Film Önerisi Ada


   Sabah kahvaltı yaparken Netflix'te karşıma çıkan bir film.1988 yapımı filmin başrolünde Türkan Şoray ve Rutkay Aziz var. Bu film Türkan Şoray'ın kendi kurallarını yıktığı,Rutkay Aziz'in de ilk filmi olma özelliğini taşıyor. Dönem modasının özelliklerinden olan bolca vatkalı ceketler ve kıyafetler filmde gözümüze çarpıyor. Feminist akımın öne çıktığı seksenli yıllarda bu akımın öncülerinden Duygu Asena'nın da etkilerine bir çok sanat eserinde rastlamaktayız. Film,1988 yılında çekilmesine rağmen iç hesaplaşmalar,kadının kendi kararlarıyla ilgili tasarruf yetkisinin olması daha mı geriye gittik algısını oluşturdu bende. Çünkü şu an bile TV kanallarını gezdiğimde kadının iyi yemek yapmak,iyi temizlik yapmak ve zengin koca bulmak üzerine kodlandığını görüyorum. Film,iki farklı hayat tarzına sahip olan ama birbirini hala seven 10 yıl önce boşanmış eşleri anlatıyor .Filmin anlatımında bolca metaforlara rastlamak mümkün.(at,şemsiye,yağmur,ada vb)

 Metropol yaşamını seven bir kadınla adaya yerleşmiş narsist özellikler taşıyan bu çift acaba bir orta yol bulamaz mıydı diye düşünmeden edemiyorum.




 Bu söylediklerimin yanında filmi izlemek isteyenlere filmin durağan ilerlediğini söyleyebilirim. Bolca hesaplaşmalar,sorgulamalar ilginizi çekiyorsa 1 saat 4 dakikalık film,sizin için uzun olmasa gerek.Filmden bazı replikleri de sizlerle paylaşmak isterim.

-Bazıları resme kafasıyla,bazıları ise ayaklarıyla girer.Resmime ayaklarınıza girmenize izin vermeyeceğim.

-Bu kente,bu züppeliklere katlanamıyorum,bu yozlaşmış kalabalığa dayanamıyorum.

-Evliliğimiz boyunca hiç inanmadım beni sevdiğine.Belki de sana hiç ulaşamayacağımı hissettim.

-Beklemek istiyorum beni anlayacak birilerini beklemek.Bu inanç olmazsa yaşayamam.

Keyifli seyirler...

Yorumlar

Film Önerisi Ada Film Önerisi Ada Reviewed by Yurdagül Çelik on Haziran 01, 2022 Rating: 5

8 yorum:

  1. Tv'deki kadınların kodlanmasıyla ilgili fikriniz bence tam uymuş,ben de izleyince şaşıyom "bu nedir yaa!" diye..🙄 Bu filmi izledim mi pek hatırlamıyom ama az önce yutubta biraz inceledim, Türkan Şoray'ın halini Whitney Houston'a benzettim nedense,saç mdelinden olmalı herhalde..😊

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok da güzelmiş bu filmde :) Ben de ilk kez izledim hayli eski olmasına rağmen...

      Sil
  2. o zaman sanaaa iki eski film, bunun kadar iyi :) hanım (refiğ), benim sinemalarım (hülya avşar) :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İzlemedim henüz ama izleyeceğim bu iki filmi :) Teşekkürler Deep :))

      Sil
  3. Yıllar önce izlemiştim Türkan Şoray filmlerini severim. Oldukça ses getirmişti o zaman da hatırladığım kadarıyla 😊

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben,bu filmi ilk kez izledim.Ne kadar da güzel kadın diye düşünmeden edemedim...

      Sil
  4. Kaleminize Sağlık! Eski filmlere hep hayranlığım vardır. Bayadır ne izlesem diye düşünüyordum. Şimdi öneriyi de görünce izlemek için sabırsızlanmaya başladım. :)

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.