BETED(Bireysel ve Evlilik Terapileri Eğitim Derneği) tarafından organize edilen seminerde Psk.Dan/Oyun Terapisti Mehmet Murat Altan konuya dair bize bilgiler verdi.
Eğitimin 1.bölümünde Bütüncül Terapiye göre çocuk gelişim basamaklarından bahsedildi. İkinci bölümde ise örneklerle resim analizi anlatıldı.
Ben bugün 1.bölümde anlatılan konuya fazla girmeyeceğim,daha çok resim analizi üzerinde duracağım. Size şunu tavsiye edebilirim;Eğer bir evlat sahibi olacaksanız,çocuğunuzun gelişim dönemlerini bilmeli,okumalı,hangi dönemde kırılmalar yaşayacağı hakkında fikir sahibi olmalısınız. Nitekim çocukluk travmalarımız ilerleyen tüm hayatımızı etkilemekte.
Resim ve çocuk birbirini tamamlayan,sürekli değişen bir dinamik olgudur. Resim,iletişimde en etkili ve en önemli yollardan biridir. Resim,çocuğun çevreyle ilişkini yansıtan ve aynı zamanda da çevreyle ilişki kurmasını kolaylaştıran bir unsurdur. Çocuğun resimlerini değerlendirirken 3 husus göz önünde tutulur;
-Yansıtma(Çocuğun kendilik algısı,kendini nasıl gördüğü)
-Başkasıyla ilişkileri(Aile,yakın çevre,okul,arkadaşlıklar)
-Tutum ölçeği(Gelişim geriliği,üstün yetenek gibi)
Çocuğun yapmış olduğu resimler incelenirken;
-Çocuğun yaşı
-Cinsiyeti
-Kaçıncı çocuk olduğu
-Okul başarısı
-Çocuk hakkındaki genel izlenimler çok önemlidir.
Örneğin;yağmurlu bir havada yağmur resmi yapan çocuğun bu resmi problemli gibi algılanmaz fakat güneşli bir havada böyle bir resim,çocuğun korunma ihtiyacını bize gösterebilir.
Çocuğun çizdiği resimde kağıdın ortasındaki figür kendisidir. Kağıdın sağ alt kısmı annesiyle ilgili düşüncelerini,sağ üst köşe ise babasıyla ilgili düşüncelerini temsil eder. Örneğin sağ alt köşede bir ağaç varsa rengi,dallarının olup olmadığı gibi faktörler çocuğun annesiyle olan ilişkisini gösterir.
Çocuk ilk önce ona bakım veren kişiyle temas halindedir. O yüzden anne figürü çok önemlidir. Onunla geliştirdiği ilişki çok özeldir.(Burada bu yakın kişinin illa anne olması şart değildir,çocuğa bakan bakıcı ve anneanne de bu işlevi yerine getiriyor olabilir)
Çocuğun yaptığı resimde kullandığı renkler çok önemlidir. Sıcak renkler(kırmızı,turuncu,sarı gibi)mi kullanıyor yoksa soğuk renkler (mavi,yeşil) mi kullanılıyor ona bakılır. Bir de çizdiği kişilerin rengi de önemlidir.Mesela babayı mavi renkte çiziyorsa baba,mesafeli ya da otoriter olabilir.
Çocuğun çizdiği güneş figürü daha çok anneyi temsil eder. Güneş,yaşamsal kaynaktır. Güneşin konumu(bulutların arasında mı?)rengi(bozuk,karışık bir renk mi?)gibi bulgular,çocuğun annesiyle arasındaki ilişkiyi anlamamıza yardım eder.
Ev figürü ise çocuğun sevgisinin karşılandığı yeri temsil eder. Burası çocuğun koruma alanıdır. Evin çatısının rengi,bacasının tütüp tütmediği,evin kapısının olup olmadığı,evin etrafında çit olup olmadığı gibi ölçütler,ailenin yapısı hakkında bize fikir verir.
Ev çizimlerinde insan figürlerinin ve aile üyelerinin çokluğu,sosyal ilişkilerde gelişmişliği özgüveni ve insan sevgisini gösterir.
Konuyla ilgili tek tek figürler belirtmeyeceğim ama size kaynak kitap önereceğim.Hatta bu konuda benim de bir blog yazım var.Linki şurada
Kaynak olarak da şu kitaplardan faydalanabilirsiniz;
-Çocuk Resimleri Analizi ve Psikolojik Resim Testleri (Pegem Akademi Yayıncılık)
-Resimleriyle Çocuk(Haluk Yavuzer)
-Çocuk Resimlerini Okuyabilmek(Dr.Tuncay Dilci)
-Çocuk Resimlerinin Dili(Ali Çankırılı)
Güzel bir etkinlikti.Emeği geçen herkese,güler yüzü ve bilgisiyle bizi mutlu eden arkadaşım Psk.Dan.Mehmet Murat Altan'a gönülden teşekkür ederim :)
Bütüncül Psikoterapi Perspektifinde Çocuk Resimlerinin Analizi
Reviewed by Yurdagül Çelik
on
Şubat 25, 2019
Rating:

Okullarda bu konuda zannedersem geştalt öğretiliyordu.Yeni teknikleri ortaya cikisi büyük kazanç..
YanıtlaSilFarklı ekoller de konuya dahil oldu demek ki :)
SilÇok faydalı bilgiler aldım Yurdagül'cüğüm. Bu serinin devamını diliyorum. Çok teşekkürler :))
YanıtlaSilGittiğim etkinlikleri yazmaya gayret ediyorum.Bu etkinlik bu kadardı,sanırım seri olarak yazmayacağım resim analizini.Teşekkürler :)
SilBununla ilgili daha önce yazdığın paylaşımın geldi aklıma..
YanıtlaSilEski arkadaşım benim :) Biliyorsun işte yazılarımı :)
SilBu eğitime katılamadım diye üzülmüştüm ama harika anlatmışsın Yurdagül.
YanıtlaSilKaynak kitaplardan da alırsan iyice yol gösterici olur diye düşünüyorum :)
SilTeşekkürler :)
Geçen dönem dersini almıştık biz de bu konunun. Çocuklar belki sözlü olarak söyleyemiyorlar ama başka yollarla ki bunlardan en önemlisi resim ile çok iyi ifade ediyorlar ve bunu farkında olmadan yapıyorlar. Ben de hocamızın şey dediğini hatırlıyorum mesela baba figürünün elleri büyük çiziliyorsa şiddet görüyor olma ihtimali varmış.
YanıtlaSilTeşekkürler yazı için :)
Bu yollardan biri de oyun oynamak.Böylece daha kolay ulaşılıyor çocuğa ve sorun tespit ediliyor.Evet orada büyük eller önemli.Mesela aile bireylerini nasıl çizdiği gibi şeylere de dikkat ederiz biz.Bir çocuk danışanım anne ve babası resimde çok uzağına kardeşini ise yakınına çizmişti.Çalışan anne ve baba olduğu için verilen ilgisiz yetersizliğini böyle bulmuştuk :)
SilBen teşekkür ederim :)
Resim terapisi burada da cok kullaniliyor canim.
YanıtlaSilÇok hızlı sorunu bulan bir teknik.Bizim ülkede de yaygınlaşmaya başladı :)
SilÖğrencilerle çalışırken yansıtma ve ilişkiler noktasında resimlerden yararlanıyorum bazen. Buralarda eğitim imkanı kısıtlı olduğu için Haluk Yavuzer'in kitabından faydalanıyorum. Ali Çankırılı'nın kitabı da okuma listemde.
YanıtlaSilBu kapsamlı ve güzel paylaşım için teşekkürler :)
Bende de Ali Çankırılı'nın kitabı var.Onu da listene eklersen iyi olur diye düşünüyorum :)
SilBen,teşekkür ederim :)
Sanırım yedikıta dergisindeydi. Fatih sultan Mehmet'in çocukluk resimleri ele alınmıştı. Bir yetişkin gibi çizilen figürler gayet zeki bir çocuk olduğunu gösteriyordu. Zaten sonraki başarılarından da belli oluyor.
YanıtlaSilÜstün yetenekli çocukların çizimleri de gerçekten farklı oluyor.Bilmiyordum bu bilgiyi,sayenizde öğrenmiş oldum :) Teşekkür ederim :)
SilTekrar karşıma çıkarsa, kitap-iktibas.blogspot.com bloğumda paylaşırım yine.
Silblogunuzu yeni keşfettim ve sizi izlemeye aldım sizi de bloguma bekliyorum :) https://selenyldrm.blogspot.com/
YanıtlaSilMemnuniyetle :)
SilMerhaba, Değerli Blog Arkadaşım; İnsana Davet sitesinde "Blog Keşif Etkinliği ve Önemli Duyuru" başlıklı yazımızda size de yer verdik. Hemde önemli bir duyuru içeriyor... Bakmak isterseniz beklerim...Selam ve Dua ile...
YanıtlaSilİnceledim duyuruyu.Size hayırlı tezkereler dilerim :) Selametle gidin ve gelin :)
Silİyi dilekleriniz için teşekkür ederim :)
SilÇok yararlı bilgiler bunlar.Oğlumun çizdiği resimlere daha farklı gözle bakacağım artik. Keşke okuldaki resim öğretmeni de bu dersleri alsa.Çünkü oğluma ve diğer çocuklara sürekli" güzel çizememişsiniz,olmamış" falan diyormuş.Oğlum resim dersinden ve resim yapmaktan soğudu maalesef..
YanıtlaSilBu kitapları da edinirsen baya bilgin olur diye düşünüyorum.Maalesef bazen öğretmenler bilinçsizce davranabiliyor.Neyse ki çocuğun bilinçli bir annesi var :) Büyük şans :)
SilEmeğine sağlık.
YanıtlaSilGül.
Çok teşekkür ederim ablacığım :))
SilÇok verimli bir çalışma olmuş teşekkürler.
YanıtlaSilOkuyup,değerlendirdiğiniz için ben de size teşekkür ederim :)
SilNe kadar ilginçmiş, çocukken en sevdiğim şey - hala seviyorum- resim yapmak, renkli boya kalemleriydi, sağ tarafın anneyi temsil etmesi filan tabii bunları ilk kez duyuyorum rahmetli babam biriktirirdi resimlerimizi ama bende değil abimin evinde kalmış olmalı...bulursam sendeki analizlere göre bakarım:)))
YanıtlaSilEline sağlık, sevgiler:)
Bulursan bence de bak,ben de merak ettim çünkü :))
SilTeşekkürler,sevgiler ablacığım :))
Çocuğun dünyasını anlamak için bu bilgiler çok faydalı. Çok teşekkürler.
YanıtlaSilKaynak kitaplar,anne ve babaların da ellerinde olmalı diye düşünüyorum.Ben,teşekkür ederim :)
SilKatılmayı çok isteyeceğim bir seminermiş.. çocuk resimleri her zaman ilgimi çekmiştir.
YanıtlaSilKaynak kitaplar da çok iyi.İsterseniz edinin...
SilKaynak kitaplara bakacağım. Ben de kızımın resimlerini analiz etmek istiyordum. İsabet oldu. Teşekkürler:)
YanıtlaSilKaynak kitaplar çok faydalı olacaktır diye düşünüyorum :) Ben,teşekkür ederim :)
SilGünümüzde artık çocukları anlamaya çalışıyoruz eskiden o çocuk nasıl olsa anlamaz gibi bir düşünce hakimken şimdi daha dikkatliyiz :)
YanıtlaSilGüzel ve faydalı bilgiler verdiğiniz için teşekkürler :)
Çocukluk,insan hayatı için önemli bir evre.Çok teşekkür ederim :)
Sil