Aile İçi Etkili İletişim-1


EŞLER ARASI İLETİŞİM

Günümüz koşullarında değişime uğrayan aile yapısı, yine de en temel özelliklerini korumaya devam etmektedir. Bu yazımızda, yapısal olarak kalabalık ailelerden, çekirdek ailelere doğru evrilen aileyi anne-baba-çocuk/çocuklar arasındaki ilişkiler üzerinden tartışmaya çalışacağım. İki bölümden oluşacak yazımızın ana düşüncesi de şu olacaktır: Mükemmel anne baba olmamıza gerek yoktur, çünkü sadece mutlu anne-babalar mutlu çocuklara yetiştirebilirler.

Farklı eğitim, ekonomik, kültürel, psikolojik donanımlara sahip her ailenin kendi bireylerine sahip çıkma hedefleri ortak olmakla beraber, ailelerin bu hedefleri gerçekleştirmedeki biçimleri birbirinden son derece farklı olabilir, bu da oldukça doğaldır.
Aile; en temel kavramları, en temel davranışları ilk olarak gözlemlediğimiz, yaşantısal olarak deneyimleyip, içselleştirerek sosyalleşmeyi öğrendiğimiz ilk kurum olmasından dolayı büyük bir önem taşır.

Bayan A ve Bay B, birbirlerini severek evlilik öncesinde bir takım konularda uzlaşmışlardı. Çünkü böylesine önemli bir konuda gelişigüzel adımlar atmanın sakıncaları konusunda yeterince bilgiye sahiptiler. Bizim de, başlı başına bir başka yazının konusu olabilecek bu bilgilere sahip olduğumuzu varsayıp ikinci aşamaya geçiyorum.

Çiftimiz, evliliklerinin ikinci yıllarını ilk günün coşkusuyla yaşamaya devam ediyorlardı. Çünkü bu ilişkinin sürdürülmesi konusunda her ikisi de üzerlerine düşen sorumluluğu almış, ilişkilerine gereken özeni göstermişlerdi. İlişkilerinde Doğan Cüceloğlu’nun tanımladığı varoluşun beş boyutunu karşılayabiliyorlardı.
Nedir bunlar?
  • Birbirlerini önemsiyor, birbirlerini umursuyorlardı.
  • Birbirlerinin sınırlarına saygı gösteriyorlardı.
  • Birbirlerini oldukları gibi kabul ediyor, yargılamıyorlardı.
  • İlişki içerisinde her biri kendini bütünün bir parçası olarak değerli hissediyor, bunu da birbirlerine hissettiriyorlardı.
  • Bayan A. ve Bay B. İlişkilerinde güçlü ve güvenilir olmanın doyumunu yaşıyorlardı.
  • En önemlisi birbirlerini özlüyor, seviyor ve seviliyorlardı.
Bu varoluş ilkeleri üzerinden kurdukları iletişimde duygu, düşünce ve bilgilerini paylaşarak birbirlerini anlamaya çalışıyor, anlamları ortak kılma konusunda özenli davranıyorlardı. Neyi, ne zaman, nerede, nasıl, söyleyeceklerini biliyor, olayları basite indirgeyerek sunabiliyorlardı. Akıcı bir dille konuşup, birbirlerine ilettikleri mesajın anlaşılıp anlaşılmadığının kontrolünü de yapıyorlardı. En önemlisi Bayan A. Ve Bay B. birbirlerini dinliyor, ortaya çıkan sorunları birikmeden çözebilmenin yollarını araştırıyorlardı.
Sorunlarını tartışırken özenle şu noktalara da dikkat ediyorlardı:
  • Duygu ve düşüncelerini olduğu gibi, abartmadan ortaya koyuyorlardı.
  • Sorunlar şimdiki bağlam içinde ele alıyor, eski birikimler işin içine sokmamaya gayret ediyorlardı.
  • Birbirlerine kesinlikle öğüt vermiyor, davranışları somut bir biçimde ayrıntılı olarak ele alıyorlardı.
  • Birbirlerini yargılamıyor, sadece kendi duygu ve düşüncelerini ifade ediyorlardı. Hele ahlak dersi vermeye hiç kalkmıyorlardı.

Bayan A. ve Bay B, varoluşlarına gösterdikleri özenle kurdukları etkili bir iletişim sayesinde tutkulu bir şekilde başlayan evliliklerinin karşılıklı saygı ve derin bir sevgiye evrildiğini görünce çok daha büyük bir mutluluk yaşamaya başladılar. Onlar ermiş muradına biz çıkalım kerevetine demeden önce, güzel bir haberi de paylaşalım: Bayan A, birkaç gün önce bebek beklediğini öğrendi. Bay B. bunu duyunca çok mutlu oldu. Aile büyüyordu.

Eşler arasında yukarıda tanımlamaya çalıştığım etkili ve doğru iletişimin, istenirse, öğrenilebilir olduğunu, bu potansiyelin hepimizde bulunduğunu aklımızdan çıkarmamamız gerektiğinin altını kalın çizgilerle çizerek, daha bir mutlu bir yaşamın anahtarına zaten sahip olduğumuzu söylemek istiyorum.
Bayan A. ve Bay B.nin yaşamlarında yeni bir dönem başlıyor. Ancak biz; onların çocuklarıyla olan ilişkilerini anlatmayı bir sonraki yazımıza bırakıyoruz.
Bin sevgi ve saygıyla
                                                                                                      Hipnoterapist-Konuk Yazar
                                                                                                         Seyfettin BABAT 


Aile İçi Etkili İletişim-1 Aile İçi Etkili İletişim-1  Reviewed by Seyfettin BABAT on Ocak 06, 2021 Rating: 5

32 yorum:

  1. Ne kadar yararlı bir post olmuş Yurdagül'üm. Bu eğitimden geçen ya da tüm maddeleri uygulayabileceğine inanan kişiler yuva kurmalı. Birbirini hiç tanımadan yapılan evliliklerde mutluluk payı bence çok düşüktür. Emeğine sağlık yavrum. Sevgiyle kucaklıyorum seni :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnsan evlenmeden önce ilişkiye girmeden önce kendini ve ilişkiden ne beklediğini bir gözden geçirmeli.Bodoslama evliliklerin sonu hüsran olabilir.
      Ben de kocaman öpüyorum seni ablacığım :)

      Sil
  2. Seyfettin Babat Bey'e teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  3. Seyfettin beyin yazısı çok güzel; ne iyi yazmış mükemmel ana baba değil zaten kimse mükemmel olamaz MUTLU ana baba olmak lazım ki, mutlu çocuklar yetiştirsinler. Herkes ana baba olmamalı, internete giriyoruz haber sitelerine bebeğini dövenler, bebeğini doğar doğmaz çöpe atanlar...işte mutlu olsalar böyle yaparlar mı?.....Senin de, yazanın da eline sağlık canım. Sevgiler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de herkesin anne baba olmaması gerektiğini düşünüyorum.Bu fikrim zaman zaman da çok eleştiri alıyor.Sağlıklı nesil yetiştirmek çünkü çok önemli.
      Teşekkürler Müjde abla :)

      Sil
  4. gozlemledigim kadarıyla evliligin ikinci yılında catlaklar olusmaya baslıyor ve sonrası sadece cocukla ilgili..
    kisiler kendilerini guncellemedikce biseyler hep biter..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ilk 5 yıl riskli yıllar olarak geçiyor.Boşanma açısından o yüzden dikkat etmek lazım o döneme.

      Sil
  5. Böyle yazılar çok önemli. Böyle yazılara devam edin bence. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Psikoloji üzerine yazılar devam edecek.Teşekkürler :)

      Sil
  6. Excellent post (as always)!Thank you very much :)

    YanıtlaSil
  7. Çok güzel bir yazı. Örneklendirerek anlatmış olması yazıyı güzel ve anlaşılır kılmış. Seyfettin Bey'e teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öykü yazarı olduğu için konuları hikayeleştirerek anlatıyor.Teşekkür ederiz biz de :)

      Sil
  8. Bildiğimiz ama bazen uygulamadığımız maddeleri sıralayınca, hatırlatma oldu teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  9. Tutkuyla başlayan evliklerin sevgi ve saygıyla devam etmesi ancak bu örnek ailenin yaptıklarıyla mümkün. Şimdi bakalım çocuklarla iletişim nasıl olacak, merakla bekliyoruz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de yeni yazıyı bekliyorum merakla :)Teşekkürler :)

      Sil
  10. Ilk oğlum dünyaya geldiğinde kitabindan malzemesine, mükemmel annecilik oynadim. Ikinci oğlumda daha rahat olmakla beraber eskiden kalan bazı alişkanliklar devam etti. Kizim Kizim d artik mükemmel olmaktan çoktan vazgeçmißtim. En mutlu ve rahat büyüyen çocuğum da kızım oldu 🙂. Bu güzel bilgiler için teşekkür ederiz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Senin bu yaşanmış örneğin de çok güzel oldu.Teşekkürler Deryacığım :)

      Sil
  11. Bilgiyi kurguyla anlatmanız ne güzel olmuş.Bayan A ve Bay B'nin maceralarını merakla bekliyoruz :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öykü yazarı olduğu için Seyfettin bey anlatırken bu tekniği tercih ediyor.Sevdiyseniz ne mutlu bize :)

      Sil
  12. aile içicde iletişim kopuklukları çok fazla olmaya başladı son dönemlerde çocukların ayrı kadının ayrı ve erkeğin ayrı bir dünyası var ve bir evin içindeki yabancılar gibi yaşıyorlar gezdiğim yerlerde kız erkek çay bahçesine geliyor oturuyor ve tahminim 5 dk konuşup telefonu ele alıp onunla saatlerce uğraşıp telefonda ki işleri bitince burdan sıkıldım diyip gidiyorlar yurdagül hanım yazılarınız bize çok şeyler katıyor teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teknoloji bizim iletişimleri çok etkiledi ve yalnızlaşmamıza neden oldu.Değerli katkınız için çok teşekkür ederiz :)

      Sil
  13. awesome article..
    thanks for visiting my blog and have a nice day

    YanıtlaSil
  14. Doğru yaklaşımlar.. Eşler arasında tanımlanan etkili ve doğru iletişim dediğiniz gibi istenilirse öğrenilebilir ve bu potansiyelin herkesde olması da önemli..Daha bir mutlu bir yaşamın anahtarı hepimizde.. Emeğinize sağlık..
    🙂

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumunuz için ben de teşekkür ederim :)Sağlıkla kalın...

      Sil

Blogger tarafından desteklenmektedir.