Lanet Ispanak!



Kristal Küre  teorisine  göre,birini sevdiğiniz ya da onun tarafından sevildiğiniz için,birbirinizin ihtiyaçlarını,isteklerini duygularını bilmeniz ve buna uygun davranmanız gerektiğini düşünürsünüz. Bunu örnekleyelim; yaklaşık yirmi yıllık evliliklerinden sonra birbirlerinden hoşnut olmadıklarını söyleyen bir çift hatırlıyorum. Onlarla konuşurken,ikisinin de kristal küre teorisiyle hareket ettikleri ortaya çıktı. ''Birbirimizi gerçekten sevseydik,diğerinin de ne istediğini daima bilirdik.'' Böyle düşündükleri için,birbirlerine fazla soru sormuyorlardı;bu da sevgilerini köreltiyordu.
 Tahminleri bazı alanlarda doğru çıkıyordu ama birbirleriyle ilgili artık çok fazla doğru tahminde bulunamıyorlardı. Birlikte çalıştığımız süreçte,çift birbirleriyle daha fazla konuşma ve açık iletişim kurma önerilerimi kabul etti. Birbirleriyle ilgili en çok nelere içerlediklerini sorgulamaya geldiğimizde,adam duygusal bir patlama yaşayarak ağlamaya başladı:''Bana sürekli o lanet ıspanağı yedirmeye çalışmamanı isterdim!''

   Karısı ilk şokun etkisini atlattıktan sonra cevap verdi:''Ben ıspanaktan nefret ederim ama senin sevdiğini sanıyordum.Sadece seni memnun etmeye çalışıyordum.''
   Konuyu geriye doğru incelediğimizde,evliliklerinin ilk dönemlerinde kadının kocasına hangi yemekleri sevdiğini sorduğu,adamın da ne pişirirse mutlulukla yiyeceğini söylediği ortaya çıktı. Kadın gizlice araştırmıştı. Bir defasında,adamın ıspanak yemek istemeyen yeğenine bu yiyeceğin yararları hakkında nutuk çektiğini duymuştu;bunun üzerine de adamın ıspanağı sevdiğini düşünmüştü.
  Adam,bu olayı hatırlamıyordu ama kardeşinin karısının çocukların gıdası konusunda ne kadar gevşek düşündüğünü hatırlıyordu. Elbette ki,adamın neden bu kadar zaman boyunca hiç yorum yapmadığını ve sevmediği halde yemeye devam ettiğini sordum. Karısının duygularını incitmek istemediğini söyledi. ''Ayrıca'' diye de ekledi  ''O seviyorsa,mahrum etmeye hakkım yoktu.'' Sonra karısına döndü''Ama giderek daha az yediğimi fark etmedin mi?'' ''Ah'' dedi kadın,''Rejim yaptığını sanıyordum.''   (Virginia Satir/İnsan Yaratmak adlı kitaptan)
 İkisi de açık iletişim kurmamış,kristal küre teorisine göre hareket etmişti. İlişkilerinde bu sıkıntıya benzer durum yaşadıklarında başvuracakları bir slogan olmuştu.''Ispanağı Hatırla!''
Yıllar önce bana bir arkadaşım eşiyle ilgili bir sıkıntısını anlattığında ona ''Neden bu sıkıntını eşine söylemiyorsun?'' diye  sormuştum o da bana ''Kaç yıllık eşim.Bunu bilmesi gerekir,neden söyleyeyim?'' demişti.Eşine söylemediği için bu sorun da yıllarca devam etmişti.Belki şu an bile devam ediyordur.


Peki siz ilişkilerinizde nasılsınız?kristal küre teorisi doğrultusunda  hareket ediyor ilişkinizi tehlikeli boyuta taşıyor musunuz?
Lanet Ispanak! Lanet Ispanak! Reviewed by Yurdagül Çelik on Mayıs 07, 2020 Rating: 5

17 yorum:

  1. Çok aşık olarak evlendim.Ama yıllar geçtikçe insanlar değişiyor,ben değiştim o nasıl değişmez.Birbirini yeniden tanımalısın, her daim konuşmalısın,sorunlar konuşarak çözülür.İstekler,sevilen şeyler zamanla değişir.Söylemezsen nereden bilecek ki adamcağız/kadıncağız.Çiftler konuşmaktan, tartışmaktan,sormaktan çekinmemeli/niye çekinir ki?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bizim ülkede sağlıklı iletişim problemlerinin oranının yüksek olduğunu düşünüyorum.Dediğiniz gibi söylemezse nereden bilsin karşınızdaki?

      Sil
  2. Kristal küre ilginç bir tanımlama olmuş.. ve düşündüm.. yok ya.. arada bunu da bilsin artık dediklerim oluyor ama medyumluk da beklemiyorum 😅

    YanıtlaSil
  3. Selam...
    İzlemisim yazılarını,emeğine sağlık.
    İlk evlendigimiz yıllar da evet,ne çok karşılıklı sessiz beklentilerimiz olmuş,şimdi anlatıp güleriz.
    Sevgiyle

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne güzel şimdi gülebilenlere :) Bu tip mevzulardan dolayı evinde hala kendini anlaşılmamış hisseden insanlar vardır diye düşünüyorum.Ne kadar üzücü :(

      Sil
  4. ne kadar çocukluk aşkım olsada ilgi her zaman istenir senelerdir oda bende aynıyız hahahah

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu mevzu ilgiden ziyade içinden geçeni okuma becerisi.Biraz medyumluk yani :)

      Sil
  5. Fiziksel olarak karşılaştığım bir durum değil ama bazen dizi filmlerde görüyordum demek ki kristal küre teorisiymiş adı :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Biz çok rastlıyoruz.Basit gözüken ama önemli bir iletişim hatası bu :(

      Sil
  6. Bu şekilde bir rutinde birbirimizi yemeyelim, insanlar konuşarak anlaşır, zaman geçtikçe birbirimizi tanımaya devam edicez dediğim halde bazen "e ama bil cha, kac kere söylemem gerekiyor, beni tanıyorsun bundan bundan rahatsız olacağımı bilmen lazım" falan gibi cümleler duyuyorum. Bazen karşıdaki kişi iletişimi nedense reddedip çözümlenmeyi bekliyor anlamadığım bir şekilde. Rahatsız olduğu konuyu konuşmadan karşıdakinin anlamasını beklemek fikrini yıllar geçti kafamda hala oturtamadım resmen. Bazı insanlar değişmiyor ama sonra biten ilişkiler, bunalımlar vs vs :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Karşımızdaki tam olarak ifade etmezse kendini biz boşlukları kendimize göre doldururuz.O doldurduğumuzun da doğru tespit olmama ihtimali yüksek ne yazık ki :(

      Sil
  7. Biz de çok uzun yıllardır birlikte olan bir çiftiz. Gençliğimizin ilk yıllarından beri birlikte geliştik diyebiliriz, bu ister istemez henüz söz söylemeden anlama beklentisini beraberinde getiriyor. Konuşabilen bir çiftiz, ama eminim ki arada kırılmamak için yanlış bilinip, kabul edilenler de vardır. İletişim çok değerli, önemli olan ne anlattığımız değil, olması gereken eksiksiz anlaşabilmek karşımızdakiyle. En büyük problemlerden biri iletişim sırasında ileteşenlerden birinin öğrenilmiş çaresizlikle -mış gibi yapması, bu sorunları temelinden büyütüyor. Güzel yazıydı, emeğine sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. -mış gibi yapmak.Yorumunuzda çok dikkatimi çekti bu ifade.-mış gibi yaptığımızda maskeler sarıyor bizi.Gerçekliğimizi ortaya koyamıyoruz ve önemli bir iletişim engeli çıkıyor karşımıza.Teşekkür ederim katkı sağlayıcı yorumunuz için :)

      Sil
  8. Bazıları da ölene kadar incinmişlikle hayatını devam ettirebiliyor.Ne güzel ki siz çözmüşsünüz :) Tebrik ederim :)

    YanıtlaSil
  9. Konuşabilmek çok önemli. Maalesef her zaman uygulanamıyor 😔

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bazen ara vermek de gerekebilir.Sonra ama yine bir şekilde iletişim önemli...

      Sil

Blogger tarafından desteklenmektedir.