Dayanıksızlık Şeması


 ''Bir tehlike varsa ben buna dayanamam.'' inancını anlatan ve çoğu endişelerimizden sorumlu olan bir şemadır Dayanıksızlık. Başa çıkma kapasitemize olan inancımız azaldıkça endişe giderek büyür. Bu şema bazı dallara ayrılır.Bunlar;

-Tıbbi Dayanıksızlık

-Maddi Dayanıksızlık

-Akli Dayanıksızlık

-Adli Dayanıksızlık

-Doğal Dayanıksızlık

1.TIBBİ DAYANIKSIZLIK

Bu şemaya sahip kişilerin yoğun bir hastalanma korkusu vardır. Özellikle çaresi olmayan hastalıklara yakalandığını düşünür. Arkadaş arasında bir sohbet ya da sosyal medyada bir görüntü bile kişiyi tetikleyebilir. Hastalıkla ilgili belirtileri cımbızlayarak seçerler. Fizyolojik bir rahatsızlık bulunmadığında rahat edemezler ve hala hastaneye akın etmekte ısrarcı davranırlar. Bu kişilerin özellikle internetten araştırma yapmalarının sınırlandırılması gereklidir.

2.MADDİ DAYANIKSIZLIK

Tüm maddi birikimlerini kaybedip,ortada kalmaktan çok korkarlar. Bu yüzden cimriliğe varacak kadar tutumlu davranışlar sergilerler. Zaruri ve lüks ihtiyaç kavramını anlamlandırmakta zorlandıkları için tüm ihtiyaçları lüks kategorisine sokma eğilimleri vardır. Düşündüğünden fazla gider ortaya çıktığında endişeleri çok artar ve cezalandırma yöntemi uygular.(Kendi ve çevresi bu cezaya dahildir.)


3.AKLİ DAYANIKSIZLIK

Akıl sağlığını kaybetmekten çok korkarlar. Sanki akıl bir heyecanlanma ile kaçacak ve bir daha da yerine gelmeyecektir. Bu kişiler korku filmi izlemekten imtina ederler. Akıl sağlığımızın sonsuza dek bizimle kalacağı garantisi olmasa da basit bir korkuya daha dayanıklı bir zihin yapısına sahip olduğumuzu unutmamak gerek.

4.ADLİ DAYANIKSIZLIK

Adaletle başlarının derde düşeceğini düşünürler. Unuttuğu bir vergi,tanık olarak katıldığı bir duruşma öyle aksilikle ilerleyecektir ki nedensiz yere 5 yıl hapis cezası alacaktır.  Boşu boşuna ceza alacağından korktuğu için sürekli temkinli davranır. Bu davranış şekli giderek artarsa aşırı şüpheciliğe de dönüşebilir.

5.DOĞAL DAYANIKSIZLIK

Doğal olaylara karşı dayanıksızlık olarak isim verebileceğimiz  bu türde; deprem,asansör,uçak,gemi,kedi,böcek gibi doğal tehditlere karşı korkular vardır. Bir kaza olması an meselesidir. Zihin sürekli olarak doğal felaketlerin provasını yapar durur. 

Yukarıda anlatılan Dayanıksızlık Şemasıyla ilgili düşünceleri ara ara hepimiz yaşarız.Fakat bu düşünceler hayatımızın sağlıklı gitmesine engel olacak düzeyde ise mutlaka bir uzman yardımı alınmalı ve şemaların yeniden düzenlenmesi sağlanmalıdır. 

 

(Yararlanılan Kaynak Kitap;Eyvah Kötü Bir Şey Olacak)


  Aile Danışmanı /Bilim Uzmanı Yurdagül Çelik

    Randevu ve Online Danışmanlık İçin:

     📱0530 855 77 98
     ☎️0312 220 21 17
Dayanıksızlık Şeması Dayanıksızlık Şeması Reviewed by Yurdagül Çelik on Temmuz 22, 2022 Rating: 5

13 yorum:

  1. maddi ve doğal dayanıksızlık bizim ülkede hepimizde vardır yaaa :)

    YanıtlaSil
  2. İlginç bilgiler,fobinin bir başka versiyonu gibi birşey olmuş dayanıksızlık..🙂

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Fobi de bir tür psikolojik dayanıksızlık içerir.Teşekkürler :)

      Sil
  3. Bilgiler için teşekkür ederim 🙏

    YanıtlaSil
  4. Maddiyat ve sağlık herhalde en başta olanlar. Herşeyin dengelisi iyi bence 🙂

    YanıtlaSil
  5. Bloğunuzu Ziyaretçi Defterim sayfasında Deep önerdi takibe aldım ve BLoG LisTeM sayfama ekledim. Bundan sonra sürekli uğrarım :) Bu arada bloğuma çaya beklerim çay bedaveeee :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ama kaldırmamı istediniz benden kaldırdım tekrar :) Ben size bu yorumu 5 ağustosta bilgilendirmek amacıyla yapmıştım :) 1 ay 2 gün sonra cevap yazdınız :)

      Sil
    2. Açıklamanız bana net ve anlaşılır gelmedi o yüzden anlayamadım sanırım.Yaz tatili döneminde aktif blog yazmadım.Gördüğümde de cevapladım zaten.Blog oluşumlarına katılmayı da tercih etmiyorum,kendi halimde yazmaya gayret ediyorum.Kolaylıklar dilerim :)

      Sil
    3. Tmdır sıkıntı yok abla :) Keyifli bloglamalar :)

      Sil

Blogger tarafından desteklenmektedir.