Film Önerisi Kefernahum


Filmi izler izlemez yazmak istedim çünkü ciddi bir şekilde etkilendim. Ablamın bana önermiş olduğu bir film. Bu filmi izlememe vesile olduğu için ona kucak dolusu sevgilerimi gönderiyorum.
Filmin adı bana çok garip geldi ve hemen anlamına baktım öncelikle. Kefernahum,Fransız kökenli bir kelime ve kaos demekmiş. Fransa ve Lübnan ortak yapımı bir film.Oscar adayı olarak da gönderilmiş. Cannes Film Festivali'inden de 3 ödülü hak ederek dönmüş bir film. Ocak 2019'da da sinemada vizyona girmiş.
Filmde fakirlik içinde yaşayan, ilkokula gitmesi gerekirken sokaklarda çalışan, ergenliğe yeni girmiş kız kardeşi başlık parası karşılığı mahallenin bakkalına gelin gitmesin diye mücadele eden, 12 yaşında bir oğlan çocuğu Zain'in hikayesi anlatılıyor.

Filmin baş rol oyuncusu Suriye doğumlu Zain,gerçekten de çok iyi bir oyunculuk performansı sergiliyor. Filmi izlerken insan, hayatındaki küçük şeyleri ne kadar gereksizce abarttığını düşünüyor.Bu film başka ülkelerdeki yaşam koşullarını gözler önüne seriyor,sistemi sorgulamamızı sağlıyor,herkes anne baba olmalı mı gibi sorular hakkında bizi  düşünmeye sevk ediyor.Filmi izlerken duygulandığım sahneler çok oldu.Öyle yüksek bir gerçeklikle anlatılmış ki izlerken kendinizi o mekanlardaymış gibi hissedebiliyorsunuz.12 yaşında bir çocuğun hayat mücadelerine ve ürettiği çözümlere da hayran kalmamak mümkün değil.Bence gençlerle oturarak ebeveynler bu filmi izlemeli.

Film ile ilgili bir kaç izleyici yorumunu da sizinle paylaşmak istiyorum;
-Son dönemde insanlığa atılmış en güzel tokatlardan biri bu film. Alakasız ve hiçte layık olmayan filmleri Oscar'a aday yaptılar. Bu film bu senin Oscar'ını daha çok hak eden bir film.
-Son zamanların en sarsıcı filmlerinden biri. Ahmet Hamdi Tanpınar"ın: "Ateş gibi; fakirlik insanı güzelleştirir ve asilleştirir. Fakat sefalet hoyratlaştırır ; ruhen sefil eder. İnsanda insanı öldürür.'' sözlerine karşılık bulan bir film. Kefernahum"da fakirlik yerini sefaletin en yoz en acımasız haline bırakmış, insanda insanlığı öldürmüş, insanlık namına bir umut ışığı olabilecek çocuk Zein"in insanda insanlığı yeniden diriltmek isteyen mücadelesini kendi bakış açısından anlatıyor.Ayrıca en iyi yabancı film Oscar'larında da hakkının yendiğini belirtmek istiyorum. Muhakkak izleyin.
-Hırsızlık yaparak yaşamaya çalışan bir çocuğun hikayesi. Filmde Türkiye ye gelmek istemesi de iyi bir gönderme.
-Acı gerçekler ve insanı derinden sarsan bir hikaye,bir konu.Hakettiği değeri kesinlikle görmeyen bir yapım,önce kendim izledim sonra tüm çevreme izlettim herkesin hayatında bir kere de olsa izlemesi gereken bir film bu. Kesinlikle izleyin izlettirin ki zaten izleyince başkalarına da izletmek isteyeceksiniz.Başrolde gördüğümüz çocuk oyuncu Zain gerçekten çok çok iyi bir iş çıkarmış çok güzel bir çocuk geleceği de parlak olsun.

Film Önerisi Kefernahum Film Önerisi Kefernahum Reviewed by Yurdagül Çelik on Temmuz 25, 2019 Rating: 5

30 yorum:

  1. beni bitirdi bu film ağla ağla öldüm bittim acı olan ise bu film ama aynı zamanda da böyle bir acı gerçek var ah kahpe dünya şartları ....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sistem zenginlere ve güçlülere hizmet ediyor maalesef :(

      Sil
  2. İzlemedim Yurdagül'cüğüm ama kesinlikle izlemek isterim.
    Çok doğru bir sözmüş Ahmet Hamdi Tanpınar'ın sözü, ben biraz daha ileri gidiyorum sefalet insanı insanlıktan çıkartır diyorum. Zombileştirir. Çok çok yeni bir örnek, bugünlerde sosyal medyada hatta TV akşam haberlerinde yer aldı. Ben GÖZLERİMİ KAPATTIM bakamadım. Videosunu da asla tıklamadım Ekşi Sözlük'te filan...birkaç oğlan çocuk (!) bir kediye köpeğin ağzına vermişler parçalatmışlar sonra da "Ben seni öldürsem üzülmem, kediye niye üzüleyim?" demişler. Böyle değil PİŞMANLIK göstermek yaptıklarından gayet MEMNUN !!! pişkindiler.
    İşte sefalet böyle yapıyor. Kim bilir nasıl ana babaları ve arkadaş çevreleri vardı ki, bu hale geldiler doğuştan mı bilemiyorum? Bunlar psikopat olmuşlar bugün Haluk Levent açıklama yapmış "o çocukları topluma kazandıracağım" diye. Çok iyi niyetli ama mümkün değil. Psikopatlık hakkında bir, iki yıl önce çok okudum, mümkün değilmiş tedavisi.

    Filmde demiş ya Türkiye'ye gitmek istiyorlar...işte bu yüzden ASLA GİTMEMELİLER. Buraya gelince sanki daha mı iyi olacak? Bu çocuklar bir süre sonra psikopatlaşır, kızı da gelin verirler bakkala, çünkü açlık ve sefalet zamanla doğru düşünmeyi engeller, merhameti yok eder, zombileşir insan. Her şeyi yapar karnını doyurmak için:(

    Biz kendi psikopat çocuklarımız varken, 4 milyon psikopat ithal ettik...Moğolistanlı biri bir, iki gün önce yine Moğolistanlı komşusunu gürültü yapıyor diye bıçakladı, kız arkadaşını da dövdü. Afganlı, Suriyeli, Nijeryalı...ne kadar sefelatten ve savaş travmalı ülkeden kaçan varsa buraya geliyor...acilen alayını geri göndermek lazım yoksa bu ülkeye döneceğiz:(

    Eline sağlık canım..çok teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yokluk zaten çok zor bir şey.Filmde de öyle çok çaresizlikler görüyoruz ki.12 yaşındaki bir çocuğun o yaşta aldığı sorumluluklar ve erken büyümek zorunda olması insanın gözlerini yaşartıyor.
      Yaptığın eklemeler için de çok teşekkür ederim Müjde abla :)

      Sil
  3. Sonradan yorumumu okudum da, Allah aşkına 'ırkçısın sen, Suriyelileri de alalım, gelsinler tabii," diyecek sahte sevgi pıtırcıklarına yazıyorum sana değil sakın yanlış anlama.
    Bu sahte sevgi pıtırcıklarına kolay geliyor "Gelsinler tabii" demek. (Bu yüzden bir, iki yıl önce bir arkadaşımla karşılıklı birbirimizi sildik hatta) o yüzden öyle diyecek varsa ırkçıyım ben işlerine gelirse.
    Bu ırkçılıksa ırkçıyım.
    Sahte sevgi pıtırcıklarına gelince, geçenlerde bir özel tv kanalı sokakta vatandaşlara mikrofon uzattı: Evinize Suriyeli alır mısınız? diye
    kimle konuştuysa HEPSİ 'alırım' dedi:)
    Ardından bir çocuk gösterdi, hah alın o zaman bunu diye. Ve hepsi koşa koşa kaçtılar:))
    Sahte sevgi pıtırcıkları böyledir. Bana ırkçı derler, Suriyeliler gelsin derler aslında için için istemezler. Maksat 'ay sevgi pıtırcığı' desinler.

    Çok ünlü biri de öyle abuk abuk tivitler atıyor, isim yazmadım cevap hakkı vs. doğmasın ünlü biri çünkü. O da sahte sevgi pıtırcığı. Zannediyorlar ki gelenler diş hekimi, kalp cerrahı, öğretmen! Öyle bir, iki istisna varsa da gerçeği değiştirez gelenlerin çoğu bu yukarıdaki çocuklar gibi psikopat çünkü savaş olan ülkede insanlar hele yoksulsa aklını yitirir, zombileşir, bak onlar geldi geleli hayvana zulüm arttı, eskiden yoktu böyle şeyler, hele Afganistan ne kadar eroinman,hapçı, cihatçı şeriatçı kafa kesici varsa buraya geliyor, çok kızıyorum Yurdagül'cüğüm, bunlara gel demek geri zekalılık, geri zekalılığı sevgi pıtırcıklığı sanıyorlar. Eğer ki, bu 4 milyon Afgan, Suriyeli, Irak, İran, Afrika ülkelerinden gelenleri götürmezslerse bu filmin geçtiği ülkeye döneriz. :( Çok ve uzun yorumlar yaptım kusura bakma canım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de bizim ülkemizde yeterince aç varken bu yönde çalışmalar ve refah seviyesinin arttırılmasından yanayım.
      Kocaman sevgilerimle ablacığım :)

      Sil
  4. Çok etkilendiğimi söylemeliyim. Müjde'nin yazdıklarına sonuna kadar katılıyorum. Mahvolduk. Her yer tehlikeli insanlarla dolu.Bu kaosun sonu nereye varır bilmem. Filmi ağlasam da zırlasam da seyredeceğim. Önerin için teşekkürler canım. İyi ki paylaştın. Sevgilerimle kızım...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Başka hayatları görmek adına güzel bir film.O yüzden çok da duygu bağlamadan kızınla izlemelisin diye düşünüyorum ablacığım :)
      Kocaman sevgilerimle :)

      Sil
  5. Bu film uzun zamandır listemdeydi ama fırsat bulamamıştım izlemek için.. Film, "ailemi dava etmek istiyorum, beni dünyaya getirdikleri için" repliği ile aklımda kalmıştı. Sanırım mendilleri hazırlayıp izlemeliyim ilk fırsatta.
    Kaleminize sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet ailesini dava eden çok akıllı bir çocuk.Oyuncuğu da çok etkileyici.İyi seyirler :)

      Sil
  6. Filmin adını duyduğumda çok önemsememiştim ama bloğa gelip okuyunca hata ettiğimi anladım. Filmin adı Banliyöde Kaos olsaydı daha çok dikkatimi çekerdi mesela:) Yorumunu okuyunca hemen fragmanı izledim ve listeme aldım,teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Umarım izlediğinizde seversiniz :)
      Ben,teşekkür ederim :)

      Sil
  7. Eminim izlesem ağlarım. Hayatın içinde yaşanan dramlar insanlara çekici gelmiyor. Bir sanal hayat yaratılmış o gerçeklik gibi görünüyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ağlamamak ne mümkün.Yine de seyretmeni isterim....

      Sil
  8. İzledim çok güzel bir film . imkan ve imkansızlıklar

    YanıtlaSil
  9. Bücürükveben'e katılıyorum. Ülkemin açı, yoksulu, cahili bu kadar çok iken, her yerden göçmen, sığınmacı toplamak neyin nesi anlayamıyorum.
    Bu filmi duymamıştım. İyi bir film izleyicisi değilim ama konusu beni çok etkiledi. Notumu alıp izlenecekler arasına ekledim. Teşekkürler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten film bittikten sonra da etkisinden hemen çıkamadım.Hayatı sorgulatan bir film.
      Ben,teşekkür ederim :)

      Sil
  10. Fragmanı karşıma çıktığında izleyeceğim demiştim ama aklımdan çıkmış.. İzlerken dayanabilir miyim emin değilim ama listeme ekliyorum yeniden :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Üzülsen de bence ailecek izleyin :)
      Öptüm yeğenim :)

      Sil
  11. Etkileyi bir film olduğu anlaşılıyor. İlk fırsatta izleyeceğim. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de farklı bir bakış açısı katacağını düşünüyorum.İyi seyirler :)

      Sil
  12. Bu filmi bana da arkadaşım önermişti, kendisi de ağlayarak izlemiş. Belki biz de annemle izleriz :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ağlama ihtimaliniz yüksek diye düşünüyorum.Çok etkileyici çünkü...

      Sil
  13. Bu filme ya da konusuna hiç denk gelmemiştim. Etkileyici , izleyeceğim ben de ...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Etkilenmemek ne mümkün :( İnsan izlerken adete yaşıyor olayı...

      Sil
  14. benim de duydğum bir film henüz izleyemedim ama aklımda olsun:)

    YanıtlaSil
  15. Son zamanlarda izlediğim en güzel film, öneri için teşekkür ederiz.

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.