Kitap Önerisi Vulnus Kırılganlık Üzerine


 Gamze Hakverdi'nin doktora tezini,katılımcıların anlattıkları kırılganlık hikayeleriyle birleştirdiği bir kitap.

Kitapta toplumun kendi belirlediği ''ideal'' kavramına yakın  olamayan,kendi öznel yapısıyla çatışma yaşayıp kırılan insanların hikayelerine tanık olacaksınız.

Kimi zaman 25 yaşındaki bir gencin çıkmayan bıyığının sorun olması,kimi zaman sarışın olduğu için bir genç kıza düşük zekalı muamelesi yapılması,kimi zaman oturduğu yemekte çok yediği için kişinin yargılanması...


Sürekli bir tamlık arayışında içinde olan öznenin kendisini egemen öznelliğe çağıran bu buyruğa itaat etmesi,kırılganlığını bastırması,kültürel ideale yakınlaşması ve böylelikle tamlık,otonomluk ve egemen öznellik fantezisine yatırım yaparak.yeniden üretime katılması beklenir. Kişi, bu ''ideal'' bene ulaşmak istedikçe de hiç bir zaman o tamlığa ulaşmasına izin verilmez ne yazık ki...

Konuyla ilgili olarak kitaptan bir alıntı şöyle geçiyor;

''Ogden,1968 yılında yapılmış,algılanan boy ile güç arasındaki bir araştırmadan söz eder. Bu araştırmaya katılan öğrencilere sırasıyla bir doktora öğrencisi,öğretim görevlisi,doçent ya da profesör olarak takdim edilmiş ve boyunu tahmin etmeleri istenmiştir. Mr.England'ın boyla ilgili tahminleri statüye göre değişiklik göstermiştir. Ogden'e göre bu sonuçlar hiç de rastgele değildir. 1900'lü yıllardan beri iki adaydan uzun olanının Amerikan başkanı seçilmesinin tesadüf olmadığı gibi. Uzunluk,erkeklik demektir.Kadınların uzun,erkeklerin kısa olabileceği hakikatine rağmen,tüm uzun şeyler erkeklikle,kısa ve küçük şeyler kadınlıkla ilgilidir. Ogden,kendisi de uzun bir kadın olarak,kısa boylu erkek partnerlere sahip olmanın nasıl travmatik olabileceğini söyler. Bir çok akşamı kambur durarak,kaldırımın oyun kısmından yürüyerek geçirdiğini ve kendisini daha kısa göstermek için her yolu denediğini anlatır. Partneri kendisine sarıldığında hissettiği utancı dile getirir.

Bitirirken,sizden bir yaraya,gerçek bir yaraya baktığınızı düşünmenizi istiyorum. Gerçek bir bedensel yaraya baktığınızda aslında gördüğünüz nedir? Dikkatli bakıldığınızda göreceğiniz şey,deri bütünlüğünün eksikliğidir.  Yaranın kapanması kısmen derinin bütünlüğünün sağlanması anlamına gelse de kalan izler,derinin bozulmadan önceki haline asla yeniden dönüşemeyeceğini gösterir.  Bir yara izinin varlığını kabul etmek,onu tamamlamak için girişilen her çabanın aslında öznelliğin reddi olduğu hakikatini bilerek,eksikliği eksiklik olarak kabul etmektir.

İdeale ulaşma çabalarından ziyade kendi öznelliğimizle barışmak ve ateşkes ilan etmek,bizi kendi özümüze daha yaklaştıracaktır. Bu değişim,toplumların da yavaş yavaş revize olmasına  yol açacaktır.



Kitap Önerisi Vulnus Kırılganlık Üzerine Kitap Önerisi Vulnus Kırılganlık Üzerine Reviewed by Yurdagül Çelik on Ocak 20, 2022 Rating: 5

16 yorum:

  1. Kitap ilgi çekiciymiş, okumak gerek. Güzel tanıtımdı, teşekkürler. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Farkındalık oluşturabilecek bir kitap olduğunu düşünüyorum.Değerli yorumunuz için ben teşekkür ederim :)

      Sil
  2. Yine faydalı bir kitap önerisi, teşekkür ederiz ☺️💞

    YanıtlaSil
  3. Gamze hanım Ankarada 82,de doğmuş,iletişim fakültesini bitirmiş,sanmıyosam şimdilerde araştırma görevlisimiş, Hacettepe de olması lazım..İletişimciler bu gibi kitapları yazabiliyorsa,psikologlarda yazabilir bence bir kitap çıkarırsanız edebi bir esere imza atmış olursunuz..😊

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Doktora tezindeki konusuyla alakalı olarak güzel bir bilimsel yayın çıkarmış.İletişim mezunu da olsa gerçekten ciddi bir emek var.Ben de çok fazla kişisel gelişim kitabı olduğu için o tür değil de bilimsel odaklı bir kitap belki yazarım belki de yüksek lisans proje konumu kitaba çeviririm kim bilir?Teşekkürler :)

      Sil
  4. Güzel bir kitaba benziyor. Okumak isterim. Emeğine sağlık Yurdagülcüğüm. Sevgiler 😊😊🤚

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Katılımcılarla desteklenmiş,güzel bir çalışma olmuş bence de :)
      Teşekkürler :)

      Sil
  5. Mükemmel olmaya çabalamak ya da çevrenin bu yöndeki baskısı çok zor..Son cümle çok sey anlatıyor.
    Kendimiz olmak en güzeli. Çok hoş bir kitaba benziyor, kesinlikle okuyacağım türden.Tesekkurler Yurdagülcüm:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beğeneceğiniz bir tarz diye düşünüyorum :)Şimdiden keyifli okumalar dilerim :)

      Sil
  6. sadece kitap okuma alışkanlığım yok fakat e-kitap okurum :)

    YanıtlaSil
  7. oo sevdim bunu not aldım, okurum :) bak bi de, hayata dair (nil gündem) arkadaşımız, ankarada bir kişisel gelişim dergisinde yazdı, bilgin olsun diye :)

    https://nilgundem.blogspot.com/2022/01/bigemag-aylk-bireysel-gelisim-dergimiz.html

    YanıtlaSil
  8. İlk defa duyduğum bir kitap. Öneri için teşekkürler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Popüler değil,akademik bir kitap olduğu için pek duyulduğunu sanmıyorum.
      Ben,teşekkür ederim :)

      Sil

Blogger tarafından desteklenmektedir.