Etkin Dinleme ve Pratik Öneriler

etkin dinleme
Sağlıklı bir iletişimde etkin dinlemek de çok önemli bir faktördür.İnsan iletişiminin %90 'ı sözel olarak yapılmaktadır.Yapılan bir araştırma,söylenenin %45 ini duyduğumuzu gösteriyor.Dinlemenin bir çok çeşidi vardır;Görünüşte Dinleyen,Seçerek Dinleyen,Saplanmış Dinleyici,Savunucu Dinleyici,Tuzak Kurucu Dinleyici,Yüzeysel Dinleyici,Aktif Dinleyici.Bu dinleme çeşitlerinden en uygun olanı aktif dinleyici olmaktır.Aktif Dinlemede,dinleyen konuşanın dinlediklerini açarak geri verir ve bu şekilde de konuşan dinleyenin ne anladığını öğrenir ve ortak bir dil tutturulmuş olur.


Etkin Dinlemek için size şunları önerebilirim;
-Dinlerken karşı tarafa konsantre olmaya çalışın.Konsantre olmaya kendinizi zorladıkça konsantrasyonunuzun arttığını göreceksiniz.
-Konuşmakta olan kişinin yüzüne bakın,dinlerken sağa sola bakmak dikkatinizi dağıtacak ve etkin dinlemeyi engelleyecektir.
-Yönünüz dinlediğiniz kişiye dönük olsun.Hatta konuyu anlatan kişiye doğru hafif eğilebilirsiniz.
-Kişi konuşurken sözünü kesmektense gerekirse konuyu daha kolay anlayabilmek için detay isteyin.
-Konuşan kişiyi yargılayıcı bir tavır içine girmeyin.
-Konuşmayı tartışmaya,savaşa dönüştürmeyin.
-Konuşmacının bahsettiği konunun dışına çıkmamaya gayret edin.
-Konuşmacıya dinlediğini göstermek için onaylar şekilde ara sıra kafanızı sallayarak ya da kısa kelimelerle geri bildirim verin.
-Konuşmacının tavırlarına değil,ne anlattığına odaklanın.
-Belli aralıklarla konuşmacının anlattığını konuşmacıya özetleyin.
Bu hususlara dikkat etmeniz kişilerle etkili iletişim kurmanıza yardımcı olacaktır.Eğer etkin dinlemez iseniz karşı taraf kendini değersiz de hissedebilir ve yapılan iletişim amacına ulaşamayabilir.



Etkin Dinleme ve Pratik Öneriler Etkin Dinleme ve Pratik Öneriler Reviewed by Yurdagül Çelik on Eylül 03, 2021 Rating: 5

44 yorum:

  1. dinlemek konusunda çok güzel bir anlatım olmuş..elinize sağlık..aslında "okumak"ta bir çeşit dinlemek gibidir..yani okuduğunu anlamak açısından.."dinlemek ve okumak" bence aynı şeyler gibi geliyor..:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tamamen bağımsız değil birbirinden.Dün verdiğim test de okuduğunu anlamakla ilgiliydi aslında.Direk dinlemeyle ilgili değildi.Farkındalık için biraz uyaran vereyim dedim :)

      Sil
  2. Dinleyici çeşitleri arasında bana çok ilginç gelen türler oldu. Bunlardan biriside ' Tuzak Kuran Dinleyici'. Tanımlaması bile ürkütücü... Kendimi bir sohbetin içinde düşündüm de karşımdaki kişinin beni yargılaması hoşuma gitmezdi açıkçası... Yazınızda güzel noktalara deginmissiniz. Teşekkür ediyorum. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bilimsel olarak geçen ifadeyi kullandım :)) Dilerim faydalı olur.Beğendiğiniz için ben teşekkür ederim size :)

      Sil
  3. Hepsine uymaya çalışıyorum ama bir yerden sonra kopabiliyorum konuşmadan. Genelde aşırı detay boğuyor beni sanırım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aşırı detaylı anlatanları ben de zorlanıyorum dinlerken.Bir kaç kişiyi bu konuda uyarmışlığım da vardır :)

      Sil
  4. Dinlemeyi seviyorum ancak gereksiz ve boş detaylar insanın maalesef idkkatini dağıtıyor. Konuşan kişinin de hedef kitleye öz anlatımı önemlidir. Yüreğine sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Konuşanın anlatım şekli ve hitabet yeteneği de önemli tabi :))

      Sil
  5. Konu güzel olduğunda laf lafı açıyor. Anlatan kadar dinleyende muhabbetin özünde doymuş oluyor. Konu adan beye geçerse anlatan kişi tarafından ben biliyorum sadece ben konuşacağım tarzı varsa konuşmanın yada dinlemenin kişiye vereceği hiç bir şey yoktur diyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. En çok ben konuşayım düşüncesinde olmak,etkin dinlemeyi olumsuz etkiliyor.Saygılarımla :)

      Sil
  6. Dün bu yazıyı okudum ama yorum yapmaya hazır değildim sanki..aklımda yer etti,gün içinde bir kaç kez aklıma da geldi demek ki oldukça iyi bir konuya değinmişsiniz Yurdagül hanım💕

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güzel düşünceniz için çok teşekkür ederim.Umarım faydalı olmuştur :) Sevgilerimle :)

      Sil
  7. Dinlemenin, bizim toplumda pek kullanımda olduğunu düşünmediğimden bu yazının haftada bir tekrarlanması dileğimi iletmek istiyorum :)
    (not: açık oturumlar, sohbet programları iyi örnek teşkil ediyor söylediğime)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Her hafta yayınlarsak sıkılır mi insanlar diye düşündüm :) Dinlemeyi öğrenmek gerek :)

      Sil
  8. güzel bir paylaşım olmuş,aktif dinleme gerçekten önemli herşeyden önce anlatana saygıdan dolayı.....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dinlenilmediğini fark eden insan da tabi ki kendini kötü hisseder.Dediğiniz gibi saygı önemli :) Sevgilerimle :)

      Sil
  9. Ne demiş atalarımız; "İki işit, bir söyle". Kaleminize sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Atasözüyle pekiştirmiş olduk böylece :) Teşekkürler :)

      Sil
  10. Sanırım şimdi dinleme odaklı bir yazı olmuş. Dinleyici kadar mesajı aktaran kişinin de aktarma becerisi önemli. Kendisini dinlettirecek, ilgiyi yüksek tutacak kişinin yeterliliği de önemli. Saygılarımla.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tabi ki etkili hitabet de işin başka bir boyutu.Teşekkürler :)

      Sil
  11. Dinleme tekniklerini iyi özetlemişsiniz emeğinize sağlık.

    YanıtlaSil
  12. Geçen gün bayram gecesi İlber oltaylı hocayla celal şengör bir tv programında konuşuyorlar ben internetten sonradan izlerken çok sıkıldım şengör'ü hiç anlamadım ne diyor anlaşılmıyor.Konuşmacınında bu etkileşimde zaten ilk bu sonra dinleyicidir.Konuşan eğer dinleyenine söylediğini anlatamıyorsa ortada ne sohbet olur ne fikirler.Ha anlaşılmadıysa sabredilmeli bende öyle yaptım zorladım anlayayım diye yine aynı bolca yabancı kelimeleri söyleyip durdu birde çoğunda çeviride yapmadı.Bu bir dinleyene saygısızlıktır.Hızlı konuşuyor zaten Türkçe kelime dışında dedim ya bir sürü cümleler üretiyor.-Konuşmacının tavırlarına değil,ne anlattığına odaklanın cümleniz katılmıyorum.Herifin ses tonuna eline koluna hakimsizse umrumda olmaz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İletişim tabi ki iki taraflı bir süreç.İki tarafın da birbirine saygı göstermesi önemli.Değerli katkınız için teşekkürler :)

      Sil
    2. Aynı programı ben de izledim ve büyük bir zevkle. Belki o anda bir sohbeti dinleyecek durumda olmayabilirsiniz, bunu anlarım. Ancak dinlediğiniz programdaki durumu aktarırken, yaptığınız yazım hatalarını farkedebildiniz mi? Anlatmak istediğiniz cümleden toplam olarak çıkan bir olumsuzluk var ama detaylar tamamen havada. :) Yazınız, el kol hareketleriyle anlatılsa daha anlaşılır olurdu :) Saygılar,

      Sil
  13. Bende az konuşur çok dinlerim :) Gerektiği yerde doğru zamanlama yaparak konuşmak daha etkili. Yada saçma sapan konuşarak insanları hipnotize de edebilirim :) Birçok yöntem ile insan ilişkilerinde çok başarılıyımdır. Çok faydalı bir paylaşım olmuş. Sertifika veriyor musunuz bir de :) Seminerlerinizin sonunda

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hala devlet memuru vasfım devam ettiği ve bir yere bağlı çalışmadığımdan sertifika vermiyorum.Zaten o sertifikalar da ne işe yarar bilmiyorum açıkçası :) Önemli olan özümsemek ve hayatımızda olumlu değişimler yapmak sanki :) İlerde büro açarsam sertifika verebilirim :) Sevgilerimle :)

      Sil
  14. seçerek dinleyip karşıdakini dinlerken ne diceğimizi düşünüyoz de miiii :)

    YanıtlaSil
  15. Okurken aklıma bir karikatür geldi. Siz de seviyorsunuz karikatürleri diye göndereyim dedim :)
    https://goo.gl/images/TVCu4n

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok güzel bir karikatürmüş :) Bu konuya da tam denk gelmiş :)

      Sil
  16. Görünüşte dinleyeceği gibi hissediyorum kimi zaman kendimi. Dinler ama anlamaz halleri yaşıyorum şu aralar. Pratik önerilerin iyi geldi. Teşekkürler. :)

    YanıtlaSil
  17. Güzel bir konuya değinmişsiniz. Bazen çevremde bazı örneklere rastlıyorum. Dinliyormuş gibi yapıyor ama çok alakasız birşey söyleyince dinlemediği ortaya çıkıyor. Böyle durumlarda uyarıyorum. İnsanlık hali yorgunluk, yoğunluk vb.durumlarda insan karşısındakini dinleyemeyebiliyor. Çok yorgunsan sonra anlatayım diyorum.:) Emeğinize sağlık...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Siz de anlayışlı davranıyorsunuz demek ki :) Takdir ettim sizi :) Sevgilerimle :)

      Sil
  18. Toplum içinde pek konuştuğumu söyleyemem fakat iyi bir dinleyici de değilim. Süzgeçten geçiriyorum. İşime yaramayan öyle çok mevzular konuşuluyor ki.

    YanıtlaSil
  19. Bazı durumlarda kişi dinleyemeyebiliyor. Bunda kişinin uykusuzluk, yorgunluk, sıkıntı gibi faktörlerde etkili olabiliyor. Ama bunun dışında yazdıklarınıza yürekten katılıyorum, emeğinize sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok yorgunsa dinleyemiyorsa açık net şekilde ifade edilebilir aslında.Açık iletişim her zaman iyidir :)

      Sil
  20. dinlemek konusunda çok güzel bir anlatım olmuş..elinize sağlık..

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.