Balkanlar Turu(2.Bölüm)

Balkanlar Turu

Ohrid'de gece otel konaklamasından sonra güzel bir tekne turuyla güne başladık.Teknede giderken yol kenarında Yugoslavya eski devlet başkanı Tito'nun konuk evini gördük.Tito,evinin kenarından gizli bir asansör vasıtasıyla Ohrid Gölü'ne girermiş.Şu an Yugoslavya parçalandığı için o ev şu andaki ülke devlet adamları tarafından kullanılmakta.Bana çok şaşalı gelmedi konuk evi.Belki bizim ülkemizde daha şaşalı devlet adamı konutları gördüğümüz içindir :)Rehberimiz,Tito hakkında şehir içinde çok konuşmamamızı çünkü Tito'nun pek sevilmediğini söyledi.
Ohrid Gölü

Tito'nun evini çektiğim fotoyu bulamadım ama bir fikriniz olsun diye internetten bulduğum bu fotoğrafı paylaştım.Ağaçların arasında evi var,kenarlıkların sonunda bir asansör bulunmakta,muhtemelen yüzme sonrası yürüyerek de yukarı çıkıyor olabilir :)) 
Tito

Tito'ya bu kadar değinmişken fotoğrafını da koyayım dedim.1980 yılında vefat eden sosyalist liderin ülkesi Yugoslavya,1992 yılında da dağılıyor.
Tekne turu sonrası Ohrid şehrini gezmeye başladık.Safranbolu evlerine benzeyen Osmanlı mimarisini burada bolca görmek mümkün.
 Holy Mother Bolnichka Kilisesi’nin yanından geçerek dönemin ünlü yapısı St. Sophia Kilisesi’ne ulaştık. Ardından yine sokaklar arasında yürüyerek çarşıya gittik.Daha sonra yıllara meydan okumuş çınar ağacında buluşarak Halveti Tekkesi, Ali Paşa Camii’ni görerek Ohri’ye veda ederek ayrıldık. Kalkandelen (Tetova)’e ulaşarak sanat dünyası için çok önemli bir yapı olan Alaca Camii’ni ziyaret ederek Üsküp'e geçtik.
Yurt dışında tuvaletler paralı.Ya bir yerlere girip bir şeyler yeyip içeceksiniz ya da 1 ya da 2 euro arası ücret ödeyeceksiniz tuvalete.Bizim ülkemizde bu kadar katı değil kurallar.Bir de yabancı dil konusunda zayıfsanız anlaşma problemleri oluyor.Bizim grup olarak girdiğimiz bir yerde garson bizi yanlış anladığı için sinirlendi,elindeki kağıtları yırttı ve bizi lokantadan kovdu :)) Öyle komikti ki :) Zeycan içeride tuvalette kalınca panik oldum arkadaşım orada kaldı diye :) Sonuçta yabancı memleket :)
Balkanlar

 Eski Üsküp'te Mustafa Paşa Camii’ni, Sulu Han, Çifte Hamam, Murat Paşa Camii, Kapan Han’ı gördükten sonra Yeni Üsküp'te Taş Köprüyü, Büyük İskender, II. Philip heykelleriyle, VMRO'nun ünlü liderlerinden Dame Gruev, Gotse Delçev heykellerini, Zafer Tak’ını, yeni yapılan Neoklasik mimarideki birçok binayı görüp, 1910 yılında Gonca Boyaciyu adıyla Üsküp'te doğan Rahibe Teresa'nın Kilisesini gördük.Benim için Rahibe Teresa çok önemliydi.Dünyanın bir çok yerinde iyilik meleği olarak anılan Teresa katolik.Hastalara yoksullara ve yasa dışı yaşayan kimselere yardım etmiş,80 yaşında da vefat etmiştir.1979 Yılında da Nobel Barış Ödülü'ne layık görülmüş.
Rahibe Teresa

Terasa'nın evinin önündeki heykeliyle bugün ki yazımı noktalıyorum.Umarım keyif alarak okuyorsunuzdur siz de :) Sevgiyle kalın :)
Balkanlar Turu(2.Bölüm) Balkanlar Turu(2.Bölüm) Reviewed by Yurdagül Çelik on Ekim 19, 2017 Rating: 5

49 yorum:

  1. Gerçekten keyifle okuyorum, Tito'nun pek sevilmediğine şaşırmadım sosyalistleri sevmezler sanki kapitalistler çok iyi:(((eh Tito gitti de ne oldu? Al bir ülkeden 7 ülke çıktı:((parça parça...:( Rahibe Teresa demek orada yaşamış çok duymuştum ismini ama hangi ülkede bilmiyordum. Tito'nun evinin olduğu yer harika ötesi. Eline sağlık canım, sevgiler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bizim sarayın yerini tutmaz o ev.Azıcık köhne kalır :) Yine de konum olarak çok iyi bir yerde :) Keyifle okumana da sevindim :) Hatırlayabildiğimi aktarıyorum işte :) Öptüm :)

      Sil
  2. Güzel manzaralar ve güzel bilgiler teşekkür ederim :) Yalnız o garsonun yaptığına çok şaşırdım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnatçı ve akis insan çok gibi geldi bana Atakan :) Biz da misafirperveriz :) Böyle yerlere gidince Türkiye'yle karşılaştırma imkanı oluyor.Bizim ülkenin insanları daha sıcak :)

      Sil
  3. Tekne turuna bayılırım :))
    Sayendw gitmiş,görmül kadar oluyorum.Göl çok güzel, resimler çok güzel :)
    Sevgiler canım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tekne turunda Erik Dalı türküsüyle bile oynadık yol boyu :) O kısımları pek anlatmıyorum havamız bozulmasın diye :) Teşekkürler canım benim :)

      Sil
  4. Canim benimm görsellere de aktarimina da bayildim. Cok hos bir yere benziyor. :)

    Bir önceki yazina da baktim. Oda cok hos. Ayaklarina ellerine saglik :) darisi bana olsun ��

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Özlemciğim :) Umarım kısa sürede aileni kapar ve sen de oralara gidersin :)

      Sil
  5. Ne güzel bir gezi yazısı olmuş. Gitmiş kadar oldum 😘

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler :) Bölüm bölüm yazıyorum işte :)

      Sil
  6. ya yemekleri annatsanaaaa bi deeee :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 3.Bölümde ve 4.bölümde yemekle var biraz o konu :)

      Sil
    2. bildiğin inegöl köfte yapıyorlar:) zaten inegöllüler genelde oralı olduğundan köfteyi almış gelmişler inegöl diye yuturuyoraar :D bi de kurufasülyeci var üsküp çarşıdA meşhur

      Sil
  7. Tam boşnak böreği, köftesi soracaktım, dedim ki hep bu tür şeyleri merak ediyorsun tombul bir begonvil imajın oldu, ama Deep Tone imdada yetişti. Çok güzel bir coğrafya ama çileli yerler, garsonun agresif tutumunda bir birikim vardır tahmin ediyorum. Özgürlük ekmek su gibi, sınandıkları değerler hep yaşamsal olmuş maalesef..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yabancı ülkelerde pek yemek yiyemiyorum.Genelde yanımda mutlaka konserve götürüyorum.Sadece yediğim bir kaç yemekten bahsedeceğim o yüzden :( Umarım sizi tatmin eder :)
      Zorlu bir yaşamları olmuş,bu kişiliklerine de yansımış bence...Sevgilerimle...

      Sil
  8. Balkanlar'ın gördüğüm kısımları çok güzeldi. Yemyeşil dağlık alanlı. Görseller çok güzel.
    :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bizim ülkeye benziyor birçok yeri.Safranbolu evleri gibi mimariler de çoktu.

      Sil
  9. Bölüm biraz daha uzun olsaydı keşke. Hemencecik bitti gibi geldi bana. Fotoğraflara gelince onlar çok şey anlatıyor gibi. Paylaşım için teşekkürler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Uzun olursa dikkatli okunmaz diye düşündüğümden kısa tutuyorum bölümleri :( 3.bölümü de hazırlamıştım.4.Bölümü daha uzun yazmaya gayret edeyim o zaman :)
      Teşekkürler bu yazı dizinini düzenli takip ettiğiniz için :)

      Sil
  10. gitmişsin! ohrid çook güzel

    YanıtlaSil
  11. Güzel görseller.
    Tito bence Yugoslavya'da ırkçılıktan uzak,miiletleri bir arada,tutan değerli bir liderdi,ölümünden sonrada belli güçlerin sayesinde, ülke kaç parçaya bölüündü yazık.
    Ölümüde çok trajedik ben ülkelerinin birliği için gayret gösteren liderlere,yapılan bu haksızlıklara çok üzülürüm...
    Rahibe TERASA saygıya değer benim de çok önemsediğim bir hayat hikayesi.
    Emeğine sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Değerli katkıların için ben teşekkür ederim :) Ölümünü inceleyelim bakalım merak ettim ben de.Sevgiyle öpüyorum seni :)

      Sil
  12. Çok güzelll :) :)

    YanıtlaSil
  13. Resimler de anlatımın da gayet hoşuma gitti. Yugoslav garsonun kabalığı anlaşılır gibi değil. Tito'yu sevmiyorlar demek. Müjde'min yazdığı gibi sevmezler tabii. Sevmedim Yugoslavya'yı. Hemen ön yargım yerleşti bile zihnime:) Adam kimselere görünmeden denize giriyormuş, bundan etkilendim. Rahibe Teresa demek resimdeki gibiymiş. Bir ara netten bakmalı, neler yapmış. Eline, emeğine sağlık kızım. Sevgilerimle :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Belki biz de derdimizi anlatamadığımızdan sinirlenmiş olabilir :) Daha sonra baya güldük biz :) Anı olarak kaldı işte :)Terasa,tüm hayatını yaralı ve yaşlılara adayarak geçirmiş kutsal bir insan :)

      Sil
  14. Resimler süper, hele deniz manzaralı resimlere bayıldım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Valla bölüm bölüm yazıyorum,bitiremedim bir türlü :) Umarım diğer fotoları da beğenirsin :)

      Sil
  15. Çok güzel anlatmışsınız teşekkürler paylaşım için;) bende tekne turunu çok severim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eğlenceli oluyor tekne turları :)Teşekkürler :)

      Sil
  16. demek meşhur Tito buymuş ha. gizli bir asansör ile çıkacak kadar bir şeyi de yokmuş hani :D tuvaletler için para ödenmesi biraz kötü hakikaten. bizde her ilde cami var ve hepsinin tuvaleti bedava biz çok daha yumuşak ve hoşgörülü bir ülkeyiz. onlar her şeyden para almaya çabalıyorlar. Banker bilo hesabı :D garsonun kendi hatası yüzünden sizleri kovması çok yakışık almaz bir davranış olmuş. bizim ülkemizde olsa öyle hoşgörülü davranılırdı ki garson anlamasa bile anlayan birini bulana kadar çırpınırlardı yine de kovmazlardı. canım ülkemin değerini bir kez daha anlamış oldum. ama resimlerden anlaşıldığı kadarıyla tüm bu olumsuzluklara rağmen yine de manzara güzel, gidip görmeye değer görünüyor her yer. bir yan yemyeşil orman diğer yan deniz yamacında evler. tam hayal edilen tablo. yazılarında bir yandan eğlendirip, görselleştirirken diğer yandan bilgilendirici köşeler koyman çok hoşuma gidiyor ablacığım. hepsi için teşekkürler. sevgiyle kal :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öncelikle bu ayrıntılı ve güzel yorumun için çok teşekkür ederim Sümeyyeciğim :) Umarım diğer bölümleri de aynı zevkle okursun :) Bizim ülkeden dışarı çıkınca da daha çok anlıyorum değerini :) Sevgilerimle :)

      Sil
  17. Cok guzel bir yazı olmuşş, gezi yazılarına bayılıyorum. Gidip hörmüş kadar oluyorsun🙏Teseekkur ederz🤚🏻😍

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok başarılı değilim gezi yazılarında :) Elimden geldiğince yazıyorum işte :) Beğenmenize mutlu oldum :)

      Sil
  18. aynı tarihlerde balkanlardaymışız :) güzel yerler değil mi ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aaaaaaa tesadüfe bak :) Dünya küçük :)) Evet ya güzel yerler :)

      Sil
  19. Yanıtlar
    1. Valla bölüm bölüm yazıyorum,kaç bölüm sürecek bilemiyorum :) Fotoğraflar karışmış :)

      Sil
  20. Senin her gezinden kisa bir kitap çikar o kadar güzel anlatiyorsun ki 😊. Resimler de harika.

    YanıtlaSil
  21. Hadi itiraf et ne yaptınız garsona :D

    Her saniyesi dolu bir tur olmuş, ne güzel. Ben ikinci gün tuş olurdum ihtimal :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Biraz hiperaktif bir yanım var,kolay yorulmuyorum :)Garson,kalabalık olmamızdan gerildi galiba yaaaa :)

      Sil
  22. Çektiğin fotoğraflar harika bilgi desteğinle iyice zenginleşiyor. teşekkürler ben son yayından okumadığım kısma doğru geriye gidiyorum ama olsun her zaman keyifle okuyorum yazılarını:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Keyifle okumana mutlu oldum ablacığım :) Sevgilerimle :)

      Sil
  23. Tito'nun ölümünü hatırlıyorum. Çocukken ismi komik gelirdi bize. Ti-to-ti-to tekerleme gibiydi. Yaş aldıkça haritaların nasıl değiştiğini gördük. Yugoslavya ilk örneğimdir. Demokratik Almanya artık yok. SSCB'de öyle.
    Yazıyı keyifle okudum. Rahibe ve Tito hakkında detaya girmeniz çok iyi olmuş bence. Yalnız
    gözlerim fotograflar arasında tekne aradı :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teknede daha çok erik dalı müziğiyle oynadığım için fotoğraf çekmeyi unutmuşuz Zuhal :) Senin bu yorumunu da biraz geç gördüm,kusura bakma geç cevapladığım için.

      Sil
  24. Valla yazdıklarını okudukça yanılmadığımı düşünüyorum Yurdagülcüm. Dağılan ve sonrasında kendi cumhuriyetini kuran bir çok ülkede (özellikle Balkan ülkelerinde) bu asabiyet durumu çok yaygın. Altında bir çok sebebi vardır mutlaka. Ama yok Balkan ülkeleri bana göre değil.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tabi araştırsak altında bir çok kök neden bulabiliriz.Karadenizdeki çabuk sinirlenen insanlarımıza benzettim onları :) Ben de yaşayamazdım sanırım oralarda...

      Sil
  25. Eski Üsküp tam bir Osmanlı şehri.Türkçe konusunda da hiç zorluk çekmemıştık,türkçe konuşan çok var.Ama yeni Üsküp Avrupa fonlarıyla yapılan neoklasik binalarda doluydu.Birde o kadar çok heykel vardı ki.Sizin seri ile oralara yeniden gitmiş gibi oldum.

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.