Motivasyonu Arttırmanın Yolları

dahamutluyuz.com

Motivasyonu Artırma Yolları

1) Bir Amaç Bulun ve Niyetinizi Belirleyin
Dış motivasyon genellikle ödülü kazanmak üzerine kuruludur ve anlamsız da olsa bir şeye ulaşma isteği verir. Dış motivasyonun tersine iç motivasyon kişinin düşünmesini ve daha yaratıcı bir şekilde durumu ele almasını sağlar. Araştırmalar bir amaca sahip olmanın bize iç motivasyon sağladığını gösteriyor. Bir amaca sahip olmak tutku kıvılcımını yaratıyor, ki bu da başarının yakıtı.

Niyet belirlerken, kendimize bir yön, bir çerçeve oluşturmuş oluruz. Hem de görünmeyen güçleri harekete geçiririz. Çünkü niyet belirlemek bilinçaltımızı yeni modellerin ve yani seçimlerin farkına varmak üzere programlar. Ayrıca çekim yasasının sonucu olarak bizi o hedefe doğru çekmeye başlar.
2) Büyük Düşünün ve Dilekler Tutun
Hedefler belirlemek motivasyonu artırmak için mükemmel bir yoldur. Bazı insanların iş yapmaya karşı dirençleri vardır. İşte bunun üstesinden gelmenin yolu düşünce sürecini değiştirmekten geçer. Ne olmak, ne yapmak istediğimizi hayal ederek ve görselleştirerek işe koyulabiliriz. Dilekler tutmak hedef belirlemeyi daha kolay ve daha eğlenceli hâle getiren başka bir yoldur.
Çoğu insan başkalarına karşı sorumlu olduğunda hedeflerini yerine getirme ihtimalinin artacağını düşünür. Ama yakın zamanda yapılan araştırmalar başkalarına hedeflerimizden bahsetmenin başarı oranını azaltığını gösteriyor. Çünkü hedefi söylediğimizde hedefe ulaşmışız gibi bir hisse kapılıyoruz. Bu da motivasyonun azalmasına neden oluyor.
Hedeflerinizi yazmayı unutmayın. Bir şey zihindeki bir düşünceden çıkıp, somut hâle gelirse fiziksel gerçeklikte yer kaplar ve enerjiyi kendine çeker. Ayrıca hedeflerimizi düzenli bir şekilde hatırlamak için de önemlidir. Yazmanın diğer bir faydası ise böylece gidiş yolunu takip edebilecek olmanız.
3) İyi Yaptığınız Bir İş İçin Kendinizi Ödüllendirin
Hayal edebiliriz, dileriz, hedefler belirleriz ve yapmak istediğimiz şeyler hakkında konuşabiliriz. Ama gerekli iş yapmaya başlayana kadar çok fazla sonuç görmeyiz. Eğer işi sürekli ertelemeye başlarsak, kendimize basit bir söz verebiliriz ve görevi yerine getirdiğimizde kendimizi ödüllendireceğimizi söyleyebiliriz. İster rahatlama amaçlı olsun, ister lezzetli bir yemek olsun, isterse bir maceraya atılmak olsun. Bunu yaptığımızda, bir dış motivasyon yaratırız. Böylece işi yapmak için daha motive oluruz
4) Korkularınızla Yüzleşin ve Kucaklayın Onları
Korku motivasyonumuzu artırabilir. Ayrıca korktuğumuz şeye göre düşürebilir de. Korkularımızla temasta olmak bariyerleri ortadan kaldırmak ve bizi geride tutan, sınırlayan inançlardan kurtulmak için mükemmel bir yoldur. Kendimize yalan söylemek ve korkularımızın varlığı inkar etmek yerine, onlarla yüzleşelim, sevgi ve anlayış ile kucaklayalım onları. Bunun bir yolu korktuğumuz şeylerin listesini yapmak ve kendimizi olduğumuz gibi kabullenmek olabilir. Duygularımızı yanlış olarak ya da kurtulunması gerek bir şey olarak yargılamayalım. Her şey bir sebeple oradadır. Onları yanlış ve doğru diye yaftalamak yerine, ne vad ediyorlar onu öğrenelim ve bize artık hizmet etmediklerini anladığımızda bırakıverelim. Gölgelerimiz ve belirgin zayıflıklarımız hakkında ne kadar fazla öğrenirsek, bunlar o kadar gücümüz olur.
5) Besin Maddeleri ve Egzersiz
Doğru beslenme ve düzenli egzersiz mutluluğun anahtar bileşenleridir. Eğer vitamin, mineral ve diğer besin maddeleri açısından zengin bir diyetle beslenirsek, daha berrak bir zihnimiz olacaktır. Böylece ilham ve motivasyon kendiliğinden gelecektir. Eğer sağlıksız yiyecekleri işlenmiş gıdalar, yüksek miktarda şeker ve sağlıksız yağlarla beslenirsek depresif ve sersem hissederiz. Bu da motivasyonumuzu etkileyecektir.Egzersiz yapmak endorfin düzeyini artırır ve doğal bir “iyi hissetme” sağlar. Daha iyi hissettiğimizde kaynağımıza daha bağlı olur ve kendimiz yaratıcı bir şekilde ifade edip, hayatın tadını efor harcamadan tadabiliriz
6) Sevgi ve Minnettarlık
Sevdiğiniz şeylerin bir listesini yapın ve onlar için teşekkür edin. Ne kadar sevgi ve minnettarlık durumunda kalırsak, o kadar olumlu düşünür ve hayatımızda o kadar doğru yöne gideriz. Vücudumuzun stres kimyasallarını üretmeye başlaması için bir dizi negatif düşünce yeterlidir. İyi haberse zihnimizi negatiflik döngüsünden kurtulmak için eğitebiliriz. Küçük şeyler için üzülmemeyi öğrenebiliriz. Ne kadar sevgi ve minnettarlık bölgesinde kalırsak, o kadar hayatlarımızdaki olaylara farklı tepkiler verebiliriz. Sevdiğimiz ve minnettar olduğumuz ölçüde amacımıza bağlı kalır ve motivasyonumuzu artırırız.
7) Zihin Haritalama ve Görselleştirme
Hayallere ve hedeflere görsel bir hâle getirmek başarıya odaklanmayı sağlar.
Zihin haritalama basitçe anlatmak gerekirse konseptlerin birbirine bağlanmış biçimde gösterilmesidir. Örneğin, bir yuvarlağın içine bir madde yazıyorsunuz ve onu diğer bir maddeyle bir çizgi ile ilişkilendiriyorsunuz. Beynimiz çağrıştırma ve hayal etme ile çalıştığı için, zihin haritası düşünme sürecine yardım ediyor. Renkler, kavisli çizgiler ve resimler kullanarak zihin haritasını göz için çekici hâle getirin. Zihin haritalama birçok şey için kullanılabilir. Fikirlerinizi genişletmek ve daha organize olmak için mükemmel bir yoldur.
Görselleştirme yine benzer bir fikirden hareketle düşüncelerin görsel bir temsilidir. Yapmak istediğimiz şeylerin resimlerini bir araya getirip, onlardan bir kolaj yaratarak görselleştirme yapabiliriz. Görselleştirdiğiniz şeylere düzenli bir şekilde bakarsanız, emin olun iyi sonuçlar alacaksınız.
8) Yazma ve Yaratıcı İfade
Olumsuz da olsalar, düşüncelerinizi yazmaya kendinizi adarsanız açığa çıkmanıza izin vermiş olacaksınız. Bir zaman sonra düşünce biçimlerinizi fark edecek ve engelleri ortadan kaldırmak için bir fikre sahip olacaksınız. Bazen sadece yazarak problemlerimizi çözebiliriz. Negatif olan her şeyin bir listesini yapmayı deneyin ve onları pozitif bir şekilde okuyun. İnanmanıza gerek yok, ama zamanla bu negatif şeylere karşı bağışıklık kazanmış olacaksınız.
Hedeflerinizi yazmak da çok yardımcı olabilir. Özellikleri konusunda ne kadar fikre sahip olursak, onlara doğru ilerlemek de o kadar kolay olacaktır. Zaten ne olduğunu bilmediğimiz bir şeyi nasıl elde edebiliriz ki? Büyük hedeflerinizi daha küçük parçalara bölün. Mümkün olan en spesifik şeklini yazın.
Yaratıcı ifade motivasyon sağlamak için başka bir yoldur. Yaratıcı olmak ve sevdiğimiz şeyi yapmak bir amacı takip etmenin büyük bir parçasıdır. Yapmaktan hoşlandığımız şeyler için vakit ayırmaya ihtiyacımız var. Bir enstrüman çalmak, yemek hazırlamak, resim yapmak, yoga veya dans etmek olabilir. Tutkularımızı takip etmek bizi hem daha ilgi çekici yapar hem de yaşamımızı daha dolu hale getirir.
9) Yeni Yetenekler Öğrenin
Bazen rutinin içinde kısılıp kalmış gibi hissederiz. Yeni şeyler öğrenmek için zaman yaratın. Hayatlarımızda kullanmak için araçlarımız olmadan, bulunduğumuz yerde sınırlı oluruz. Büyüme, öğrenme, yeni bilgiler keşfetme ve kendimizi geliştirmeyle, hedeflerimize ulaşmak için ne öngörüler kazanabiliriz. Önemli konuşmacıları dinleyin, kitap okuyun, araştırın, film seyredin, kurslara katılın, dışarı çıkın ve gerçek hayat tecrübesi kazanın.
10) Doğaya Çıkın
Hayatımızı küçük kutular içinde yaşamak, ekranlara bakıp, sağlıksız ne varsa yemek yazgımız değil bizim. Doğa mükemmel bir iyileştiricidir. Taze hava koklayarak, çıplak ayaklarımızı toprağa basarak, yürüyerek, koşarak, güneş ışığını hissederek, yüzerek, kuşları dinleyerek stresimizi azaltabilir ve potansiyelimizin kilitlerini açabilir. Doğaya yakın bir şekilde yaşamak neşe, sağlık, yaratıcılık getirecek ve çevremizdeki bolluğu görmemizi sağlayacaktır. Bazen doğada bir nefes almak motive olmak ve ilham almak için yeterlidir.(multiyasam.com.sitesinden alıntı)

Motivasyonu Arttırmanın Yolları Motivasyonu Arttırmanın Yolları Reviewed by Yurdagül Çelik on Şubat 16, 2022 Rating: 5

25 yorum:

  1. Faydalı bir yazıydı, paylaşımın için teşekkürler. Sevgiler,

    YanıtlaSil
  2. Öğretmenlerin motivasyonları üzerine Türkiye geneli bir araştırma yapmıştık. İçsel mi dışsal mı? Elbette içsel motivasyon. Yazdıklarım aklıma geldi. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İçsel mi?Biraz şaşırdım aslında.Kişilerin bir süre sonra çalıştıkları ya da birlikte olduğu insanların davranışlarına yakın davranışlar sergilediklerine dair araştırmalar var.Toplum olarak çok az içsel olduğumuz inancındayım :) Sevgilerimle

      Sil
  3. motivasyon önemli yaptığımız her işte her şeyde. bu yazı ne kadar güzel ve öğretici efendim. ellerinize sağlık. keşke hepsini uygulayabilsek ama hep bir yerlerde ipin ucunu kaçırıyoruz galiba ki tam verim alamyoruz yaptığımız şeylerden. özellikle düşücelerimi yazıya dökme hatta yazı kağıt şurda dursun dışarı dökmekte zorlanan bir insanım. bilgilendirici bir yazı olmuş ellerinize sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sanıyorum gençlerin en büyük sorunlarından biri harekete geçme ve süreklilik gösterme sorunu.Yapabildiğiniz ve deneyebildiğiniz kadar yapın.Eksiklerinize değil yapabildiklerinize odaklanın :)

      Sil
    2. Çok haklı bşr söz söylediniz. Kesinlikle deneyeceğim.:)

      Sil
    3. Kolaylıklar diliyorum :)

      Sil
  4. Çok güzel ve faydalı bilgiler gerçekten emeğinize sağlık sevgililer 😊

    YanıtlaSil
  5. Dilek tutmak, yazmak ve yürüyüş yapmak bunları uyguluyorum ve beni gerçekten rahatlatıyor ve motive ediyor. Öfkemi, hüznümü, sevincimi kağıda döktüğümde bir iç huzuru yaşıyorum ve rahatlıyorum 😊. Çok güzel bilgiler çok teşekkür ederim paylaşım için Sevgilerimle 😀❤

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yazmak,beni de çok rahatlatır.İyi bir yöntem gerçekten.Herkes kendine uyan yöntemi uygularsa süper olur.Ben teşekkür ederim.Kocaman öpüyorum sizi :)

      Sil
  6. İnsanın zaman zaman çıkmazlar içine düşünce genellikle kendi kendine bulduğu çözümlerin hepsi de toplu olarak bir yazıda bulunması büyük bir fayda aslında ağır çıkmazlar yaşamayanlar için. kaleminiz ve yüreğinize sağlık.
    Hoşça ve mutlu kalın.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler katkınız için :)) Siz de sağlıkla ve mutlu kalın:))

      Sil
  7. Motivasyon bazen düşse de toparlanıp devam etmek gerek :)) Sevgilerimle :))

    YanıtlaSil
  8. İlginçtir hedeflerimden birisine bahsettiğimde hedefe ulaşma istegim azalıyor. Paylaşımınızla birlikte sebebini öğrenmiş oldum.
    Post-it leri sadece hastane randevuları için değil de hedefler için de kullanmaya başlasam daha iyi olacak galiba.
    Teşekkür ediyorum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Fazla anlatmayın hedeflerinizi.Kuantuma göre negatif düşünenlerin etkisiyle gerçekleşme olasılığı da düşüyor :(

      Sil
  9. bencee en önemlisi 7. madde. zihninde canlandırmaaaa :)

    YanıtlaSil
  10. Yurdagül abla ne güzel anlatmişsin su aralar sizleri pek okuyamıyorum, bir hedefim bu yuzden senin bu yazına bakip cesaret almak istedim. Eline diline yüreğine sağlık...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hadi bakalım toparlan ve yoluna devam et o zaman :) Sevgilerimle :)

      Sil
  11. Bir amaca sahip olmak hayatı genel olarak olumlu etkiliyor. O amaca ulaşıcam diye bazen çok yorulsam da, arada pes edesim gelse de, nasıl yerleştirdiysem kendisini artık, bir yere kıpırdamıyor. O beni bırakmayınca ben de onu bırakamıyorum. Veya tam tersi, ya da ikisi birden. =)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Amacı olmayan insan,depresyona daha çok yatkın oluyor.Hayata dair hedefler olmalı ama çok hırslanarak da gerçekleştirmeye de çalışmamalı :) Teşekkürler :)

      Sil
  12. spor, doğa, beslenmeeee :)

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.