İletişimde Davranış Biçimleri



İnsanlar,davranış şekilleriyle uyumlu ilişkiler kurabilecekleri gibi,ilişki çatışmalarına da sebep olabilirler. İnsanlar ilişkilerinde temel olarak üç tür davranışı kullanırlar;
-Saldırgan Davranış Biçimi
-Çekingen Davranış Biçimi
-Güvenli Davranış Biçimi

SALDIRGAN DAVRANIŞ
Saldırganlık tüm insan ve hayvanlarda var olan bir güdüdür.Bu güdünün altında hayatta kalma isteği yatar. Fakat uygar insan içindeki saldırganlık güdüsünün kaba üstünlük sağlamak için kullanmaz. Becerisini yetenekleri,zekasıyla ve uyumuyla ortaya koyar.
 Saldırgan kişinin iletişim kurarken gönderdiği mesaj''Sen önemli değilsin,önemli olan benim.''şeklindedir. İnsanları kolayca kırarak kendinini haklı olduğunu dikte eder. Duygularını tanımaz. Başka insanların seçimlerine saygı duymaz ve onlar adına kadar verir.Kendisi üstündür. İletişimlerinde yüksek ses tonu,argo ve kaba dil hakimdir,düşüncelerinin doğru olduğu konusunda inatçıdır.


ÇEKİNGEN DAVRANIŞ
Çekingen insanların benlik saygısı düşüktür. Kendi duygu ve düşüncelerini ifade etmekte zorlanırlar. Kaygılıdırlar,suçluluk ve öfkeyi sık yaşarlar. Çekingen kişinin iletişim kurarken gönderdiği mesaj''Ben önemli değilim,önemli olan sensin.''şeklindedir. Kendisi hakkında başkaları karar verir fakat buna müdahale etmez.İletişimde alçak ses tonu kullanma,sorunlardan kaçma,temkinli olma ve kendi duygularına önem vermeme eğilimi vardır.
GÜVENLİ DAVRANIŞ
Güvenli davranışı benimseyen kişi kendine de başkalarına da güvenir. Bireyler arası iletişimde hem kendi haklarını korur hem de başkalarının haklarına saygı duyar.Benlik saygısı yüksektir. Başkalarının düşünce ve duygularıyla ilgilenir,onları önemser.Güvenli kişinin iletişim kurarken gönderdiği mesaj''Her ikimiz de önemliyiz''şeklindedir.
(Kaynak;Anadolu Üniversitesi Yayınları,Etkili İletişim Teknikleri Kitabı)


Mutlu bayramlar...
İletişimde Davranış Biçimleri İletişimde Davranış Biçimleri Reviewed by Yurdagül Çelik on Aralık 16, 2020 Rating: 5

12 yorum:

  1. ben çekingenciyiim. oleey dönmüşsün blogunaaa :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet,eskisi kadar sık girmiyorum bloga :)
      Teşekkürler Deep :)

      Sil
  2. Güvenli davranış daha mantıklı gibi gözüküyor ama onun da riskleri olabilir..Karşısındakinin güvenilir olup-olmadığını anlayamama sorunsalı,bu güvenli davranışı zedeleyebilir..😊

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. En sağlıklısı güvenli davranış diye geçiyor literatürde...

      Sil
  3. çoğunlukla güvenli olmama rağmen karşımdakinin tutumuna göre saldırgan olabiliyorum :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Saygısızlığa maruz kaldığımızda ya da denge bozulduğunda ara ara saldırgan olabiliyoruz ki bu da insani bir durum.Önemli olan bu durumun sık olmaması...

      Sil
  4. Saldırgan davranış sergileyen ne çok insan var. Her üçü de hayatımızın bir parçası duruma göre ne zaman ne yapacağımız değişiyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Adalet duygusu zedelenenlerde öfke olgusu yüksek oluyor.Haliyle de ülkede bu durum düşük değil :(

      Sil
  5. Güvenli davranış en iyisi aslında ama bazen karşımdakinin durumuna göre kendimi geri çektiğim oluyor galiba canım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hiç birimiz mükemmel değiliz.Kendimizi korumak adına sergiliyoruz davranışları kökeninde...

      Sil

Blogger tarafından desteklenmektedir.