması önemlidir. Sağlıklı bir meslek seçiminde;
-Mesleğin özellikleri,
-Mesleğin getirdiği eğitim,
-Mesleğin çalışma koşulları
-İş bulabilme olanakları,
-Meslekte ilerleyebilme imkanı,
-Ailenin imkan ve koşulları,
-Ailenin beklentileri,
-Çevresel etmenler  gibi etmenler de dikkate alınmalıdır.

Meslek sahibi olabilmek adına diğer önemli nokta,doğru tercih yapmaktır. Tercih listenizi oluştururken gerilimden uzak durunuz,okumayı düşünmediğiniz bir bölümü yazmayınız,puan türleri farklı olan bölüm tercihlerine dikkat ediniz,tercih sırasını oluştururken kriterinize uygun bölümlerden başlayarak sıralayınız,yerleştirme şartlarını iyi inceleyiniz,farklı bölümlere ve özel koşullara dikkat ediniz, tercih hatalarını yapmayınız.


 En sık yapılan tercih hataları ise  şunlardır;
-Farklı puan türünden ve alanıyla uygunluk göstermeyen bölümler seçmek,
-Tercihlerde istemediğiniz yükseköğretim programları yazmak,
-Bölümlerin başarı sırası ve yüzdelik dilimlerini dikkate almadan ölü tercih yapmak,
-Girilecek bölümün özel şartlarını dikkate almamak,
-Üniversitelerin bulunduğu şehirleri dikkate almadan tercih yapmak,
-Tercih listesinde kodlama hatası yapmak,
-Vakıf Üniversitelerinin bursluluk koşullarını araştırmadan tercih yapmak,
-Tercih yapmayı olumsuz etkileyecek uzman olmayanların etkisi altında kalmak,
-Bölümlerin yaş,cinsiyet,okul türü gibi faktörlerini göz önünde bulundurmadan tercih yapmak,
Meslek seçimi yaparken, sadece üniversiteye girmeyi hedeflemek, üniversitenin prestijini  fazla dikkate alarak girilecek bölümü önemsememek,  dört yıllık eğitim alma konusunda direnerek yüksekokulları dikkate almamak,saygın  bir meslek  olmasına çok takılmak,meslek seçiminde doğru bilenen yanlışlardandır.
Yapılan tüm hazırlıklara rağmen sınavı kazanamamak, da hayatın sonu değildir.
Sınavı kazanamayanlar için öneriler;
-Motivasyonunu ve konsantrasyonu yeniden yapılandırarak,başarısızlıkla mücadele etmeyi öğrenmek,
-Farklı eğitim ve kurs olanaklarını  araştırmak,
-Hedeflerini yeniden gözden geçirerek gerçekçi hedefler belirlemek,
-Yeni iş olanakları ve mesleklerle ilgili araştırmalar yapmak,
-İşe yeni başlayan ve aynı zamanda iş tecrübesi olan meslek elemanlarıyla görüşmek,
-Yapmak istedikleri mesleğin kişiliğine uygunluğunu tekrar kontrol etmek,
-Ders çalışma alışkanlıklarını yeniden düzenlemek,
-Aile  içi tutum ve yaklaşımları  gözden geçirmek,
-Olumsuz etkileyen arkadaşlıklar üzerinde düşünmek,
-Sınava yeniden hazırlanırken fiziksel ortamın çalışmaya uygun hale getirmek,
Meslek Seçimi


Sevgili öğrenciler,sizler toplumun geleceğisiniz. Sizin sağlıklı ve mutlu olmanız toplum için önemlidir. Bu bağlamda tercih yaparken severek yapabileceğiz bir mesleği seçmeye özen gösteriniz,sınavı kazanamazsanız da kendinize olan inancınızı yitirmeyiniz  yeni  çözümler bularak hayatınıza devam ediniz.
Dilerim önerilerim biraz da olsun faydalı olmuştur.Sevgiyle kalın.


Meslek Seçimi Ve Doğru Tercih Meslek Seçimi Ve Doğru Tercih Reviewed by Yurdagül Çelik on Ağustos 04, 2022 Rating: 5

66 yorum:

  1. Meslek seçimi çok önemli. Ancak ülkemizde çeşitli sebeplerden kaynaklı olarak insanlar mesleki/kişisel özelliklere dikkat etmeden yada edemeden meslek seçmek durumundaa kalıyorlar..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tercih için yarın son gün.Tercih süresi bitmeden bu makaleyi yayınlayım istedim :)

      Sil
  2. Keşke tercihlerini gençler belirleyebilse. Meslek seçiminde en uzak olanların öğrenciler olduğunu görüyorum. Okul, aile, çevre baskısı, ekonomik zorunluluk derken gençler, ruhlarını değilde karınlarını doyuracak olanlara yönelmek durumunda kalıyor.

    Olması gerekenler elbette söylediğiniz gibi. Sevgi ve selamlarımla...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Belki ufak da olsa katkımız olur da okurlar düşünürler diye yayınlayım dedim makaleyi :)Sevgilerimle :)

      Sil
  3. Tercih yapacaklar için çok faydalı bir yazı olmuş :)

    YanıtlaSil
  4. İnsanın bütün hayatını etkileyebilen zor bir karar.
    Kişi kendi tercihini belirledikten sonra; anne-babası gibi kişiler değil de, o mesleği yapan kişilerle iletişime geçmeli belki de. Zorluklarını, artılarını eksilerini bilerek seçmeli.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rehber öğretmenler öğrencileri doğru yönlendirmeli diye düşünüyorum.Bazen öğretmenler de panik oluyorlar ve yanlış yönlendirebiliyorlar.Kesinlikle size katılıyorum :)

      Sil
  5. Çocuklardan çok meslek seçimlerini maalesef aile ve diğer etkenler belirliyor. Aile yönlendireyi çocuğuna göre değilde prestij, para gibi etkenlere göre belirleyince de çocuklar mutsuz oluyorlar ne yazık ki :(
    Çok güzel bir yazı olmuş arkadaşım, kalemine sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Meslek seçimi önemli bir süreçtir,çünkü hayati bir karardır.Aile ve çevre bazen panik içinde illa tercih yapmasını istiyor öğrencilerin :( Bende de benzeri bir durum olmuştu.Bir yıl daha sonra girseydim sınava istediğim bölümü Ankara'da rahat rahat okuyabilirdim.Özlemişim seni :) Teşekkürler katkın için arkadaşım :)

      Sil
  6. Meslek seçimi sonraki hayatını da şekillendirdiği için önemli. Umarım yapacak olanlar doğru tercih yaparlar. Yine güzel bir yazı ile karşılaştım. Emeğinize sağlık:)

    YanıtlaSil
  7. Ahahaha ikinci karikatüre koptum:))))bu konu benim en önem verdiğim konudur çünkü başıma geldiği için nasıl denir açtırma kutuyu söyletme kötüyü durumundayım. 17 yaşındaydım hiç düşünüp taşınmadan bir bölüme girdim, sonradan pişman oldum ama çizim yeteneğime ve her konuda önce eleştirip sonra daha iyisini tasarlama konusunda faydasını inkar etmiyorum. Yani bana hiç faydası olmadı değil ama keşke 17 yaşındayken en sevdiğim ve yeteneğimin olduğu alana yönelseydim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dün akşam Çocuklar Duymasın dizisini izledim.İzlenme oranını arttırdık boşu boşuna :) Senin Karpuz apartmanının altına açıklamalı yorumumu yazacağım :) Öpüyorum seni :)

      Sil
  8. Güzel bir konuya değinmişsin canım , faydalı olmuş:)

    YanıtlaSil
  9. Kesinlikle her yönüyle dikkatli olmak gerekiyor yoksa çekilmiyor sonrası

    YanıtlaSil
  10. of tercih günleri ivit yaa :)

    YanıtlaSil
  11. Özellikle Türk toplumu için bu konu, kanayan yara sendromudur. Hala aileler için doktor, mühendis olmak en geçerli ve dayatılan meslektir, hala üniversiteye kapağı atmak çok önemlidir (şimdilerde 2 üniversite bitirmiş ve mastırını yapanların açıkta olduğu, öğretmenlerin atanamadığı gerçeği de gözümüz önünde olmasına rağmen!).
    Bazen kafası karışık olan, bir şeye net karar verememiş, daha doğrusu kendi kararını verebilmek için baskılardan kurtulamamış gençlerle karşılaşıyorum ve hayatın içinde biraz vakit geçirmeye, lise bittikten sonra ne istediğini anlayabilmek için gözlem yapmaya ihtiyaçları olduğunu görüyorum. Bir at yarışı lezzetinde koşturulan çevre imkan vermiyor maalesef. Yurtdışında böyle olmadığını, gencin ne istediğine karar verebilmek için sosyalleştiğini ve hatta sırt çantasıyla kısa ve ucuz seyahatler yapıp, tarlalarda, çiftliklerde çalışarak hem ufak harçlık kazandığını ve kararına odaklandığını gördüm duydum.
    Umarım değişen dünyada gençler için en iyi olanaklar söz konusu olur.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gelecek kaygımız çok fazla.Bu durum çocuklarımıza da yansıyor.Çok güzel bir örnekleme anlatmışsın.Teşekkürler :)

      Sil
  12. Yine faydalı bir yazı :) emeğinize sağlık ;)

    YanıtlaSil
  13. Eğitim sistemi içinde en ağır değişim hızı üniversite giriş sınavlarında sanırım, hala klasik sınav anlayışı böyle önemli bir karar ve eğitim süreci yaşanmaya çalışılıyor. Dilerim en kısa zamanda ezberden uzak yetenek ve performans eksenli bir ön kabul anlayışı gelir. Herkes üretecek severek üreten bir toplumda neler daha iyi olmaz ki? İp uçları ve bilgiler çok faydalı olacak teşekkürler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dileklerinize yürekten katılıyorum.Teşekkür ederim :) Sevgi ve saygılarımla :)

      Sil
  14. Zamanında şan bölümünü kazanıp muhasebe okuyan birine önerin nedir? :)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hiç bir şey için geç olduğunu düşünmem :) Yeniden hazırlanıp şansınızı deneyin derim.Ben de bu yıl sosyolojiye başlayacağım laf aramızda :)Onu da ekleyim diyorum :)

      Sil
    2. Sanat müziği amatör koroda senelerdir yer açılmasını bekliyorum. Bir de halk eğitim merkezinde sanat musikisi bölümünde yer bulabilirsem kayıt yaptıracağım ama her sene yer kalmıyor. El altından kayıt çok fazla. Onun dışında okul için vakit yok maalesef. Senin için iyi olur. Çok sevindim. Umarım istediğin herşeyin en iyisi olur.

      Sil
    3. Daha ne olsun :) Dönüştürmüş oluyorsun böylece durumu :) Başarılar diliyorum :)

      Sil
  15. Eline sağlık canım tam zamanı yayınlardan biri seve seve paylaştım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim ben de size :) Sevgilerimle :)

      Sil
  16. Not ortalamam 4.96 olduğu için ( 4 puanda bedenden gitti 😀) hic bir liseye yakistirilmadim. Seceneksiz saglik meslege gittim. Oysa ben düz lise okuyup polis olmak istiyodum. Sonra noldu evde oturuyorum bak 😀

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Başka başka yeni alternatifler çıkar inşallah karşına :) Meslek seçiminde ben de baya sıkıntılar yaşamıştım :) Polislik de zor meslek ya...

      Sil
  17. Ne güzel faydalı bilgiler ve yazı olmuş çok güzel bir konuya değinmişsin canım benim emeğine sağlık dilerim gençlerimiz için herşeyin hayırlısı olur inşallah sevgiler 😊

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gençlerimizi seviyoruz.Onların akıl sağlığını çok önemsiyorum :) Öpüyorum canım ben :)

      Sil
  18. Bizde kardeşime tercih yaptık diş hekimliği istiyor puanı da yetiyor tek sıkıntımız şehir 😊 Babam Ankara olsun istiyor kendisi istanbul hepimiz gerildik 1 haftadır en sonunda orta yolu buldukta verdik tercihimizi çok güzel bir yazı olmuş ellerine sağlık 😊

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kardeşiniz için hayırlısı olsun :) Yolları açık olsun gençlerimizin :) Sevgilerimle :)

      Sil
  19. Dediklerine sonuna kadar katılıyorum. Eminim ki bir çok öğrenci - zamanında ben de dahil- bunların bilincindedir fakat çevre ve aile bizleri çok fazla etkiliyor. En basitinden kişi kendisinin kapasitesini bilerek biyoloji bölümü seçmek istiyor diyelim. Fakat "O işte para yok, okusan da işe giremezsin" gibi caydırıcı sözler öğrenciyi vazgeçirmeye itiyor. Böyle böyle dediğimiz için de "geleceğin meslekleri" dediğimiz şeyler aslında kısa süreliğine ülkemizde popüler oluyor. Sonrasında onunla ilgili iş alanı yaratmayınca meslek geliştirilmeksizin kalıyor.

    Gerçi artık ülkenin durumu da buna müsait değil. Son zamanlarda eğitimde yapılan değişikler güzel bir örnek. Gelişmiş ülkeler uzay için fikirler üretsin, biz hala evrimi tartışalım. Cihat bilmezsek matematik bilmeyiz.

    Yazınca ne kadar dolu olduğumu gördüm. Keşke şu durumlara çözüm bulabilsek :/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bizim ailede ilk üniversite okuyan kişi olarak öyle sıkıntılar yaşamıştım ki :) Çok fazla deneye yanıla ilerledim :) Yeğenlerimi ve gençleri de elimden geldiğince doğru yönlendirmeye gayret ediyorum.Benim yeğenlerden biri Ziraat mühendisi ve işin de öyle iyi ki.Çok iyi de kazanıyor İzmir'de.Halbuki Ziraat mezunlarının işsiz kaldıkları söyleniyor :)

      Sil
  20. Sınav sonrası kazandığın puan ve ve puana göre yapacağın tercih ve tercihin seni götüreceği meslek... Geleceğin meslekleri, dönüşecek ve değişecek meslekler veya yok olup gidecek meslekler... Öneli olan kişilerin yaratıcı düşünme becerileri, eleştirel düşünme becerileri, anadil ve yabancı dil becerileri, etik düşünme ve davranma becerileri gelişmesi önemli. Lakin mesleğin hakkını vermek için bunlar gerekli.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kişiliğine uygun ve mutlu olacağı işi seçmesi önemli.İşini severse zaten ilerleyecek para da kazanacaktır.Saygılarımla :)

      Sil
  21. Malesef ülkemizin genel sorunu ilkokulda sevdiği mesleği saçmak isteyip ilerleyen zamanlarda hangisinde daha çabuk ise girerime dönüyor. Gerçekten güzel bir paylaşım olmuş Teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gelecek kaygımız çok yüksek.O yüzden sadece para kazanmaya odaklanıp diğer kısımları es geçiyoruz :( Sevgilerimle :)

      Sil
  22. Sakıncalı bir iş meslek seçimi.Dikkatli olmak gerek.Dediğiniz gibi sevdiği işi yapmalı herkes,başkalarının ona uygun gördüğü işi değil.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnsan sevdiği işi yaparsa tükenip gitmez :) Teşekkürler :)

      Sil
  23. nice insanlar var ki bu nedenle hayatları kararıyor..doğru meslek seçimi bir taraf doğru tercihi yapsa bile ona karşı çıkanlar bir taraf..dahası bir de sınavları kazandığı halde özellikle de devlet tarafından okul sonrası kadrolara atanmayışları bir yandan..

    öncelikle eğitim ve çalışma düzenimizin değişmesi gerekiyor kanımca..bir meslek sahibi olamadıktan ve bir işe giremedikten sonra bunların hepsi boş..ülkemizde bu tür konularda maalesef "sadece şanslı olanlar kazanıyor..emeğini hak edenler değil.."

    emeğini hakedenlere iş fırsatı verilmesi gerekirken torpillere öncelik veriliyor..ve biraz da şansa ihtiyacınız olabiliyor..diğerleri afederseniz adeta çöp tenekesine atılıyor..bunları anlatıyorum çünkü bunları yaşayanlardan biri de benim maalesef..

    bu açıdan öğrencilere açıkladığınız bu tavsiyeler birer değerli altın bilgiler niteliğinde..emeğinize sağlık..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnşallah faydalı olabilirim :) Teşekkürler :)

      Sil
  24. Öncelikle güzel ve faydalı bir yazı olduğunu belirtmek ve teşekkür etmek istiyorum. Yazdıklarınız çok doğru ama üzülerek söylüyorum ki bir çok aile ve bir çok öğrenci buradaki yazılanları dikkat almıyor, aile şunu düşünüyor; benim oğlum veya kızım doktor olsun, mühendis olsun ama çocuğa sen hangi bölümü okumak istiyorsun diye soran yok belki çocuk müzik okuyacak veya ressamlık okuyacak ama yok illaki ailenin baskısı ile ailenin istediği bölümü okuyacak, durum böyle olunca da o öğrenci ailenin istediği bölümü bitirse bile bir ömür boyu yaptığı işten zevk alamayacak.

    Yabancı ülkelerdeki büyük şirketlere baktığımızda örneğin Google, Facebook gibi firmalarda çalışanların daha verimli olmaları açısından uyuma odaları, dinlenme odaları hatta kişiye özel eğlence bölümleri bile var. İnsanlar çalışırken sıkıldıklarında çıkıp istediği gibi vakit geçirebiliyor.

    Ama bizde bırakın firma içinde eğlence salonlarını, işveren elinden gelse bütün gün soluk aldırmadan çalıştıracak işçiyi böyle olunca da işçi yaptığı iştende soğuyor ve verimi azalıyor.

    Aile öğrenciye illaki şu bölümü okuyacaksın diye baskı yapmamalı öğrencinin daha ilk okul 1.sınıftan itibaren onun becerisine göre şekillendirip mesleğini seçmede kolaylıklar sunulmasıdır. Böylece kişi yaptığı mesleği de sever hayattan da zevk alır, bununda getirisi daha mutlu ve daha çalışkan bir toplum olur diye düşünüyorum.


    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Biz de ailemizde benzeri sıkıntıları yaşadık.Yeğenim güzel sanatlar lisesine gittiğinde bozulmuştu aile büyükleri :) Şimdi de Hacettepe'de Konservatuvar okuyor.Ailede zor oldu döngüyü ama kırdık nihayet :) Özellikle büyüklerin,ailenin ve öğretmenlerin biraz da olsa yeniliğe açık ve vizyon sahibi olması gerekiyor.Değerli ve uzun uzun yaptığın katkın için çok teşekkür ederim Gökhan :)

      Sil
  25. Tercih yapmak çok zorlu bir dönem :((

    YanıtlaSil
  26. Meslek seçimi çok önemli. Hayatın %50'si. Sevdiği işi seçebilene ne mutlu.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hayati bir karar evet :) Fakat daha sonra da yeni seçimler yapabilir insan yeter ki kendinde o gücü ve inancı görsün :)

      Sil
  27. meslek seçemeyenlerdenim sanırım , hala :( ama gençler için oldukça faydalı bilgiler olduğunu düşünüyor ve emeklerin için teşekkür ediyorum...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Seçmek zorunda değilsen boş ver öyleyse :) Ben,teşekkür ederim :)

      Sil
  28. Çok isterdim tüm bunları yaşamak. Ama hayat verdiği şansı kullanmazsan bir daha verse de biraz zor. Çok güzel bir makale idi. Başta yazdığın kıymet bilinmemesi olayı beni üzdü. Ama yararlı olduğu gerçeğini hiçbir şey değiştiremez. Kalemine sağlık canım. Sevgiyle kucaklıyorum seni :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Biz de işte yaşaya yaşaya öğreniyoruz sınırlarımızı çizmeyi,haklarımızı korumayı :) Ben de basit anlaşılır bir makale olsun istemiştim.Sanırım anlaşılır oldu :) Öpüyorum seni ablacığım :)

      Sil
  29. Çox önəmli və faydalı bir yazı olmuş. Bir zamanlar biz də doktor olmaq üçün çalışmışdıq. Son il yalnış yolda olduğumu fərq etdim. Ani dönüşlə tamam fərqli bir məslək - Dil və Ədəbiyyatı seçdim. Qazandım və başarıyla bitirdim. Hansı məsləyi sevməyin önəmli olduğu qədər, gücünün yetdiyi yeri tərcih etmək də vacibdir. Əməyinizə sağlıq. Bol sevgilər.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Katkınız için çok teşekkür ederim :) Sevgi ve saygılarımla :)

      Sil
  30. Excellent post (as always)!Thank you very much :)

    YanıtlaSil
  31. Genç yaşlarda tercih yapmak zor oluyor keske tüm gençler yazını okusa.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de tercihlerde çok zorlanmışım.Doğru rehberlik almak önemli diye düşünüyorum.

      Sil
  32. sen iş konusunda oldukça hareketlisin de miiii :) şu sıralarda herhalde en verimli dönemindesiiin :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yaz dönemi daha çok aile işleriyle geçti.Yeniden yoğunlaşacağım inşallah :)

      Sil

Blogger tarafından desteklenmektedir.