Kitap Önerisi Üzerime Giyecek Hiçbir Şeyim Yok!


 İki klinik psikolog tarafından yazılan bu kitapta  danışanların kimliği gizlenerek yaşam deneyimleri anlatılıyor. Şuursuzca yapılan giysi alışverişini kapitalist sistem de meşrulaştırmakta ve böyle o döngünün içinde çoğu insan kıvranmakta. Kitapta altını çizdiğim yerlerin bir kısmını sizlerle de paylaşmak istiyorum:

-Giysi arayışı farklı derecelerde bir var oluş acısını,kendilik imajının gerçek kırılganlığını işaret eder.

-Giysinin rolü,bazı insanların giysiyi kullanış biçimleri bazen en aşırı noktasına kadar bir bağımlılık ilişkisini ifade edebilir.

-Kendime sık sık farklı kadınlık stillerini benimserken acaba çocukluktaki o zamanı mı telafi ediyorum diye soruyorum. Sizi temin ederim bundan çok keyif alıyorum.

-O kumaş parçası aracılığıyla,kendilerinden önceki kadınların olumlu ve olumsuz temsilleriyle yüklü,bilinç dışı bir tarih aktarımı olur.

-Kendimi iyi hissedeceğim bir kadın imajı bulabilmek için çılgınca para harcıyorum. O mağazalarda ne aradığımı gerçekten bilmiyorum,belki de annemi arıyorumdur.


-Giysi,sanki gerçek bedene cinsellik kazandırmış,rol çalmaktadır.

-Giysi sektörü bedenin benzersizliğini ortadan kaldırıp aynılığı övmektedir.

-Tüketim toplumunun tümü sürekli satın alma arzusunu cesaretlendiriyor,her şey alışverişin neredeyse sistematik bir ihtiyaç olması düşünülmüş ve örgütlenmiş. Tıpkı modayı izleme bahanesi altında durmadan gardırobunu yenilemek gibi.

-Şuursuzca yapılan satın alma eyleminin ardından utanç,hatta kendinden nefret etme,tekrarlanan can sıkıntısı,varoluşsal boşluk gibi duygulara kapı açılır.

-Terapinin temeli,marazi kimlik bağlarını bilinç düzeyine taşımaktır. Çocukluğun tarumar olmuş bölgesi tamamıyla silinemese  de,hiç olmazsa etkisini daraltmak mümkündür.


''Üzerime giyecek hiçbir şeyim yok!'' cümlesinin ardında ne tür bir eksiklik yatıyor?  Aranıp bir türlü bulunamayan şey,gerçekte kadınlık kimliğinin kayıp bir parçası ya da anne-kız ilişkisinde doyurulamamış bir sevgi açlığı olabilir mi?  Sonu gelmez alışverişlerin gerçek işlevi nedir?  Bağımlılığa dönüşen giysi tutkusu,bir tür kendini ifade etme aracı olabilir mi?  Üzerimize geçirdiğimiz giysiler,bedenimiz yerine gerçekte kişiliğimizin derin uçurumlarını mı örter?  ''İdeal giysi'' gerçekten var mıdır?  (Kitap arka kapaktan)

Keyifli okumalar...


Kitap Önerisi Üzerime Giyecek Hiçbir Şeyim Yok! Kitap Önerisi Üzerime Giyecek Hiçbir Şeyim Yok! Reviewed by Yurdagül Çelik on Ekim 01, 2021 Rating: 5

10 yorum:

  1. oo iyimiş saol okunur bu hıhıms, senin instada da görmüştümdü :)

    YanıtlaSil
  2. Bu kitabı çok merak ettim. Listeme ekledim canım. çok teşekkürler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ara ara teknik ifadeler olsa da genel olarak anlaşılır bir kitap.Ben teşekkür ederim :)

      Sil
  3. Ben de minimalist yaşayıp o furyaya kendimi kaptırmayan biriyim.Zaten çok da yorucu böyle bir yaşam türü...

    YanıtlaSil
  4. İlginç bir kitap. inanır mısın bir yıldan fazladır kendime giysi almadım. Belki boşluktan fazla alışveriş yapılıyordur 🤔

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.