Yaşam Pozisyonları Yaklaşımı




Pozitif psikoterapi eğitimlerine gittiğimi daha önce yazılarımda yazmıştım. İnsan,derya deniz.  Eğitimin uygulama kısımlarında zaman zaman kendi çocukluğumuzdan kesitlere gidiyor,kendimizdeki yaraları da fark ediyoruz. Hocamız,iyi biri terapistin en önce kendinin farkında olması ve kendinin yaralarını sarabilmesi gerektiğini söylüyor. Bence de haklı.Fakat şöyle de bir durum var ki kendinin de (30 yıldır bu işi yapmasına rağmen)kendinde yeni fark ettiği travmalar oluyor. Bu eğitimlerin bu anlamda iki faydası olmuş oluyor,hem kendimizi tanıyor hem de danışanlara yaklaşım biçimlerini öğreniyoruz.
Bolca aldığım notlar var eğitimde.Düzenleyebildiklerimi sizlerle paylaşmak istiyorum.
Yaşamda insan ilişkilerimizde 4 pozisyonda bulunuruz.

1.Pozisyon(+,+):İlişkilerde eşitlikçilik söz konusudur.Ben artıyım,sen de artısın diye bakar kişi. Örnek olarak ben değerliyim,sen de değerlisin bakışını verebiliriz. Hayatın içindeki dinamiklerde insanlara daha çok bu yaklaşım şekliyle yaklaşabilmek önemlidir.

2.Pozisyon(+,-)Burada ben senden değerliyim,sen değilsin şeklinde bir yaklaşım vardır. Ben artıyım,sen eksisin şeklindedir. Örnek olarak aile büyükleri çocuklarıyla iletişimde ben büyüğüm sen küçüksün diyorsa bu tür ilişki söz konusudur. Patron,çalışan ilişkilerinde de böyle bir pozisyon mevcuttur.

3.Pozisyon(-,+)Bu pozisyonda kişi kendi yok eder,diğer kişiye tabi olur. Ben değersizim,sen değerlisin şeklinde bir bakış açısı mevcuttur. Örneğin evlilikte kadın kocasının her şeyine sen bilirsin diyorsa bu tür bir ilişkiden söz edebiliriz. Hasta,doktor ya da danışan,danışman ilişkilerinde de bu tür pozisyonlara sık rastlanır.

4.Pozisyon(-,-)Ben de değersizim sen de değersizsin şeklinde bir bakış açısı vardır. Örneğin,bu ülkedeki sorunları sen de ben de çözmesin,ne sen Leylasın ne ben Mecnun gibi ifadeler bu bakış açısının somut yaklaşımlarıdır.



Yaşam pozisyonları,bizim toplumdaki duruşumuzu sergiler.Daha çok birinci pozisyonda durmaya gayret ediyorsanız sizin için adalet,eşitlik,güven gibi ilkelerin çok önemli olduğunu söyleyebiliriz. Hayatımızın içinde her zaman 1.pozisyonda kalabilmemiz de mümkün değildir. Örneğin bir kapkaççıya karşı eşitlikçi ve +,+ bakış açısıyla yaklaşamayız. Kendi güvenliğimiz için o an kapkaççıya -,+ pozisyonunda davranmamız hayatımızı kurtaracaktır.
Sonuç itibariyle problem çözebilmek için zaman zaman her pozisyonu deneriz. Fakat daha çok hangi pozisyona kaçındığımızı bulursak kendimizi fark etmek için faydalı olur. Hayatın rutini içerisinde eşitlikçi olan birinci pozisyonda kalabilmeye daha çok gayret etmek,dengeli bir hayat için önemlidir.
Sevgiyle kalın...


Yaşam Pozisyonları Yaklaşımı Yaşam Pozisyonları Yaklaşımı Reviewed by Yurdagül Çelik on Mart 27, 2021 Rating: 5

16 yorum:

  1. yaşamdaki insan ilişkilerimizdeki pozisyon dörtlüsü harikamış gerçekten..dediğiniz gibi 1.pozisyon (+,+) daha mantıklı ama güç gösterisi 💪 yapanlara karşı farklı pozisyonlarını da denemeliyiz..👍bunu yapabiliyosak 👎 bunu da yapabilmeliyiz..sayenizde yeni bilgiler öğrendim,emeğinize sağlık..🙂

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bilgileri beğenmene sevindim :) Teşekkürler Ertuğrul :)

      Sil
    2. Kendi yorumumu okuyunca ben..😁 Aradan 3 sene geçmiş,tekrar okumak güzeldi..😊

      Sil
  2. İnsanın kendini geliştirmesinin sınırı ve sonu yoktur...Bu anlamda gerçekten çok ama çok takdir ediyorum sizi..1.pozisyon olması gerekenmiş gibi geliyor bana...Ama hayat ve şartlar işin içine girince tüm dengeler değişiyor..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet en çok onu kullanmaya çalışmalıyız hayatımızda :) Çok doğru bir tespit :) Tabi insan kendini koruma odaklı olduğu için zaman zaman da diğerlerini :)
      İnsan psikolojisiyle ilgilendiğimiz için eğitimin sonu olmaz bizde.Bir de işimi gerçekten iyi yapmak istiyorum :) Teşekkürler canım benim :)

      Sil
  3. 1.pozisyon olması gereken tabii ki:)Fakat yaşam rolleri ve durumlarında diğer pozisyonların da içlerine giriyoruz ya da istemeden çekiliyoruz zannımca🤔Tüm dünyada insanlar 1.pozisyonu benimseseler hiç sorun kalmazdı herhalde❤

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 1.pozisyon dünyada hakim olsaydı sevgi dolu bir dünyada yaşıyor olurduk valla :)Teşekkürler canım benim :)

      Sil
  4. Genelde birinci pozisyonu benimsesem de zaman zaman değişiklikler olmuyor değil. Bu arada yazılarındaki karikatürlere bayılıyorum....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Karikatürleri koyarken ben de gülüyorum :) Teşekkürler :)

      Sil
  5. demekkisii artı artı olabilmek lazıııım :)

    YanıtlaSil
  6. İdeal olan, herkesin kabul ettiği, sözde uyguladığını söylediği ilişki tarzı birinci yöntem olmakla birlikte, maalesef çoğunluk ikinci yöntemi yaşam tarzı edinmiş durumda.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Birinci pozisyonları az kullandığımız sürece hayatlarımız dengesizlik içinde geçer maalesef
      :(

      Sil
  7. Tabi ki kendimizi korumak amaçlı başka pozisyonlara geçiyoruz ama en insancıl olanı birinci pozisyon :)

    YanıtlaSil
  8. Benim oğluma zaman zaman uyguladığım (+,-) pozisyonu. Ona göre de o (+) ben (-) :) Ama anneler her zaman haklıdır. :)

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.