Mükemmeliyetçi misiniz?



Mükemmeliyetçi kişilik özelliği çocukken yetiştiriliş tarzımızdan kaynaklanıyor. Ebeveynlerin davranış biçimleri bizlerde bu örüntülerin oluşmasına önemli katkıda bulunuyor. Ta bebeklik çağından anlatmaya başlayarak sıkmayacağım sizleri merak etmeyin :)

  • Mükemmeliyetçi kişilik özelliği olan insanlarda öncelikle şu özellikler mevcuttur;

-Ayrıntıcıdır. Başkalarının önem vermediği ayrıntılara takılıp ve bazen bütünü kaybeder :)
-Bu insanlara toplum arasında ''Doğrucu Davut'' diyebiliriz. Vicdan mekanizması çok geliştiği için içselleştiremediği duruma itirazı çok olur.
-Bu kişilerin biriktiricilik özellikleri vardır. Eski eşyaları,anıları,fotoğrafları atamazlar. Televizyonlarda gördüğünüz çöp ev sahipleri bu tip insanlardan çıkar.
-Ekip çalışması olacaksa ya ekibin başı olmak isterler ya da kendi anlaştığı kişilerle ekip kurmak. Kafalarına uymayan ekiple çalışmaları çok zordur.
-Esnemekte zorluk çekerler. Katı inançları vardır.İnandıklarından vazgeçmeyip,sizi ikna etmeye çalışırlar :)
-Gelecek kaygıları olduğu için sürekli para biriktirirler. Para harcayamazlar,gelir düzeylerinin altında bir hayat yaşarlar.
-Birlikte oldukları insanlardan beklentileri yüksektir. Mükemmeli isterler.
Bu özelliklerin ne kadarı sizde var? Bir bakın bakalım.



Bu insanlar çocukluklarında ceza görmemek,sevilmek,onay görmek adına bu örüntüyü benimser. Kuralları hemen öğrenirler. Okullarında sınıf başkanı olurlar,öğretmenleri onları sever,başarılı bir okul hayatları olur. Otorite figürlerinin söylemlerini önemser. Kanunlar ve kurallar dışı bir şeye asla yanaşmaz :)  Bilmiş bir yapıları vardır.
Ergenlikte ise  onlara kurallar saçma gelmeye başlar. Eğer bu döngüyü yönetebilir ve iç sesiyle karar vermeyi öğrenebilirse birey olma yolunda önemli adımlar atar.
Bu insanlar,sevdiği değil toplumun önemsediği mesleği seçme eğilimindedir. Eğer mükemmeliyetçiliği abartılarsa Obsesif Kompülsif Kişilik bozukluğuna doğru ilerler.
Mükemmeliyetçiler yönetici olurlar,çok paralar kazanırlar ama mutlu bir hayat yaşayamazlar :( Hayat,onlar için görev gibidir. Kontrolleri dışına çıkan olgular olduğunda da yoğun sıkıntılar yaşarlar.
Ülkemizde tahmini %8-10 arasında olduğu var sayılan bu kişilerle ilgili hocamız Tahir Özakkaş'ın bir seminerinden aldığım notlarla yazdım bu yazıyı.




Mükemmeliyetçi misiniz? Mükemmeliyetçi misiniz? Reviewed by Yurdagül Çelik on Mart 29, 2021 Rating: 5

43 yorum:

  1. Ayrıntıcı olmakla mükemmeliyetçi olmak aynı mı acaba?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tam olarak aynı diyemeyiz.Ayrıntıcılığın başka sebepleri de olabilir.Yani ayrıntıcılık,mükemmeliyetçiliği kapsar.A kapsar B :) Bilmiyorum netleştirebildim mi kafanızda :)

      Sil
  2. Sanirim degilim son kisimdaki saptamalar pek bana uymuyor fakat bir projeye giristimmi arkadaslarim yaptinmi en iyisini yapiyorsun derler❤

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Onun altında mükemmeliyetçilik değil,başka kaygılar da yatabilir.Başarısızlık korkusu gibi :)

      Sil
  3. Vay mükemmeliyetçinin ne değişik özellikleri varmış. Aslında kimisine katılıyorum, kimisine değil desem de sonuç belli:) mükemmeliyetçi olmak bir nevi mutsuz olmak gibi. Ne kadar çok detay o kadar çok sorun bazen. Akışına mı yaşamak lazım acaba?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hayatı zorlayan bir durum mükemmeliyetçi olmak :( Bazen de kontrolü bırakıp,keyif yapmak gerek :)

      Sil
  4. Ah ah ben işte o insanlardan biriyim malesef. Ama bunun ailemden geldiğini düşünmüyorum. Annem çok rahat biridir. Hala öyledir. Aşırı verici ama talepkar olmayan biri. Ben fenayım. Bazen çocuklarım adına üzülüyorum bu duruma. Umaım benim kötü yönlerimi almazlar ileride...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Belki de öğretmeninizin beklentileri yüksekti.Kişiliğin oluşmasında ilkokul öğretmenleri de baya etkili.Kendinizi biraz esnetmeye çalışır ve bunun için çalışmalar yaparsanız belki biraz törpülenir :) Eskiden ben de mükemmelliyetçiydim,şimdi bakıyorum da baya esnemişim :)

      Sil
  5. Yaptigim is iyi olsun isterim ama mükemmellikten cok uzagim sanirim 😂

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İşin iyi olması istemenin başka sebepleri de olabilir.İlla mükemmelliyetçi olmayı gerektirmez o durum.

      Sil
  6. Allahtan mükemmeliyetçi değilim olduğu kadar mottası ile ilerliyorum çokta mutluyum :)

    YanıtlaSil
  7. Abla yukarıdaki özelliklerin çoğu tutmuyor bende. Mesela biriktiriciydim evet ama bir seneye yakındır minimalist yaşam yaşamaya çalışıyorum. Esneme konusu aslında biraz doğru gibi emin olamadım ama yeni bakış açıları fikirler duymak dinlemek tartışmak daima beni mutlu eder. Para biriktiremiyorum. :D Aşırı kaygılıyım gelecek konusunda ama şu var mesela sürekli bir para kazanma konusunda çalışmalarım var. Şu an para biriktiremememin sebebi az gelirimin olması olabilir ama yine de düşkün olduğum bazı şeylere para harcarken acımam. OKB var bende bunu ben söylemiyorum hem psikolog hem psikiyatrist söyledi bir de aşırı anksiyete varmış. Kesinlikle kanun dışı olan her şeye karşıyımdır. Sürekli yöneticilik pozisyonlarına göz diksem de bugüne kadar başarılı olmadım malesef. Fakat iyi bir lider olduğumu düşünüyorum bunun üstünde de çalışıyorum. Ama anlatmaya çalıştığım şey şu aslında mükemmeliyetçi biri olduğuma eminim. Kimsenin dikkatini çekmeyen en ufak detayları yakalamak düzeltmek güzelleştirmek mutlu ediyor beni. Yaptığım herhangi bir şeyde eksik olunca çileden çıkabiliyorum. Yazdığınız şartların çoğuna uymuyorum ama. Kafam karıştı şu an Abla :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. OKB'den kaynaklı yazdıkların.Yazıda da söylediğim gibi mükemmelliyetçiliğin ilerisi OKB.O yüzden senin kökende mutlaka var mükemmel olma isteği.Kafan karışmasın,var sende hatta biraz da ilerlemiş...

      Sil
  8. Valla pessss dedim bu kadar mı olur yani :)))) Bi farkla asla çöp evim olmaz ve de Obsesif Kompülsif Kişilik bozukluğu boyutunda değilim şükür :)))))))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O zaman dikkat edelim de arttırmayalım mükemmel olma isteğimizi.Fark edince durduralım kendimizi :) Sevgilerimle :)

      Sil
    2. Samimiyetimle söylüyorum; çoğu yoruma cevabını merak ettiğim için tekrar tekrar uğruyorum yazılarına :)))) Yokkk mükemmelliyetçiliğin de bir sınırı var bende :)

      Sil
    3. Ay çok sevimlisin yaaaaa :) Çok teşekkür ederim :) Mutlu bayramlar dilerim :)

      Sil
  9. Güzel bir yazı olmuş, bazı özellikleri bende de var. Fakat bazı özellikleriyse benim tam zıddım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bazıları bende de var.Aday sayılırız bizler :) Aman dikkat :)

      Sil
  10. Daha iki gün önce arkadaşimla konuştuğum konu, çok iyi oldu bu yazı, bir şeylerin ters gittiğini biliyoruz ama sorunun nereden kaynaklandığının farkında değiliz. Bilen birileri dile getirince farkına varıyoruz böyle.
    Teşekkürler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Denk gelmiş olmasına ben de sevindim şimdi :) Teşekkürler :)

      Sil
  11. Bir de mükemmelliyetçi olmayıp ailesi tarafından mükemmelliyetçiliğe zorlananlar var :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kişi bunu eğer içselleştirmiyorsa bir yer kadar dışsal unsurlar etki edebilir :)Sevgilerimle :)

      Sil
  12. Mükemmeliyetçilik bende de var ama biriktirme huyum asla yok. Lazım değilse evde tutmam. Ayrıntılar beni boğar mesela. İşin sonucu önemlidir. Çok ayrıntı her zaman daha fazla sıkıntı çıkarır. İleriyi düşünürüm ama yarına çıkmaya senedim olmadığından çok da tamam. Sanırım durumum da sıkıntı yok. Ne dersin şekerim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sana tam bir mükemmelliyetçi diyemeyiz o zaman.Ortalarda bir yerde olabilirsin.Öptüm şeker :)

      Sil
  13. Mükemmelliyetçiyim maalesef ve ben bu huyumu sevmiyorum çok sıkıntı veriyor insana. Ah bir rahat olabilsem.Güzel bir yazı olmuş. Sevgiler 😊

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu özelliğini biraz esnetmek için ne yapabiliriz ona bakmak gerek.Çünkü yaşam daha zor oluyor gerçekten :(

      Sil
  14. Ben spontan bir hayat yaşadım. Hedef koyamadım haliyle. Bahaneleri geçersek, elime aldığım işi iyi yapmaya çalışırım o kadar...
    Bu bayağı zor bir özellik arzusu bence de. Zira böyle olmaya çalışmak yorucu olmalı. Sevgiler kızım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorucu gerçekten mükemmelliyetçi hayat yaşamak.Hatta öyle insanlarla yaşamak da zor :(
      Sevgiler ablacığım :)

      Sil
  15. Sanırım bende de mükemmel olma duygusu var ama aşırı değil.

    YanıtlaSil
  16. Yine fark yaratan ve her bir kelimesi yoğun emek kokan dopdolu bir yazı. Emeğinize sağlık. Açıkçası mükemmelliyetçi değilim. Hayatta ki şuan ki gayem blog adınız gibi daha mutlu olmaya çalışmak. Bende zamana bırakıyorum bir çok şeyi. Emeğiniz için tekrar teşekkür ederim. Bu değerli içerikten bir çok kişinin faydalanması adına müsadenizle paylaşıyorum. Saygı ve sevgilerimle. Vesselam...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,
      Teknik olmayan kolay anlaşılır şeyler paylaşmaya çalışıyorum.Beğendiğinize çok mutlu oldum.Dilerim farkındalıklarımız giderek artar :) İyi bayramlar :) Sevgilerimle :)

      Sil
  17. Üstteki özelliklerin hepsi olmasa da büyük kısmı bende de var :((

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nasıl azaltabiliriz o açıdan bakmak lazım.Büyük bir çoğunluğu varsa önemli bir sorun :(

      Sil
  18. Doğrucu Davut olduğum, vicdan mekanizmamın aşırı gelişmesi, gelecek kaygısı filan bende de var ama para biriktirmek, istifçilik hiç yok, sıfır. Hiç para tutamam...hiç biriktiremem...biriktirsem o da sokak hayvanlarına gider...şişman eş karikatürüne çok güldüm:))))
    Eline sağlık:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gülmene sevindim :) Ben de senin senaryolarına güldüm bu sabah :)Senin de emeklerine sağlık :)

      Sil
  19. Merhabala Yurdagül hanım, bende de olan bir özellik ama maddelerin hepsi uymuyor. Özelliğin seviyesine göre değişiyor diye düşünüyorum, doğru mudur?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tabi ki bu veriler yetersiz.Hayatınızı nasıl etkilediğine bakın bence.Eğer çok katı planlar yapıyor ve bozulmsı sizi sıkıntıya sokuyorsa esnemeyi öğrenmeye çalışın mesela.Burada amaç teşhisden ziyade kendimizi fark etmek :)

      Sil
  20. Keşke her ebeveyne yeteri kadar bilgi verebilsek ve çocuklarıyla aralarındaki bağlanma örüntüsünü daha sağlıklı kurabilse... Mükemmele ulaşmak çok yorucu...

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.