Kitap Önerisi Doğu Hikayeleriyle Psikoterapi

kitap önerisi

Bu kitabın yazarı, Nossrat Peseschkian 1933 yılında İran'da doğmuş,1954 yılından itibaren de Almanya'da yaşayan nöroloji ve psikiyatri uzmanıdır. Pozitif psikoterapinin kurucu olan Peseschkian.doğunun duygusallığı ve batının analitik yanını sentezlemiş bir psikoterapist.  Psikoterapilerde de hikaye gibi metaforlara önem veriyor. Bu sayede de farkındalığın artışını hızlandırmayı hedefliyor. Ben de bir çok akım içerisinde kendime yakın bulduğum bu ekol üzerinden ilerlemeye çalışıyorum. Bu kitaptaki bazı hikayeler,aldığım eğitimlerde de sıkça okundu bizlere.
Kitabın çevirisini yapan kişi ise ODTÜ'de halen çalışmalarına devam eden Prof.Dr.Hürol Fışıloğlu.
Çeviri gayet anlaşılır ve de güzel.
kitap önerisi

                                                (Nossrat Peseschkian)
Kitapta 88 tane hikaye mevcut. Bu hikayeler uzun değil. Bazen sadece bir paragraftan oluşan hikayeler de var. Hikayelerin arkasından hangi vakada o hikayeyi kullandığından da bahsetmiş terapist. Kitabın tamamı 208 sayfa.Arada resimle de var. Bir çırpıda ilerleyen bir kitap.
Hikayelerin bize ayna olma işlevi,model alma işlevi gibi etkileri var. Hatta kültürler arasında aracılık bile yapıyorlar.Yazar da çatışmaların,sorunların pozitif yönlerine ağırlık veren bir yaklaşım sunuyor bize.
Bazı hikayeler,size çok tanıdık gelecek,tekrar hayatınızda kullanma gereği duyabilirsiniz onları.


Kitaptan bir alıntıyı da sizinle paylaşmak istiyorum;
-''Tohum,kendi sayesinde büyüyen ağaç için kendini sunar. Dışarıdan görünüşte tohum kaybolur,fakat yok olan tohum,ağacın içine,dallarına,çiçeklerine ve meyvelerine  yerleşmiştir. Tohumun varlığı ağaç için feda edilmeseydi,ne dallar,ne çiçekler ne de meyveler olurdu.''
Burada feda edilmekten kasıt,değişime ve dönüşüme açık olmayı vurguluyor,kurban şuurunda bir vazgeçiş değil.
Kitabı bulabilseniz okumanızı hatta yorumlamanızı isterim.Alanda çalışanlar,öğretmenler ve ebeveynler için de uygun olduğunu düşünüyorum.Keyifli okumalar :)
Kitap Önerisi Doğu Hikayeleriyle Psikoterapi Kitap Önerisi Doğu Hikayeleriyle Psikoterapi Reviewed by Yurdagül Çelik on Mart 04, 2021 Rating: 5

37 yorum:

  1. severim bu tarz kitapları not aldım bile adını:))
    sevgiler.....

    YanıtlaSil
  2. Doğu hikayeleri ile terapi ha? İlk kez duydum, tohum ağaç örneği ne kadar doğru, sürekli dönüşüyoruz biz de öldükten sonra belki başka bir forma dönüşeceğiz. Tırtılın kelebek olması gibi:)Eline sağlık Yurdagül'cüğüm.:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İranlı bu psikoterapist.Hikayeleri çok önemsiyor terapilerinde :) Teşekkürler ablacığım :)

      Sil
  3. Güzel bir kitaba benziyor :) Daha önceden bu kitaba benzer Masal Terapiyi duymuştum, biraz okuma fırsatım da olmuştu. Bu tip kitaplar ilgi çekici oluyor gerçekten.
    İyi okumalar :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Masallar da çok önemli hayatımızda.Bazen saatlerce konuşup sonuca ulaşamazken bir hikaye ya da bir masal anlatarak çok daha kolay kişiye ulaşabilirsin :)

      Sil
  4. İnsan psikolojisine karşı merakım çok fazla, bunlarla alakalı yazılar okumayı, araştırmayı çok seviyorum. Bu yayını görünce de koşa koşa geldim. Aslında en güzel özet ''''Tohum,kendi sayesinde büyüyen ağaç için kendini sunar. Dışarıdan görünüşte tohum kaybolur,fakat yok olan tohum,ağacın içine,dallarına,çiçeklerine ve meyvelerine yerleşmiştir. Tohumun varlığı ağaç için feda edilmeseydi,ne dallar,ne çiçekler ne de meyveler olurdu.'' cümlesinde saklı olmuş sanki...

    Böyle kitapların herkes tarafından okunması, herkesin psikoloji hakkında en azından temel yaklaşımları bilmesi gerektiğini düşünüyorum. Neticede piskoloji insanın kendisini bilmesi, tanıması biraz da... İnsan önce kendinin doktorudur derken, buna psikoloji dahil değil mi? Bence öyle...
    İlgiyle takipteyim, sevgiyle kalın! :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Elimden geldiğince ben de faydalı olabileceğini düşündüğüm yayınları paylaşıyorum.Aslında önce kendimizin terapisti olabilirsek süper olur.Kendimizi tanıma yolculuğunda iyi bir kitap diye düşünüyorum.Teşekkürler :)

      Sil
  5. Güzel bir kitap. Alıntı hoşuma gitti. Okumak isterim elbet. Emeğinize sağlık...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnşallah benim gibi severek okursunuz :) Sevgilerimle :)

      Sil
  6. Tür olarak belki de ilk kez dikkatimi çeken bu kitap oldu diyebilirim. Okumayı isterim..Alıntıyı da çok beğendim..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Seni tanığım kadarıyla sana çok uygun olduğunu düşünüyorum :)

      Sil
  7. bu tip psikoterapi hikayeler,psikiyatr hastalarına da okunması lazım,böle kitaplara,hikayelere ihtiyaç var aslında..herkesin okuması lazım..✔😊

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Terapi yaparken biz böyle hikayeleri anlatıyoruz,kullanıyoruz yani :) Bir çok terapist arkadaşımın da bu yöntemi kullandığını biliyorum.Böylece danışan ve danışman arasında da sıcak bir bağ oluşuyor :)

      Sil
  8. Ben de severim bu tarzi. Gittikce uzayan listeme ekleyeyim 😂😂😂

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sen de seversin diye düşünüyorum :) Şimdiden keyifli okumalar deyim :)

      Sil
  9. Kitabı not aldım :) Teşekkürler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öğrencilerine ve velilerine kolaylıkla bu hikayelerden kullanabilirsin bazı problemleri rahat çözebilmek için :) Öyle düşünüyorum.İşine yarayacaktır :)

      Sil
  10. ayyyy doğu varsa o zaman severiiim :)

    YanıtlaSil
  11. anlatımınıza göre güzel bir kitaba benziyor.
    tohum la ilgili yorumunuzda dikkat çektiğiniz husus çok güzel.
    kurban olma, kurban etme, kendini veya başkalarını feda etme, soykırıma kadar varan çok korkunç kötülüklerin oluşmasına da kaynaklık edebiliyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güzel bir kitap.Biraz zor bulunuyor hatta :( Teşekkürler :)

      Sil
  12. Konu gerçekten hikayelerle çok daha kolay anlaşılıyor.Ben,beğeniyorum hikayelerinizi...

    YanıtlaSil
  13. Bir zamanlar Farsça çalışırken bu tür Farsça hikayeler okuyordum. Doğu medeniyeti hikaye konusunda özellikle de kıssadan hisse hikayeleri konusunda çok zengin. Kitap ilgimi çekti eğer pdfsi falan varsa paylaşırsan sevinirim ablacım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Üzgünüm pdf yok bende.Belki internette vardır.Ben eski usul kağıt kokusunu hissede hissede okumayı seviyorum :)

      Sil
  14. Doğu hikayeleri her zaman ilgimi çekmiştir daha felsefik daha öğretici buluyorum:) Bu kitapta okumaya değer bir kitap..En kisa zamanda alıp okumak isterim canım😊

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yapı olarak benzediğimiz için seveceğini düşünüyorum :)

      Sil
  15. Tam benlik bir kitapmis.Çatişmaları, uzuldugum ne varsa pozitife çevirmek istiyoum.Aslında kendi içimde degisime ihtiyacım var .Tesekkurler güzel bir kitapla tanıştırdığın için. .

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tam hepsini çözmese de farkındalık sağlayabilir diye düşünüyorum.Ufak da olsa bir değişim dilerim olur :) Ben,teşekkür ederim değerli yorumun için :)

      Sil
  16. Aynı İnci kızım gibi düşünüyorum. İçimdeki asıl ben-e dönüp, onu çıkarmaya ihtiyacım var. Bakalım kitabı bulabilecek miyim? Teşekkürler, sevgiler kızım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Biraz zor bulunuyor ama dilerim bulursun :) Sevgiler ve saygılar benden de :)

      Sil
  17. konu ilgimi çekti, doğu hikayeleri güzel bir konu. Okunacak kitaplar listeme ekledim. Teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hikayelerle bazen sorun çözümü daha kolaylaşıyor.Ailelere de o yüzden tavsiye ediyorum bu kitabı :) Teşekkürler :)

      Sil
  18. Ilgıncmış konusu içeriği,okuduklarımdan bir tık farklı . Daha çok kişisel gelısım kıtaplarıyla ılgılenıyorum bende, varsa aralarda mumın sekman dogan cuceloglu kıtaplarından veya başka başka sevdıgınız kıtapları paylasırsanız sevınırım.

    Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler,aramalar kısmından kitap önerileri diye yazarsanız diğer kitap önerilerimi bulabilirsiniz.Okuduğum ve hocalarımızın önerdiği kitapları elimden geldiğince paylaşıyorum :)
      Teşekkürler :)

      Sil
  19. Tekrar okumak güzel oluyor,böyle zihnimizi canlandırıyoz..Buna da yorum yapmışık,uzun zamandır kitap okumuyoruz bakalım bu gidişle bilgi tembelliği olmayız inşallah..😊

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de bu ara çok fazla ve farklı kitap okuyorum.Zaman zaman da daha az kitap okuyorum.Ruh hali de etkili diye düşünüyorum...

      Sil

Blogger tarafından desteklenmektedir.