Bu yıl psikolojiye de faydası olur diye Sosyoloji bölümüne başladım.Amacım sadece psikolojik açıdan insanları irdelemenin yanında sosyolojik bulguları da öğrenmekti.İkinci üniversite kapsamında kolayca okula kaydoldum(Gerçi benim için bu üçüncü üniversite olacak :)) AÖF, öğrenciler için her hafta düzenli olarak canlı dersler sunuyor.Bol soru ve bol alıştırmalar da var öğrencilerin sayfasında.Demek ki her geçen gün kendini yeniliyor bu üniversite diye düşündüm.Sanıyorum yeni bir projeyle de Sosyolojinin son sınıfında tez ödevi vermeyi de düşünüyorlar.Bunlar eğitim sisteminin olumlu yanları.Şimdi gelelim olumsuz yanlarına.Sınavda sorulan sorular daha çok ezber sorusu.Bir sürü sosyolog adı var ve onları ezberlemek gerekiyor.Ezberleyip sınıfı yüksek bir notla geçmek mümkün.Peki ya o ezberle ne kadar iyi bir sosyolog olabilirim tartışılır.
Bunları yazarken aklıma lise yıllarım geldi.Sağlık meslek lisesi okurken Meslek Esasları adı altında bir dersimiz vardı.Dersin haftalık saati çok fazlaydı.O dersten kalmak okulu uzatabiliyordu.Böyle önemli bir derste bizler neler görüyorduk biliyor musunuz?1960'lı yıllardan kalma sağlık bakımını.Hastaya yatak banyosu nasıl yaptırılır?Hastanın saçları nasıl yıkanır? Bu tür şeyleri sürekli uygulama şeklinde öğrenmeye çalışıyorduk.Bir de sterilite vardı.(Hoca size kafayı takmışsa ki bana çoğu öğretmen takardı sorduğum soruları çoğu kez cevaplayamadıkları için :)) Uygulamayı doğru yapsanız bile steriliteye yeterince dikkat etmediğin söylenir ve sözlüden eksi alırdınız.Okuldan mezun olup işe başladığımda yıllarca gördüğüm bu dersin uygulamalarında geçen hiç bir şeyi yapmadım.
Vücudumuzdaki tüm kemiklerin adını ezberlemek için ne kadar uğraştığımı bir Allah bir de ben bilirim.Kemik adlarından ziyade vücuttaki organların yerlerini ve görevlerini bilmek daha çok lazım oldu bana.Lazım olmayan çöp bilgileri verdiler yıllarca bize.Keşke meslek hayatımızda kullanacağız o dönemin teknolojisiyle uyumlu şeyleri anlatsalardı bize.Mezun olduğumuzda ise bir alaylı gibi yaşayarak öğrendik çoğu şeyi.Hastane stajlarına gittiğimizde ayak işleri yapıp,idrar taşımaktansa hastanedeki ablalarımız bizi destekleyip işleri öğretselerdi keşke.
Az önce yazdığım 90'lı yılların sistemi.Peki şimdi ne değişti?Yeğenlerime bakıyorum.Onlar tabi bizden daha akıllı.Biz,soru sorup sorguladığımızda birçok psikolojik şiddete maruz kalırdık.O yüzden sormayı da sorgulamayı da bırakmıştı benim yaşıtlarım :( Şimdi nesil çok daha fazla sorguluyor.Fakat eğitime bakıyorum,yine ezber yine bir çok çöp bilgi dolu.Bu yıl ben de öğrenciyim ve yine sorgulamaya başladım sistemi.Ödev versinler,araştırma yapmamızı istesinler,bizim için gerekli olan konuları soru olarak sorsunlar,üniversiteye yakışır şekilde eğitim versinler.Yoksa ezberleyip sınıf geçmek,yüksek not almak iyi bir sosyolog olmak için kesinlikle yeterli değil benim nazarımda.Belki okulu uzatabilirim ama öğrenmek istiyorum.Muhtemelen kendi çabalarımla öğreneceğim.Sizlere de kolay gelsin gençler ne deyim?
Ezberlemek Eğitim Midir?
Reviewed by Yurdagül Çelik
on
Kasım 13, 2017
Rating:

Ezber yapmayi hiç sevmem okulda da sevmezdim. Bosa zaman kaybi ama ne yazik ki Avrupa da bile sistem böyle. Eskiden kalan egitim sistemleri dayatiliyor çocuklara. Kesinlikle kisinin var olan yeteneklerini gelistirmeye yönelik olmayan, tek tip robot ögrenciler yetistirmeye çalisiyorlar.
YanıtlaSilDemek ki bir çok yerde eğitim ezbere dayalı :( Üzücü bir durum.Acaba özellikle mi yapıyorlar diye düşünmeden edemedim.Teşekkürler Derya'cığım :))
SilUygulama olursa ezberlenen şeyler daha çok akılda kalıyor.
YanıtlaSilSosyologların adlarını uygulamayla ezberlemek zor valla :((
SilÇok sevindim sosyoloji dünyası ile tanıştığınıza :)
YanıtlaSilEvet haklısınız ezberlenmesi gereken onlarca isim var ama ben sundukları mantığı anlamlandırmaya çalışarak hazırlanıyordum sınavlara. Zira yüksek not alıp da okulu tamamlamak çok basit, ama sosyolog kimliği kazanmak o kadar da basit olmamalı.. :)
Çok severek ve çok isteyerek başladım bu bölüme.Şimdiden bilmediğim birçok şey olduğunu gördüm.Dersler de gerçekten güzel dersler.Tek sorun sınav sisteminde ezber yapanın yüksek puan alarak sosyolog olması :(( Son hafta yine de biraz ezber yapmaya çalışacağım artık :) Desteğiniz için teşekkürler :)
SilSosyoloji okumanıza çok sevindim başarılar dilerim :)
YanıtlaSilMaalesef sınavlar hep bir ezber sözel bölüm olunca ezber daha da artıyor. Ezberlemek yerine merakımızla öğrenip kalıcı olarak hafızamıza girse daha güzel olur tabi bu olmuyor pek. Sevgilerimle :)
Teşekkür ederim.Bakalım zaman bize neler neler gösterecek :))
SilÇok doğru bir konuya değinmişsin canım.
YanıtlaSilGenelde hep ezbere dayalı eğitim gördüğümüz içinde bir çok bilgiyi malesef unutuyoruz.Aslında görsel olarak desteklenip anlatılsa konular hem unutulmaz hemde hafızamızda kalıcılığı olur.
Yüksek Lisansımı bende Açıköğretim Üniverstesinde yaptım,uzaktam eğitim olarak.Bahsettiğin gibi sınav sistemleri aynıydı..
Açık Öğretimin yüksek lisansı olduğunu bilmiyordum.Sayende bu bilgiyi de öğrenmiş olduk.
SilYurt Dışı eğitimleri bile ezbere dayalıymış.Pes diyorum valla :) Teşekkürler yorumun içn canım benim :)
dün gitar kursuna gitmiştim her telde nota nerde diye anlatmaya çalıştı hoca; ama ben ezberledim; çünkü anlamadım:s ben de aöf ye başladım ders çalışmak için değil öylesine sosyoloji ve psikoloji dersinn kitabını kurcalayıp duruyorum nasılsa tüm vizelerden kalıyorum; çünkü hindistanda olcaam :D
YanıtlaSilGitar için uğraştığım günleri hatırladım şimdi.Müzik aleti çalmak da baya emek istiyor.Benim de acelem yok okulun bitmesi için.Öğrenebilmek önceliğim.Sana da iyi yolculuklar diliyorum öyleyse :)
Silçalabildin mi, ben çalamıcakmşım gibime geliyor:) teşekkür ederm
SilÇalabildim :))Biraz inat ve azimli bir yanım var.Ama parmaklarım nasır olmuştu öğrenirken :)
SilBiraz emekle eminim sen de çalarsın.Vazgeçme....
Silsabırsız bir insanım bakalm ne kadar sürecek gitar aşkım :D daha önce kemanda 5 şarkı çalıp bırakmıştım
SilMerhaba Yurdagül, amaç eğitim vermek değil galiba... Gerçekten anlamak mümkün değil... Öğrencinin yeteneğine göre bir sistem yok hep ezber ve zorunluluk var... Ben d eşurada bir şeyler yazmıştım: http://www.mustafasonmez.com/2017/11/yeni-lise-sinav-sistemi.html
YanıtlaSilHemen izliyorum öyleyse ben de :)) Hepimiz muzdarip durumdayız bu durumda...
SilEzberi bir eğitim sistemi yada başarı olarak görmüyorum. Sadece fazla zaman gerektiren bir süreç işte.
YanıtlaSilBizim okul birincisi sürekli ezber yapan tenefüste bile kulaklarını kapatıp sallanarak çalışan biriydi. Bende tam tersi hiç ders çalışmazdım. Sınav zamanı sadece onların anlattıklarını dinleyerek girerdim. Ben 79 puanla mezun oldum. Oda 85 😁 bizim sınıp toplama sınıfıydı zaten. En çalışkanlar vardı. Ve malesef çoğu ezber. Söylediklerinin hepsine katılıyorum. Fibula mandibula boş hepsi. Önemli olan Pratik ve gündeme uygun bilgiler canm benim. :)
Sürekli abartıp ezberlet ezberlet nereye kadar değil mi :) Teşekkürler :)
SilPsikoloji, Sosyoloji ve Felsefe benim de sevdiğim branşlar.Hepsinin amacı da insani duyguları besleyerek, bireysel ve toplumsal yapıyı güçlendirmeye katkıda bulunmak sanırım. Ezberle değil, sorgulamayla hayata dair objektif görüşlere ulaşılabilir görüşündeyim.
YanıtlaSilSosyoloji eğitiminizin arzu ettiğiniz şekilde gerçekleşmesini diler, eğitim konusundaki kararlarınızı tebrik ederim. Sevgi ve selamlarımla:)
Dilerim yola çıktığım bu yolda heybeme güzel şeyler doldurur herkese de faydalı olabilirim.Teşekkürler efendim :))
SilSoru sorabilmek öğrenmek için çok önemli. Az oranda ezber lazım olabilse de ezber olayını çok abartıyoruz bazen :)
YanıtlaSilAbartı olunca da amaçtan sapma oluyor :(
Silpsikoloji ile sosyoloji zaten birbirinden ayrılmayan ikilidir..iyi yapmışsınız,bu sayede insanların psikolojik taraflarını sosyolojik açıdan da değerlendirebilme imkanına kavuşmuş olacaksınızdır..size başarılar dilerim..🙂 derslerinize iyi çalışın efenim..🙂
YanıtlaSilÇalışıyorum çalışıyorum :) Ders çalışmayı seviyorum neyse ki :) Teşekkürler :)
SilAhhhh yine okul yıllarım geldi aklıma.Özellikle sınav öncesi o konuları ezberlemek için verdiğim emekler..Şimdi ne kadarı kaldı aklımda tartışılır.Bu arada şu ''beyin ölümü'' karikatürüne bayıldım,sesli güldüm desem yeridir.Yazıların ilgimi çekiyor ama o karikatürler var ya..Onlar için ayrıca tebrik ediyorum seni...
YanıtlaSilBen de güldüğüm karikatürleri koyuyorum yazıların içine.Siz de beğeniyorsanız ne mutlu bana.Günlük yaşamda da hem çok gülen hem de güldüren biri olduğumu söyler çevrem :) Ben de size kocaman sevgilerimi gönderiyorum :)
Silmerhhaba blogumu yeni açtım bende beklerım :)
YanıtlaSilTabi ki :) Yenilere destek olmadan olmaz :)
Sil1960'lı yılların sağlık bilgileri!!! Yuh, oha diyorum. Buna acaba nasıl bir bahane, özür buluyorlardır sorsak? Sağlıkta çağ atladık:))gülüyorum yine acınası halimize. Sosyolojiye başlamışsın ne güzel, kolay gelsin.:)
YanıtlaSilGüncel konulara entegre edilmeli kitaplar.İşe yaramaz bilgilerle beyin doldurmanın bir anlamı yok ki :( Teşekkürler ablacığım :)
SilSözel bölümlerin daha ezbere yönelik olduğunu düşünüyorum :(( İsimleri ezberleyip unutmamak için, kitaplarını okumayı deneyebilirsin daha kalıcı olacaktır.
YanıtlaSilGenel olarak, aöf olsun, örgün üniversite olsun, lise vs çoğu alanda eğitimimizin kötü olduğunu düşünüyorum.
Evet bu meşhur sosyologların kitaplarını da bir ara okumalıyım diye düşündüm.Sınav öncesi yetişmesi pek mümkün gözükmüyor.Araştırarak,irdeleyerek öğreneceğiz inşallah :)Sen de bir öğrenci olduğun için sana da kolaylıklar diliyorum :)
SilBende sosyoloji okumak istiyordum yan dal olarak. Tamamen merak. Ama bunu yapmak yerine sosyoloji hakkında kitap okumaya karar verdim. Sebebi ise yukarıda bahsettiğiniz şey :D
YanıtlaSilZaten sırf diploma almak için okumamak gerek diye düşünüyorum.Yeni öğrendiğim güzel bilgiler de oluyor.Mesela ülkelerin yönetim şekilleri arasındaki farklar,atlattıkları travmatik durumlar.Güzel şeyler de yok değil :) Bilgiye ulaşmak istedikten sonra sıkıntı yok.Size de kolaylıklar dilerim :)
SilSosyolojiyi ben de çok öğrenmek isterim. Felsefe ile ilgili kitaplarım bitince ancak araştırdıklarımdan anlamaya çalışırım. Ve dönem dönem yazdıkların bize kılavuz olacaktır kızım. Ezber çok kötü bir uygulama ama eğitimde çok başvurduğumuz bir şeydi. Mesela benim isim hafızam yok. İlgilendiğim kişilerde sorun yok ama genelde şöyle bir duruyor ve uzun düşünmelerden sonra, o da belki hatırlıyorum. İyi değil tabii bu durum. Başarılar eğitiminde. Sevgiler kızıma :)
YanıtlaSilÖğrendiklerimi yazarım ara ara buraya da :) Bilgileri paylaşmayı da seviyorum,güzel oluyor,beyin fırtınası yaparız belki :) Olumsuz tarafına bakmayıp,öğrenmeye odaklanayım ben :) Teşekkürler ablacığım :)
SilÜf cidden bıktım şu ezber sisteminden. Cidden. Ezberim yoksa ben ne yapıyım? Falan filan.
YanıtlaSilYa sorgulama kısmı şu anda da fazla yok aslında. Soru sorunca garipseniyor insanlar. Ne alaka ki? Merak ettiği bir şeyi sormak veya sorgulamak insanın hakkı olan bir şey.
Soran sorgulayan öğrenci benim gibi hep sözlüye kaldırılıp bir nevi tehdit ediliyor :( Sınav kağıdına bile itiraz edemezdik :( Teşekkürler :)
SilIyi gunler blokta bende varim artik sayfami incelerseniz sevinirm😄 hoscakalin 🙆
YanıtlaSilHoş geldiniz aramıza :) Tabi ki inceler ve takibe alırım :)
SilHaha, siz ve karikatürlü yazılarınız, harika! ^_^ Kesinlikle size katılıyorum, o kadar çöp bilgiyle dolduruyorlar ki bizleri... İyi bir meslek sahibi olmak önemli dğeil de, notun yüksekliği önemliymiş gibi... Bu bilinçli yazı için teşekkürler! ^_^
YanıtlaSilBen de güldüğüm karikatürleri koyuyorum özellikle :) Sizlerin de gülmesi beni mutlu ediyor.Eğitim sistemi böyle olunca eleştirmeden geçemedim.Belki birileri görür bizi :)Değerli yorumun için ben teşekkür ederim :)
Silay yani bişi değişmiyo mu yaniiii tüh :)
YanıtlaSilZorla öğrenmeye çalışıyorum :) Olacak olacak :)
SilKarikatürler yine efsane:) Ezberlemeye yönelik bir eğitimin belli bir noktadan sonra faydası olacağına pek inanmıyorum ben de
YanıtlaSilTeşekkürler Mücahit :) Sevgilerimle...
Sil