İdeal Kurban Kimdir?



 Haber medyasındaki  suçlara baktığımızda kurbanı idealize eden bazı özelliklere rastlarız. İdeal kurbanın sınıfı,etnik kökeni,cinsiyet özellikleri gibi demografik faktörler önemlidir. Bu duruma örnek olarak 2002 yılında 10 yaşlarında iki kız çocuğunun kaybolması ve bir kız çocuğunun cinayetinin Britanya medyasındaki haberleştirilme yoğunluğudur. Kaybolan iki kız ''ideal kurban'' rolüne dört dörtlük uymaktadır: Orta üstü bir sınıfa mensup,açık tenli,fotojeniktir. İki haftalık süreçte medyada 900 kez yer almışlardır. Bu kızların kaybolduğu günlerde yine aynı yaşlarda olan Hannah Willliams adlı kız çocuğu da cinayete kurban gitmiştir. Ancak Hannah işçi sınıfına mensup dul bir anne tarafından yetiştirilmiş ve bir kaç kez evden kaçmış bir kızdır. Onun bu özellikleri ve sınıfsal konumu onu ''ideal kurban''yapmamaktatır. O yüzden de onun cinayete kurban gitmesi medyada sadece 60 kez yer alır. Tüm bu olayların gerçekleştiği günlerde,Patrick ve David adlı işçi sınıfı mensubu 2 genç erkeğin kayboluşu ise haber medyasında neredeyse hiç temsil edilmemiştir.



Ülkemizde de yaklaşık 3 hafta önce yaşanan kadın doktor cinayetinin haber olarak sunumunda kadın doktorun eşinden 2 yaş büyük olduğu defalarca vurgulanmış,sosyal medyada tanıdığı bir adamla evlendiği dolaylı imalarla suçlanmıştır. Yani öldürülen bu kadın doktor medyaya göre '' ideal kurban'' değildir. Alt metinde ataerkil sisteme hizmet eden  bir davranış sergilemiş, ölümü bir şekilde hak ettiği algısı oluşturulmaya çalışılmıştır. (Kadın olmak da demografik özelliklere göre olumsuz bir temsil hakkı taşımaktadır.)

Bu da bize göstermektedir ki medya,kurbanın demografik özellikleri (yaş,etnik köken,cinsiyet,ekonomik durum vb.) nedeniyle kişiye dair sempati ya da antisempati oluşturmakta ve kişiyi haber için değerli ya da değersiz kılmaktadır.

(Kaynak olarak Anadolu Üniversitesi Suç Sosyolojisi kitabı kullanılmıştır.)



İdeal Kurban Kimdir? İdeal Kurban Kimdir? Reviewed by Yurdagül Çelik on Mayıs 26, 2021 Rating: 5

7 yorum:

  1. ideal kurban, bayramda ucuz koyun olmalı, pahalısını kim ister hihihi :)

    YanıtlaSil
  2. Aslında bir bireyin yaşının büyük olması, karşı cinsten ve kendinden küçük yaştaki bir bireyle aynı manevi ve maddi güce sahip olduğu anlamına gelmiyor; bireyler arasında kültürel farklılıklar gibi birçok farklılık olabiliyor. Medya da tam bu noktada kasıtlı ve kasıtsız olarak (ilgili içerikte verilen doktor örneği gibi) çeşitli hatalar yapabiliyor ve hiç suçu olmayan birisini, adaletin hükmünü göz önüne almaksızın suçlu gibi gösterebiliyor. Bununla birlikte "idealini" ararken aslında suç işlemeyi de meşru duruma getirebiliyor. Sonuçta öldürülen her insan "medyadaki ideal kurban" olmakla yükümlü değildir ve her kurban da ölmeyi hak etmemektedir. Burada katil kadar medya da suçludur.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Medya bu tür yayınları kasıtlı olarak yapıyor ne yazık ki :(
      Teşekkürler :)

      Sil
  3. Buradaki tam olarak anlatmak istediğim yaş farkından ziyade ataerkil sisteme göre kadını suçlayacak bir bahane uydurulması.Teşekkürler katkınız için :)

    YanıtlaSil
  4. Sizin gibi düşünmüyorum maalesef.Erkeklerin çok büyük olması pek sorun sayılmıyor.Daha çok kadınlar üzerinde böyle bir baskı var.Hatta bu konuda araştırma da okuduğumu hatırlıyorum.
    Saygılarımla...

    YanıtlaSil
  5. ideal kurban, bayramda ucuz koyun olmalı,

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.