Hayata Karşı Esnek Olmak

söğüt ağacı

Yukarıda görmüş olduğunuz fotoğraf,internetten bulduğum bir söğüt ağacı. Nerden çıktı şimdi bu söğüt ağacı diyeceksiniz ama örneklemeyi bu ağaç üzerinden vereceğim. Aslında doğayı ve kendimizi gözlem yeteneğimizi biraz geliştirebilirsek,sorduğumuz soruların cevaplarını kolayca bulabilir,hayatı daha kolay anlayabiliriz. Söğüt ağacı,gelen fırtına ve kasırgalarda sapasağlam kalır,onlara karşı direnmez,savaşmaz ve esnek yapısı sayesinde varlığını,gövdesini ve yapraklarını korur.Rüzgar,fırtına karşısında kafasını çok dik tutan,eğilip bükülmeyen ağaçların ise dalları kırılır,gövdeleri hasar görür ve yara alır.

Bu anlatımım sakın yanlış anlaşılmasın.Burada esnek olmaktan kasıt,insani değerlerinizi yok edip,sizi zora sokan her duruma ''eyvallah''demeniz değil,yaşanan olumsuzluklar karşısında çözüm üretebilme yeteneğidir.Çözüm yeteneği de tüm yeni seçenek ve alternatifleri görebilmeyi içerir.





 Esneklikte asıl maksat hedefe ve mutluluğa giden yolda bu duruşa esneklik payı vermek, gerektiği zaman alternatif çözümler üretebilmektir. Gidilen yolda araç zorlandığında, aracı değiştirerek  menzile erişmektir. Bu yüzden esneklik,başarıya ulaştıran önemli bir anahtardır.
 Esnek düşünemeyen kişiler, sert yapıları nedeniyle aşırı kırılgandırlar. Bu yüzden istenmeyen olaylar karşısında hemen gerilip çatlar, kırılır ve parçalanırlar. Bu kırılganlıkları onların strese girmesine ,hüzünlenmesine ve hayata karşı dirençlerinin azalmasına  sebep olur.  Oysa ki insan bedeninin büyük bir bölümü sudan ibarettir. Su ise esnektir. Her durum ve mekan da bir çıkış yolu bulur.Esneklik sayesinde en küçük geçişten dahi geçerek akar gider. Hatta su en katıları bile yumuşatan bir etkiye sahiptir. Bu yüzden insan bedeninin kendisine verdiği mesajı iyi anlamalı, en ufak sorunda sıkışıp kalmamalı ve bir çıkış yolu bulmaya gayret etmelidir.
Hayat,  katı kurallara bağlı kalıp , amaca ulaşma yolunda kendine acı çektirmek olmamalıdır.  Bu durum kişinin  fazlasıyla boğulmasına sebep olur. Bu yüzden  huzurlu bir başarıyı ve tatmin olmuş bir hayatı hedefleyenlerin öncelikle esnekliği kuşanmaları gerekmektedir. Bu kuşanmışlık onlara yolun bittiği yerde yeni yolların keşfini sağlayacaktır.  Hayatın içindeki ufak tefek tökezlemeler ancak bu şekilde tolere edilip  hayat ve huzur dengesi sağlanacaktır.(Kaynak;fikiratlasi.com)

(Görseller,internetten alıntıdır)
Hayata Karşı Esnek Olmak Hayata Karşı Esnek Olmak Reviewed by Yurdagül Çelik on Aralık 17, 2019 Rating: 5

24 yorum:

  1. Ne güzel anlatmışsın💗
    Esnek olduğum zamanlar kendimle daha barışık oluyorum.
    Kendim katı isem yada etrafımdaki insanlar esnek değilse işte o zaman çok zorlanıyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de bazen kendimi yakalıyorum :) Böyle böyle hayatı öğreniyoruz işte :)

      Sil
  2. kesinlikleee hıhım :) hoşgörülü esnek ve hatta yavaş olmaaak :)

    YanıtlaSil
  3. Söğüt ağacıyla başlamanız yazınızı okumama ayrı bir istek kattı en sevdiğim ağaçtır evimin etrafında da bir sürü var rüzgarla dans edişini izlediğim de diyorum ki "Allahım sen ne güzel yaratıyorsun " Neyse hep etkenlerden dolayı fazlasıyla yönlendirildigimizi düşünürüm Esnek olmamız kör ediliyormuş gibi bunun sonucunda sağa sola çarpıp devriliyoruz. Kendimize çevremize büyük hasarlar sonucu esnek olmayı öğreniyormuşuz gibi bu sanki öğrenilen bir şey yaşadıkça sonuçlarıyla bir bakıyoruz Esnek olmuşuz aman "burası dünya ya hu " sözüne varmış oluyoruz dimi (:

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yani bu dünya içinde hepimiz deneyimlerden geçiyoruz.Deneyimlerimizi kolayca tolere edebilmemiz dileğiyle :)

      Sil
  4. O zaman Söğüt ağacı gibi esnek olalım.. 😁 Sizin bu yazınıza benzer bir yazı yazıcam blogda çok kısa bir yazı olcak ama biraz farklı olucak gibi gözüküyor.. Bakalım eşleştirmeyi yapabilen olacak mı? 🙂 Yazdıklarınız bence çok olumlu tavsiyeler,emeğinize sağlık.. 😊

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tabi ki eleştiri hakkınız var ama bu anlattıklarım bilimsel ve benim alanımla alakalı bir konu.Şahsi düşüncelerimden ziyade psikoloji alanında kişilere önerilen bilimsel bir tavsiye yani :)

      Sil
  5. Toleranslı ve çözüm odaklı olma birçok sorunun büyümesini engelliyor. Söğütün esnekliği ile kendini koruması; çınarın eğilmemesi ama dallarının kırılması örnekleri çok güzeldi, teşekkürler.

    YanıtlaSil
  6. Esnek olmayı 30 yaşından sonra öğrendim.Esnek olmayınca kendimize zarar veriyoruz malesef

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yine de erken öğrenmişsin,tebrikler :) Esnek olmayı hala algılayamayan o kadar çok insan var ki :(

      Sil
  7. Bir olumsuzluk oluyor çözüm üretiyorum peşine çözümümle ilgili bir olumsuzluk oluyor ben de isterim hep çözüm olsun ama çözdükçe karışıyor gibi vardır eminim benim gibiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Her zaman çözmek gerekmez,belki stratejik bir hata oluyordur.İyi gözlem yapmanızı tavsiye ederim.

      Sil
  8. Ben hep esnek olmaya çalışıyorum esnek olamazsam kırılıyorum anlatım ve görsel açıklamalarınızla tam yerinde olmuş süperrrr

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Neden kırılıyorsunuz ve hangi olaylarda?Bu kısımlara bakarsanız belki kendinizi düzenleyebilirsiniz.

      Sil
  9. Yerine göre olanlardanım diyeyim bazen aşırı esneklikten sıkıntı doğuyor ama genel olarak iyidir teşekkürler.

    YanıtlaSil
  10. Söğüt en sevdiğim ağaçlardan, hayalimde bahçem olunca dikeceğim ağaçlardan biri :) Gelin gibi süzülür, rüzgara göre şekil alır salınır :) Aynı zamanda çokta narindir. Örnek çok çok yerinde yine :) Yerine göre duruma göre esneklik olmak zorunda. Emeğine sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Doğadan öğreneceğimiz me çok şey var değil mi?
      Sevgilerimle...

      Sil
  11. Çok güzel örneklemişsin canım. Ben genelde çözüm odaklıyımdır ama sert bir yanım da var ve bu da kırılmama neden olabiliyor. Biraz daha esnemem lazım 😊

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Esnemek,bizi strese karşı da korur.Ben de bazı konularda esnemeye çalışıyorum...

      Sil
  12. Her daim doğayı izlememiz gerek zaten. Ordan alacağımız mesajlar inanılmaz ivme kazandırır bize. Karikatürlerle mükemmel bir yazı daha :)) teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Doğa bize yol gösterir,haklısın :)
      Kocaman sevgilerimle :)

      Sil

Blogger tarafından desteklenmektedir.